Па зависи, кај кого-како...различно реагира секој, еве на пример, мене ми се појави пред 10-тина години. И чувството е страшно. Прво почнав да повраќам без причина, па не можев од кревет да станам, од што ми беа слаби нозете, нормално и ништо не јадев, за една недела ослабнав 7 килограми. И по сето тоа, почнав да одам на лекари, кои ми утврдија дека имам гастритис, до појава на чир...после снимав глава, па вадев крв, па почнав да се паничам дека сум болна од леукемија, од тумор (зашто главата ме кинеше секој ден) - згора на тоа, те пролседува едно чувство на вознемиреност (како трема пред испит) која никако не поминува и почнуваат вртоглавици поради што едвај се движиш по улица, како замаен си...страшно чувство, страшно.... Но, секој човек бара начин да излезе од таа состојба, бидејќи секој човек е роден за да биде среќен...Затоа, почнав да се читам книги, да истражувам што ми се случува...тогаш немаше секој интернет, па бев луда по купување книги со езотерична тематика...од типот „Моч подсвести“, „Како да излечите свој живот“... и многу други. Сфатив дека анксиозноста се појавува од погрешно донесени одлуки, погрешно однесување (кое не е во согласност со внатрешната верба), неизвесност, нервоза, тапкање во место...работи кои ги живееме долго време, а за кои по навика не сме ни свесни дека треба да се сменат. Значи, се зависи од нас. Во моментот кога ќе го сфатиш тоа, започнува процесот на лечење и исцелување. Ајде кажи ни ти како се чувствуваш? Што ти се случува?
Оваа година континуирано сум под стрес и еден куп проблеми. Вознемирена сум, не верувам во себе, не верувам дека од мене ќе бидне нешто, а тоа чувство се засили пред еден месец точно, отидов во војска, и таму се онесвестив, првин мислев дека е од жешкото, потоа дека од возбуда и вознемиреност истовремено и од страв да не не биде се како што треба. Потоа таму ми се случи уште еднаш, од страв се онесвестив пак и ме вратија дома. Уште повеќе почнав да верувам дека за ништо не ме бива и да си паѓам во депресија. Вчера ми се случи пак, отидов прв ден на работа, ми рекоа едни порачки да ги однесам, почнав да чувствувам дека нозете ми се пресекуваат и седнав, реков дека не ми е добро, по само неколку минути пак се онесвестив. Значи 3 пати ми се случува во еден месец ова. Дали е можно да е анксиозност? Секогаш ми се случува кога од мене се очекува нешто големо, или после голем стрес каков што имав пред 2-3 дена. Почнува да ме фаќа страв, незнам што да правам? Ми треба искрено мислење од ваша страна, ако е ова почеток на анксиозност ве молам директно тоа да ми го кажете, да знам да превземам нешто
Би сакала да те прашам дали испита нешто од органска природа. Дали направи анализа на крвта и мокрача? Тоа е најосновно. Вака што ми кажуваш искрено и директно ти кажувам дека сметам дека станува збор за анксиозност. Симптомите на вознемиреност, немање доволно самодоверба, депресивни моменти се дефинитивно анксиозни моменти. Мене ме загрижува тоа што 3 пати си паднал во несвест во рок од еден месец. И јас се онесвестив 2 пати во месецот оваа година, но јас ги имам направено сите испитувања и бидејќи од органска природа се е во ред кај мене беше од анксиозноста. Значи убедена сум дека анксиозноста има улога кај тебе, но ти советувам доколку немаш направено испитувања да провериш на почеток крвна слика (комплетна), мокрача, тероидна жлезда и по можност ЕЕГ на глава. Доколку ова е во ред значи дефинитивно станува збор за анксиозност, и ако се воспостави дека е таа состојба бидејќи кај тебе е релативно нова, не е во длабока фаза можеш да почнеш (уште од сега) да пиеш витамин Б6 секој ден, и витамин Ц исто така. Тоа ќе ти помогне. Понатаму ќе видиш како ќе се одвива работата, па ако не можеш да се справиш со ситацујата, а бидејќи е тазе верувам дека ќе можќеш, може и со психијатар да се консултираш. Од оваа состојба нема ништо лошо да ти се случи, само ќе осеќаш некои физички симптоми кои се производ да раздрманиот нервен систем. Те молам оди испитај се прво дали е нешто од органско потекло (може станува збор за обична анемија) и ако тоа е во ред, ние сме тука секојдневно, и ние се мачиме соанксиозноста и се бориме секојдневно заеднички да си помогнеме, така да ти стоиме на расзполагање. Што и да имаш да прашаш, да кажеш, во секој момент. Поздрав
незнам мене ми се случи кога дојдов од град се разбудив од сон и почнав да чуствувам страв, превногу ми беше изразено сетилото за слух, ги слушав сказалките на саатот од дневната соба како во глава да ми бие, неможев од кревет да станав нозете не ме држееа, секој момент мислев дека ќе паднам, како во сон гледав како се да се случува околу мене а јас како да не сум присутна, голем немир,тонеше во креветот, трнеше на секое влакно од косата , срцебиење и слично. ми беше присутно неколку недели ама со тек на време ми се намали, сеуште мислам дека ако излезам ќе паднам некаде ама се трудам секој ден повеќе и повеќе по потреба си пијм некогаш б6 и диазепам од 2 мл. еххх и јас служев војска 2004 година.... и баш убаво си поминав убаво искуство.........
послушај ја дада сиело и испитај си се ма д најверојатно ти е од страв, ако почнало да ти се слушува кога си била во војска најверојатно е од стрес и страв.......јас служев 2004 па после бев на обука пак преку факултет и доста девојчиња се онесвестуваа од страв, од самиот притисок што владее таму.... ако треба нешто контактирај ме .....поззз
Еве ти прекрасна личност која била во војска и имала искуство со личности кои се онесвестувале, така да можно е и колапсот да е од напор, вознемираност, страв. Кажи ни повеќе за тебе
На прегледите во воена болница, значи април 26/27ми беа, бев се во ред, освен килажата имав 47 кг тогаш. Друго се ми беше во ред. Имам некои домашни проблеми последнава година, нервози и стресови. Б6 пијам, а и редовно се хранам ама не се здебелувам воопшто, тука ми останува килажата. Сум избувлива и осетлива, за се се нервирам (ова зборувам за оваа година), порано не се замарав за ништо а сега се си ставам при срце. Имам низок притисок, и често имам главоболки исто сум и со слаб вид. Тоа е се... Незнам, деновиве ќе проверам крвна слика, па ќе ви кажам
Izvinite za latinica , ama nov mi e kompjuterot i seuste nemam makedonska podrska Draga Offspring, iako si pod postojana nervoza i stres, jebiga, toa se propratni delovi od zivot, i sekako site nie imame sekojdnevna doza na anksioznost, sto e normalna i tolerantna.... Kako i da e, mislam deka tvoeto paganje vo nesvest ne e pocetok na vistinska anksioznost, posto najcesto ne se slucuva taka kaj toj sindrom ili bolest, Po verojatno e da se raboti za nisok pritisok, i momentalniot stres ja zacinil rabotata.. Ipitaj nekoi osnovno internisticki raboti kako sto ti predlozilja predhodnite forumdziki... I moj sovet e malce da ja odmoris glavata, i da ne ja citas temava, barajkji si simptomi..dozvoli si da pomine malce vreme, i vremeto da si go naprai svoeto...a posle so ladna glava razmisluvaj.... Naredniot den koga kje se cuvstvuvas malce posrekjno, kje gi isfrlis site idei od glava deka si bolno anksiozna.. Po drugi postovi gledam deka si mnogu inteligentna i sigurna sum deka kje si najdes kako da si go popolis vremeto za da se relaksiras i razonodis.. Ednostavno ne misli na toa...
здрава си ти потполно тие на регрутација све проверуваат од крв, до гинеколог и психолог ...... само мислам дека си се разочарала затоа што војската не е тоа што си очекувала, не е така како на филмовите и затоа се чуствуваш несигурно, се ти е ново сосема е поинаку во реалност отколку што си замислувала, секакви притисоци се праваат посебно на женските таму од искуство ти кажувам, 6 месеци бев таму и после 2 месеци обука и сега сеуште идам некогаш на криволак со секакви будали се сретнувам ама за секој од нив имам лек.... секакви викања и слично, мене долниот веш и козметиката ми ја земаа и секакви глупости ми правеа тие над мене ама сега јас сум над нив ..... јас имав првите два дена да се приладогам па после не се замарав со ништо дури и многу добри другарки и другари стекнав ...... а и симпатиии ...... провери си ја крвта и земај си витамини шумеци јас еден куп ги пијам ...... ме интересиРА сега те пуштија дома да одмориш или те прогласија за привремено си неспособна....
*Offspring ако ти е се во ред со крвта тогаш обавезно провери ја тироидната жлезда можеби тоа ти прави проблем бидејки велиш јадеш а неможеш да се здебелиш,може да е само притисокот ако тие доста низок кога се соочуваш со стрес уште повеке се снижува и затоа колабираш....а не е лошо и шекерот да си го провериш сето ова ке го завршиш за еден ден па пиши ни какви се резултатите ..а сигурна сум дека се е во ред и пи Б6 и повеке течност поздравче
Само да ве поздравам..... Kако сте? Добри!!! Јас еве недела дена од последниот напад, и сага сум како нова, се надевам дека во скоро време нема да ме здрма некој нов...пу пу пу Си шеткам секој ден, само навечер ме фаќа некоја така мала паника, додека си седам со друштво на кафенце, незнам зошто така, ама ваљда со време се ќе помине, со го носам со мене Heleks-от, како златна резерва , да не притреба во некој случај, (недај боже) веќе два дена се немам напиено, планирам и денес да апстинирам А да се надоврзам на вашата дискусија за бајачките, и јас во почетокот бев на такви бајачки и какви ли се не други работи, се согласувам дека од нив има некоја помош, но пак ќе кажам, од што е болката од тоа е и лекот...така да, ако сами си ја наметнавме состојбата со нашата преголема емотивност, треба да сватиме и дека сами можеме да ја победиме.....сигурна сум во тоа, така си ја сватив работата, и така си ја терам , и од ден во ден се чуствувам послободна и посигурна во себе.........Се надевам дека ќе го послушате мојот совет за доброто на сите.......... Еве ви една мудра мисла, што јас си ја практикувам, секој ден...... " Сé ќе биде во ред, сé ќе биде во ред и навистина сé ќе биде во ред"....Џулијана од Нориџ ............. Поздрав драги мои......бидете добри и храбри, Ве читам и ве гушкам PS: Вие сте ми најголемата поддршка што ја имам, и не минувам ниту еден ден, а да не ве прочитам, да видам како сте ми , и што ново имате да кажете * Си ве сакам
Само што сакав да ти кажам истото што и Ферхунде телепатко моја ))) Значи кај тебе веќе килажата претставува проблем, 7 килограми се искрено премалку. Велиш дека јадеш, а дека воопшто не се дебелееш, така да мој совет ти е да си ја провериш тероидата и секако да направиш крвна слика. Симптомите кои ги наведе горе нервозите, стресовите исто така можат да влијаат на колажата. Значи дефинитивно кај тебе постои доза на анксиозност, тоа да бидејќи си пречувствителна како што гледам и тоа влијае на тебе. Јас од искуство ти кажувам дека 2 пати се онесвестив од анксиозноста, mamence мене на неуролог ми рекоа дека е од праголема напнатост. За да ја поправиш колажата земи Centrum таблетки со сите витамини од А до Z, како и сируп Sanastol. Јас бев преслаба исто како тебе, па после пиев од овие и имав апетит бааги, па си зе здебелив поисе од со сакав, ама после со правилна исхрана постигнав сакана килажа, Провери крв тоа е најважно, но штом било претходно во ред сигурно анксот си го прави своето :/ За проблеми со видот сите имаме на денешно време, само носи леќи, очила за да не ти пречи во секојдневието. А за притисокот обавезно по 2 литри течност на ден обавезно, со сила пиј вода, сок , било што. Ајде малку релаксирај се, значи мораш и сама да се опуштиш, да си дадеш храброст, и верувај сите имаме проблеми ееее еден куп, и нервози и лошо ни е, ама што да се прави, тоа е животот Борба. Поздрав мили мои <3
*cielo ТЕЛЕпатијата опасна работа кажав ја него ај ти кажи ми како си го пиеш лекот ако нејкеш овде пиши ми во ПП гуш гуш срцка *brineta macko тебе те заборавив ептен се радувам кога ке прочитам дека некој е добар и се бори така треба само греби напред мачко ептен ме бендиса браво
*Tерам некако Ферхунде, се борам од ден на ден с еповеќе и повеќе, имам лоши моменти но не сакам да дозолам да ме надвладее анксот, тоа е животот. *Браво Бринета голем успех е за тебе ова верувај. Јас прочитав една изрека многу одамна кога бевна почеток со анксот и таа велеше: **Животот е еден, па секој момент треба да се искористи за да се чувствувате прекрасно и исполнето. Секој има тешкотии и маки но запомнете секое зло за добро е. Never back down, Why worry? There will be sunshine after rain.** Вака нешто беше, но ме воодушевува кога и да се сетам на неа
Ме испратија дома како неспособна, сега 4 години немам право да се пријавам. Ама не е дека не беше тоа што очекував, убаво ми беше, јас се разочарав кога си дојдов дома. Првиот ден во ред бев, вториот паднав во несвест, нова околина, нови правила, рано станување и.т.н. може и тоа ми влијаеше за да паднам. Потоа ми се случи денот пред да си отидам 10 дена бев таму, значи 9тиот ден, на 12тиот требаше да дадеме заклетва, вежбавме па потоа поручникот држеше некој говор и спомна некој да не паднел во несвест, јас се вознемирив тогаш, се стресов незнам што ми се случи и за неполна минута паднав, со се пушка Другиот ден веднаш ме испратија дома. Бев вознемирена и потиштена кога си дојдов дома, се нервирав зашто не успеав. Пред 3 дена имав жестока кавга дома, а вчера отидов прв ден на работа како што ви кажав, и таму ми се случи да паднам, значи 3 пати ми се случува во рок од 1 месец. Помислив да не сум во некоја почетна фаза на анксиозност, па затоа и пишав овде
се е од стрес, ти паѓаш во несест од страв, од паника да не се осрамотиш и сл. а тоа дека не можеш да се пријавиш пред 4 год тоа се глупости, и после 4 год нема да ти стигне покана верувај ми ти служиш доброволно така да тоа малче да се смириш ојачаш и пак можеш да пробаш и нема потреба да чекаш 4 години...ако си сигурна дека го сак аш тоа или слично нешто да ти биде професија има други алтернативи курсеви за воднички, поручнички, факултети и сл. имам многу слична професија со војска поврзна ама да не пишувам тука ако сакаш можеш да ме исконктактираш преку лична порака тука сум.......
Девојки мили мои ете ме мене да ве прашам како сте како си поминувате итн ? јас денеска конечно без стравови заминав на работа и дури во 8 се вратив . кафица си пиев без страв од тахикардија и ред други работи . сега планирам да прошетам кога веке нема Кога лисјата пагаат итн . ве сакам сите и како што кажав ке бидам со вас се додека форумов не остане без коментари
охххххх лјубоморна сум ти се шалам еве си гледам очајни домачинки и знам дека како габриела ќе завршам....... позззззз
Мало, немој жити се...Габриела , на крај станува пак женска и пол. Карлос ќе прогледа, има да се направи за 2 дена - риба. Така да, не се секирај хахахаха.... Јас, мили мои, денска пак нешто тешко дишам , се нешто ми се спиеше, иако на раб си поминав ОК, ама еве сега дома нешто ми е тешко, и затоа си пијам винце Уште викендов на работа и во вторник одам на мореееееееее
Адела И јас сум добро денеска, си шетав цел ден, учев па сега филм ќе гледам, релаксација, а успат ја слушам http://www.youtube.com/watch?v=AWpsOqh8q0M Малоооооооо па ако завршиш како Габриела тоа нема да биде ич лошо Баш напротив. И јас нешто не можам да дишам, но не мислам на тоа, ќе поминe ич не ме интересира, ништо не може да ни стане! хаха Ве сакам многу!!