Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Nalayan

Nalayan Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    245
    Се гушам деновиве, едвај дишам.
    Дали е од асентрава не знам, ама здивот ми е многу плиток, и на моменти заборавам како се диши, многу се плашам.

2. Scorpio87

Scorpio87 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2016
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    319
    Доброто е што знаеме што да очекуваме, да бидеме спремни :)

На ivana.0909 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Pozitiven

Pozitiven Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    80
    Налајан ова ти е прв АД? бидејќи незнам дали знаеш дека кога ќе почнеш со АД па се до негово дејстување 21-28 дена или така нешо ќе осетиш зголемена анксиозност или некој негативен ефект од ад-то.

На Nalayan му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Nalayan

Nalayan Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    245
    Да бе знам, ми кажа и психијатарот ама мајку му не се трпи.
    Инаку втор ми е, го сменив првиот пиев занфекса, а сега сум на асентра.

5. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.014
    И мене тешко ми е дишењето овие денови иако не пијам ништо и осеќам зголемена дереализација .

На Nalayan му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    14.878
    И јас деновиве поголема деперсонализација.... Таа не можам да ја контролирам :(

7. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    сега имам нови симптоми,имам како флешбекови од минатото,се осекам виновна за мн работи,имам грижа на совест،замислувам ситуации како ги признавам моите грешки,како сите дознаваат за моите грешки...не знам дали се опсесивни мисли

На Indiegurl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Aljona Ivanovna

Aljona Ivanovna Активен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    89
    Ај и јас накратко, бар ќе се обидам. Три години, па и повеќе, мака мачам со состојбава. Два дена ќе сум супер, пет дена нефункционална. Депресија, анксиозност, панични напади, опсесивни мисли, доза на хипохондрија,.. Запоставив се околу мене вклучувајќи семејство, друштво, факултет.
    Ако некој најмногу бил против “хемии“ тоа дефинитивно бев јас. Ашваганди, камилици, маточини, лаванди.. се’ пробав! Барем се’ што прочитав. Дигнав раце и ги уседнав моиве дома “мене не ми е добро, мене ми треба помош“. Уште утредента Аљона на разговор кај психијатар. ОП, Елицеа од 5мг. Не гледав друг излез..
    Еве ме, после 9 месеци, уште сум на Елицеа, луѓе, подобро не сум се чувствувала. Абе како преродена сум, заборавив дека сум била некогаш ваква, активна, позитивна, енергична!

Не сум достојна да ви солам памет шо ќе ви помогне, дали маточина, дали асентра или елицеа, само споделувам мое искуство да знаете дека на ваков или на таков начин ИМА излез.

п.с. не знам зошто со ова “ИМА“ со капс лок се осетив како митинг да држам..

На Bellamy, Anie93, Sunkrik и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Sense of life

Sense of life Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    15
    Драги анксиозни феминки.Еве и јас накратко за моето искуство.Со анксиозноста се дружам скоро 5 години.Во почетокот не прифаќав дека нешто такво ми се слушува па и јас пробував со треви и капки валерија, персени,Б6 и што уште не...На крај отидов кај психијатр, во многу лоша состојба.Скроз „пореметена“ со несоници, нервозни црвева, осипи, напади на плачење , главоболки и ослабната едно 10кг.И ете почнав со елицеа од 10- па после за кратко ми ја смени на зепиара тоа е исто.Во два наврати бев многу подобра и пробав да ја откажам терапијата.Еднаш сама, (ова не го правете сами), арно ама некој стрес после ме мавна(оти ние анксиозните сме слаби на стрес, во однос на другите луѓе) и пак со исти симтоми пак од почеток.Втор пат се обиде докторка со намалуавње на дозата , ама и тоа не успеа.По ова констатно сум на АД( само што сега последниве неколку месеци пијам Циталон).Мој заклучок е дека се живее со антидпресиви, не е крај на светот.Пред извесно време имав една несреќа во семејството и некако се чинеше дека ја издржав машки, ама после пак ме мавна анксот.И така ова болест е таква.Сега уредно пак си пијам циталон и по некој лорсиан и еве се стабилизирав.Ова го пишувам да не се обесхрабрувате, но и да не очекувате премногу.Зависи кај кого како, ама кај мене е случајот ја го викам падни-стани -исправи се и така.Покрај лековите сиве овие години имам и личен психолог, кој многу ми помага, во тешките моменти...И така феминки, ова не е лесно,ама реланоста е таа.
    Ако ви е за утреха пред извесно време читав едно истражувањ американци го правеле , дека секој втро човек во светот страда од блага до умерена анксиозност.

Кисс и држете се цврсто!!!

На Edinstvena., Scorpio87, Sunkrik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Pozitiven

Pozitiven Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    80
    Ако не е тајна зошто го смени првиот не ти одговараше нешто или..? (чисто информативно :D )

11. TRANSPORTER086

TRANSPORTER086 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2016
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    138
    Како сте сите? како се чувствувате периодов, како го поднесувате времево, нагли промени на температурата, возд. притисок, поизразени ли ви се симптомите? секоја година овој период ми е проблематичен, све некои глупави мисли ми се смачи. Некоја препорака да ми дадете за добар психотерапевт во Скопје, сеедно дали работи само приватно или преку фондот.

12. Sunkrik

Sunkrik Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2017
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    72
    Јас деновиве сум као ОК, ама нема шанси еден ден да не чујам за некоја болест на некого и готово... Еве еден пример, сестра ми ми кажа дека нешто не и е добро, и се кочи раката( а има проблеми со кичмата) и јас готово. Цела ноќ око не склопив, одма и ги препишав во умов глуп сите неизлечиви болести и никако не можам да се смирам. Само на тоа мислам. Се осеќам страшно. Зашо одма мислам на најлошо, зар секој глуп и најмал стрес јас вака ќе реагирам?!?! Па ова не е НОРМАЛНО!

13. Diksidiksi

Diksidiksi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    4
    Во некои периоди од денот чуствувам како вртоглавици и како напади дека нешто ќе.ми се случи, овие појави ги имам подолго време пијам rivotril од 2мг (пијам четвртинки или осминки) ги пијам подолго време на сабајле и навечер а .некогаш кога имам некои поголеми напади пијам еглонил. Незнам дали е од аксиозност или некој проблем со желудникот?

14. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.572
    Допаѓања:
    5.908
    Кoи се симптoмии??

И зa oвде не ми е прoблемoв, нo мoрaм некaде. :(
    Oд кoгa рaскинaв сo мoјoт дoлгoгoдишен пaртнер, ете и гoдинa пoминa знaчи oд тoгaш јaс не пoмтaм вooпштo не пимтaм кo мoзoкoт зa џaбе дa ми е. Еднa реченицa не мoжaм дa пoвтoрaм кaмo ли дa зaпoмтaм. Ете пoвеќе ни ликoт не се сеќaвaм кaкoв му беше. Штo ли се случи сo.мене зoштo , не знaм и не знaм решение :( кo глaвaвa прaзнa дa ми е, зa укрaс :(

15. Nalayan

Nalayan Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    245

Во почетокот помогна, не можам да кажам дека не, ама не го бива за подолги стази бар кај мене, ама од друга страна на интернет читам многу позитивни искуства во врска со него, така да во ред е доколку ти е препишан бидејќи ако си со физички симптоми и умерена депресија ќе ти помогне.

16. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.014
    Љуѓе дали имате проблем кога е во прашање математика ? Многу тешко сметам се кочам во мозоков не ми текнува одма порано не ми беше вака , ми е страв да не се изрезилам некаде со ова сметањето :(

17. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    Ич не се секирај... јас и без ова сум тапа математика:D

На Sunkrik и LUCI 99 им се допаѓа ова.
  18. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    14.878
    денес психологот ми вика абе ти џабе мислиш да не полудам да не ова да не она, вика не се полудува така а и како да го повикуваш ама нема да ти дојде, значи џабе се оптоваруваш. мисли и 5 минути и 5 саати и 5 дена само ќе се плашиш и никогаш нема да дојде тоа од што се плашш.
    во право е човекот ама кој да го послуша :D:D

На Sunkrik, ivana.0909 и LUCI 99 им се допаѓа ова.
  19. alehandro

alehandro Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    65
    Da ve prasam nesto dali i pokraj toa sto ste na terapija imate strav i anks ne sekogas ali povremeno.jas koga ke imam strav imam strav od stravot. Gnasno custvo.

На Scorpio87 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bellamy

Bellamy Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    50
    Значи дечки поиразено ви е и на вас деновиве а? Ми олесна малце што ве читам.Не сум сама.Се чидам што ми е изминативе 3 4 дена.Да сум у ПМС па да разберам.