Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. nosterdamos

nosterdamos Активен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    8
    ima li nekoj na forumov so se izlecil od akcioznost i panicni napadi

На lejlla и saricka 86 им се допаѓа ова.
  2. Ledena1234

Ledena1234 Активен член

Се зачлени на:
    19 март 2017
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    30
    Да, јас ако има уште некој нека пише

На lejlla и mira.mira им се допаѓа ова.
  3. Maryaph

Maryaph Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    Hello ... Moram da se konsultiram so vas ja sledam nekoe vreme ovaa Tema.... Imam problem I trade porolgo vreme..... Custvo na strav... Mislam deka ke umram deka ke mi se sluci nesto. Se obiduvam do ko kontras no popusto me gusi nestovo ne uspevam nekako. Ne Mozam da ziveam normalno... Celo vreme razmisluvam da ne mi se aluci nesto da ne umram stravuvam od TOA during imam nagoni na povrakajne od nestovo. Dali museum se ima istovo sluceno na nekogo... Ve Molam iskustva ...... Pogajteee. Mislam deka poluduvam

4. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    148
    Good morning...te citam i da znaes kolku jas bev opteretena so mul.pl.skl.auuuuu sto da ti kazam so site nevroloski bolesti 2 godini izgubeno vreme .... prisutna doma no nekade otsutna so pametot i dodeka sum so decata i dodeka sum vo j
    Kujna pametot celo vreme gotovo jas eve umiram u kolicka ke zavrsam ke nemozam da si gi podignam decata uzas....nikade mesto ne me fakase stomak non stop me bolese diarea od strav nemav apetit uzas....no vreme leci sve i ne se srami da kazes do ti se slucuva razgovaraj so nekoj pa makar i blizok ke ti olesni ... mene kerka mi me primeti mamo so samo se gledas ajde nisto ne ti e...sednuvame na masa da jademe site se smeat razgovaraat jas se uklucuvam vrstacki a "dr.vo mene raboti ko dve licnosti ko na sila da ziveam i mi vika bolna si ke bides beter ke progresoras ...be do kaj zabegav da ko ke se osvestev ajde den pomine i pak...mora da se borime..i molitva mn.odi do crkva posedi si.15 min.pomoli se guskak si.gi tie so gi sakas mozes nemozes moras da pesacis izleguvaj od doma kaj so ti e ubavo i so koj ti.ide muabet ft.sve otkaci...brisi.i na joga odi.zjas po site lekari bev mozni uste samo mahnet ne napraviv na glava.Ne deka mene ne me fakaat uste napadi .... 15 dena sega niz Evropa bevme jas maz mi i dvete deca i vo Germanija spievme 8 noki ke se mrdnev son.ne me fati.ne funkvionirav tamu treperenje ne ubavo vustbo se vnesov vo film da treba da ziveam tamu so kogo ke rabotam kako decata bi se snasle sto bi.ako sme tuka...centrifuga mozokot...a celta na payuvanjeto bese da se prosetame abe luda rabota...mi se tresea race noze so ne i ko si dojdov doma poleka se vrativ vo normala.Pravev nepotrebni prognozi i filmovi koi ne bea vo nas plan ama psiha.sega za sega malce sum po ok....daj boze vaka da teram.

Последна измена од модератор: 15 јануари 2018
    На Софија 88 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    1. Не златна не полудуваш, тој што полудува не знае дека е луд, мисли дека е супер, така да додека имаш сомнеж не си полудела (а нема ништо да ти биде тоа ти е анксиозноста).
    2. Стравот = анксиозност (до некаде само разликата е во тоа што стравот како чувство се појавува кога се наоѓаш во некаква опасност, а кај анкс тоа ти е настан режисиран во главата и самиот мозок го процесира како тоа да е вистина опасна ситуација и твојот обранбен систем функционира како ти да треба да се бориш да преживееш инстиктивно).
    3. Психата е тешка работа, се разбираме сите имаме исти стравови, но најголем број стравуваат од болест и смрт во состојба на анксиозност. Кај сите стравот се манифестира различно. Кај некои со дијареа, вртоглавици, главоболка, гушење, притисок на градите, тахикардии, тресење, немање апетит и што не друго.
    Мој совет, јас речиси од ден на ден заборавам на нештото, без никаква терапија и сл. ( сакам сама да се изборам со себе, бидејќи секој еден треба да се труди да биде подобар од вчера и самиот да си биде своја конкуренција) да си најдеш нешто кое те тера да заборавиш на се' околу тебе, нешто што ти оттргнува внимание, постави си некоја цел и бори се за неа. Игнорирај ја анксиозноста (прифати дека е дел од тебе), но не дозволувај таа да те замени тебе. Секакви активности се добредојдени (сум имала денови кога не сум сакала да станам од кревет и да се соочам со светот), но тоа те гради тебе како личност. Бори се со себе, а со текот на времето ќе биде подобро. Најди си твој начин на справување со оваа состојба, може и разговор со психијатар/психолог ќе ти помогне.. find your own wayy :* :*

На Cleonika, Rose96, Диња и 2 други им се допаѓа ова.
  6. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    1.141
    Искуство со др Бојчо Јаначков -Јане Сандански , дали има некој ? Јас одбивав да посетам психијатар ради мојата анкциозност , но еве денес решив и побарав упат од матична..

7. viki_23summ

viki_23summ Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    10
    Istite simptomi gi iam eve 1 mesec ..i ne pominuva bas presla treski nekoi 20min pritisak meram od panika se kacuvas pijam heleks i eve se smiris. Sekoj den mi se slucuva kako trpeki..i odma ke mi e i ladno

8. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.096
    Допаѓања:
    6.687
    Super sum koga sum so familijata majkami tatkomi i sestrami i koga sum so decko mi doma ili vo mojot grad koga ke otidam na novo mesto kako porano istite custva se gubam

9. viki_23summ

viki_23summ Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    10
    • Ве молиме пишувајте кирилично
    Aj ve molam odgovor nekoj mislenje.

Ja bev super ama eve 7 dena mi pocna nekoj simptomi..zamor..nozete me bolat..i nekoi 2 3 pati na den mi se slucuva treski niz celo telo..mi se potat noze i race..Se tresam..i mi se gadi. Loso custvo,praev samo krva slika ne pokazuvaze nekoj virus, sto moze da e ?? Ne mi se veruva deka od anks..oti ja bev super 1godina bez panicen napad so nekoi mali simotomi koi gi ignorirav ama ova sea hmmm???

На gogimica му/ѝ се допаѓа ова.
  10. violetmoon

violetmoon Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2012
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    27
    Здраво женски, последниве месеци ептен ме фати анксиознота а и паничните напади се често присутни иако пробувам да ги контролирам ама веќе не можам сама да се борам. Од дома почнав да не излегувам.
    Ве читав наназад ама пак ми треба помош од вас со препорака на стварно добар психолог или психијатар, исто така дали некој ја има пробано КБТ методата, искуство, препораки и сл.
    И за Неолексанот ме интересира, сакам да го земам на своја рака па дали некој пробал или знае некој што го користи, придобивки, нус појави, смирува ли симптоми?

На gogimica и mira.mira им се допаѓа ова.
  11. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    354
    ве молам, ве молам, кој може да ми каже каде да ја симнам книгата panic away, или ако ја има некој да ми ја прати??

12. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Јас одам кај него.
    Искрено уште немам офирмено мислење меѓутоа му давам шанса бидејќи сум била на неколку психијатри и он е првиот и единствениот кој ме испрати и на тестирање и ме седна и со психолог за да не избрза и да ми даде дијагноза.

На malecko5 и mira.mira им се допаѓа ова.
  13. Ledena1234

Ledena1234 Активен член

Се зачлени на:
    19 март 2017
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    30
    Овие денови почнаа да ме мачат повеќе мисли. Скоро сите се поврзани со животот но кога и да ги мислам мене ми е претешко, ме убиваат. Мислите ми се од типот: Зошто живеам ? Без родителот што би правела? Јас нема да можам да створам семејство бидејки тоа би бил преголем товар за мене, и посебно навечер пред спиење го анализирам животот, зошто живеам, зошто мора да се умре, ама овие мисли предизвикуваат толку голем страв во мене, што цела се блокирам. Како јас не ви можела да работам имам семејство, како уште да сум дете, како врзо поминал животот... еден куп мисли навидум обични а мене ме вознемируваат премногу. Се препотувам, дури неможам да заспијам. Дали некој имал слично искуство

На LUCI 99, Cleonika и veren им се допаѓа ова.
  14. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Да мила моја истото и мене ми се случува последниов месец, секој ден а посебно пред спиење еден куп мисли у глава, што би било кога би било и тоа се на лошо не си правам бајки него обратно се, за жал...мислам дека полудувам баш го пишав ова тука пред некој ден. Секоја вечер се плашам за животот на моите, страв како без нив што ако ги снема како јас понатаму, за себе не се плашам како за нив ...ме оптеретува ова страшно!! Веројатно од сите тие стравови и ми е чувството дека има "земјотрес" се нешто ме тресе, на нервна база сигурно е тоа.. Треба ли да одам на пат место да се радувам јас стравувам да не фатам настинка, грип како би се одложило абе ужас. Правам страшни сценарија за животот се однапред јас... За работа исто како ќе се снајдам, дали ќе можам да идам на работа и напоредно гледам деца дали ќе се снајдам ќе се откажам од работата ако треба , дали боледување ќе ми даваат цел филм.. на нероден петко капа му кројам крш..

Последна измена: 16 јануари 2018
    На Ledena1234 и veren им се допаѓа ова.
  15. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Значи во принцип сите истите мисли не мачат.
    Тука сме си сите,не знам за вас ама кога читам дека не сум сама со вакви мисли многу ми помагате.:l:

На LUCI 99, blonde_supergirl, Софија 88 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Тоа се вика егзистенцијална анксиозност... многу е тешко да размислуваш на такви тешки теми од причина што немаат одговор. Не гледај на себе како еден органски потрошувач кој живее одредено време и на крај умира. Па можеби непознатото и не е толку страшно како ние што го мислиме. А животот е еден циклус.. циклус на промени. Од лето во зима од ден во ноќ, од младост кон старост итн. Јас студирам за професор по филозофија, има еден многу добар обид за спој на фил. со психологијата со цел одговарање на вакви прашања и ,,заситување" на човечката љубопитност. Не е ништо страшно.. во моментите на моите панични напади седев, учев и пробвав да се сконцентрирам на овие безброј прашања.. така да.. Смислата на животот е да му дадеш смисла..

На Maslany, LUCI 99, gogimica и 3 други им се допаѓа ова.
  17. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    148
    Zdr.jaspocnav so nego 2 dena go pijam.rano e da ti kazam

Последна измена од модератор: 18 јануари 2018
    На violetmoon му/ѝ се допаѓа ова.
  18. nosterdamos

nosterdamos Активен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    8
    zdavo dali ima nekoj jaki bolki vo zeludnikot so mnogu poduenos i zdrigane,dali i ova e od akcioznost,bukvalno zdrigane po cel den.i zaludnikot go snimav so sonda i nisto nemase

На saricka 86 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    2.631
    Да, ми се има случено сосема истото....се јавува како последица на стресот кој се претрпува за време на анксиозноста. Мене ми помогна балансирана исхрана, избегнувај кафе и јаки пијалоци, конзумирај почесто млеко (мене секогаш ми помага за желудочни проблеми иако не го пијам вообичаено) и чаеви..ќе помине само од себе :)

На blonde_supergirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. nosterdamos

nosterdamos Активен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    8
    ova mi se desava sekojdnevno tolku gasovi grcevi vo gorniot dek na zeludnikot duri i gradite me stegat
    ,veke 6 meseci,pijam caevi pobiotici nema efekt

На saricka 86 му/ѝ се допаѓа ова.