Тоа е веќе ОКП. И јас бев таква, ама еднаш реков дека мора да престане и исто како тебе решив да сменам нешто. Сменив и баш тогаш се деси нешто лошо. Некоја ситница, ама како се поклопи баш тогаш. Ама мене како ми беше дојдено се преку глава се убедив некако дека тоа ќе се случело без разлика на се и дека се ми е во главата. И другиот ден се откажав од друг ритуал, третиот од трет и еве веќе 6-7 години сум ОКП-фри Така да без откажување и ќе ги разбиеш навиките/рутините или што и да е.
Да и јас мислам дека личи на ОКП ама тоа е само една работа не би го окарактеризирала како тоа повеќе мислам дека е од анксот-стравот и лошите мисли.
Повторувањето на ист ритуал од страв дека ако го разбиеш нешто ќе се случи е ОКП. Единствениот начин да го победиш е да се соочиш.
даа, баш мојот психијатар вика биди помалку човек од мисла, повеќе од акција. еве јас денес бев сама дома, си слушав музика и учев за на курс. гледав филмови, топла бања, мачкање со лосиони и други treatyoself работи. еве правете нешто што претходно ви било убаво, па мора малку да ви биде ужување и сега. и друго што имам приметено е дека ние на секое решение бараме проблем, за жал. звучи клише ама мора постојано да си кажуваме во себе дека животот е убав, животот е пред нас и да бидеме среќни што немаме болест во која ќе зависиме од друг туку од нас самите. понекогаш онака си размислувам не ми се живее, што ако се самоповредам ама после ќе ми се случи нешто реално, ќе ме допре и сфаќам дека си го сакам животот. затоа дечки правете повеќе работи и ќе се вратат убави чувства и ќе се почувствувате пореално
Какосте луѓенца ? Гледам пак темава сте ја накитиле со постови. Јас иначе заприметив ко ке сум напната и изнервирана оваа дереализацијава ми се влошува уште појака е па кај дереализација па и видот ми е заматен ,кај село нереално ми е во главата па и ништо не гледам незнам кајтерам
Па, тоа ми беше целата на прашањето. Мислев дека ако си го поставиш прашања во моментот кога помислуваш дека нешто лошо ќе се деси оносно Што ако се случи нешто лошо? Што е најстрашно што може да се случи? Како ќе реагирам јас на тоа? има две опции: - или го тераш мозокот да размислува за како се справиш со ситуацијата колку и да е погубна на еден начин - или те тера да мислиш уште полошо дека нема да се справиш, многу ќе ти биде лошо и сл. Кој начин ќе го одбереш зависи од тебе и тоа е она што ќе те води кон здравје (во првиот случај) или болест (во вториот случај)...
3 години го пијам. Имав многу позитивни ефекти на почетокот како да ги снема сите симптоми па летото пак ми се вратија не целосно ама психичките симптоми ги имав како чувство на страв вознемиреност несигурност и еве сега посебно овој период се најизразени. Незнам дали е од времето
иам прашање. можда треба ова да го напишам во Психологија ама ете, нека биде тука. уште од поодамна почесто ми се менва расположението, не нонстоп ама можам на моменти наеднаш од смеење до плачење да дојдам. приметвам, далеку поќе од претходно го крцкам вратот, оти осеќам напнатост. иам и проблем со спиењето, за викенд спијам по 10 сати а останатите дена по 6 сати или 5 и пол. осеќам мало стегање и во пределот на синусите и слепоочниците, не е главоболка ама најверојатно ми се појавува како резултат на замор. од крајот на јануари почнав да ја губам концентрацијата. ми се појавува и чуство на осаменост, а пред 4 дена доживеав паничен напад. многу често се навраќам на лошите ситуации кои ми се случија пред 4-5 месеци, а понекогаш и пред година-две и се плашам на повторување на истите. прашањето ми е дали со сигурност можи да се потврди депресија/анксиозност/и двете/птсн (пост-трауматско стресно нарушување)/трите или нешто сосем друго? можи некој да ми одговори?
Moze da e bipolarno rastrojstvo, poseti psihijatar sekako kako triger e stresot koj si go doziveala, treba da se poraboti na nego
Во ДМ има пасифлора,многу е добро, смирува. Пред спиење си го пијам. Ми помага откако престанав со хелекс.
Девојки мои соборци Ве молам за препорака за некој добар психотерапевт? Може во порака да ми кажете. Некој што ќе ме ислуша и советува. Одам на психијатар но кај него стално е гужва а не сакам да се брзам.
Lujgenca sto pravite vo vakva situacija kako mojava (ako ima nekoj sto se nasol vo takva situacija)odam do prodavnica nisto ne mi e se si pazaram izleguvam zastanuvam so prijatelka razgovarame mene pocnuva tresenje vnatresno,prepotuvanje,gubenje ramnoteza i baram izgovor vednas da zaminam bidejki mislam ke se onesvestam.Kako se spravuvate vo takva situacija dali ima nekoj koj pokraj simptomite nelagodnosta namesto da izbega da ostane do kraj i pokraj simptomite.
Добра бев денесПред едно саат време ме заболе глава. На интернет прочитав дека при висок притисок глава боли во тилот...мене таму ме боли. Одма апаратот во рака!!! Притисокот 130/90 ОК. .полежав пак го измерив 120/80... Главатс уште боли!!! Е сега за овој саат ТРИЕСЕТ пати мерев притисок!!! Само затоа што главата ме боли позади а и како шетачка главоболка Ова не е нормално ТРИЕСЕТ пати го измерив. Да сум сама дома(пошо чудно ќе ме гледаат) би седела со апаратот на рака и секоја секунда би мерелаЛуѓе мои, само глава ме заболе!!! Неколку пати излегов денес со мокра коса надвор. Па морав и да излезам по ветров денес може и од тоа да боли ама ете...мојот пусти страв!!! А инаку бев цврсто решена од денес да не пијам хелекс...е ај сега