Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    Аделице убаво да си поминеш :*
    Девојчиња ви пуштив слики на ФБ колку да видите со кој си имате работа...хе хе хе :rofl: уште се смеам за онаа ЦАР.... фаала мили мои принцезички..... :*

На nadez31 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danika

danika Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    135
    Еве ме и мене да се вклучам малку во темата,денес ми беше еден така полош ден,некаква нервоза и незадоволство од се околу мене :( ,но ќе помине. Ние што сме поминале или врвиме низ анксот сме изразено чувствителни луѓе,речиси сите имаме некоја длабока тага,болка или случувања што не допреле толку многу што едноставно неможеме брзо да се опоравиме и да тргнеме понатаму.За сето тоа треба време,да се залечи малку болката,а времето е најдобар лек за тоа,како што кажа и Дуња не вреди да плачеш по истуреното млеко,тоа што било-поминало и треба да се остави таму каде што припаѓа,во минатото.
    И јас имав многу такви стресови,со татко што пиеше и пиеше... премина во хроничен алкохоличар, секогаш стресови вербални напаѓања,навреди,психичка тортура...а кај мене се создаваше лутина,бес, тага и болка зошто да е така.Мајка ми исто така чувствителна жена се си става на срце,и неа ја надвладуваше на периоди разочараност и депресија,како последица од сите тие стресови сега има и проблеми со здравјето...се на се дома беше пекол,кавги,расправии,стрес...се додека не се прели чашата,јас станав пречувствителна,анксиозна,имав панични напади,се стресував на секој повишен тон,на секој звук, се борев со анксиозноста. Еден период од 2 години се смирија работите,презедовме се што требаше околу неговиот алкохолизам и беше во ред одредено време,мојата анксиозност се намалуваше но преголемата чувствителност и одредена доза на страв останаа се до денес.
    Но животот е борба,и не смееме да се откажеме од она што го сакаме,што ни претстои понатаму.

3. PetraPanka3

PetraPanka3 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    432
    Поздрав Даника, за се си во право , те разбирам многу убаво , зашто и јас имам поминато низ слично ...
    Дуња па вистина си цар , а и мора да те мотивираме да ни пишуваш убави работи , ти си движечката сила тука на оваа тема ...
    Поздрав драги девојки .

4. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Поздрав женски мои :)
    Јас преку ден, си лежам, читам книга или некој филм, под клима се лада, а навечер секогаш сум испадната со друштво, така подобро ми е, муабети, шмекање, музика, ме фаќа нонстоп трпнење на јазик, или ме стега грло, ама тогаш само се смешкам и не зборам многу, за пола час саат најмногу ќе ме опушти, и ок сум, а ако ептен не можам да издржам ќе се напиј демитринче златно, и така.
    Ве гушкам :* :*

5. A.d.e.l.a

A.d.e.l.a Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    98
    девојчиња јас се вратив ај и на ваша глава

ме болат сега бубрезите и мешето (добив менструација денеска а и многу промаја и ладно ме маваше целава вечер).
    се наедевам дека нема да има потреба од кетонал бидејки сабајле се напив еден па што е многу многу е.
    вие како сте?
    како поминувате ?
    времето конечно се залади па ке си уживаме
    :* :* :* :* :* :* :* :* :*

6. guzi

guzi Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2010
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    7
    дунја сега навистина ке те послусам ,јас ке тргнам напред и само ако се врати мислата на сите му се залам му казува со ми звонам по телефон барам помос од секој, сакам одма да ми се тргне оваа мисла ,инаце не е толку трагицно јас си го гледам детето сите обрски околу него се мои никој не ми помага ,останвам и сама со него не сакам раска да падни на него само оваа мисла ми ја унистува среката ,имам прекрасен соптуг добри родител ,стан пари се само со несум срекна поради оваа мисла ,јас сакам оваа мисла да се тргни веднас е тоа ме маци ке тргнам и оп пак назад поздрав до сите ве сакам писете ми .дунја како да те најдам на фејзбук .

7. lileee

lileee Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    13
    здраво на сите ,вчера имав ден полн со шетање и ми беше забавно.но зошто тоа неможам да го сторам без хелекс.се додека не ја испив таблетата,јас неможев да се опуштам.додека шетав сто пати помислив на тоа дека ке ми се слоше,и ми се слоши,но со мене беше една пријателка .која добро ме познава и не ми дади никако да размислувам на тоа,постојано ме прашуваше нешто.и од мене бараше комплетен одговор на се,да во следниот момент се опуштив доволно што веке заборавив на анксот скоро еден час,верувале или не мислам дека оваа беше првпат во овие девет години.но после сето тоа кога се вративме дома ,и по разговорот што го водев со мојата пријателка таа ми кажа дека овие ситуации што ми се случуваат мене стресно влијаат врз неа.дека чувствува колку повеќе е блиска со мене ,толку повеке лошо влијае мојот анкс врз неа.дали мислете дека е во право,јас неможам да и се налутам за тоа мислам дека можеби и таа е психички послаба па моите симптоми ги преживува потајно.незнам дали е вистина или сакаше да ме отфрли.впрочем и кој сака вакви особи како мене ,анксиозни и депресивни....... :(

8. PetraPanka3

PetraPanka3 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    432

Во право е ... навистина на нас ни се потребни луѓе , другарки кои што во секое време ќе не разберат и ќе ги слушат нашите маки и тешкотии , но тоа би било едноставно кога би било еднаш два пати , а не секогаш кога ќе излеземе со нив да збориме само за нас и да чекаме подршка од нив кога ние мислиме дека ќе ни се слоши ...
    Пријателката не сака да се откачи од тебе , туку таа искрено ти кажува дека се заморува ...
    не знам дали си приметила кога некој тебе ти кажува негативни работи дека навистина делува , и таа на некој начин сака да се заштити ...еве наредниот пат излези со неа , шетај , но не зборувај за анкс. не зборувај за себе , посвети и внимание и нејзе нека збори и таа за нејзиниот живот ...
    ајде разведри се лилее ... најтежок е првиот чекор , ти веќе си го направила ... позз

9. Cielo5

Cielo5 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    98
    Мили мои ви кажував за болките кои ги имав од десна страна и испадна дека е слепо црево, но не е акутно. Не треба веднаш да се оперира, ме пратеа вчера и денес бев на контроли од по 6-7 часа, леукоцитите се мирни 6,4 и освен болката и мало гадење немам други симптоми, блчаго сум осетлива на допир и ми дадоа кетонал таблетки и инекција за да се смири болката. Значи хронично е слепото црево сега за сега, ќе треба да го претам и се надевам нема да дојде до операција, уф ама ми беше тешко кога бев по болници аман више...
    Поздрав мили

10. A.d.e.l.a

A.d.e.l.a Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    98
    сиело мила несе секирај
    многумина доживуваат таква болка и неодат на лекар па се повлекува воспалението само
    кутричко девојченце многу ми е жал само што освен што поминуваш низ болки многу и се плашиш.
    ке помини мило ке видиш нема да одиш на операција
    ти рекоја нешто посебно да правиш?

11. Cielo5

Cielo5 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    98
    Оф Аделче фала на храбрењето.
    Ми рекоа да пијам многу течности најмалку 2литри, да одмарам, и секако ако имам потреба од кетонал да се напијам.
    Аман веќе се нешто с ејавува, ама се надевам и јас дека нема да дојде до операција
    Позз

12. anetka28

anetka28 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    19
    Здраво Cielo5 јас се имам оперирано од село црево и можам да ти казам дека не е страшно само ке ти поминат болките и за една недела ке ти ги извадат конците.. јас мислам дека ти е подобро да се оперираш зошто тоа е лесна операција мене кога ме фати имав болки и дури имав црни подочњаци а послем операцијата бев свежа нормално без болки и супер поминав и послем тоа кога заздравував и сега немам никакви проблеми како што викаат дека на промена на време боли раната мене не ме боли :)

13. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    Сиело мила, ај не плаши се тоа е самообично слепо црево...ништо и да дојде до операциај еееее ти што се издржуваш покрај анксот..оваа е играчка..ама нема да дојде до тука сум слушнала дека така само одвреме навреме ке те нервира ..ама ти ич не мисли го..срцка ...
    Лиле, рековме веќе на никој не му расправаме за нашата состојба, крај....прво другите ги вознемируваме а тие се беспомошни..како да ни помогнат? Да не стават на колено и да не думкааат, хеехеее..Второ и ти така расправајќи за анксот пак си ги задржуваш мислите на анксот. атреба што помалку односноИЧ да не мислиш на него...мислите свртувај ги на било која друга тема само не на анксот и нашите бла,бла...симптоми...
    Не лути и се на другарката.
    Прати ми ја твојата имеил адреса ...и сите други да ви пратам нешто за нас, хехехе ..многу убаво четиво!!!!Поздравче.
    Аделице добредојде!!!Пратете ми ги мејловите по ЛП...Ве сакам....

На nadez31 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Cielo5

Cielo5 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    98
    *Анетка се андевам нема да дојде до операција бидејки мене не ме болесе ептен многу и немав друг симптом на слепо црево освен болката и гадењето. Ни ногата ми трнеше, ни повреќав, ни леукоцитите ми беа покачени.
    Сега што да правам што ќе биде нека биде. И на лекар ми рекоа дека тоа е рутинска операција, тоа е непотребно црево и и да се извади нема последици. Сега самата помисла дека недај Боже ќе бидам во болница ме плаши повеќе, но како ќе биде, ќе видиме се надевам добро.
    *Дуња мила, не знам веќе, повеќе ме плаши самиот чин операција отколку слепото црево. Ако мора да се оперира подобро да се иавади отколу да пукне, сега што е тука е нема бегање за жал.
    Ви благодарам за подршката и утехата

15. nadez31

nadez31 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    24
    Cielo5 мила цел ден мислам на тебе како си ми ајде ти си храбра дусичке како сто вели Bладо STO I DA E KE POMINE немој да се се секирас те гускам силно :inlove: и се надевам дека ке помине оваа наса анаксиозност поздрав до сите останати

16. Cielo5

Cielo5 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    98
    Фала ти многу Надеж, јас искрено се надевам дека нема да има потреба од операција, а ако дојде до тоа недај Боже, што е тука е нема бегање, се се случува со причина. Се надевам дека се ќе биде во ред :)
    А највеќе од се се надевам дека ќе помине нашата анксиозност, за слепо црево има лек операција и толк, но потешко е да се избориме против анксиозноста, но мора и тоа да има крај, се што дошло и да си оди
    Поздрав ве гушкам

17. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    Сиело душо...слепото црево пука ама леукоцитите се во облаци..со мирни леукоцити нема шансиииии ке се смири ..не му сеплаши ич...каква болница душо.....читај го Panic Away мене многу ми се допадна има баш за се и за вртоглавиците се еубаво објаснето и за паѓањеето у несвести , за мојот игноррр и тоје тука само човекот вели ,,не се бори пушти го нападот, ке си замине...тоа мене ми еисто..јас така се спасив..не се борев ......читајте и разберете убаво ечетивово..препрочитувајте го...во голема мера се подудара со Линден..слични се ...
    Го сакам и 2 дел со методот незнам како го нарекуваше,,еден покрет,,мислам значи(мојот англиски еочаен, хехехех) ...ама незнам дали ке дојдам до методот кој човеков го рекламира..оваа што ви пратив е само делче...10 евра не ми се проблем ке му пратам, но да не е некоја превара ..ај ке се обдам...читајте убаво четиво разбирливо и лесно...лека ноќ на сите..Ве сакам :* :inlove: |-)

18. A.d.e.l.a

A.d.e.l.a Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    98
    девојчињаааааа
    ајде да се освежиме ;) :rofl: макар и илузорно http://youtu.be/XXye9fPaHbY
    да си уживаме
    и се разбира не ке е лошо и да си поиграме зума
    јас досега бев излезена односно ич несум собрана дома :lol: цел ден а и вчера
    денеска во 2 на ручек бев во најжешкото до 8 надвор па и затоа и главата ме уби а и повракав

од вас знаете што очекувам DA BIDETE SILNI MOKNI ке помине жешкото и се ке биде полесно важно издржете и шетајте повеке
    сите сте срцки мои

На PetraPanka3 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Аиииииииии ќе полудам ејјјјј, готово, аман ми се вика :devil:
    Не можам никако да се опуштам, јазикот ми е како во клопче, цел ми отрпна ооооооф....

20. Cielo5

Cielo5 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    98
    *Дуња и јас се надевам дека ќе се среди. Леукоцитите 3-4 пати ми ги проверуваа со крвна слика се движеа од 5,5-6,4 , а највисоката граница е 10,0 што значи се навистина мирни. Ме преплаши една докторка во државна која ми го гледаше абдоменот и на празна бешика виде дека е ептен воспалено слепото црево, дури сакаше веднаш да бара хирург. Но моите иако не се разбираат од медицина сакаа и друго мислење бидејќи јас ни повраќамв, ни нога ми трнеше, ни температура имав. И ме прегледа после еден хируг и рече дека може е воспалителен процес на слепо црево, но не е акутно, сепак ќе треба да се следи. Се надевам и молам Бога да не дојде до операција. Јас почнав да го читам Panic away прекрасно е навистина до таму каде што стигнав (а брзо читам) има предобро објаснето. Барав на интернет и јас за ова четиво и исто треба да се плати 10евра. Не се проблем јас притиснав таму со картица да платам, и сега чекам известување за потврда па ќе ви пишам. Линден го имам читано и мене ме натера да сватам дека не сум единствена и дека има и полши случаи на анкс.
    *Анушка трпнењето на јазикот ти е Типичен анкс симптом, јас на почеток првите 5-6 месеци мислев во секој момент ќе си го голтнам јазикот, тоа е еден од почетните симптоми ти кажав, затоа пробај да се релаксираш, напиј се деметрин и спречи ја анкс дури не се развила понатаму. Пресечи веднаш од корен.
    Ве гушкам лека ноќ