Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. TRANSPORTER086

TRANSPORTER086 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2016
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    138
    Среќна нова година на сите!!! Се најубаво во новата година, да сме здрави, среќни , весели, силни, храбри, упорни и секако многу љубов!

На Slatkickaa.koce, greenday и Lellla им се допаѓа ова.
  2. ku4ence

ku4ence Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    1.755
    Дали ви се случува да добиете напад и да мислете дека ќе ги го преголтнете јазикот? Јас веќе 2 години се мачам со оваа, не знам што да направам, немам спиено многу ноќи од страв дека ќе се случи тоа и ќе умрам. Додека ми трае нападот осеќам како ми се суши цела усна шуплина и како наназад ми се повлекува јазикот и во тој момент само го стискам со заби јазикот најсилно што можам и после ме боли.
    Почнав да дувам и првите месеци ништо не ми беше, не мислев на тоа, не добивав такви напади ама после некаде после 6 месеци почна истото да ми се случува, исто и дека ќе се измокрам во секој моемнт, па прекинав со трева. Исто и кога сум пијана ги имам истите напади.
    Не знам што да правам, страв ми е апчиња да пијам, не можам да се наговорам на психолог да одам, па ако сте имале или сеуште имате вакви проблеми како мене ве молам да ми дадете некој совет како да се “излечам“ од оваа или некој друг полесен начин да ми кажете како да си помогнам, може нешто грешка правам, не знам...

3. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Дечки ве молам одете на психијатар и бидете истрајни со терапијата.
    Јас моментално прв пат после 4 години планирам да одам до крај.
    Сфатете дека можете со редовна терапија,контроли,консултации со доктор,за неколку месеци да бидете пак супер и ќе можете да ги правите сите оние работи кои сега ве плашат.Колку повеќе го одбегнувате тоа само лошо си правите.
    Антидепресиви НЕ се пијат по потреба,не си поставувајте сами доза,не ги откажувајте на своја рака.Не е тоа антибиотик па подобро ми е ќе ги прекинам.Само се враќате на почеток што правите на своја рака така.

Тие што викаат дека од нас сами зависи,во ред во право се,најмногу од нас зависи.Меѓутоа да можевме сами немаше да постојат тие доктори и тие апчиња.

П.С посетете и повеќе доктори ако треба,побарајте повеќе мислења.Не секој добар психијатар на секој му одговара.Таа релација доктор-пациент е индивидуална.Тој доктор мене што ми одговара може на вас нема и обратно.
    Пола проблем е решен кога ќе прифатите дека имате проблем.
    И не се чуствувајте како да сте луди ако одите на психијатар или пиете апчиња.Јас зошто отворено правам муабет за ова не можам да ви објаснам колку луѓе и мене ми се довериле.Секој втор млад човек ако не ист,има сличен проблем.И што е уште потрагично не се ни свесни дека имаат проблем.
    Луѓе ова е алармантно.

На Sandra91 и ku4ence им се допаѓа ова.
  4. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    148

5. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    148
    Zdravo.Znaci jas mn porano isto panicev za se za deca za maz ako e na pat ako sto...bukvalno panicev za se...i imav denovi koga ke pocnev da dobivam bas panicni napadi so srcebienje ladna pot ko da ke kolabiram ko trema ili primer iscekuvanje nekoj da ti soopsti nekakva vest.I pominas 3 god mislev ajde ke mi mine se toa mi bese po smrtta na tatko mi i raganjeti.na moeto vtoro dete koe imase nekoj sl zdr.problem i eve se resi no jas pocnav da di ja osekam glavata ko prazna ko da nemam nisto vnatre custvo cudno ko da ti ja drzi vratot samo bez bolka posle pocna tremor vnatresen i premnogu analiziranje samo sebesi zasto ova mi se slucuva zasto ne sum istata jas pa bezvolnost taga non stop likot me otkrivase zaboraviv da se smeam.Vo meguvreme so dve deca zavrsiv fakultet na 39god.me unapredija na rabota.Se preselivme vo nov stan i seto toa koga se sredi jas bukvalno mesto da uzivam jas pocnav da tonam....toa se vika koga ke se oslobidis sve doaga potoa i oocnav na osihijatar karsi DM kaj Euromedika mi dadoa zapira gi piev 8 mes.i gi ostaviv poleka...fala bogu ne mi e ni priblizno ko so mi bese mn mn podruga sum psihicki ojacav druzenje kolegi smeenje no fiz.simptomi mn.pocnaa da me nerviraat mi iggraat mn na nozete nervite ako se zagledam vo potkolenicata gkedas kako.nekoj da ti ja mrda kozata na mesta nezni branovi te na ednata te na dr.strana.Isti znae i custvi na tremor blag na racete ne sekogas neznam.i toa mi stvara non stop pametot da mi e tamu zasto ova mene mi se desava gi analiziram domasnite i se prasuvam kaj niv nisto ne se desava vakvi znaci jas imam nesto i sega pak vo glava do.moze da e da ne e pocetok.na nevrolidko zaboluvanje da ne e ova....i se taka.A bev i na nevrolog pred 6 mes.me pregleda vika ne ti e nisto i me prati na psihiijatar.Sega pijam samo lunerba od alkaloid i mg i vit.b6

На Софија 88 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lellla

Lellla Активен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2017
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    11
    Psihitarot mi rece ne citaj samo pocni da gi pies i taka napravi i se pogodija ...

7. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.384
    Ако има некој вакво искуство ќе ве молам да ми пиши, блиска особа пиеше асентра по половинка неколку години, сега ги прекина наеднаш, не пие воопшто веќе еден месец, пред неколку дена почна да осеќа болки во десната страна од главата, слепоочницта, се жали на окото како жештина, па не знаеме дали е од тоа што не ги пие повеќе апчињата или можеби мигрена или незнам што можи да е... позз

8. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.015
    мислам дека е од прекинот на терапијата, исто и јас имав жештина во окото само што ја намалив терапијата

На lejlla му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ivimis

ivimis Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    522
    Иако многумина слушнале за анксиозното пореметување, паничното пореметување е проблем за кој се зборува помалку.
    Ова се неколку работи што треба да ги знаете.
    Не се предвидливи
    Луѓето што имаат панично пореметување имаат и редовни напади на паника. Кај некои тоа се случува само два пати месечно, кај други – секој ден, ама овие напади се појавуваат одеднаш и без некакви знаци на предупредување. Во еден момент се добри, во следниот креваат паника.
    Ова не е само ментална болест
    Паничните напади создаваат реални, физички симптоми, вклучувајќи забрзано срцебиење, грчеви во стомакот, сушење на устата, губење здив, болки во градите, потење, тресење и вртоглавици.
    Луѓето создаваат страв од стравот
    Нападите предизвикуваат застрашувачки мисли кај луѓето што страдаат од ова пореметување, што почнуваат да развиваат дури и страв од стравот.
    Алкохолот ја влошува состојбата
    Понекогаш луѓето почнуваат да се опиваат за да се смират. Во реалноста, алкохолот ја зголемува анксиозноста бидејќи умот не може да се справи со стресот.
    Паничното пореметување предизвикува фрустрации
    Сепак, фрустрациите можат да се контролираат. Луѓето не мора да страдаат сами. Потребна им е помош која е комбинација од лекови, разговор со психотерапевт и мерки за самопомош и позитивно влијание.
    Најважно од сè е да се побара стручна помош, бидејќи единствено на тој начин паничните пореметувања можат да се контролираат.

На Sonjuska36, gogimica, ku4ence и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Дечки ви правеле АД полошо да се осеќате на почеток?

11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.708
    Допаѓања:
    274.037
    Да, првите 2-3 недели, ептен си даун. После мислам дека наеднаш "се будиш" и се' е подобро :)

На lejlla и Bunny2 им се допаѓа ова.
  12. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Уф фала ти многу.Викам што ми бидна

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.708
    Допаѓања:
    274.037
    Ништо страшно. Нормално е. За месец дена од почеток, ќе бидеш многу подобро :hug:

Јас немам суицидни мисли, ама се плашам да не ги добијам. Страв од страв.. ништо ново.
    Смири се, јави се на докторот. Позборувај со него, можеби не ти е добра терапијата, можеби и' треба промена, може и' треба зголемување на дозата.

Не заборавај дека не си ниту лоша, ниту пак постои човек на светов кој не заслужува да живее. Таму кај што си моментално е мрачно и грдо место, ама навистина постои светло на крајот на тунелот. Не се откажувај, биди храбра, ќе излезеш од темницата :hug:

Последна измена: 5 јануари 2018
    На bubic.k му/ѝ се допаѓа ова.
  14. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.177
    Допаѓања:
    1.407
    Луѓе, дали сте чувствувале здрвеност на лицето?

На bubic.k, CameliaMiller и gogimica им се допаѓа ова.
  15. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.096
    Допаѓања:
    6.687
    Dali vi se slucuva od anksioznosta ako vi se pojavi golem problem za nesto da ne go ni osekate ? ili voopsto nisto da ne ve dopira

На LUCI 99, kostadinka24, bubic.k и 2 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.708
    Допаѓања:
    274.037
    Да, секогаш кога сум многу вознемирена. Како да не си ги осеќам образите.

@hellocity да, како емотивно отупена да сум. Нормален дел од анкс. Е. Покасно ги преживуваш сите емоции.

На LUCI 99, Rama и blonde_supergirl им се допаѓа ова.
  17. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    @ku4ence

Вистината е дека марихуаната не е безопасна. Немаме точни информации како thc ќе влијае на нашиот мозок во моментот на конзумација, бидејќи две идентични искуства со марихуана или било која друга психотропна супстанца нема. Хибридот е поприлично tricky, и доста распростанет меѓу локалните дилери и корисници, и поопасен за разлика од сативата на пример.

Марихуаната ретко помогнала за лечење на ментални болести, најчесто е тригер за истите и ги зајакнува. Особено анксиозноста. Моја препорака ти е да престанеш перманентно со користење марихуана, бидејќи штом еднаш си добила напад голема е веројатноста дека ќе ти се повторат и зачестат таквите епизоди, и ќе станува уште полошо.

Така да, независно дали сакаш бегство од реалноста или си во потрага по адреналин, двете ги бараш на погрешно место.

Последна измена: 5 јануари 2018
    На ku4ence, DAngel и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.708
    Допаѓања:
    274.037
    Еден од најгрдите панични напади ги имав после два дима мара.
    Никад више.

На ku4ence и Nigredo Odor им се допаѓа ова.
  19. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    55.214
    Позната сум како премногу емотивна и лесно кршлива личност....но деновиве од нигде никаде станав премногу ладнокрвна,за тоа добив дури и коментари и злобница најголема на свет ме направија.
    И си велам сега,што убавo било да си без чувства,ништо да не те допира.
    Ама ве прочитав вас,и знам дека ко бумеранг дупло ќе ми се врати и наплати оваа моја неколку дневна рамнодушност и ладнокрвност :D
    На моменти мислам дека и биполарна станувам полека,ни јас не се препознавам,одеднаш за се ме боли курац :D во наводници де:$

Туку,дојдов да ве прашам нешто:Десното око,неколку дена ми "игра" ми трепери и долниот и горниот капак,ужасно ме иритира тоа...можно ли е да е од анксот?

20. Matea94

Matea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2014
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    452
    Еве ме мене после 2 3 месеци. Овие денови се чувствувам ужасно лошо. Осеќам тежина во главата мачнини тешкотии и се плашам да не ми се случи нешто. Ужасна депресија... Пиев бедоксин не ми помага а друго немам и не сакам да пијам освен АД. Ве молам за некаква помош и утеха