Анемија (слабокрвност)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од skorpija1992, 7 август 2010.

1. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.569
    Допаѓања:
    3.298
    Јас пред 3 недели бев на преглед и ми ја проверија крвта, поради тоа што веќе некое време се чувствував малаксано, без волја за живот и баш онака шупливо внатре :D
    Излезе дека хемоглобинот ми е 124 мислам, а железото ми е 4,6, што е под нормала.
    Докторката не ми рече дека сум анемична, али веројатно одам кон тоа.
    Ми даде едни апчиња, на Ф почнуваат, не ги памтам како се викаат, ги пијам скоро секој ден, за време на јадење, 30 се и требало да се испијат за време од месец ипол-два.
    Исто пијам и Ц витамин секој ден, лимони, риба, чај од коприва почнав да пијам од некни, и така ...
    Се надевам дека ќе се подобри ситуацијата, се чувствувам малце подобро.

Тој сокот од цвекло, морков, јаболко и лимон, кога сум дома мама ми го прави, а тоа се случува еднаш месечно, така да, од домашниве рецепти не знам јас што да правам.

2. feminagirl25

feminagirl25 Активен член

Се зачлени на:
    22 март 2012
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    15
    здраво :) и јас го имав истиот проблем и со се и сешто се лечев.на почеток ке ми се подобреше крвта и пак ништо.јас случајно почнав да пијам какао кога почнав на работа пошто колешките пиеа кафе јас не пијам кафе па почнав да пијам какао.по извесно време отидов на преглед и докторката ми кажа дека крвта ми е супер дури и повеќе од колку што треба да биде.јас не попверував и посакав усте еден тест да ми направат пошто можно е да е грешка.повторно излезе резултатот ист.
    сакам да ти казам дека секој ден пиев по 3,4 или 5 кафени шољи какао и од 4 ми се покачи на 28.
    гарантирам дека и тебе ке ти биде подобро само биди упорна и редовно пиј какао.и откако ке ти се подобри крвта пак продолзи да пиеш какао наместо кафе (ако веќе пиеш кафе,и онака не е баш здраво кафето)
    се надевам дека се ке биди во ред и ке ми биде мило ако ти помогне мојот совет :) поздрав

3. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.352
    Каде најбрзо и едноставно да проверам крв, колку чини итн..? Освен на систематски, никогаш не ми ваделе, па не знам како идат тие работи баш.

4. ida123

ida123 Активен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2012
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    5
    луге а што да правам јас???
    слаба сум не сум кускуле туку сакам да се здебелам некако вака слаба не си се свиѓам! секаде читам за диети како да ослабнеш ова она а за дебелеење никој не пишува. имате ли некоа идеа???

5. ribce27

ribce27 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    54
    pravev test na krf pred mesec ipol i se bese ok no nekako kako da me bolat muskulite na nozete koga se pravi test povtorno?

6. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.074
    Немаш потреба да правиш пак штом ти е ок. Болката може да е од слаба циркулација, замор, нагла физичка активност ... Земи магнезиум таблети.

7. ribce27

ribce27 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    54
    dali ako imas anemija moze da ti se prislosuva?

[mod-kirilica:2k6h7jtg][/mod-kirilica:2k6h7jtg]

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Може да ти биде лошо, да имаш вртоглавици, нагони за повраќање кои сепак не се толку силни и изразен замор. Ама може и од жешково да ти се лоши, мене тоа многу ми беше изразено вчера (инаку јас сум констатно анемична од мои 15 години). Мојов организам е навикнат да функционира вака, меѓутоа од време на време се случува симптомите на анемијата да ми бидат поизразени, па знам дека е време за нова доза Фероглобин |(

9. ljubam

ljubam Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    2.412
    Допаѓања:
    18.409
    Ах кажувајте нешто природно да си ја ојачам крвта, имав продолжен менстрален циклус изгубив многу крв, и стрес и се, еве неколку дена се тресам, имам константна главоболка, пиев порано ферум лекови со комбинација со витамин Ц, ама дајте нешто природно, од ферум лековите многу ми се лоши.. бу

10. L-enna

L-enna Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2010
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    1.793
    Љубам, јас зимата кога бев анемична секој ден си рендав едно цвекло, со 1-2 моркови и јаболко.
    Превкусно ми беше, со ќејф го јадев. За неколку дена ми се изгубија главоболките и престана да ми се врти. После 1 недела некаде немав никакви проблеми кога се заморував на физичко, а пред тоа ми беше смрт..

Сестра ми ми кажа дека убаво е да ставаш и по неколку капки лимонов сок, зашто како што сфатив, железото се врзувало во витаминот Ц. :)

На mamma-mia и ljubam им се допаѓа ова.
  11. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Салата од Лена и + чај од коприви, свежи ако ги има сеуште ако не филтер кесички. Мене крвта ми беше во алармантна состојба, со многу цвекло и морков и секој ден чај од свежи коприви ми се подобри.
    Ми препорачуваа и спанаќ, обарен само и измешан со претходно сварен ориз, може и кисело млеко или павлака, ама јас ова не јадев зошто спанаќ никако не можам да јадам.
    Козјо млеко е истотака многу добро поготово домашно ако можеш да најдеш, малце специфично си мириса али мнигу е здраво.

На ljubam му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Земи аронија, многу ја фалат за подобрување на крвната слика. И јас ќе си земам, само да ги допијам овие што ги почнав. Ах маки со оваа анемија...

13. ljubam

ljubam Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    2.412
    Допаѓања:
    18.409
    Морам да превземам нешто, оти скоро не сум способна да правам ништо, а од овие лекови жлудникот ми вреска. Баш видов на почетокот Анатх што пиша за комбинацијата со мед, и јаткасти плодови. Морам да превземам ншето, зошто во секунда пребледувам, се тресам, силна главоболка и тотално сум неспособна за ништо. Ах од мала водам војна со оваа глупа анемија, поприлично полничка сум, ама сепак крв си е крв.. фала ви многу.

14. L-enna

L-enna Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2010
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    1.793
    Еј да, и таа комбинација со мед и ореви/лешници ја заборавив.
    Еднаш си направив колку да пробам, не знам дали количински ставив колку што треба ама мене одма ме живна. Не ја викаат за џабе енергетска бомба.
    И еден другар (спортист) мислам дека секој ден си каснува по една лажица од тоа.
    Барем него премногу му помага, па пробај си. :)

15. Shelea

Shelea Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.262
    Допаѓања:
    43.953
    Љубам, има една мешавиноа од ленено семе, мед и коприва за анемија, мајка ми го јаде тоа зошто откако влезе во менопауза, драстично и падна железото во крвта, па место Феруми и такви гадости (што дури и на мирис мене ми се грозни, а можам да замислам како е да ги пиеш), ова е природно и 100 % делотворно ако се конзумира барем месец дена постојано. Дури и после тоа можеш да го јадеш, чисто како превентива.

Впрочем, сега кога скролав, видов дека Анат го има пишано со точна доза. На тегла мед му доаѓа 100 гр копринено и ленено семе, сок од 2 лимона за да се врзе железото од копривата и толчени бадеми.

Мајка ми го јадеше секое утро по две лажички на гладно срце, и по месец дена имаше задоволителна крвна слика. Ако комбинираш во исхраната и свежи салати од спанаќ, цвекло и јадеш црвено месо на пареа (без пржење), мислам дека ќе помогне многу.

16. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.498
    Луѓенца, пијте сок од цвекло, јадете суви кајсии и аронија и ќе бидете како нови :).
    Месец дена дур се ,,фати'' тоа на вас, после немате гајле веќе :).

Јас од кога знам за мене сум со слаба крв, ама ете спасот го најдов и баш ми е мило што е се на природна база, а не со разни аналгетици.

На Mishela и ljubam им се допаѓа ова.
  17. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    и јас јадам свашта на природна база ама искрено после некое време ми здосадува се. нема нешто што не сум пробала: аронија, цвекло, лекот со мед и семе од коприва итн али кај мене е проблемот што јас сето тоа го правам одреден период и после прекинувам. така да бидете упорни не како мене .

18. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.026
    И мене на последната крвна слика хемоглобинот ми е на долна граница, ама нели нормално било во бременост, и ми препишаа сируп Floradix, бил на природна база да го пијам во комбинација со витамин C - Ацерола и тие биле на природна база.
    [​IMG][​IMG]
    Дали некој има искуство со сирупот?
    Бидејќи јас се одлучив да не го земам веднаш, ќе пробам со медот и семето од коприви, а почнав и аронија да јадам по 10-ина дневно, така ми рекоа. :^)

19. LittleDevil

LittleDevil Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    1.703
    Допаѓања:
    1.924
    Tothema ампуливе со што препорачувате да ги пија? Некаков сок..? За да не ги сеќава многу, многу.. грди ми се :)

20. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Јас цел живот сум слабокрвна. :|
    Малку се оправив последнава година, паискрено се надевам дека така и ќе остане. :angel: