Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Krik

Krik Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    47
    Spirometrija taka? Kade pravese?

2. MasterChef..

MasterChef.. Активен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2017
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    13
    Na maticen...

3. Оленка*

Оленка* Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2014
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    1.751
    Луѓе каков биоритам, џабе е, кај мене такво нешто не се поправа.. Сум си легнувала во 21:30, ако сум преморена може ќе заспијам и покрај аларми и будење од мајка ми терам до 12.. Ако не сум изморена само ќе се превртувам во кревет и пак ќе заспијам после полноќ. Читав по интернетов статии ко: how to become a morning person, кој совет го немам пробано.. Ќе се изнапијам вода повеќе од пола литро за да ми се оди во вц сабајлето кога ќе го слушнам алармот, аларм навивав секој ден по 10 минути порано, на баба и го земав будилник, од оние старите саати будилници за навивање, ништо живо нема да ме натера да станам. Ни обврските шо ме чекаат за денот, ништо.
    Во средно, пред околу 5-6 години имав панични напади, не можев да дишам, се осеќав дека количеството воздух што го примам не ми ги исполнува целосно белите дробови, на моменти заборавав да дишам, на моменти вдишувањето беше толку болно шо едноставно не можев да го придвижам градниот кош за да вдишам воздух. Тахикардии, палпитации, колку сакаш.
    Бев на доктор, спирометрија, холтер, крвна слика, ртг, се беше во ред. Му велам на докторов.. да не треба да одам на психолог или психијатар пошто симптомиве што ги доживувам читам на интернет дека се работи за анксиозност (а и психологијата ја владеам, читам многу од мала, омилен предмет ми беше во средно и на факултет, а и мајка ми е нешто поврзана со слична професија, не би си тропнала дијагноза од никаде така лесно).. и пошто бев кај доктор што ни е фаммилијарно близок не ми ни дозволи да ја довршам реченицата само ми рече, утре тргај да си купуваш спортски патики и тргај на трчање.. Ми препиша витамини, минерали, селен и така. Ги пиев некое време, и секако не купив патики.
    Има периоди кога се подобрува се, ама најчесто тоа се периодите кога ќе се затворам во соба со спуштени ролетни неколку недели, со лаптопот пред мене и пуштено серии, излегувам од соба само за јадење и за до вц. Па после ме совладува депресија, и така во круг. :)

@MasterChef.. Јас

Последна измена: 1 февруари 2017
  4. Krik

Krik Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    47
    Na maticen? Nekoi i toa imaat?

5. MasterChef..

Се зачлени на:
    1 февруари 2017
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    13
    Pa mojot ima...za moa sreka

На Krik му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    Некој да знае, дали можам да пијам магнезиум и б6, и омега додека пијам АД?

7. Оленка*

Оленка* Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2014
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    1.751
    Можеш само магнезиумот и омега навечер, ад и б6 и др витамини насабајле

8. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    фала многу:)

9. sara97j

sara97j Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.061
    Има ли некој друг тука што страда од health anxiety? Во последно време само некакви филмови ме стегаат. Прво имам леукемија, после страв дека ќе се онесвестам, сега најнов филм ми е дека имам тумор на мозокот. Во последно време се чувствувам како да сум надвор од телото, како да не е мое. И чувствувам притисок во главата постојано. Знам дека е од анкциозност и знам дека се сум си умислила во главата, ама посилно е од мене.

10. Krik

Krik Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    47
    D
    Dobre dojde vo klubot:inlove:;):inlove::inlove:

11. sara97j

sara97j Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.061
    Хахах добро ве најдов :l:

12. loska23

loska23 Активен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    18
    Здраво на сите многу време не сум го посетила форумот можеби 2 години , ете нешто ме натера да отворам и да прочитам како и што се случува ,ова е форум кој што го читав по цел ден наоѓајќи слични системи и магични решение, тоа не ми помогна во ред е да читате и да се искажете но најбитно е да извлечете нешто позитивно да се натерате да смените нешто да бидете похрабри и слично . Сигурно се прашувате како јас успеав, имав и јас исти синтоми како сите вас се покриваат преку глава и одбива во дури и да јадам посетував психијатар и 6 месеци земав антидепресиви не ми помогнаа да се решам од анксиозноста но ми помогнаа да застанам на нозе и да побарам трајно решение, сега после две години живеам во странство, научив нов јазик и работам да речеме тешка работа но сепак сум независна ,да преминам на главното РЕШЕНИЕ -престанете да се анализирате , престанете да се сожалување и да ги обвинувате другите , превземете одговорност, да не биде постот премногу долго ќе пишам и друг пат , отворена сум за прашања и помош за вашите "замислени " проблеми!

На GirlLove и Krik им се допаѓа ова.
  13. loska23

loska23 Активен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    18
    Има ли некој друг тука што страда од health anxiety? Во последно време само некакви филмови ме стегаат. Прво имам леукемија, после страв дека ќе се онесвестам, сега најнов филм ми е дека имам тумор на мозокот. Во последно време се чувствувам како да сум надвор од телото, како да не е мое. И чувствувам притисок во главата постојано. Знам дека е од анкциозност и знам дека се сум си умислила во главата, ама посилно е од мене.
    Ајде
    Ајде како што умилкува дека имаш тумор замисли дека си перфектно здрава и повторувајте во себе дека си здрава и дека се сакаш и прифаќаш себе си баш таква како што си ,при секое твое навраќање на тој синтоми му даваш само важност и простор да опстане , кога ќе наидат таквите мисли почни да пееш кога е активиран мозокот во пеење неможе да мисли на друго, ова е инстант техника , пробај па кажи ми после една недела

14. sara97j

sara97j Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.061
    Знам дека сама си ги стварам симптомите. Пред некој ден идев кај другарки, ама малку далеку живеат и идев пешки и од немање по пат попаметна работа си умислив дека ме притиска главата и цела вечер ме притискаше онака без болка само притисок. И сабајле се будам се е океј и туку ќе ми текне абе главата те притискаше и пак почнува и така секој ден. Фала ти ќе пробам :)

15. MasterChef..

Се зачлени на:
    1 февруари 2017
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    13
    Bas taka dobre dojde vo klubot...leukemija sum nemal ama tumor,rak ,parkins i red drugi...

16. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.014
    И јас сите овие болести ги имам прележано во мислите. :) Не се дигав од кревет по цели денови лежев мислев дека сум болна од срцето и дека затоа неможам да дишам и операција ке ме направат па после операција ќе умрам , е овој фил ми се врташе во глава за да на крајот да испадне дека имам хипохондрија страв од болести.

17. sara97j

sara97j Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.061
    Последно и јас тоа го правев и отидов на болница и проверив крв ова она и испадна нормално дека се е океј па после почнав да умислувам дека ќе се онесвестам (немам појма зошто) и најново дека имам тумор на мозокот :doh: А симптомите се само во мојава глава.

18. Trish

Trish Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    109
    И мене ми се случи еднаш да мислам дека имам тумор на мозокот, ама почнав да си умислувам поради тоа што се осеќев многу лошо, осеќав притисок и сензации во главата како да сум испила 100 кафиња....
    Кај мене помогнаа лековите да исчезне сето тоа. Кај Вас што помогна?

19. sara97j

sara97j Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.061
    Јас исто имам притисок во главата и ми се укочува десната рака и ме боли, ама тоа е пошто пишува 24/7 во последно време, испитна ова она. И имам чувство дека едноставно ќе ми откаже мозокот и толку. И денес се напив пред испит диазепам па ќе видиме како ќе ми биде, засега само ми се спие :rofl:

20. Krik

Krik Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    47
    I kako se spravi so hipohondrijata? Nemase ama bas nikakov fizicki simptom sto go cuvstvuvase za da stanes hipohondrik?