Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. Smotko

Smotko Истакнат член

2. tasikike

tasikike Истакнат член

MENE mn pati vo posledno vreme i toa so zabrzan puls i visok pritisok 105 so 160,i neznam sali mi se kacuvase od sto se voznemiruvav ili sam po sebe se pokaci pa se razbuduvav voznemirena i zabrzan puls 140 mozi i fazla

a ova so serotonin se ispituva negde?prv pat slusam za ova ete se ke naucis

Last edited by a moderator: Jul 12, 2017
    Goci39 likes this.
  3. СВН

СВН Истакнат член

А во мојата глсва минуваат мисли дека нршто не е во ред бидејќи времето многу брзо ми поминува.
    На пример, нешто сум сработил пред 4-5 часа и мене во еден момент ми текне на таа работа и ми се чини дека тоа сум го сработил пред 10 минути а не пред 4-5 часа и во тој момент ме обземе некое чувство на страв.
    На некој начин тоа е страв од брзото минување на времето.
    Дали го има некој ова доживеано.
    Поздрав и се најубаво. ☺❤

4. sara97j

sara97j Истакнат член

Јас колку што знам не. Ама тој ти е као хормон на среќа, па ако си депресивна валјда ти недостасува :)

5. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Dak kazete nemozam veke stvarno detetevo mi se nervira dusa na majka jas izlagam no mi e napnata dusata I imam tahihardija nemozam da spijam I ne sum kako treba a piam asentra vi kazav od 100 od 21juni I nemam podobruvane rano li e

6. Pozitiven

Pozitiven Истакнат член

Каква апчиња пиеше, т.е кој антидепресив?
    Бидејќи истото се случи со мене , најголемото каење во врска анкс ми е тоа што почнав да пијам АД.
    Ме направија да се осеќам скроз празен без мотивација без чуства, затоа почнав постепено да ги намалува.

Goci39 likes this.
  7. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Мислам тоа што си станал без мотивација и чувства тоа не е од АД тоа ја го чуствувам кога сум во депресија

Vojdana likes this.
  8. Goci39

Goci39 Активен член

Ви се случувa ли дa стегaте вилицa сo зaбите лелее јaс целo време грч ми е некoе време ќе ми текнa пa ќе јa oлaбaвaм и пoсле ме бoли глaвa зaштo чуствувaм нaпнaтoст целo време сум кaкo вo клинч некoј aбе немoжaм дa се пoднесaм веќе вaквa и се пoчестo глaвa ме бoли oдпoзaди кaј врaтoт a притисoкoт ми е 107 сo 65 стaлнo ми е низoк...

9. calliope

calliope Популарен член

Ау, децо. Земајте редовно аповите и немој да сте си играле.
    Еве недела дена како сум супер, ама претходно две недели ми беше пеколно.
    Секогаш си знаев за анксиозноста, ама немаше некоја потреба од лекови и ја контролирав пошто повеќе беше од социјален карактер.
    Пред месец дена почнав да снемувам здив, не можам да се издишам, готово, осеќам ко да мозоков секој момент ќе ми се исклучи и ќе се онесвестам, тоа, пропратено со топли и ладни флешови, стегање вилица, мрзнење или потење дланки и нозе... не она класично лошење, туку, well, сфаќате тие со анксиозни напади. Ништо, во Итна се смирив првиот пат со некој б6, па лошо ми погодија вена, па и со подуена рака мачев маки недела дена...
    Таму па гуски на пракса ставиле, ми кажува една ништо не ми било, ќе сум видела од еден шамар како ќе сум се освестела... 8-|:D
    После си се зачести тоа лошење скоро секој ден, до степен што не можев да прекинам да мислам на тоа и само си правев полошо да ми е. Сецкам здив, се издишувам лошо, само мислам ќе се онесвестам, си седам на кревет и се прашувам зар вака се полудува? У-Ж-А-С!
    Не знам колку пати ја вадев мајка ми од памет за до итна, ме клукаа со коктели дијазепами и б6, ама пулсот никако од 120+ да се спушти, ме преморуваше веќе и физички и психички.
    Почнав да мислам дека е срцето пошто ненормално ме стегаше градниот кош и ме боцкаше.
    На специјалист-кардиолог вика не се заебавај, имаш срце ко на спортист, ама ми даде бета блокатори и конечно ми се намали пулсот.
    После конечно се наканив до психијатар и сега со Лоразепам, Елицеа и Пропранолол за пулсот, супер ми е. Во почетокот бев многу поспана и исклучена, сега научив да функционирам.
    Реално, кај мене во тахикардиите и кислородот има улога и слабото железо, ама сепак.
    Помага и магнезиум, и секако, Б6 и Б12. Јас па со лековиве за анемија плус, цел коктел апчиња се трујам, едвај чекам да ги прекинам Лоразепамов за некој ден.
    Само без страв. Знам дека во тие моменти делува ко да се руши светот, ко никој да не разбира како ви е, дека полудувате, умирате или не знам што... ама проаѓа.
    Не преку ноќ, ама ќе биде. :hug:

Last edited: Jul 11, 2017
  10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Медикаменти и секако вера во Бога...тука во неколку сполјери ќе ставам многу убави зборови извадени од Библијата,а првото е прашање до еден старец
    Кога ќе се најдеш во некоја темна соба, не ја удираш темнината за да ја избркаш. Не исчезнува така. Отвори го прозорецот и пушти ја светлината внатре; со други зборови, потчини ѝ се љубовта Христова, и тогаш темнината ќе исчезне без да се трудиш. Кога ќе ти наиде лоша или мрачна мисла, или ти се заканува страв или искушение, не бори се со неа за да ја изгониш. Отвори си ги рацете за Христовата љубов и тој ќе те прегрне, а тогаш сѐ друго ќе исчезне само по себе. Кога твојата душевна градина е полна со трње (т.е. страсти), не труди се да ги искорнеш, зашто сѐ додека го правиш тоа, ќе се повредуваш и ќе се инфицираш од бактерии. Сета твоја сила насочи ја кон цвеќињата во твојата душа, нив полевај ги, и тогаш трќето само ќе исчезне. А најдобро меѓу цвеќињата е твојата љубов кон Христа. Ако ова цвеќе го полеваш и тоа порасне, сето трње ќе изумре.

Извор: http://pravoslavie.mk. Прочитајте повеќе на: http://pravoslavie.mk/go-prashuvame-starets-porfirij-kako-da-se-izborime-so-loshite-i-mrachni-misli/ .

И ете, дојде еден човек, по име Јаир, кој беше управник на синагогата. Па кога падна пред нозете Исусови, Го молеше да појде во домот негов, зашто имаше една единствена ќерка на дванаесет години и таа умираше. А кога одеше Исус, народот се туркаше во Него. И една жена, која страдаше дванаесет години од крвотечение, и сиот свој имот го беше потрошила по лекари, а ниеден не можел да ја излекува, пристапувајќи одзади, се допре до крајот на Неговата облека и наеднаш ѝ престана крвотечението. И рече Исус: „Кој се допре до Мене?” А кога сите се откажуваа, Му рече Петар и оние што беа со Него: „Учителе, народот Те опколил и Те притиска, а прашуваш: »Кој се допре до Мене?«“ Но Исус рече: „Некој се допре до Мене, зашто сетив дека излезе сила од Мене.” Жената, штом виде оти не може да се сокрие, со треперење пристапи, па како падна пред Него, Му кажа пред сиот народ зошто се допрела и дека веднаш оздравела. А Он ѝ рече: „Не бој се, ќерко, верата твоја те спаси; оди си со мир!” Додека Он уште зборуваше, дојде некој од управникот на синагогата и Му рече: „Ќерка ти умре; не мачи Го учителот!” Но Исус, штом го чу тоа, одговарајќи, му рече: „Не бој се! Само верувај и ќе биде спасена!” А кога пристигна во куќата, никому не му позволи да влезе, освен на Петра, Јована и Јакова, и на таткото и мајката на девојката. Сите плачеа и ридаа по неа. Но Он им рече: „Не плачете, таа не е умрена, туку спие.” И му се потсмеваа, знаејќи дека е умрена. А Он откако ги истера сите, ја фати за рака и извика, велејќи: „Девојко, стани!” И се поврати нејзиниот дух, и се дигна веднаш, и заповеда да ѝ дадат да јаде. И се зачудија родителите нејзини. А Он им заповеда, никому да не кажуваат за тоа што стана.

Лука 8:41-56

Ќе треба ли да се уплашиме од тајната на смртта? Зашто, веќе чувме дека смртта не е крај на нашиот живот. Таа е нашиот најголем и последен непријател што треба да го победиме. Ова свето евангелие е навистина чудесно поради големата радост што ни ја благовести, поради големата утеха со која нè радува нас маловерните. Поголемиот дел од нас, живеејќи во овој свет, живееме како луѓе што чекаат сиот свој живот да го положат во утробата на земјата, да го запретаат в земја, соочени со бесмислата и бесцелноста. Христос во ова свето евангелие ги скрши контурите на одавдестраниот живот и нè соочи со вечниот и несмртен живот. Со него нè беше дарувал дента кога благоволи да нè повика од непостоење во постоење, да нè повика од небитие во битие, да нè повика од смрт во живот. Христос не нè дарува со воскресение за смрт, туку со воскресение за живот вечен. Амин

Во она време, пристигна во Гадаринскиот крај, спроти Галилеја. А кога излезе Он на суво, Го сретна еден човек од градот, кој имаше бесови од многу години, и не облекуваше алишта, и не живееше дома, туку по гробовите. Кога Го виде Исуса, извика и падна пред Него, и гласно рече: „Што имаш со мене, Ти, Исусе, Сине на Севишниот Бог? Ти се молам, не мачи ме!” Зашто Исус му беше заповедал на нечистиот дух да излезе од човекот; оти долго време го мачеше, и беше во окови, и со вериги го врзуваа, чувајќи го; но тој ги раскинуваше оковите и бесот го тераше да оди во пусти места. А Исус го праша, велејќи: „Како ти е името?” Тој одговори: „Легион”, зашто многу бесови беа влегле во него. И Го молеа Исуса да не им наредува да одат во бездната. А таму, по ридот, пасеа многу свињи; па Го молеа да им позволи да влезат во нив. И им позволи. И откако излегоа бесовите од човекот, влегоа во свињите; и се гргнаа свињите низ стрмнината и се издавија во езерото. Свињарите, кога видоа што се случи, избегаа и раскажаа по градот и околината. И излегоа да видат што станало; па кога дојдоа кај Исуса, го најдоа човекот, од кого беа излегле нечистите духови, како седи пред нозете Исусови, облечен и со здрав разум; и се уплашија. А оние, што беа виделе, им кажаа како се исцели бесниот човек. И сиот народ од Гадаринскиот крај Го молеше да си отиде од нив; зашто се беа уплашиле многу. И Он влезе во коработ и се врати. Човекот, пак, од кого беа излегле демоните, Го замоли да биде со Него; но Исус го отпушти, велејќи: „Врати се во домот свој и раскажувај што ти направи Бог!“ Тој си отиде и расправаше по целиот град, што му направи Исус.

По Крштението, откако врз Него се симнал Духот во вид на гулаб, Господ бил одведен во пустина за да биде искушуван. Тоа е заедничкиот пат за сите нас. Свети Исак Сирин на едно место забележува: „Штом вкусиш благодатна утеха или од Господа добиеш некаков дар – очекувај искушенија.“ Искушенијата ја прикриваат светлоста на благодатта од очите на човекот, кој обично го разјадува секое добро преку гордост и превознесување. Овие искушенија понекогаш се и надворешни – таги и понижувања, но и внатрешни – страсни помисли кои напаѓаат како ѕвер пуштен од синџири. Значи, потребно е да пазиме на себеси и да расудуваме за тоа што се случува со нас и внатре во нас, за да увидиме зошто е тоа така и што треба да правиме. Св. Теофан Затворник „Мисли за секој ден во годината“

Извор: http://pravoslavie.mk. Прочитајте повеќе на: http://pravoslavie.mk/ochekuvaj-iskushenija/ .

Last edited: Jul 12, 2017
    СВН likes this.
  11. Katty52

Katty52 Истакнат член

Таа болка во градниот
    Вака гледав видеоо за тоа знам што е работата.. Мене истотака глава ме болеше 5-6 дена поред и позади кај вратот и сега на видеото тој човекот кажа дека тоа е поради анксиозноста дека се ствара трнзија во врат и така главоболка имаме ке ти го пратаммм сега

Goci39 likes this.
  12. TRANSPORTER086

TRANSPORTER086 Истакнат член

Дали некогаш си имала таков симптом или слично? што мислиш што би можело да биде, да испитувам ли нешто, да правам ехо на срце ли што више да се прави?

13. Katty52

Katty52 Истакнат член

Pogreska mi se pishalo toa.. A i inaku preeska kaj levata grada me bolese dve min ama projde

14. Goci39

Goci39 Активен член

Дa тaквa бoлкa е тензичнa нaпнaтa чуднa aмa еве ме држи целa неделa бе пa немoжaм више дa јa пoднесaм се мислaм ќе се струпoлaм нигде неидaм oд стрaв

15. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Денешен репорт: цела ноќ не сум спиела од страв, како да чувствувам некоја слабост во левата нога. Претходно имав како треперење некое, тоа ми помина, сега како слабост. Исто и како некое мрдање во желудникот, па на грбот, па устата. Што ќе да е ова ?
    Се напив хелекс, се надевам ќе ми помогне и да заспијам.

Nalayan likes this.
  16. pajton

pajton Истакнат член

Синока останав до 5 наутро имам испиено 3 пива утрово се разбудив со тахикардија и паника сега пошто имам пиено алкохол вчера незнам кога денес можам да се напијам хелекс.помагајте

17. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Мене почнаа пак да ме јадат мислите дека ке му се случи нешто лошо на моите блиски дури од спиење се будам, како резултат на тие мисли пак имам тежина на душата ни спиена сум ништо , а родителите за мала ситница паничат кога се внуците од сестрами дојдени ... деца како деца и ке се удрат и се ама мојте многу паничат и мислам повеќе од нивната паника се плашам него ли од самата случка

Доврага да фати о таман мислев подобро ми е ова пак се враќа стварно е досадно амааан

Last edited: Jul 12, 2017
    Nalayan and BurstBerry like this.
  18. Goci39

Goci39 Активен член

И мене ми се случувaше тoa пред некoе време сеa пoштo ме бoли врaтoт и глaвaтa скрoс зaбoрaвив нa тoa знaчи кaкo oсеќaм другa прoменa тaкa зaбoрaвaм нa претхoднaтa

Сaкaв дa ве прaшaм имaте ли некoе искуствo сo читaње книги дaли некoму му пoмoгнaлo дa излезе oд хaoсoв нaречен aнксиoзнoст и кoјa книгa би ми препoрaчaле сеa јa читaм "Кaкo дa гo излечите свoјoт живoт"oд Луизa Л.Хеј aмa не ми гo влече влијaнијетo ...

Last edited by a moderator: Jul 12, 2017
    BurstBerry likes this.
  19. pajton

pajton Истакнат член

дали 100 откуцвање на срце е тахикардија ?

20. Smotko

Smotko Истакнат член

Ne,strav e