Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. tasikike

tasikike Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2017
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    204
    jas mn pati imam pisano,13 god se boram anks ama za vreme na bremenosta mi bese najubavo imav takva sila i pozitivnost sto site simptomi si gi prepisuvav na bremenosta gusejne vrtoglavici se i pominav mn dobro duri i za porajgajot nemav nikakov strav i za dvete bremenosti taka e ama koga se porodiv po dva tri meseci pekol depresija omalaksanost crni misli nemav energija da izmijam vagani pa ne dr nesto samo kaj majka mi se cuvstvuvav najbezbedno tamu sedev skoro sekoja vtora nedela na posedok na mazotmi mu se zdosadi pocnaa raspravii maz kako maz nemoze da svati pa posle pocnav na rabota i taka nekako se oporaviv zatoa uzivajte vo bremenosta toa e najubavoto vreme

На La diabla му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lusi10

Lusi10 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    28
    Mene taa toj sto ke me vrati vo normala ima da i dadam bubreg ako treba. Podobro bez eden bubreg ama bitno normalna.

На zaki96, Bunny2, La diabla и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Lusi10

Lusi10 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    28
    Decki dali gledate " Na terapija " ?
    Kako se cuvstvuvate dur gledate ?
    Dali se pronaogate ?
    Nekako nevidov nekoj jako anksiozen lli depresiven lik so site nasi simptomi.

4. Lusi10

Lusi10 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    28
    HeLenna kolku god. imas ?
    Moras da probas. Jas bez rabota mislam deka ke otidam skroz.
    Ke bides so luge, ke ucis novi raboti , ke ti pominuva denot.
    Pa i da nemozes bitno si probala.
    Pisi sto ke odlucis ?

5. Missy980

Missy980 Активен член

Се зачлени на:
    24 август 2017
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    93
    Дали некогаш ве пецкаат рацете и нозете поради анксиозноста? Не знам што ми е, ќе полудам, окапав по лекари. Ме пецкаат, ми трнат

6. Doris123

Doris123 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2016
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    543
    Ме уништи денес анксиозноста.. :( хелп.. :(

7. tasikike

tasikike Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2017
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    204
    da mene vo posledno vreme mi e taka mene dlankite samo

8. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    1.436
    27 имам. Не знам што да правам, само на тоа мислам

9. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    Дури не пробаш не можеш да знаеш, а за анксиозноста секако е подобро окупираност и што помалку слободно време ...

10. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.688
    Mislite me napagaat posebno koga sum umorna.. Ovaa nedela sum podobra vo oktomvri imav malku napadi sega imam retko ama mn se jaki.

11. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    16.186
    Од мое лично искуство јас заклучив дека лично ти си единствената личност која може да ти помогне при борбата со анксиозноста.

Присуството на негативни мисли, страв од неуспех и ниска самодоверба се резултат на склоп од ситуации поврзани со постапки на личности кои буквално не имаат "отруено" со нивната негативност и скриени лоши намери кон нас.

Исто така, големо влијание имаат медиумите со тоа што не преплавуваат со преголема количина на информации (претежно негативни), и со тоа во нас создаваат страв од катастрофи и лоши исходи на многу ситуации.

Плус, секојдневно сме изложени на социјалните медиуми, кои луѓето ги користат да создадат лажна слика на идеален живот, кој во реалноста ниту најмалку не е таков. Споредувајќи го нашето обично секојдневие со нивната пренашминкана "бајка" во нас се создава чувство на фрустрација и разочарување од самите нас.

Првиот чекор кон справувањето со хаосот од црни мисли во нашата глава е осознавањето дека навистина имаме проблем.

Тогаш кога сфатив дека проблемот кој ме спречува да работам на она што го сакам и ме влече назад тогаш кога сакам да превземам важен чекор, создавајќи во мене чувство на страв и мисла дека нема да успеам, постои само во мојата глава, почнав да ја враќам самодовербата.

Заклучив дека јас не сум помалку вредна од оние кои успеале во тоа да ме убедат. Почнав повторно да верувам дека јас можам да се борам против тоа лажно негативно чувство и мислење за мене, со кое само сум си нанесувала непоправлива штета самата на себе.

Сфатив дека само со многу труд и работа и посветување најголем дел од моето време на себе, (наместо на угодување на другите), може да се почувствувам повторно исполнето.

Престанав да се грижам повеќе за другите отколку за себе. Сфатив дека јас не сум виновна за сите лоши работи кои се случуваат, и дека јас немам моќ на поправам се што е неправилно.

Решив дека ќе работам на себе и за себе, ќе се грижам за оние кои ме сакаат и секогаш биле тука за мене. И престанувам да се грижам за работи кои не се случиле и можеби нема никогаш да се случат.

И за крај:
    When there is no enemy inside, the enemy outside can do no harm!

Јас ќе ви порачам да почнете повеќе да се се сакате самите себе, и дури тогаш ќе сфатите колку сте си наштетиле самите несвесно.

На CameliaMiller, do-re-mi, Rose96 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. tasikike

tasikike Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2017
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    204
    zdr decki ,dali vi se slucuva da ve oblee naednas zestina niz celo telo?

13. Ledena1234

Ledena1234 Активен член

Се зачлени на:
    19 март 2017
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    30
    Да мене. И не само тоа, жештина, матна глава, ми се мреже пред очите... неможам да разговарам кога некој ми се приближе. Незнам што е ова цен ден ќе си викам браво добро е можеш, гледам подобрување и одеднаш ме удре јака паника да незнам што ми е. Така без врска ми се слоше, многу јака паника. Зошто е тоа така....

14. stefani.i.t

stefani.i.t Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2016
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    12
    Ti blagodaram, mozno li e I nekoj hormon da pravi problem,uste toa ne ispitav

15. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Абе кога ќе видиш играат и хормоните улога,затоа и служат антидепресивите.Сератонинот е хормон за среќа што најверојатно кај нас е намален.Сератонинот е пример само инаку има повеќе.
    Меѓутоа не мора да значи.Јас на пример речиси сум сигурна дека е хормонски диспаланс со оглед на тоа што анксиозноста ми е значително зголемна во ПМС или за време на овулација.Меѓутоа психијатар ми има кажано дека кај мене не е за антидепресиви,дека и да ги пијам,сепак проблемот доаѓа од моите мисли и начин на живот.

На LUCI 99 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783
    Значи секако дека ќе се вработиш .. тоа ти е всушност подадена рака за излез од оваа состојба . Прифати без двоумење . Среќно

На LUCI 99 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    Симптомите ми се смируваат... и ги гнорирам до максимум ама мислите никако .. само ми прелетуваат мисли пробувам да не им обрнувам внимание ама се прашувам што е проблемот во мојот мозок што превише размислувам... од типот што и да ми се случува во текот на денот мене ми прелетуваат мисли што се десило, како се десило и сл. како нон стоп да сум у некоја замислена состојба и морам да се сконцентрирувам на нешто.. порано ми беа многу поинтензивни ама не прекинуваат скроз ... дали е и ова од дисбаланс на невротрансмитери ? и дали знае некој конкретно дали е од намален серотонин или и други аминокиселини во мозокот (габа и сл.) ?

18. P.SIloveyou

P.SIloveyou Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2014
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    392
    Дали имам анксиозност?
    Еве неколку симптоми:
    Често снемувам здив,срцето ме стегнува,чести главобоки.Имам многу стресови и во последно време мн се заморувам лесно,истоштена сум.Не можам лесно да се сконцентрирам.Избувнувам мн.Тресам се.Често добивам напади,мн сум нервозна....

19. alehandro

alehandro Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    65
    Imas simtomi na anksioznost ali nemora da znaci deka e toa koj moze tuka da dade dijagnoza na forumov ? Mozda imas nekoj drug problem koj dava vakvi simtomi primer tiroidna zlezda ili hormonski disbalans ili anemija i slicno znaci koga imas veke simtomi vakvi a se mnogu neprijatni znam pojdi do maticen i toj ke te upati kaj i sto treba da ispitas.mozda be e nisto mozda e samo period ama ubavo e da znaes od doktor so dijagnoza.pozdrav

20. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.879
    Допаѓања:
    142.177
    Zdravo,
    Imam zakazano na psihijatar, no dodeka otidambi sakala i eden sovet od vas.
    Mnogu cesto pocnaa glavobolki, tahikardija, nervoza golema i na 3 pati do sega imav duri i panicni napadi. Sama, citajki od net, si davam dijagnoza anksioznost.
    Maticnata vo megjuvreme mi prepisa Heleks, ama po upatstvoto, mnogu me isplasi deka stvara anksioznost i nus pojavi. Dali gi piete i dali stvarno ima vistina ova za niv