Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Здраво луѓенца, како сте.. мене деновиве ми беше добро меѓутоа кога легнувам да спијам срцето ми лупа како лудо го осеќам дури во грлото мислам готово умирам. Па и на десната страна над градата како нешто да ми вибрира од време на време, ваљда некој нерв (некогаш и кај грлото).. Во глобала сум океј меѓутоа имам периоди кога сум целосно изгубена, си мислам готово крај е .. дали на некој му било вака??? ( фактот дека некој се соочува со истото и преживеал ми ја олеснува оваа ситуација) :doh::doh::doh::doh::doh::doh::doh::doh::doh::doh:

Имам анксиозност неколку месеци меѓутоа ова со "вибрирањето" е ново хаха..

2. blonde_supergirl

blonde_supergirl Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2016
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.134
    Не сум најдобро деновиве. Ги правам сите финти што обично палат, но ете, бедно ми е. Ми фали знам што - а тоа е шетање навечер под лилавото небо и дишење на свеж воздух. Но ова, ќе си го приуштам и покрај ужасните главоболки, ќе му ја шетнеме вечерва.

На greenday му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Се додека се плашиш од опсесивните мисли, нема да ти даваат мир. И ќе пуштат корени. Ти се уште мислиш дека тие се поврзани со тебе, дека си лоша личност? Мораш многу да промениш. Тие се лажни, автоматски мисли. Многу тешко се излегува од нив, треба многу трпение и мали чекори. Ти препорачувам да посетиш и психотерапевт, има терапија за тоа и да ја прочиташ книгата Блокиран мозок.

Чудни ми сте вие што се плашите од терапија, а не се плашите од тоа што го губите здравјето, не се плашите од психосоматски болести? Можам да го разберам до некој степен тој страв, но удирање си глава во ѕид не. Психичките болести се многу посериозни од лекови на природна база и магично решение. Ако мора лекови мора, слушајте го специјалистот освен ако не сакате со години да останете во таа состојба на безнадежност и да тонете се подлабоко.

Последна измена од модератор: 9 јануари 2018
    На principessa123, GirlLove, Matotheja и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Ledena1234

Ledena1234 Активен член

Се зачлени на:
    19 март 2017
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    30
    Ни јас не сум добро. И да нема ништо јас ќе си направам секаков филм. Највеќе ме плаши навечер. Никако не можам да заспијам, мозокот ми работи без престан, само мисли една по друга, која толку се осеќам исплашено како целата да сум во грч, и се мачам да заспијам. Толку сум преплашена што заспивам и сонувам а всушност се осеќам будна како да го гледам сонот, имал некој такво нешто? И се будам целата во паника и тогаш стравот е најјак , се осеќам ко да толку е се, како животот таму да застанува. Нема нешто полошо од тоа да го чувствуваш. Да си немоќен.Да неможеш да уживаш во сонот. Да си мислеш како и зошто ова ти се случува. Со ноќи да мислам дали од ова се полудува, и само лоши мисли да незнаеш како да се справеш. Ногу се прашања, одговорот е само еден дека се е до нас, ама тешко да си помогнеме

5. Loli4ka444

Loli4ka444 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2017
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    35
    Драги мои феминки јас имам сериозен проблем со спиењето заспивам многу доцна секое сабајле доцна станувам и каснам на факултет на испити а навечер никако не можам да заспијам , не знам што да правам мислам дека проблемот ми е малку психолошки бидејќи сум прва година одеднаш се ново, чувствувам и притисок , се плашам дека нема да ги положам испитите а сега моментално не можам да одам на лекар, некој делотворен совет ве молам

6. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.177
    Допаѓања:
    1.407
    Леѓенца, јас имам страшен проблем со дланките последно време, еве може цела недела, секој ден.Слабост огромна,осеќам како да не ми се функционални прстите, како укочени, како кога надвор е ладно и кога ќе влезеш во топла просторија, само што ова моето не е поврзано со ладното...Ова прв пат ми се случува, не знам ни колку е поврзано со анкс.Некој искуство?

7. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    Не сум била на доктор, ама според ова што го читам јас сум ансксиозна. Буквално добивам панични напади. После празнициве сме преполни со храна, имам некои грчеви... Го свртев цел Гугл и си најдов 100 болести. Пред некој ден малку ми се гадеше, јас се исплашив, станав, целото тело почна да ми се тресе, излегов на прозорец и стоев 20 мин на -4 степени...Работам, ама постојано мислам на болести...Секој ден по нешто ново си наоѓам и веднаш менам рааположение, станувам тивка, вниманието ми е на друга страна. Кога ги гледам луѓето околу мене како не се грижат за ништо, колКу се весели, како се си сфаќаат на шега, им љубоморам...Тешко е ;(

На LUCI 99, Nellie и greenday им се допаѓа ова.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.936
    Јас ги имам пиено, не знам дали помогнаа ама секому ги препорачувам затоа што не се скапи и се на природна база :tmi: пробај си, ништо не губиш.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  9. vartolo

vartolo Нов член

Се зачлени на:
    10 јануари 2018
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    da ama nesum bil kaj nego
    ako si bila kaj nego kažuvaj kako pomina dava li mnogu lekovi

10. Matea94

Matea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2014
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    452
    И јас не сум добро деновите. Имам болки во вратот и од позади на тило како да ме стега да ми жари 2 дена ми е така. Дали некој друг има такви проблеми?

11. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.096
    Допаѓања:
    6.687
    Dali ste imale mracni custva koga ste posetile nekoe nepoznato novo mesto?

На LUCI 99 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ex Luna Scientia

Ex Luna Scientia Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2017
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    847
    Постојано.
    Мислам дека е нормално, на штрек сме секогаш.

13. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.096
    Допаѓања:
    6.687
    Кога сум дома или на некое место во град каде што сум секој ден сум многу посигурно и не мислам на глупости ..

14. Simgeee

Simgeee Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2017
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    119
    Zenski veke sum na 36 nedela uste malku mi ostana sa poragaj ama mnogu se plasam i samo
    Filmovi pravam,dali ke umram dali so bebto se e vo red ne mozam cela vecer da spijam od ovie misli vaka taka 9 meseci mi pomina nekako na pocetok mi bese mnogu loso vo sredinata super ama eve pri kraj pak isti losi misli

15. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Се' ќе биде во ред. ,,Нормално" е во состојба на анксиозност да размислуваш на негативен исход од секаква ситуација.. Лесно е да ти речам не грижи се, меѓутоа те очекува еден од најубавите моменти во животот, ќе донесеш на свет едно прекрасно, невино суштество кое растело во тебе.. Размислувај само на убави работи.. Оттргни се од стравот тоа е само твојата имагинација и фиктивни случки ништо од тоа нема да биде. Со лесно бебето ќе биде супер, а и ти истоо!!! :* :*

16. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783
    Притисок во ушите , магла пред очи , параноја неможам стварно незнам што ми е , преплашена сум

17. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Ништо не ти е. И јас исто се осеќам. Плус вратни нерви постојано ми вибритаат и отчукувањата на срцето ми се над 100... Не грижи се, се е до нашата глава.. не знам најди си некоја занимација нешто што те исполнува.. читај книга, пушти си комедија.. само не се измачувај, не го заслужуваме ова. Контролирај ги чувствата или тие ќе те контролираат тебе.. можеш слободно да ми пишеш во ЛП во моменти на криза :) :*

18. MynameisHelen

MynameisHelen Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2015
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    4.221
    Здраво дечки :)

Кога се зачленив на фемина за прв пат, пред нешто повеќе од две години, се зачленив токму заради оваа тема. Бев во голема криза од која мислев дека нема излез и ве читав постојано со надеж дека не сум сама на светот со такви симптоми. Само, никогаш не собрав храброст да пишам.

Сега, после толку време јас се наоѓам во уште полоша ситуација од претходно. Тогаш имав панични напади, а сега преизразена хипохондрија што преминува и во депресија. Немам волја за ништо. Пред една недела многу се исплашив и сфатив дека морам нешто да преземам кога сфатив дека јас буквално не се сеќавам кога последен пат се смеев. А што е уште потажно, иако ми е претешко, јас од некоја причина не можам ни да се исплачам. Цело време сум загрижена и не можам да мислам на ништо друго освен мојата здравствена состојба иако знам дека можам да си направам проблем онаму кај што нема.
    Веќе и луѓето започнуваат да забележуваат дека сум нерасположена, мнооогу лесно раздразлива и без елан, дека се она што претходно ме правеше среќна, повеќе не ме радува. Заради ова последното дури се чувствувам и виновна, бидејќи испаѓа како да сум неблагодарна за се што имам во животот. И тоа ми создава уште поголем притисок.

Дереализација имам постојано, гумени нозе, се будам со тахикардии. Имам направено екг, анализа на крв и урина, фала Богу сѐ беше океј. На психијатар/психолог не сум била досега зашто сметав дека можам сама. Ама сега веќе не.

Нејсе. Сакав да ви пишам од две причини. Прво, да си олеснам малку на душава и да ни посакам што поскоро да ја надминеме оваа состојба. Јас не се откажувам, немојте ни вие. Ќе биде подобро :) А втората причина е да ми препорачате добар психолог во Скопје, да ме информирате колку чини една сесија и каква е таа психотерапија што гледам дека на повеќето од вас помогнала?
    Фала ви

На dragan09, Cleonika, Nellie и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. dragan09

dragan09 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2017
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    9
    Јас би ти ја препорачал доктор Зора Митиќ вчера бев кај неа и стварно сум презадоволен од односот и од нејзината стручност

20. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Ќе можеш да ми пишеш колку се плаќа кај неа и контакт?