Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.075
    Допаѓања:
    14.815
    Јас пиев хелекс од 0.25, па сега ми рекоа пола од 0.25 ама не ми помага, исто ми е и со и без хелекс :)

2. Krik

Krik Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    47
    Zdr devojki. Do sega samo citav po forumive pa resiv da se aktiviram.
    Nakratko mojata prikazna... Pred 13 god. Se razbolev od poteska avtoimuna bolest:( i se uste sum pod terapija. Fala bogu si rodiv i prekrasen sin dodeka ja imav bolesta ama tolku...za zal ostanuva sam. Vo ovie 13 god pretrpev eden kup ludila i stresivi i "muski" gi podnesov!!!!! Ama!!!! Od minatata god pocnav da kacuvam pritisok i gotovo se seknav ... Non stop bev so aparatot vo race niade ne odev od strav da ne dobijam mozocen a gi imav napraveno site testovi Esencijalna hipertenzija i bev pod terapija. Lugeeee puknav.I se resiv i vikam na maticnata jas sakam kaj psihijatar. Otidov dva-tri pati razgovaravme i se resi za terapija Helex so Citram (ne se sekavam na doziranjeto,ama Helexot brzo go trgna) lugeee moi za kratko vreme se prerodiv...uzivav vo sekoj den od zivorot. Se nervirav, se karav, se smeev, ss stresuvav........ Poslednata kontrola resivme deka e dosta od terapija, bev presrekna:D:D:D:D:D:D:D tri meseci.
    Pred eden mesec pocina moja poznanicka...se sokirav poso bese odednas i neocekuvano. E toa mislam deka bese pocetokot.... Veke 10 den pak ista maka!!!!!!! Srvebienje, mislam deka srceto vo vrat mi se kacuva, zezenje i pecenje vo gradite, pritisokot 150/100 (a tri god nikakvi problemi so pritisok). Taman ke pomizlam samo si zamisluvam simptomi odma doaga a sto ako ne:devil::rofl::rofl::$:$:$:$:$:$:$:|:|:|:|!!!!!!
    Inaku bev i na internist vikaat se e vo red samo so imam kila na zeludnik i GERB.
    Koga mu rekov na pzihijatarot moze li bez apcunja mi rece" lekovite za toa se izmisleni, daj boze za sekoja bolest da ima lek" ova go kazuvam za oni koi mislat deka ne treba terapija. Mi pisa HELEX 2x0,25 ama ke da mi e malku!!!! 10 min sum dobra 30 so crni misli
    Da mi rece uste nesto"ne baraj simptomi po net, internetot ne te pravi d-r"...sosema vo pravo.
    Tie so gi izmislile grupite za samopomos ne bile glupi!!!! Samo toj so minal niz ista maka moze da razbere!!!!
    Aj da ne ve tupam od prv pat dosta e:D:D:D
    Polesno e koga ke spodelis so nekogo!!!

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    јас се напив хелекс од 0,5 и плус пола, што сака веке нека биде и по десет на ден ке пијам векје

4. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    значи не смее да се комбинира со хелекс? А со АД?И дали има некој искуство со пасифлора дали смирува?
    Јас ја нарачав веке

Последна измена: 23 јануари 2017
  5. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.075
    Допаѓања:
    14.815
    Ивана душо, а да седиш помалку на форумов? И мене кога ми е лошо постојано го проверувам ама мислам дека полошо си правиме, како повеќе да се самосожалуваме.... Колку повеќе се фокусираше на анксот, толку поспоро исчезнува :(

6. Trish

Trish Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    109
    Не смета ако пиеш АД

7. Trish

Trish Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    109
    Луѓе,

Ве читам....
    Имате опсесивни/црни мисли?
    Имате панични напади?
    Имате несоница?
    Имате неоснован страв?
    Немате концентрација да функционирате нормално на работа / на компјутер / да прочитате книга?
    Чувствувате физилошки симпотми како болки во грбот, срцебиење болки во желудникот и сл.?
    Многу ви е лошо не знаете што да направите или мислите дека боледувате од тешка неизлечива болест?

ДАЈТЕ не седете бесцелно ПОБАРАЈТЕ СТРУЧНА ПОМОШ...ПСИХИЈАТАР / ПСИХОЛОГ

Немате пари...

1. Вчера си купивте нешто ново блуза / парфем од Oriflame или AVON - не дека немате и Ви беа толку хитни = ЕТЕ ви ги парите...
    2. Месецов бевте на концерт / во театар / во кино / или на кафе со другарките неколку пати - не дека неможете без тоа викнете ги пријателите дома на кафе - муабет многу подобро ќе ВИ биде = ЕТЕ Ви ги парите...
    3. Пушите цигари по кутија на ден тоа Ви се 2.000, ден. во месецот, па намалете на 10 цигари на ден така заштедувате 1.000. денари = ЕТЕ Ви ги парите...
    4. Трошите за подароци за најблиските или пријателите или дечкото - вашите најмили се среќни и задоволни само доколку им честитате и им посакате со убави зборови ЗДРАВЈЕ, РАДОСТ, СРЕЌА, УСПЕХ, ИСПОЛНУВАЊЕ НА ЖЕЛБИТЕ = ЕТЕ Ви ги парите
    5. Трошите пари на нездрава храна секојдневно нешто што е зготвено по дома не го јадете па си купувате грчки, хамбургер, чоколади и сл. = ЕТЕ Ви ги парите...

ЛУЃЕ КУПЕТЕ СИ ЗДРАВЈЕ

Како велиме кога си посакуваме убави зборови или честираме празници ПРВО ЗДРАВЈЕ ПА СЕ ДРУГО

НЕ СТЕ НЕНОРМАЛНИ АКО побарате стручна помош на психијатер да Ви препише лекови за да ја надминете состојбата и да почнете да се чувствувате подобро и да живеете среќно...

НЕ СТЕ НЕНОРМАЛНИ АКО посетувате психолог редовно за да си помогнете да ги откриете Вашите длабоко скриени слабости кои Ви прават да Ве обземат секојдневните стресни ситуации по дома, на работа или со пријателите...и да Ве фрлат во изгубен простор и време

НЕНОРМАЛНИ СЕ ОНИЕ кои небараат стручна помош, а реално МАЛТРЕТИРААТ ЛУЃЕ

Индивудиалните сеанси кај психологот се како кафе-муабет а можат МНОГУ да Ви помогнат за научите како ДА ПЛИВАТЕ НИЗ ЖИВОТОТ...

Лековите Ви се потребни бидејќи го хранат МОЗОКОТ со потребните супстанци кои самиот неможе да ги произведе во доволна количина за да функционира здраво...

НЕ СЕ СЕКИРАЈТЕ не боледувате од тешка неизлечива болест...ова е само СОСТОЈБА НА УМОТ...

ПОМОГНЕТЕ СИ СЕБЕ СИ

40% ќе Ви помогнат ЛЕКОВИТЕ, а 60% е до самите ВАС како ќе научите да пливате низ животот

Се надевам дека Ви беше корисно ОВА што го напишав....
    Поздрав и имајте убав ден...
    Јас го започнав мојот расположена, испонета со позитивни емоции, музика и кафенце...
    ПОЗДРАВ

На Sv. Nikolka, kostadinka24, Anie93 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Trish

Trish Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    109
    ivana.0909

Уште еднаш ќе кажам одве пишува дека не оди само со седативи.
    НО, НЕ брзај да го пиеш препратот додека не се консутираш со твојот психијатар.

И мене ме заитересира но додека не го прашам мојот не го нарачувам колку и да ми изгледа дека е за мене...СЕПАК незнаеш дали можеш да го комбинираш со твоите лекови бидејќи рече и хелекс си земала...

Пази малку со лековите како ги зимаш НЕ прави од себе ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН ГЛУШЕЦ или КАНТА ЗА ОТПАД во која се завршува

Имајте САМОПОЧИТ...САКАЈТЕ СЕ СЕБЕ СИ

9. Krik

Krik Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    47
    Izguglajte ja VRATIO SAM SE ZIVOTE-KEMAL MONTENO
    I slusajte i placete i dajte si sansa(y)(y)(y)

На natemila, ivana.0909 и Trish им се допаѓа ова.
  10. Trish

Trish Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    109
    Од збор до збор би рекла и јас така....

11. Trish

Trish Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    109
    Цитирам....
    Лицата кои страдаат од анксиозност треба да бидат уверени дека тие не може да развијат шизофренија како дел од нивната анксиозна состојба, без разлика колку е високо нивото на акнскиозност. Исто така, невозможно е анксиозната депресија да прерасне во манична депресија.....
    http://psihologija.com.mk/koja-e-razlikata-megju-nevroza-i-psihoza/

Така да кај мене е случај да анксиозноста се развива до степен на панични напади кои завшуваат со депресивни епизоди...

Кај тебе претпоставувам
    Цитирам..
    ...Стравот од паничен напад е често придружен со генерализирана предвидена анксиозност...
    стр.667-668

Прикачени фајлови:

• Psihijatrija.pdf
      Големина на фајлот:
      1,7 MB
      Прегледи:
      3
    На kostadinka24 и ivana.0909 им се допаѓа ова.
  12. Trish

Trish Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    109
  13. Gostin

Gostin Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    2
    Поздрав Девојки. :)
    Тука е “член“ од посилниот пол, и сакам да ви кажам нешто во поглед на Анксиозноста.
    И мене ми се случува понекогаш истото, најчесто зимски период, го решавам со Турмерик + Црн Пипер + Ѓумбир, комбинација која го покачува нивото на серотонин ( неуротрансмитер кој е задолжен за чувството на среќа, добро расположение).
    После 2-3 дена конзумирање по 2-3 пати на ден, ја снемува анксиозноста и се чувствувам значително подобро/попозитивно.
    Или друг стар рецепт кој многу може да ви помогне. Секс.
    Значително го зголемува нивото на серотонин, со што се чуствувате подобро/поисполнето.
    Веројатно често се слушнале во живо, а и на малите ТВ екрани гледајќи некој филм “ абе што е со човекот, што е ваков анксиозен/нервозен ? Немал секс одамна...“
    Анксиозност/депресија се предизвикина од прекумерен развиток на кандида, или останати воспаление предизвикани од одредени бактерии, кои немаат никаква штета, сем што со нивното присуство имаат такво влијание што воспаленијата предизвикуваат таква состојба.
    Сум поминал низ тоа, и доста тешко е, и верувајте ако не го решите проблемот, ЗНАЧИТЕЛНО ќе ви се влоши квалитетот на живот. Губење на пријателства, неможност лесно да се воспостави врска која најчесто трае прекратко.
    Се надевам дека набргу сите ќе ја избркате анксиозноста од вас, и ќе имате повторно убав и прекрасен позитивен живот.
    Сите го заслужувате тоа, и морате да се изборите и да го ставите тоа како приоритет во животот.

На Trish и ivana.0909 им се допаѓа ова.
  14. femina21

femina21 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    3
    Ве молам за искуство за анксиозност во бременост.Дали некој се соочил и како се справувате со тоа?Што смее да се пие и како да се надмине.Поздрав

На saricka 86 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Trish

Trish Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    109
    Моментално си бремена?
    Што чуствуваш, какви симпотми имаш?
    Можеби можам да ти помогнам бидејќи јас имав анксиозност пред да забременам и ја поминав бременоста низ неа без лекови...
    Во текот на бременоста се лачи природно во поголема количина СЕРОТОНИН хормон на среќата така да би требало симтомите на наксиозност да ти се намалени...
    Пиши што те мачи?

16. Krik

Krik Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    47
    Denes pak me boli levata raka i mi zeze i veke nz sto:@:@luge samo so ke si recam si umisljam...pak ona...a so ako ne!!! Zborat site ovde na rabota jas ko u bunilo;(;(;(;(;( ke puknam.

На Marikruz му/ѝ се допаѓа ова.
  17. femina21

femina21 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    3
    Не сум имала анксиозност пред бременоста,сега на средина на бременоста почна некое лошо чувство,чувство на вина,кое толку силно ме обзема што ми создава паника,главоболки,забрзан пулс,тешко дишење и страв дека ќе му наштетам на бебето. Пијам само б6 по две во денот.

18. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.075
    Допаѓања:
    14.815
    Ве читам вака за физички симптоми кога се жалите и сакам да ви кажам нешто. Не ве обвинувам, осудувам, исмевам да се разбереме :) имав и јас такви периоди, од напнатост ми се качуваше притисокот 150/110, тахикардии(постојано бев со штоперка во рака), се препотував, ми трнеше ногата..... Ама тоа го создаваме сами, напнувачка мисла и доволна е за тахикардија. Станете, прошетајте, пуштете музиче, филм, телефонски разговор, средба со пријатели. Најчесто физичките симптоми се најлесен степен на анксиозност. Дечки, не знаете колку е тешко со опсесивни мисли, панични напади, деперсонализација. Дај Боже никогаш и да не дознаете :)да ви кажам уште еднаш, ВЕ РАЗБИРАМ! не го занњмарувам вашиот проблем, но имајте на ум дека може да си помогнете. Појдете разговарајте со стручно лице, пијте б6, магнезиум, нешто полесно :) ееех колку сакам да се вратам бар назад во времето кога имав физички симптоми... Не се предавајте, ве гушкам :l:

На Krik, Nalayan и Trish им се допаѓа ова.
  19. Trish

Trish Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    109
    Штом не си имала анксиозност пред бременоста, а ти се јавува сега мора да има некоја причина, изворот мора да го откриеш во разговор со психолог, а ако не успееш да ги наминеш симтомите со помош на психотерапија и ти требаат некои медикаменти ќе те упати на психијатар....

Има такви како тебе често (не се секирај не си прва) и во текот на бремеоста некои од нив земаат медикаменти препишани од психијатар...но јас би те советувала да пробаш право со психолог да откриеш што ти предизвикува физилошки и психички симтоми на анксиозност и како да се справуваш во оваа состојба со околината околу себе за да ги минимизираш...пробај прво со психолог да ја поминеш бременоста...

20. Trish

Trish Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    109

Јас знам.
    Јас поминав низ истото...
    Прво физиолошки симтоми, па опсесивни мисли, па зачестени панични напади кои завршија со КОЛАПС...(што беше случај кај првата и втората епизода)...
    Веќе во третата епизода која се случи после породувањето покрај горенаведените појави доживеав и деперсонализација / дереализација повторно со КОЛАПС (нова епизода) и завршив на клиника....и тоа се се случи брзо во два-три дена, а бев под постојана контрола на психологот, но без терапија...ЗАТОА чувајте се само тоа можам да кажам...