Naprotiv mislam deka mladite se poveke pogodeni ...najmnogu zaradi toa sto preminuvaat od faza na pubertet vo svetot na vozrasnite i obvrskite sto im se natrupuvaat gi pogoduvaat,pomladite plus i potesko prifakaat promeni poradi neiskustvoto.Povozrasnite veke se otrpnati niz se imaat pominato
Koga sme vekje kaj bajackite dali nekoj ja znae kostadinka od pp taa gledala na ikoni i dali ima nekoj iskustvo kaj nea?
Pozitiven me iznenaduvas sugurno zapadna malce poveke vo ovaa prokletija, ti predlagam nemoj da odis po bakacki tie ke ti kazat nesto loso deka nekoj ti naprravil I uste poveke ke padnes vo depresija , ti predlagam da odis na psiholog poubavo pozdrav I ke pomine da znaes
Даа, тоа сакав да кажам и јас. Бајачките прават уште повеќе стрес, барем по мене стручно лице треба, психолог, психијатар
Здраво, Прво да ти се Извинам за тоа што дури сега ти одговарам, но тек сега го отварам форумов Јас се борев со анксиозноста точно една година. Во однос на физичките манифестации имав препотување, вртоглавица и многу црни мисли, без надеж за иднината и слично. Да се разбереме, јас не сум против психотерапија и антидепресиви, затоа што јас самата посетував редовно писихијатар и пиев антидепресиви (депрозел 6 месеци). Првите неколу месеци бев само на психотерапија без антидепресиви, но не помагаше тоа. Постојано имав вртоглавица, црни мисли, немав никаква желба за јадење и воопшто немав желба за живот. Така да морав да почнам со терапија со антидепресиви. И благодарение на антидепресивите јас бев малку подобра.. Но јас ги оставив антидепресивите на моја рака, откако се соочив со мојот страв. Затоа што јас точно знаев кој е мојот страв и која е основата на анксиозноста.. Затоа мислам дека сите треба длабоко во себе да видиме од каде доаѓа таа состојба и да работиме на тоа, секој ден, чекор по чекор. Мислам дека лекот е во нас самите, барем тоа е моето искуство. И да можеби си во право, можеби и не сум била во напредна фаза на заболувањето.. И да, помагаат и позитивни афирмации, дружења како што напомена и ти, но сепак мислам дека лекот е во самите нас. (Jас лично имам читано доста книги за стравот, како да се соочиме со стравот, моќта на потсвеста што ја носиме со себе, но со читањето на Библијата сфатив дека сите тие книги ја содржат основата на Библијата а тоа е: да веруваш во себе, да имаш надеж за подобро утро, да бидеш исполнет со љубов, да споделуваш љубов..) Од се срце ти посакувам брзо излекување од оваа состојба, за да можеш живот да го живееш целосно без страв... Се најдобро..
Ти Благодарам за твоите зборови, но мислам дека секој човек е храбар на свој начин. И секој човек си има свој пат по кој треба да оди. Треба само да се најде тој пат и храбро да чекори по тој пат.. Мислам дека е грешка што ние луѓето некогаш се споредуваме со другите луѓе.. Треба да сфатиме дека ние како единка сме вредни и потребни во овој свет, треба само да се трудиме да бидеме подобра верзија од она што сме Поздрав.. Се најдобро
Тоа значи дека исто мислиме односно се сложуваме дека младите се повеќе погодени, со таа разлика што средношколците, лицата до кај 18-20 год. вообичаено ги нарекуваме тинејџери, и според мене ова е значи субјективно мислење за млади луѓе ги сметам до 40 тите години и во предходното мислење се мисли на млади од најрана возраст до 40 год, значи заклучно со 40, иако индивидуално е тоа може некој и на 60 да се чувствува младо и да е анксиозен, имам посведочено на случај на 9 год девојче кое е анксиозно и има пан. напади, значи нема правила, битен е изворот- предизвикувачот.
Mladi gi vikaat voobicaeno srednoskolcite i mladite do ete da kazeme i 30 ....40 godisnite gi vikaat vozrasno naselenie mada i covek na 18 e veke vozrasen ama pak ako veke davame iminja na kategoriite vozrasti a sto se odnesuva do akncioznosta ne velam deka vozrasnoto 40 god naselenie ne go pogoduva samo kazuvam deka ne e taa brojka na pogodeni kako kaj mladoto 15-25
Знам дека сте во право ама со @LUCI 99 и @Anie93 , меѓутоа за мојот "проблем" му раскажав на една моја брачеда и инсистира да одам по такви работи и ме посочи на таа бајачка од пп. И одма мислам ми помина низ главата што ако таму ми е лекот?А не дека досега не сум одел со мајка ми на почеток на сето ова.. Иначе одам на психијатар и примам терапија елицеа, меѓутоа мој личен став е дека јас не сум за терапија и на своја рака почнав да ги намалувам ептен постепено и за месец до два планирам потполно да ги откажам бидејќи мислам дека кога е во прашање страв т.е анксиозност сето ова се "лечи" со промена на мислите т.е начинот на размислување а не само голтање на хемија и да се надевам дека ќе проработи. Мојот план е откако ќе ги откажам апчињата и психијатарот ќе одам на психолог
Ne otkazuvajte terapija na svoja raka doktorot ke proceni koga ste spremni, terapijata se sema nekoe vreme i od koga ke se osetite podobro, ke se osetite dobri i odma ne piete, ama ovaa sostojba se vraka i toa poloso od prethodnoto, nemojte da prekinuvate terapija bez doktorot da proceni deka ste spremni.
Мене вчера психијатарот ми кажа дека и со и без терапија нема да полудиш (јас цело време ја имам таа мисла) . он ми кажува дека ниту еден лек, ниту еден доктор, па ниту ти самиот не можеш да ги запреш мислите. Па лекот ги смирува реакциите, т.е ги спречува реакциите што доаѓаат после лоша мисла(потење, срцебиење, замаглен вид, општа слабост, чувство на нестабилност). Значи да се разбереме, мојот психијатар не ми вика пиј апчиња само туку пиј ги за да можеш да извршува обврски дневни полесно. Сите ние знаеме кој хорор се тие мисли. Тој ме советува да правам работи физичка активност(пешачење,аеробик, пилатес секој ден) ако не се чувствувате способни да одите сами, земете ја со вас личноста што ви е најголема поддршка. Ми кажа колку и да се плашиме да појдеме на некој настан, ново место да појдеме, затоа што секој следен пат ќе ни биде полесно таму, колку и да не мислиме така. Мојот психијатар вели дека ова е најлошото нешто што може да му се случи на човек и да не се лутиме ако другите немаат комплетно разбирање, кој не поминал низ ова не знае што е хорор. Ние се наоѓаме во најголемиот парадокс. Ама поминува, ова е начин на растење, прифаќање на нови нешта од околината, соочување со проблемите. Се ќе биде добро, само да си дадеме време поздрав И се извинувам на долгиот пост.
Поздрав од мене и стравот од најголемата гужва моментално , Gallery City Pub Прилеп , Куку Леле Се боревме кој бил посилен-изгуби 1:0 вечерва, жал ми е хаха . Макар шо излегов замислете од најголемата гужва 2 пати и се вратив назад, а ВЦ ако не појдов 4 пати сама јадев чоколадо( страв да не паднам) а в кафич пиев Пепси (сигурно се смееа другите, ама јас си знаам) и една девојка зачудено ме гледаше, а јас чоколадото в уста - ај донт кеар. . . . НЕ СЕ ПРЕДАВАМ НИКОГАШ ! И да, имав нестабилност гоолема(мисла од мозокот, која после в кафич ми помина одма штом влегов , бидејќи по 3 месеци ставам штикли на нозе) .
http://www.blic.rs/zabava/pevac-otvorio-dusu-zeljko-vasic-godinama-pijem-sedative/9g42cm1 "Anksioznost je zaista čudan osećaj koji ne može jasno da se opiše. To je strah ni od čega konkretno, a od svega po malo."
Вчера доста испив лежев и оп почна срцето брзо да ми чука ај да измерам 109 пулсот притисокот 160/80 се напив пола хелекс ама како да не помага
Se vklucuvam posle podolgo vreme da vidam sto pravite, do kaj ste, kako ste, gledam nema nikoj osven 2-3 od postarite clenovi. I citam nanazad do kaj mozev da odam....vadenje losa krv...pa bajaci, pa religija spomenuvanje, abe decki sto vi e ...eptem zabegavte od temava. Temava e Anksioznost, pozitivna ili negativna, so polosi ili so poblagi simptomi. Pa spomenuva nekoj za Asentra.....Asentra e AD ama za depresija i toa mnogu dobar, no ne se leci aksioznost so Asentra, moze samo poblaga forma na ansioznost....za ansioznost postojat drugi lekovi.....pa citam stvaranje zavisnost.......pa ova ne se 60 tite godini i Amerika i ne se barbiturati od toa vreme pa da se stane zavisen. AD ne stvaraat zavisnost kakva sto nekoi od vas tuka mislat i pisuvaat.....zavisnost stvaraat lekovite za smiruvanje kako Helex ama toa do sega veke sigurno go znaete. Jas sum od tie so teska Anksioznost, ja dobiv iznenadno vo period koga najdobro se osekav, so bukvalno vlecenje po zemja, tesko disenje i mislenje deka imam angina pektoris ili deka umiram od teska bolest, ete do tolku fizicki bolki imav sto gurav prsti vo usta za da povratam i da mi olesni, so teski panicni napadi , ne postojat zborovi so koi bi gi opisala, so pravenje cirkusi po hitnive vo Skopje i maksimalno glupiranje i ne placenje, ami rikanje, sto bi rekle srbite-pukla je, so opsesivni misli od tipot ke umram, so pravenje horor triler filmovi, nema nesto sto ne probav.....od caevi do bioenergija, od relaksiracki masazi do gorenje lovorov list za beganje na negativnosta, so preureduvanje na stanot vo Feng shui, so frlanje na site nepotrebni stvari od domot, ne postoi kniga, napisano na internet nesto sto ne go procitav, forumi segde ima vo svetot, plus minus site se izvadeni od pamet sto gi snaslo. Kako se osekam sega? Pa dobra sum, podobra od sto bev, ne znam dali ke mi se vrati ili ne, toa nikoj ne moze da kaze, ne mislam na minatoto, ne sakam da im se svetam na bivsite deckovci....ova go kazuvam zosto jas ne se sekavam deka so nekoja zena sum se ispokarala, jas site bitki i na faks i na rabota i opsto vo zivotov gi vodev so mazi, a pritoa ne sum feminist, nekoj pogresno da ne me svati, znaci minatoto e istorija i cao.....ne se zamaram ni so idninata, ziveam sega i ovde i dobra sum. Ne im mislete loso na drugite kolku i da ve povredile, vo zivotot sve se vraka, sve se plaka, mislete najpozitivno sto mozete i bez opsesija, ako ne mozete sami idete na lekar, oni za toa zemaat plata. Koga jas edna obicna tocka so milion problemi i kompleksi kako i site zivi luge uspeav da se otrgnam od ova, ke uspeete i vie. Univerzumot vi garantiram prepoln e so stvari, cekaat samo sami da si gi zemete. Koj razbra razbra, koj ne....neznam sto poveke da kazam. I za na kraj, za onie sto znaat....jas seuste ne sum 100% vo Vortex, ama ke se potrudam. Pozdrav najdrugarski i sekoe dobro.