Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анемија (слабокрвност)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од skorpija1992, 7 август 2010.

1. Panda girl

Panda girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2020
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    188
    Od apcinja mi dadoa feroglobin, i mi rekoa dodeka jadam da gi pijam. Zemi obavezno C vitamin, i jas taka prvicno demek imalo vo apcinjata i se izfrliv po celo telo.
    Ova so apcinjata bese po nekolki godini posle totemata.. Znaes deka anemijata so terapija so apcinja, pak se vrakja... Najdobro e da ja reguliras so ishrana. Mene zasega dobro mi odi :)

2. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    716
    Допаѓања:
    860
    Koi se tie poskapi ,ti dadoa totema ampuli?Site se pijat so vitamin C,za pobrzo deluvanje na terapija.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    24.985
    Нормално е од железото да ти се гади, ако имаш почувствителен желудник, може и да повраќаш. Зависи и колкава е количината на железо во моментот што го внесуваш. Секогаш се пие со витамин ц за да се сврзе со железото и подобро да се апсорбира. Иначе најдобро ти е со исхрана да пробаш. Земи си семе од коприва, ставај ја во било што, можеш лажиче мед да помешаш со лажиче коприва, на пример. Секој ден, барем едно лажиче. Секој ден јади цвекло, што е можно повеќе. Јади леќа, како манџа, ставај на во салати, прави си палачинки:

Screenshot_20211105-154533_Chrome.jpg Screenshot_20211105-154539_Chrome.jpg

Јади говедско. Наут, кикирики и јаткасти. За витамин ц калинка и киви.

Иначе има во Дм железо со 14 гр за 90 ден. Можеш тие да ги пиеш и со исхрана, би требало брзо да ти се среди.

4. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.214
    Допаѓања:
    56.858
    Можно е да повраќаш од анемијата.
    Во најлошите периоди не можев да поднесам воопшто храна (мене ми паѓаше на 1 пред да го средам).
    Кога јадеш крвта оди во желудник, поради анемијата не оди доволно кислород до мозокот и телото само ја враќа храната.
    И од таблетките може да се надразнува желудникот.
    Пробај со помали, но почести и хранливи оброци.

На theowndemon и GirlLove им се допаѓа ова.
  5. Mia-K

Mia-K Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    312
    Јас веќе од кога знам за себе имам проблем со анемија, на период ќе стигнам до 7 железо кај што прилично ок фунционкрам. После некое време пак на 2ка наеднаш... имам често тахикардија, тешко спиење, анксиозност( нз дали е од крвта што е слаба) и многу ми е тешко да станам наутро исто така и немам концентрација воопшто би за работа ни учење...
    Пиев се живо ама пак на периоди ми се враќа, дури до инфузија стигнав..

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.521
    Допаѓања:
    201.551
    А си испитала што е причината за анемијата? Оти има различни причини, мора да се открие што ја предизвикува и да се отстрани.
    Сето тоа што го наброја е поради анемијата, знае да даде анксиозни и депресивни епизоди, постојан замор, лош квалитет на сонот.

На Mia-K и GirlLove им се допаѓа ова.
  7. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.873
    Допаѓања:
    15.773
    Дали е можно заради вироза за 4 дена да падне железото од 6 на 3ка?

8. Acronia

Acronia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    4.487
    Да.
    Железо паѓа при вирози, не се плаши.
    Јади повеќе свеж спанаќ, аронија, малини (замрзнати, сега нема свежи), и ќе ти се качат и железото и имунитетот ако си редовна.
    Без страв.

9. Mia-K

Mia-K Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    312
    Не јадам баш зеленчук сиров поточно салати, ама еве и брат ми не јаде ама никогаш немал проблем. Сум се испитувања повеќе пати на хематологија во државна ништо конкретно не ми е кажано само ампули, инфузии, апчиња, и да ја подобрам исхраната ..

10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.873
    Допаѓања:
    15.773
    Јас сменив на Фероглобин +500 мг витамин Ц.
    После ручек.
    Искуства?

11. Стефанија12

Стефанија12 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2016
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    5
    Здраво мајки моето дете е 1.5 година и хемоглобинот му е 96 прово земавме ферум лек кога го испи пак направивме крвна слика пак беше исто сега пие малтофер капки со витамин ц но не сака ништо да јаде дајте некој совет како да почне да јаде... Многу сум загрижена по 2-3 саати се молиме да јадеме и играчки и цртани ништо не ни помага.. Благодарам мнгоу

12. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    16.242
    Предлог суплементи за железо, ама да не сметаат на желудникот т.е да не предизвикуваат гастрични тегоби, а да се квалитетни да го покачуваат серумското железото.

13. Teofil

Teofil Активен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2021
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    549
    Probaj:
    - spirulina,
    - organsko kakao,
    - temno chokolado,
    - spanjak

На Need for Speed и GirlLove им се допаѓа ова.
  14. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Јас читав за сидерал, почнав да ги пијам и немам никаков проблем. (Со сукомукозно железо се, демек поминувало само низ желудник)
    Но, железото ми е 2 а ги пијам според упатство односно 1 капсула па не знам дали е доволно.
    Некој што ги пиел да сподели искуство по колку пиел :?:

15. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    16.242
    Ги имам пиено, немав подобрување од нив.

16. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    :( Јас сега почнав со нив и им се понадевав :|.
    Инаку до сега ефект сум имала само со шумечите од Златна пчела, ми се качи на 14 а знаев до 6 максимум. Не знам дали си ги пробала ама јас тешко ги поднесувам. Тогаш ги пиев како што требаше, неколку пати на ден на гладно и плус капки за желудникот (екстра гадни). Сега ги пијам по еднаш после јадење.

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.521
    Допаѓања:
    201.551
    Пак ќе кажам, имам пробано многу суплементи за железо - Ретафер, Ревита, Ферум Лек, Фероглобин, Ферофолик, Тотема, едни на Мерк, не знам како се викаа, и има уште многу други, веќе не им ги паметам имињата, најдобар ефект имам со Хеферол.
    Најмногу железо има, веднаш ги подига резервите во крвта, лесно се поднесува, дури и со часови да не јадам после капсулата, немам мака со желудникот. И најефтини се. Постојано ги користам, како паталец со хронична сидеропенична анемија. Си правам резерви 6 месеци, после правам пауза од 6 месеци, некогаш и подолго трае таа пауза.

На Rama, Minnie-e, Guns N` Roses и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Summerbaby

Summerbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2020
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.789
    Да ве прашам дали поради анемија имате си отидено од прослава порано или од работа да си одите порано. Мене со железово дури до освестување ми доагало. Е сега почна после 100 години да ми се случува пак и за човек кој нема земено болување во 3 години од кога работи гледам како колегите па и докторката да ме гледаат како да лажам. Имам си одено само два пати од работа и со директива на доктор. И како се сносувате со анемијата поради ова, бидејќи кај нас некако ко да не го гледаат ко проблем. Со температура сум одела на работа, анемијава ко шо ме соборува друго ништо не може.

На angieangie му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    16.242
    Да си ја подобриш крвната слика, со исхрана и суплементација доколку се работи за железо дефицитна анемија.

20. Summerbaby

Summerbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2020
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.789
    да , знам два дена да згрешам и толку .фала ти