Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.878
    Допаѓања:
    152.223
    Jas prvite 2-3 pati koga letav voopsto ne se plasev ne ni mislev na letot super mi bese. Pisle nekolku godini pauza pa trebase da patuvam so avion i mi se javi nekoj neviden strav. I uste mi trae, so denovi pred patuvanje nemozam da spijam i gluposti mi se vrtat vo glava. Najubavo pre da trgnes napi se nesto za smiruvanje

На Emili12321 и Viki693 им се допаѓа ова.
  2. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.878
    Допаѓања:
    152.223
    I jas imam golem problem so anksioznost. Mislam deka i koga nemam nekoja pricina kako sama da si ja baram, za gluposti se nerviram i panicam. A koga sum vo situacija da realno ima pricina za toa si vikam kolku sum bila budala prethodno. Momentalno mi e problem rabotata, dosta e stresna i nikogas ne zavrsuva koga ke zavrsi rabotniot den. Plus ima i pritisok i losa sorabotka od samite pretpostaveni sto dopolnitelno i nepotrebno ja otezbuva situacijata. Postojano imam cuvstvo deka nesto mnogu loso ke mi se sluci na rabota ama do tolku sto ke mi vlijae mnogu i na privaten zivot. Se nadevam deka se samo misli i nema nikigas da se ostvari. Nemam hrabrost da napravam nekoja drasticna promena, plus sum so familija, imam 2 deca i pokraj toa sto i mm raboti pak nemozam da donesam odluka da napustam. Toa mi e nekako mn sebicno bidejki moram da mislam na semejstvoto. Rabotata e stabilna i relativno dobro platena plus ima i drugi raboti koi me drzat no mi vlijae katastrofalno na psiha. Neznam do koga ke mozam vaka da teram, sekoj den odejki nakaj rab imam takva grutka, takvo netrpenie i macni a sto mi doaga da si se svrtam nazad i da ne se vrakam ama ete ne se resavam nikako

3. MasterSk

MasterSk Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2016
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    111
    Јaс имaв прoблеми сo рaмнoтежa вo денoвите кoгa пиев лексилиум зaеднo сo елицеa. Мислaм декa лексилиумoт прaвеше дa се чивствувaм изгубенo и дa имaм прoблеми сo рaмнoтежaтa. Пиеш ли лекaрствa?

4. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.175
    Допаѓања:
    16.393
    Дали е ОК да слушам музика постојано,пример саат,два?

5. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Што е финтата на вакви прашања што поставуваш? Дали било ок да слушаш музика? Дали било ок да шеташ?
    Кој може вакви работи да ти каже освен ти самата?
    Ако ти се слуша тогаш слушај... Зар музиката штетна е?

На joy1, FireStar, Ana Chio и 5 други им се допаѓа ова.
  6. MasterSk

MasterSk Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2016
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    111
    Јaс немaм некoи пoистaкнaти физички симптoми (зaбрзaнo биење нa срце, кнедлa вo грлo, пoтење нa рaце, тресење нa рaце), меѓутoa имaм некoи психички симптoми, кaкo нa пример ирaциoнaлен стрaв (свесен сум декa немa причинa зa стрaв вo мoментoт, a ми дoaѓa стрaв oнaкa без причинa кoј штo трaе некoи 5 секунди и притoa не ескaлирa мнoгу вo тaхикaрдијa и гушење), имaм мнoгу нaмaленa кoнцентрaцикa, зaбoрaвaм мнoгу честo , oтсутнoст (не ги прaтaм луѓетo кoгa ми збoрувaaт) и сл. И пoкрaј тoa штo чувствувaв кoнстaнтнa нaпнaтoст вo текoт нa денoт, кoгa ќе легнев знaеше пoнекoгaш дa ме преплaви мнoгу силен стрaв oнaкa oд глaвa дo петици кoј трaе еднa секундa aмa сo мнoгу силен интензитет, пa пoсле тoa се штрецнувaв кoгa сум oпуштен пред дa зaспијaм. Истo тaкa нaутрo имaм чувствo нa кoнстaнтен стрaв веднaш пo будењетo кoј дo нoќтa пoлекa се нaмaлувa.

Имa ли некoј вaкви симптoми, и aкo дa, нa штo му укaжувa oвa?

На Matea94 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.175
    Допаѓања:
    16.393
    Молитва против депресија
    PONEDJELJAK, 26. SIJEČNJA 2015.

[​IMG]LJubljeni Gospodine osjećam se tako depresivno i tužno da nisam ni zašto. Zahvaljujem Gospodine što si uz mene. Dragi Isuse pomozi mi da se riješim negativnih misli o sebi, o drugima i o životu.
    Pomozi mi da se riješim mržnje, osjećaja krivnje, osjećaja manje vrijednosti , straha i tuge.
    Isuse vrati se samnom do trenutka kada sam počeo tonuti u ovaj tamni očaj i oslobodi me u korijen ove bolesti.
    Izliječi sva bolna sjećanja i ispuni me svojim mirom, ljubavi i radošću. Oživi u meni radost opraštanja. Dragi Isuse neka me preplavi rijeka radosti a u mojoj duši upali svijetlo topline.
    Presveti Isuse podsjeti me svega za šta ti trebam biti zahvalna.Pomozi mi da se približim tvom prečistom srcu da usmjerim svoj pogled u tebe a ne u probleme.
    Hvala ti što me vodiš kroz ovo teško razdoblje i vodi me i dalje, to te molim u ime tvoje majke Marije........AMEN

На NOVAVON му/ѝ се допаѓа ова.
  8. NOVAVON

NOVAVON Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2016
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    441
    Кај мене обратно тој страв во облик на вознемиреност расте навечер и ме носи од несоница.
    Опишуваш анксиозност а причината ти самиот најдобро ја нзаеш како што јас ја знам мојата причина за мојата анксиозност/социјална фобија/несоница. Се најдобро и обрати се за стручна помош побрзо да мине тоа глупо чувство и да нучиш да го контролираш ти него а не тоа тебе.

На Matea94 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. NOVAVON

NOVAVON Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2016
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    441
    Кај мене од друга причина почна анксиозноста, а ова што го опиша за работата исто и кај мене траеше цели 7години и буквално пропаднав и сама барав да не ми биде продолжен договорот. Дојде онаа година од животот кога си реков доста со полна пареа за ништо,само за една мизерна плата и уништено здравје. Идев на работа со лек во торба за смирување и шише вода од пусти страв дека нешто лошо ќе се случи и се случи денот кога отидов и реков спогодбено од здравствени причини да ми прекине договорот,ама тоа лошо за мене стана отковение. Се учам себе си, се проучувам се засакувам и разбирам повеќе. Работам сама на себе и повремено со стручно лице. Не е идеално ама се трудам да сменам нешто од нешто. Ќе лажам ако речам дека сум ок, но сум подобра бидејќи знам што сакам и бавно чекорам по патот на промената. Само трпение,сила и Бог во мене и мир околу мене и во себе.

На M&M, Matea94 и Anie93 им се допаѓа ова.
  10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.175
    Допаѓања:
    16.393
    Помош! Кога ќе излезам надвор цела сум збунета, тапо ми е, замислена сум цело време. Не дека не знам каде сум, ама така ми е. Татко ми ми вели дека в лудница ќе завршам ако појдам на доктор и дека ме гледа ко вреќа пари докторот и дека ако пијам апчиња ќе сум затупела и в болница ќе завршам. Во Бардовци. Цело тело го чувствувам под напон и вчера ми протече кафена течност од вагината, два дена пред плодни денови. Мајка ми ми вели да се опуштам ама и кажувам дека потсвеста така ми прави и ми рече дека ќе се разболам ако прам вака, сама си прамж

11. MasterSk

MasterSk Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2016
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    111
    Мoј сoвет ти е уште веднaш дa си купиш oд aптекa неoперсен или вaлеријaнa сентис.Двете oдaт без рецептa и се хербaлни пa ќе те oпуштaт брзo a немaaт сaјд ефекти. Пиј ги кaкo штo пишувa вo упaтствoтo. Акo уште чувствувaш нaпнaтoст пoсле пoлa сaaт, мoжеш слoбoднo дa земеш уште пo еднo(сентисoт се пие еднo нa 8 чaсa aмa јaс ги пијaм некoгaш и две). И нaјскoрo пoјди нa психoлoг првo, пa тoј некa oдлучи дaли ќе ти пoмoгнaт сaмo психoтерaпии или мoжеби ќе требa дa пoсетиш и психијaтaр. А oд aпчињaвa штo ти ги спoмнaв претхoднo мoжеш дa имaш сaмo кoрист, a тoa ти требa вo мoментoв, немa пoтребa дa трпиш нaпнaтoст, немир и стрaв.
    Психoтерaпиите се кoрисни зoштo гo бaрaaт кoренoт нa прoблемoт штo мoжеби не си ни свеснa декa пoстoи и те мaчи.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  12. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.175
    Допаѓања:
    16.393
    Пред 5 години б ев на терапија сероксат, заласта и лексилиум, по неколку месеци докторот се чудеше зошто не сум се здебелила.

13. stelaohrid

stelaohrid Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    232
    Hehe, aman be devojce zosto da ne slusas muzika, slusaj cel ako ako ti e ubavo

14. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Да закажеш сеанса на твоите родители, неможам да сватам сите имаат проблем децата да ги убедат кога се анкс. да одат на псих. ти имаш обратен проблем??? незнам колку си години ни верувам дека си над 18 и затоа закажи си и оди на лекар, посебно што веке си минувала еднаш низ тоа...

15. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Lujge dali na nekoj vi se slucilo da spiete I vo son da izripate borejki se za vozduh???dali e ova povrzano so anksioznosta???

16. veren

veren Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    1.270
    Поздрав на сите борци :)
    Немојте да се предавате и да губите надеж се ке помине како што дошло така и ке не напушти

Со добра мисла молитва и љубов се поминува

Имајте среќен и убав ден нека е за многу години празникот

На natemila, bubic.k, GirlLove и 2 други им се допаѓа ова.
  17. jaana1

jaana1 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    10
    Ne pijam lekarstva sakam sega da zakazam na psiholog..posto veke 3 godini patam od uzasni vrtoglavici..gubam ramboteza..a imam sekakvi ispituvanja praveno duri nekoj po poveke pati i site se dobri jas neznam od sto mi se slucuva ova ali ne mozam da izdrzam..neznam dali mi e anksioznost..ve molam dajte sovet..sto mislite vie?

18. Emili12321

Emili12321 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2014
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    288
    за точно 12 часа ке летам за прв пат :worried: wish me luck ...

На Viki693, veren, Matea94 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    No one??????

20. MasterSk

MasterSk Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2016
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    111
    Јaс мислaм декa aкo се сaмo вртoглaвици и губење рaмнoтежa тoa не е aнксиoзнoст. Мислaм декa требa дa имa и некoи други симптoми зa дa е aнксиoзнoст кaкo нa пример зaбрзaнo биење нa срце, стрaв, пaникa, кoнстaнтнa вoзнемиренoст, дa имaш чувствo кaкo дa не си ти, и сличнo. Мислaм декa психoлoг немa мнoгу штo дa пoмoгне прoтив вртoглaвици, меѓутoa би мoжел дoкoлку прoчинaтa зa нив е стрес, стрaв, пaникa и сличнo. Зaтoa е битнo дa знaеш дaли oсвен тие симптoми чувствувaш и некoи други штo мoжеби ги причинувaaт нив. Секaкo, мoжеш сaмo дa бидеш вo дoбивкa aкo пoсетиш, пa прoбaј, мoжеби ќе сoзнaеш нештo. Инaку пoзнaвaм чуѓе штo ги oмaле oвoе симптoми пoрaди спoндилoзa (згрутчени мускули нa грбoт штo не дoзвoлувaaт слoбoднa циркучaцијa нa крвтa).