Анемија (слабокрвност)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од skorpija1992, 7 август 2010.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.213
    Допаѓања:
    5.202
    Јас знам дека ми е од обилни циклуси, кога бев трудна бев раат и после тоа некоја година. Како почнаа да работат хормони по старо или кога се деси некој дисбаланс ко сега јас се цедам и ми паѓа многу.

Во право се со резервите, не знам зашто го занемаруваат фактот дека жените ама буквално крварат секој месец по неколку дена, им се празнат резервите, а тие не се гледаат на обична крвна слика и ние никогаш немаме наполнети резерви, туку само замачкуваме со вакви терапии кои ни даваат лажна слика. На низок феритин се пие сериозна терапија 3-6 месеци, полниш резерви и раат си некој период.

2. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.116
    Допаѓања:
    31.843
    Веќе 4 месеци како пијам железо од 100мг, никако подобрување неам, ај ќе го пијам уште два месеци и да видам шо ќе биде.
    Неам веќе ни вољја да идам на доктор оти не ми го сфаќаат проблемот со косата сериозно а 4 години ми опаѓа. За нив 24 феритин било нормално.
    Којзнае и дали е качен сега, и да не е, пак нема да се замарат.
    Ќе си пукнам. :@

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.348
    Допаѓања:
    206.167
    Јас пијам Хеферол постојано, најефективен ми е, ама и најдобро го поднесувам.
    Пијам 6 месеци во годината, три месеци по две дневно, три месеци по едно дневно. После правам пауза, си паѓа, и пак почнувам со пиење. Кај мене е од обилни циклуси, ми рекоа дека ќе се стабилизира кога ќе влезам во менопауза.

Сите можни испитувања ги имам направено, од гинеколошки, гастро, коскена срж, па и генетски. Нема причина за анемијата освен обилни циклуси. После бременостите не ми се обилни како порано ама сепак анемијата остана. На хематологија и трансфузиологија истото ми го кажаа, ќе се среди кога ќе влезам во менопауза.

На mal.ecka и Adidas888 им се допаѓа ова.
  4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.304
    Допаѓања:
    44.689
    Само железото ти е ниско или и други маркери? Треба да провериш дали причината можеби ти лежи во недоволна апсорпција, особено ако имаш паралелно гастроинтестинални проблеми.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.116
    Допаѓања:
    31.843
    Железото кога го проверив пред 2г, ми кажаа дека било нормално, не се сеќавам колку беше, но ми беше премногу чудно пошо мене никогаш не ми било нормално туку секогаш ниско. Додуша, за германциве се е нормално.
    Исто и феритинот ми е низок сега.
    Планирам пак да одам да проверам и тоа и тоа.
    Се научив веќе да живеам со симптомите, само се нервирам шо косата ми опаѓа. Ми остана уште на дерматолог да одам.

6. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.213
    Допаѓања:
    5.202
    Јас почнувам да пијам, после недела дена правам контрола само да видам дали “фаќа” терапијата и после продолжувам. 4 месеци да нема никакви подобрување е премногу. Ако железото се подобрува ок е, ако не, направи дополнителни испитувања да не не се врзува или трансферира како што треба. Опаѓање на коса може и од други работи да е не само ниско железо.

И кај мене е така само што сега и долго ми траат па или е хормонски или хистероскопија не ми бега. Многу не сериозно ме сфаќаат со циклусот, а јас сум нефункционална први 3 дена.
    Хеферолот го поднесував се до последнава година кога почна и он мака да ми прави. Како го пиеш? На гладно сабајле или со храна? Ме уби деновиве и киселини ми прави. Имам и јас по две пиено а како ми мириса може ќе треба пак.

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.348
    Допаѓања:
    206.167
    На гладно го пијам со витамин Ц, наутро, и кога ќе се вратам од работа пред ручек (поточно вечера веќе му доаѓа, оти во пет сум дома). Немам гајле од него, а од сите други имав гадење и повраќање.
    Јас немам инаку толку обилни менструации сега ама откако првпат добив, до првата бременост, ми беа ужасни...седум дена интензивно крварење, со јаки болки, со инфузии и таблети против болки одвај поминував. Влошки користев само ноќни, едно до две пакетчиња дневно трошев. А сега менструацијата ми е безболна, само вториотден крварењето е интензивно, после е ок. Еве денес добив, ама си бев регуларно на вежбање, не пропуштам термини поради тоа. Ама ете, пак сум анемична.

На mal.ecka и Mucika им се допаѓа ова.
  8. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.829
    Допаѓања:
    5.133
    И мене ми е ниско од обилна менструација, и сега сум во план да ставам спирала да не се мачам веќе.

9. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    1.401
    A каква функција има спиралата?
    И јас имам многу обилен циклус, па да слушнам искуство би ми било од корист.

10. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.829
    Допаѓања:
    5.133
    Локално делува хормонски и се намалува крварењето, мене ми ја предложи гинеколог како трајно решение, а од искуство од жени што ја имаат ставено имам слушнато дека поминуват со секојдневни влошки. Јас моментално пијам капки, инаку втор, трет и четврт ден полнев и по 6 влошки :sweat:

11. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    1.401
    Какви капки?
    И каде би одела таа крв од спиралата? Треба ли да се менува?

12. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.829
    Допаѓања:
    5.133
    Methylergometrin капки.
    Ама ние крвариме од ѕидот на матката, а не е собрана крвта внатре во матката, така што хормоналната спирала ќе делува да се намали ендометриумот, ја истенчува матката и со тоа се намалува крварењето, инаку се мнува на 3-5години.

Последна измена: 13 февруари 2026
    На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    1.401
    Ти благодарам, знаеш ли цена и каде може да ја ставам? Ја има ли кај сите гинеколози?

14. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.829
    Допаѓања:
    5.133
    Во Мк мислам сама треба да си ја земиш од аптека и гинеколог да ти ја стави мислам околу 150евра беше пак да прашаш, а овде кај шо сум е бесплатна ако си со индикации како шо сме ние.

Последна измена: 13 февруари 2026
  15. emily bronte

emily bronte Нов член

Се зачлени на:
    11 февруари 2026
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0
    Здраво. Сакам да прашам во врска со анемијата, од обилна мензис и гинекологот ми даде капки. Ако не помогне ми рече киретажа. Дали на некоја од вас и рекле киретажа?

16. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    937
    Ve molam preporaka za hematolog dobar na drxavno ili ptivatno,? Itno e

17. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.598
    Допаѓања:
    77.059
    Д-р Злате Стојановски, на клиника за хематологија. Одличен доктор, најтопла препорака.

18. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    937
    Nema ternini. Ke primi li so prioriteten?

19. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.598
    Допаѓања:
    77.059
    Е тоа не знам да ти кажам.

На Nela_21 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    1.401
    Невенка Ридова, на клиника. Посветена докторка.
    Во петок е на клиника. Ќе те прими и со приоритетен.

На Nela_21 му/ѝ се допаѓа ова.