Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анемија (слабокрвност)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од skorpija1992, 7 август 2010.

1. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    2.658
    Допаѓања:
    8.214
    Фероглобин идат на рецепт? Некако многу скапи 540 денари...

2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.240
    Допаѓања:
    112.229
    Не, не одат.

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.525
    Допаѓања:
    201.597
    Само Хеферол се на рецепт, оти се третира како лек. А другите се суплементи.

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  4. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Имам проблем со железото!

5. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.527
    Допаѓања:
    5.887
    Здраво

Какво е тоа анемија на очи?

Ми кажаа леќа и спанаќ мн. Да јадам

и не знам што е тоа на гинеколог кога ќе одам што таму ќе правам абер немам... не разбирам баш... и потоа тироидна жлезда..

П.с. augen anämie за тие Герм што разбират ...

6. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.524
    Допаѓања:
    9.212
    Шумливи таблети со железо од Суправит во која аптека ги има? Кои други витамини ги им во нив?

7. FancyGirl*

FancyGirl* Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    3.622
    Имам проблем со анемија неколку години. Првиот пат ги имав веке познатите симптоми па после испитување на крв се потвртија сомнежите, хемоглобинот и железото ми беа многу ниски.Докторот ми препорача да пијам тотхема но неможев да го поднесам вкусот и мирисот па ги заменавме со фероглобин.Ги пиев околу 6 месеци и исто така во меѓувреме внесував се што е можно да помогне за подобрување на резултатите.Симптомите ми се намалија се чувствував подобро после 6 месеци а со испитувањето се докажа дека се е во ред.
    После нецела година од прекинувањето со фероглобин повторно истите симптоми,истите испитувања,истите резултати...пак истиот процес на лекување и после неколку месеци конечно подобрување на резултатите од крвната слика во април 2019 ,па прекинување на пиењето фероглобин после 1 месец од задоволителните резултати од испитувањето.
    Но еве после 5 месеци повторно ми се повторува истото по 3 пат.Резултатите од испитувањето се пак хемоглобин и железо под нормалната граница.После разговор со докторот утврдивме дека ова се случува поради обилните менструални крварења, со што ми предложи да се консултирам и со гинеколог за проблемот и веројатно да почнам со контрацептивни таблети кои што би го намалиле крварењето.
    Имам закажано термин кај гинекологот во петок. Но дотогаш би сакала доколу некој има слично искуство како ова да каже мислење дали би помогнале контрацептивните таблети или пак нешто друго за намалување на обилното крварење за време на ментруација ??
    Се извинувам за долгиот пост..но ова навистина веке не се издржува ;(

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.525
    Допаѓања:
    201.597

Еве ме. Ако ја читаше темава од почеток, ќе ги најдеше и моите мислења. Хронична анемија имам со години, веќе 25 години. Мој совет ти е да одиш на хематологија, да испиташ од што поконкретно ти е анемијата. Пошто може и генетски да биде, тоа во МАНУ се проверува. Кај мене излезе тоа што кажуваш, од преобилни менструални крварења се јавува таква анемија, не пијам контрацептиви, затоа што би требало воопшто да не добивам за да ми се среди крвната слика. А не сакам така. Реално, сега не ни крварам воопшто како што крварев пред да родам, ептен е намалено и обилност и траење, а анемијата е сеуште тука. Пијам Хеферол со витамин Ц кога ќе осетам проблеми, два три месеци пијам, два три месеци пауза. Кај мене исхраната нема ефект врз подобрување на крвната слика.

На Nightwish11 и FancyGirl* им се допаѓа ова.
  9. KiwiFruit

KiwiFruit Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2019
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    78
    Женска, незнам дали си пробала со блитва, мене искрено многу ми помогна. Имав хемолитичка анемија, бев во кома и примив 3 кеси крв. Блитвата многу ме накрена ја ставав во шејк, пред тоа да преврие во вода една клучка барем, ја комбинирав со банана за да се прикрие вкусот. Инаку секој ден во соковник, сок од цвекло, морков, јаболко.
    Фала му на Бога супер сум од тогаш!

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.525
    Допаѓања:
    201.597
    Мило ми е што тоа ти помогнало и немаш веќе никакви проблеми. Кај мене за жал, ништо не делува. Години наназад терав со блитва, цвекло, спанаќ, секој ден пиев (и уште пијам) сок од цвекло, морков, јаболко, семе од коприва го јадам во се, буквално никакво подобрување нема. Кај мене единствено ќе се реши ако немам циклус, и ми се докажа, после раѓањето на второто дете, кога десет месеци немав циклус. Крвта после породувањето ми беше многу слаба, ама не пиев никакви суплементи, само си јадев нормално и разновидно. После пет месеци од породување имав крвна слика каква што сум немала никогаш во животот, хемоглобин 120, серумско железо 15. Тоа за мене е незамисливо. Но штом добив циклус, пак почна по старо.
    Јас имам сидеропенична анемија, твојот тип анемија е поинаков.

11. Tikvice

Tikvice Популарен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    250
    Здраво и јас мака мачам со оваа анемија пред 8 месеци ми беше дијагностицирана сидеропенична анемија со хемогобин 58 и железо 0,5 ми препишаа хеферол првиот месец сабајле вечер после по едно само наутро во август кога бев на контрола хемоглобинот ми беше 140 минатиот месец 128 со 7.5 жележо сега пак проверував 125 хемоглобин со 4.6 железо а треба деновиве да прекинам со хеферол по препорака на докторот зашто го пијам многу долг период треба 6 недели да прекинам па пак на контрола во меѓувреме со таква крвна слика неможам без ништо да се оставам почнав да пијам јајца од препелица неколу дена по едно па по три и еве пд денес по пет до крај на терапијата читам на темава дека мед со семе од коприва било добро па сакав да прашам иако пијам јајца од препелица валда нема да штети и мед со коприва само што и двете треба на гладно или прво да завршам со јајцава совет?

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.232
    Допаѓања:
    76.239
    Дали 1.8 феритин (70-400 реф граници) е многу страшно? Има детенцево анемија ама вака низок феритинот не бил...

13. Mim111

Mim111 Активен член

Се зачлени на:
    5 мај 2020
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    131
    Здравоо:D Бремена сум 30 недела.. Пиев сируп Флорадикс за железото 2 шишиња испив и бев повторно да ми испитаат крв но изгледа повторно ми беше слабо железото па гинекологот ми даде капсули Хеферол, дали имате пиено такви во бременост? Дали има некои несакани дејства? И дали помагаат?:):inlove:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.525
    Допаѓања:
    201.597
    Јас сум пиела, помагаат. Единствените што воопшто ми помогнаа, не само во бременоста, туку и во нормална состојба. Само тие ми ја средуваат крвната слика, ги пијам еднаш годишно два три месеци без прекин.

На Mim111, mal.ecka и eta им се допаѓа ова.
  15. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.965
    Допаѓања:
    5.366
    Да не имаш некоја вродена анемија?
    Извини, така те прашувам зошто си напишала дека годишно по два, три месеци пиеш железо.
    Јас имам таласемија бета хетерозигот, па ако ја има некоја истата мутација, нека пише искуство, како поминала во бременоста?

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.525
    Допаѓања:
    201.597
    Немам, испитав тоа. Не е генетски кај мене, поврзано е со циклусот. Се решава ако пијам апчиња да не добивам воопшто циклус, ама не сакам така.
    Плус, кај таласемија не се оправа којзнае колку со хеферол и слични, оти не е проблем во количината на железо, туку создавањето на хемоглобинот.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.477
    Допаѓања:
    55.024
    @Annath Бидејќи пиша за Хеферол, сакам да те прашам дали може да пијам јас, бидејќи во упатството читав дека не треба да се пие ако се земаат апчиња Левотироксин, а јас поради тироидната пијам Еутирокс.
    Можни се несакани компликации? Или да почнам да пијам Хеферол? Слаби ми се хемоглобинот и железото, и денес баш земав Хеферол, порано ги пиев нив и Ферофолик, ама вториве не можам да ги земам бидејќи од Грција ги земав, ги нема во мојот град а најефикасни се покажале кога сум анемична.

18. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.965
    Допаѓања:
    5.366
    Смеат ли ферофолик да се пијат во бременост ?

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Marija 1999

Marija 1999 Активен член

Се зачлени на:
    16 април 2020
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    38
    Koja e cenata na Jamieson tabletite za zelezo? (Iron 50 mg)

20. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.477
    Допаѓања:
    55.024
    Не знам, искрено да ти кажам, подобро прашај гинеколог или општата матична за сигурно.
    Јас ги пиев за анемија и премногу ефикасни се, ама никогаш досега не сум била бремена, така да немам такво искуство.... :)