Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Simgee

Simgee Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    10
    Eve me i mene sve bese okej samo sto legnav vo 4 i vo 5 i 10 stanav za wc samo sto se vrativ na krevet srceto ludo pocna da mi cuka i uste go imam momentalno,ne mozam ni na rabota da odam stvarno ovaa vise me izmori me voznemiruva nemozam od krevet da stanuvam utre imam zakazeno na psihijatar da vidam sto ke kaze inace do sega se borev sama bez lekovi ama ponekogas stvarno ne odi

На solenka123, Emili12321 и BurstBerry им се допаѓа ова.
  2. pajton

pajton Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2016
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    103
    Денес после синоќашната тахикардија правев екг и ми рекоа дека срцето ми чука школски но уште сум вознемирен стварно ме уплаши дали тоа што се напив кафе во 9 вечер е еден од можните тригери на тахикрдијата или евентуалната моментална возбуда

3. Simgee

Simgee Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    10
    i jas o imav istiot problem i usto go imam imam napraveno ekg kolku pati eho se super mi izleguva ne znam vise kaj da odam stvarno mnogu me voznemiruva a i uste se plasam da nesum bremena nesto sto ke pravam

4. Kenzoo

Kenzoo Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    1.189
    Од кафето е избегнувај да пиеш толку доцна,и колку што можеш намали со кафиња и мислам доволно е едно на ден.

5. sara97j

sara97j Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.061
    Мене ми влијае многу кафето. Пробај да го намалиш ќе видиш :)

6. pajton

pajton Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2016
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    103
    море чисто ке го мавнам ако треба

7. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    Ок да, индивидуално е

8. ElenaRbd

ElenaRbd Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    162
    Здраво,

Јас ти ги предлагам сл. работи:

1. Оди прошетај го светот и излези од твојата зона на комфор. Светот е голем. Има да се изнагледаш на убавините што природата ги нуди (за да го видиш светот: почни со работа на брод, работа како стујардеса, ЕВС волонтерство)

2. Љубов. Ти треба љубов. Онаа што ќе ти ги врати пеперутките в стомак. Знам дека не може да планираш кого и кога ќе сретнеш или кога и во кој ќе се заљубиш, затоа не барај ја љубовта, туку остави таа сама да те пронајде.

3. Деца. Биди опкружена со деца. Тие се најчистото нешто на овој свет. Што помали толку подобро за тебе :)
    4. Зготви нешто. Пробај милион рецепти што си ги видела на интернет.

5. Повози се на екстремните луна паркови (има неколку добри во Европа и во Америка), аквапаркови, параглајдерство во Охрид или на Водно.

6. И најпосле, помогни некому (на мајка ти, татко ти, другари или целосно непознати лица, бездомници). Солидарноста е најубавото чувство на цел свет. Нема нешто што може да те натера да се чувствуваш убаво и така исполнето со мир како што е помагањето (започни со волонтерство во Црвен Крст или каде и да треба во твојот град. Или повторно, ЕВС волонтерство).

Животот е убав .... само треба целосно да го смениш аголот на гледање, а тоа е најтешко - да се мрднеш од твојата точка во светот и да застанеш на друга точка. Еднаш што го направиш тоа, ќе бидеш друг човек.

На pinkberry, mareane, zoran43m.k и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. sara97j

sara97j Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.061
    Многу добар одговор :) Ако ти се уште не си се пронашла не значи дека животот е апсурден туку дека треба да продолжиш да бараш :) Сите знаеле да залутаме или да се изгубиме и тешко е да се вратиш, ама не е невозможно :)

На Happy face му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Ве молам да ми кажете некој добар психијатар во Скопје што работи приватно? Колку кошта од прилика да се оди приватно? Фала однапред.

11. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Дали некој бил на психијатар кај Соња Невестиќ во Букурешт и како сте задоволни ? Утре имам закажано кај неа, па што да очекувам ?

12. Simgee

Simgee Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    10
    Mislam deka e dobra sum ja slusnala po rano deka rabotela vo bit pazar i ja falat

На BurstBerry му/ѝ се допаѓа ова.
  13. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.081
    Mozda imas alergiski rinitis,koga ke stanes najcesto e so glavobolka.

14. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    Минувам низ тежок период. Изгубив блиска личност и страв ми е да спијам. Срцето ми чука забрзано при одење, а не чувствувам замор. Многу сум исплашена, постојано во глава ми се лоши слики. Што да направам, како да си помогнам? :(

15. BurstBerry

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Пробај да поразговараш со некого, да го искажеш тоа што го чувствуваш, немој да собираш во себе. Потполно те разбирам и знам како ти е, и јас изгубив блиска личност. Разговорот и пружање на утеха ќе те смират.

Денес бев на разговор кај психијатар, ми дијагностицира анксиозност, напнатост, лоши мисли, нарушен сон и сл. Преку ден бев супер, но еве како доаѓа времето за спиење, пак ми доаѓа тоа не убаво чувство, некој внатрешен немир. Не ми даде терапија, само дијазепам навечер по 1 таблетка, две недели да пијам и релаксан по потреба.
    Е сега, веќе неколку дена по ред 5-6 имам дијареа, 2-3 пати на ден, не многу течна, односно не е како вода. Но денес почна и малку желудникот да ме боли и ми се издува стомакот. Притоа слушнав на вести за девојчето од Гостивар што починало од болки во стомак пропратени со дијареа и повраќање. И мене сега ме фати страв, 300 мисли ми поминуваат низ глава. Се мислам дали е од анксиозноста, на нервна база, дали е пак некој вирус. Некој совет ?

Последна измена од модератор: 14 јуни 2017
    На zoran43m.k му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Од анксиозноста ти е. Секогаш е пропратена со соматски проблеми, особено проблеми со дигестија. Не се секирај ако е така јас требаше сто пати да умрам. Не мисли едноставно на тоа, така требало да биде :)

На Lianna Anna и BurstBerry им се допаѓа ова.
  17. Simgee

Simgee Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    10
    Bremena sum i anksioznost sto da pravam neznam bev denes na psihijatar i ne mi dade nisto normalno rece deka mozam so psihiterapija da si ja pominam situacijata no eden tretman bese 2500 den i sega stvarno skapo, dali znaete kade mozam drug psihoterapist danajdam i kako da se spravdam so ovaa situacija na drug nacin 9 meseci se vo prasanje

Kako pomina kaj doktorkada dali bese se ok ?

Последна измена од модератор: 14 јуни 2017
    На BurstBerry му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BurstBerry

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Фина e и коректна докторката, ми постави некои прашања, ми даде некој совет, и навечер пред спиење да пијам дијазепам од 2мг и релаксан на природна база по потреба. Кај неа ми закажа матичната вчера, за денес. Платив само 80 ден. Пробај ако сакаш кај неа, ништо не губиш.

На zoran43m.k му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.223
    Допаѓања:
    15.382
    Пред 9 месеци почнав со терапија асентра и хелекс после 6 месеци го прекинав хелексот, асентрата сеуште ја пијам. Одев на псохијатар психолог и не знам на кого да кажам благодарам но навистина многу подобро се чувствувам од почетокот. Сеуште имам денови кога мислам дека полудувам, не фала на Бога ретки се :) се надевам дека еден ден ќе ја прекинам скроз терапијата и што поретко ќе се сеќавам на овој период од мојот живот :)

20. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    imam golem strav da ne ostanam trudna od samata pomisla (posto sum verena) kako ke se spravuvam so sekojdnevna anksioznost i simptomive (vcera od strav dobiv panicen napad, terapija uste ne pijam nikakva,strav mi e i toa da pocnam radi prethodno iskustvo so elicea) , ve molam za sovet :worried: pijam i Mg i b complex i bedoxin ama dzabe, probav i priroden ad ni toa nisto ne mi pomogna ko da nema lek so mi deluva mene :/