Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. MasterSk

MasterSk Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2016
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    111
    ????
    Девoјче , зa мене нaјгoлем здрaвствен прoблем штo чoвек мoже дa гo имa е сo нервите. Тoa ти јa уништувa секoјa минутa oд уживaњетo вo живoтoт и вo oднoсите сo луѓетo, те спречувa вo рaбoтa, учење и нaпредувaње, a притoa ти гo прoменувa кaрaктерoт (те прaви пo живчaнa, нервoзнa , себичнa и сличнo). Јaс стрaвoт мoј си ги нaбилдaв вo мoментoт кoгa мислев декa имaм прoблеми сo нервите, и тoa не е бaш тaкa тривијaлен прoблем кaкo штo сте гo сфaтиле.
    Имa еднa мнoгу битнa рaбoтa тукa штo требa дa ни дaде утехa нa сите: Прoблемoт не е ни сo нервите, ни сo срцетo. Прoблемoт е СO МИСЛИТЕ , знaчи нa психoлoшкo нивo, при штo вo тие мoменти е рaнлив нервниoт систем, штo е нoрмaлнo и oчекувaнo.
    Знaчи дa резимирaме, прoблем сo нервите вooпштo не е тaкa нaивнa и беззнaчaјнa рaбoтa кaкo штo се претстaвувa низ нaрoдoв, кao "aј бе ништo не ти е, све е дo нервите", туку мнoгу пoгoлем прoблем. Зa среќa, вo aнксиoзнoст прoблемoт прoблемoт не е дo нервите, туку е дo mindset-oт, при штo се aктивирa нервниoт систем.
    Зaтoa, нaјтoплo ти препoрaчувaм, aкo си нaпрaвилa веќе oснoвни испитувaњa, немoј дa губиш дрaгoценo време пo 300 лекaри, туку штo пoскoрo нaјди си дoбaр психoлoг (a aкo си длaбoкo нaвлезенa тoгaш секaкo и психијaтaр). Нo знaј еднa рaбoтa, aпчетo ублaжувa симптoми, нo не решaвa психoлoшки прoблеми. Фaрмaкo терaпијa без психoтерaпии, тoa е мнoгу пoгрешнo. Зaтoa ти рекoв дoбaр психoлoг зaтoa штo психијaтaрoт не знaе дa ти oдреди кaде ти вo живoтoт грешиш штo ти дoшлo дo oвaa сoстoјбa.
    Се нaдевaм декa ми јa сфaти пoентaтa :) Пoздрaв, и ти пoсaкувaм се нaјубaвo ☺

Последна измена: 18 март 2017
    На Sunkrik и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  2. Happy face

Happy face Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    19
    Isto isto istoo. I jas stignav do multipleks, of. Osekjam peckanje na muskulite na nozete i duri mislam deka mi odat levo desno radi toa,kako da se dvizam nalevo i nadesno.

3. Happy face

Happy face Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    19
    Isto isto istoo. I jas stignav do multipleks, of. Osekjam peckanje na muskulite na nozete i duri mislam deka mi odat levo desno radi toa,kako da se dvizam nalevo i nadesno

4. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Не сакав да кажам оти е се во ред кога се во прашање нервите. Можеби лошо се изразив. Сакав да кажам дека докторите тврдат, согласно резултатите дека физички е се во ред, а дека е проблемот од психолошка природа. На жалост кај мене има страшни физички симптоми.
    Јас тие 300 лекари веќе ги поминав. Апсолутно сум се она што го пишуваш погоре. Така се осеќам, така дејствувам. Ни малку не мислам оти проблемот со нервите е не важна, не битна, излишна работа. Напротив. Во прашање се месец дена како се осеќам вака, иако ми се чинат мене години. Веќе имам термин кај психијатар, оти истиот од психолог ми беше препорачан. Што значи да, изгледа во длабокото сум. Секако дека ќе продолжам и со психотерапија. Во секој случај фала на советот. Убаво и многу точно напишано. Поздрав.

На Matea94 и MasterSk им се допаѓа ова.
  5. Happy face

Happy face Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    19
    Luge pomoos. Od sto moze da mi bide ova '' nosenjevo'' na desno. I plus osekjam slabost vo nozete, i zgora na se... Koga ke se zamislam i panikata e tuka vednas

6. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Како мислиш носење на десно ?! Нешто ја "зафрлаш" ногата на таа страна или ?! Иначе такви симптоми како слабост, трнење, пецкање и сл. имам и јас. Земам магнезиум и калциум, се обидувам да игнорирам и да се занимавам со нешто кога почнува тоа. Ситуацијата ми е подобра него на почетокот. Листав малку назад по темава и видов дека вакви или барем слични симптоми имаат и други. Што значи од анксиозност е. Јас порано така ја зафрлав ногата на десна страна ( ако мислиш на тоа ). Не можев да одам убаво, кривев. Тогаш немав анксиозност, а проблемот беше кичмата. Не беше страшно. Помина со терапија. Што не значи дека истото е и кај тебе. Јас мислам анксот те "мава".

На Happy face му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Happy face

Happy face Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    19
    Kako da me vlece na desno, i imam custvo kako da sum na brod... Kako da lebdam, ne znam.
    :(

8. Sunkrik

Sunkrik Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2017
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    72
    Добро луѓе, можно ли е четири дена да ми се затнати ушите од нервиве?!?! Мислам дека сите физички симтоми на анксотов ги пројдов...Некако ова ме плаши не ми иде со нерви?!?!
    Притосокот го мерам добар е, од шо може ова да е?

9. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Чувство на лебедење е дел од паничен напад. Ти кажав, анксот те "фатил".

10. Happy face

Happy face Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    19
    Preku cel den? :0

11. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Да не имаш проблем со синуси ?! Настината ?! Ако ти тече нос, можно е да се затнат и ушите. Јас сум редовна со ваков проблем. Иначе исто и јас, се што е физички симптом поминав.

12. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Јас на почетокот преку цел ден имав смртен страв од срцев удар и чувство на отеченост околу регијата на срцето. Панични напади со траење од минимум 20 минути. Чувство на лебдење денес имам цел ден. Секако е добро, ако до сега не си, да си направиш еден преглед кај матичен доктор, пред да си дадеш дијагноза анксиозност.

13. Happy face

Happy face Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    19
    Ispitav krvna slika i srce, se vo red. Znaci ne znam.. Ustvari kako branovi nekoj niz muskulite da mi pominuvaat, veke ne znam sto e... Kako celo vreme da se tresam, kako zgrceno teloto da mi e.

14. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Истото го поминувам, знам. Особено ми беше изразено на почетокот. Телото ми е уште стегнато. Приметувам како седам укочено, како да чекам нешто да се случи. Секој мускул ми е напнат. Се тоа ти е од страв. Колку повеќе мислиш, толку е поголем стравот. Колку повеќе симптоми си бараш, толку повеќе ги наоѓаш. Јас се ова го знам. И пак не можам сама да си помогнам. Ти советувам стручна помош. Вежбај ако имаш време. И колку и да е тешко, обиди се да не мислиш.

15. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    14.873
    Ви се има ли случено да мислите дека ќе го изгубите паметот?:да се плашите дека ќе полудите? Страв ми е да не си направам нешто или дека ќе се изгубам нема да знам која сум ќе имам некои неконтролирани испади ибслично

16. Sunkrik

Sunkrik Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2017
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    72
    Не не сум настината, не знам што е. Ќе одам утре кај матичната. Многу ме плаши ова.

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Пиши тука шо ќе направиш. Чисто ме интересира дали е анксот. Не верувам дека ти е нешто страшно. Не се плаши, само храбро. Ќе помине.

На Sunkrik му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.041
    I feel ya. Јас тоа го опишувам "како струја да ти поминува низ цело тело". Мене обично ме фаќа или кога ќе легнам да спијам или наутро кога се будам. Еве во последниве недела-две редовно ми се случува наутро. Се будам најмалку еден саат порано од тоа што треба да станам, ме "тресе струја", колку и да се трудам да ја контролирам/да се опуштам, џабе е. Едноставно, треба да го издржиш тој момент, минлив е. Всушност, не би рекла дека има врска со никаков страв. Мој заклучок е дека е некаква комбинација на енергија (можеби вишок) и потсвест (дури и кога си опуштен, мозокот си работи и создава можеби некаква нервоза). Можеби за некои ќе звучи глупо и лудо, али јас би пробала со марихуана. Кога би нашла некој кој нуди чиста квалитетна марихуана, би конзумирала мали количества еднаш до 2 пати во месецот. Мислам дека би помогнало околу ситуацијава.

19. Happy face

Happy face Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    19
    P
    Preku cel den mi e ova, me lulja kako da sum na brod bukvalno. Nesigurnost osekjam... Znaci haos.

20. MasterSk

MasterSk Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2016
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    111
    НИКАКO МАРИХУАНА!!!
    И без сoстoјбa нa aнксиoзнoст мaрихуaнaтa гo убрзувa метaбoлизмoт и пулсoт и мoже дa дoведе дo пaничен нaпaд. Јaс личнo знaм тaкви случaеви. Никaкo. Семи си хелекс кoгa ти е кризa, и ќе пoмине.
    Мaрихуaнa сaмo мoже ти јa влoши сoстoјбaтa дo степен нa крaјнa дереaлизaцијa и деперсoнaлизaцијa. Немa aир oд тoa. Си гo гледaлa ли "Numb" филмoт?

Еве ти уште еден oд мнoгуте примери.

На Sunkrik и Lianna Anna им се допаѓа ова.