Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анемија (слабокрвност)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од skorpija1992, 7 август 2010.

1. Mehmet

Mehmet Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    75
    Vo pravo ste, mislam deka vrtoglavicite se od sinuzitot bidejki koga iskacam nadvor na ladno vreme i ako pritoa ne nosam kapa ocekuvano e da ja gubam ramnotezata a koga nosam kapa ne go pocustvuvam toa, sum bil na privaten lekar i mi vika deka e od stresot i bas me nervira deka poslednovo vreme skoro sekoj vtor tret doktor mu ja otfrluva vinata na stresot a ima mnogu fizicki bolesti sto ete predizvikuvaat gubenje na ramnotezata, a da ne znaete sto e dobro da se koristi za infekcija na srednoto uvo ? Jas koristev "ren" i "morska voda" i glavobolkite sto gi imav vo prilivot mi pominaa, a nosot seuste mi e zatnat i mi tece

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    @Mehmet aнтибиoтикoт штo гo кoристиш зa синузитoт требa дa пoмoгне зa инфекцијaтa. А пoтребнo е и дa се нaмaли oтoкoт нa слузoкoжaтa штo се јaвувa вo синусите, ушите, нoсoт... aкo не се лaжaм, читaв декa ти дaле serapeptase дa пиеш, a не си мoжел, зaтoa штo не сaкaш кaпсули. Ти пишaв декa мoже дa ги зaмениш сo Chymoral Forte, тие се тaблети сo истa нaменa кaкo Serapeptase, мнoгу ќе ти пoмoгнaт.
    Oсвен тoa, мнoгу е битнo дa се oдржувa прooднoстa нa дишните пaтиштa, кoнкретнo нa нoсoт, не дoзвoлувaј дa се зaтнувa oд секрет, дa биде пoстoјaнo прooден.

На Mehmet му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mehmet

Mehmet Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    75
    Da da sega mi tekna deka ste mi pisale, se izvinuvam, zaboraviv skroz, a dali moze da gi koristam samo ovie antibiotici sto vie ste gi spomnale kako zamena i na Sumamed deka sum cul sumamed se teski na stomakot

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Chymoral forte не е aнтибиoтик, ензими се зa рaзгрaдувaње и исфрлaње нa тoксините oд инфекцијaтa. Антибиoтик лекaр штo ќе препише, тoa. Јaс не мoжaм вaкa дa ти кaжaм штo дa пиеш, сепaк не ти јa знaм сoстoјбaтa, a и не сум кoмпетентнa дo тoлку.

На Mehmet му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mehmet

Mehmet Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    75
    Сфаќам :) во ред, ви благодарам многу на сите информации :)

6. VivienLeigh

VivienLeigh Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    10.091
    Сите што имате проблеми со слабокрвност, од искуство ви ја препорачувам аронијата, која е нешто слична на боровинки, но со доста по горчлив вкус.
    Јас почнав да ја пијам од чиста мира, крвта ми беше нормална. Станувам на сабајле и веднаш правам смути од банана, аронија, млеко и вода. Истата постапка ја повторував и навечер. Ставав по 30 зрнца, значи се фаќа по 60 зрна дневно, но немојте повеќе. Некои ја прават како каша и така ја јадат, ама на тој начин повеќе и се чувствува горчливиот вкус.
    Сега не пијам веќе, бидејќи крвта ми е над нормала, односно прејака.
    А сега барам начин, како малце да ја ослабнам :?::rofl:

На Макрис му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Да ве прашам, пие ли некој/а спирулина во прав?
    Јас денес почнав, ја зедов спирулината на Биокосмос. Треба да ја пијам секој ден околу 11 часот, со сок од пола лимон и 200 мл вода. Луѓе, не знам како ја голтнав... уште пакувањето кога го отворив, ме мавна една реа на расипани јајца. Течноста ја испив со затнат нос, одвај, после нешто прегризав, колку да не го осетам вкусот и мирисот.
    Сум пиела спирулина таблети, мирисаа гадно, ама ова правов е ужас... благо речено. Дали вие пиете, како ја поднесувате и дали има некоја друга со, барем малку, попријатен мирис? Ми се чини, црева ќе истурам штом го отворам ќесето :(

8. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.214
    Допаѓања:
    56.858
    А да ставиш во смуди? Ќе се неутрализира вкусот, а сепак мислам дека си има ефект. Инаку, каква и да земеш, тоа е - грозничко. :(

Едит, заборавив дека си на режим, па смудито изгледа не врши работа. :(
    Ова ри го има дадено за после да не ти текне на јадење.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Тоа ќе да е :?:
    Арно си заклучи, не смеам во смуди... додуша јас многу бенефит не видов од спирулината кога ја пиев во вид на таблети. Сега си реков ај да пробам вака.
    Инаку навечер јадам маџун со семе од коприва и плус додавам други мелени семиња. Тоа е супер, место благо, таман ... ама ова спирулинава :puke:

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  10. gims29

gims29 Нов член

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Веќе 7 години сум анемична секогаш кога примав терапија 3 месеци малку ми се подобре крвта а потоа пак се намалува.... вчера пак направив крвна слика хемоглобинот ми е 65 а железото 2.1 сум пробала секакви терапии и природни лекови

11. Nihan

Nihan Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2016
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    9
    Jas deneska pravev krvna slika i zelezoto pak nisko 1.9 mi e pief feroglobin i nisto nekoj sovet da mi dadete.

12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.321
    Јади многу спанаќ,леќа.Месо ,исто така добра е и жолчката од јајцето,цвеклото.Ставај суво семе од коприва во оброците.Внесувај многу витамин Ц,помага во апсорпцијата на железото.Користи помалку млечни прозиводи бидејќи калциумот го забавува процесот на апсорпција на железото.Се надевам помогнав.Ако имаш прашања,ќе се потрудам најдобро да одговорам

На Nihan му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Goody

Goody Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    73
    Ќе ви дадам еден совет за сите вие што имате слаба крвна слика,незнам како ќе ме разберете и дали ќе ме сфатите,но ова го зборам од лично искуство.Од многу многу мала памтам дека одсекогаш имав слаба крв (хемоглобинот и железото многу под границата) се борев со ова до пред една година.Постојано ме болеше глава ,ми се спиеше,насабајле да станам ми беше кошмар,се задишував,неможев едни скали да искачам.Бев и мн слаба и средна и пополничка но крвта остануваше иста.Се дур не станав вегетарианец (без никакво месо ) и сега го откажав млекото ,сето тоа ми го пиеше железото и телото неможеше да ми го задржи.Пред две недели правев крвна слика и фала богу се средува полека .Железото ми е рипнато од 4 на 7,5(сеуште е малку ,но ова е голем успех за мене) и хемоглобинот исто така е над границата.Конечно се чуствувам полна со енергија,не ми се спие постојано,и можам да се качувам по скали и да трчам без да ми се слоши или да се задишувам.Би ми било драго доколку го земете ова во предвид и ви посакувам многу среќа на сите вас!:)

На thalia zapata и Nihan им се допаѓа ова.
  14. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    446
    na koja firma koristese madzun??

15. Tatjana95

Tatjana95 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.115
    Еве еден природен лек за анемија но и за општа изнемоштеност и потрошен организам (после/за време на долго боледување, стрес, слаб имунитет итн).. Потребно е:
    -1кг лимони
    -1кг јаболка
    -1кг моркови
    -1кг цвекло
    Лимоните се цедат а другото се миксира и се цеди низ газа, или пак се става во соковник. Течноста се пие. Може да се додаде и мед или шеќер. Воопшто не е грдо за пиење, дури и вкусно е :) Во пракса помага многу... Сосема е природно и здраво и за тие што немаат проблеми... Ако некој проба, ќе ми биде мило да сподели искуство :D

На Mia.MGK, boo3 и Nihan им се допаѓа ова.
  16. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    5.186
    Пробано, доста лековито и веднаш покажува резултати! :)

На Tatjana95 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Макрис

Макрис Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2015
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    69
    ТОЧНО, потполно се согласувам.
    Аронијата е природен лек, кој ќе ви донесе резултати во најбрзо време. Тоа го почувствував на своја кожа.

На thalia zapata, VivienLeigh и Mia.MGK им се допаѓа ова.
  18. thalia zapata

thalia zapata Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    11
    здраво лугенца ..вака мојата моемнтална крва слика е ..серумското железо ми е 6.6 а хемоглобинот ми е 12.8..a претходно железото ми беше 7.2 а хемоглобинот 12.3 ......мината година имав проблеми морав да пијам нонстоп антибитици 10 антибитика .. а сеа сум на терапија со исто пак со лекови епилептици па да прашам ДАЛИ СУМ АНЕМИЧНА ..КАДЕ МИ ОТИШЛО ЖЕЛЕЗОТО ...последните месец ипол примав несто на база на железо ..и ете се намалило серумското ...

19. Strumka22

Strumka22 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    2.444
    Јас ке ви кажам еден рецепт за слабокрвност посебно оние кои имаат слабо желено.
    1.Тегла мед
    2.3 лимони саради витаминот Ц кој помага да се врзе железото
    100г семе од коприва.
    Сето тоа се меша, и се зема по една лажива наутро.
    После оваа терапија крвата слика ќе ви биде супер, ем благо, ем корисно.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.887
    Допаѓања:
    15.783
    Денеска правев испитувања.
    Хемоглобинот ми е 119 (норм. Вредност 120-180)
    А серумското железо 14
    Мојот хемоглобин отсекогаш ми бил 140.
    Инаку многу ми се врти во гужви, ми паѓа притисокот и нестабилност осеќам под нозете, лоша концентрација
    А кога си идев ми се споија притисоците.
    .Дали сум анемична?

Последна измена: 12 август 2016