Хм не се полудува така лесно од едни црни мисли, ние анксиозните мислиме дека полудуваме во реалноста сме но ја одбиваме, а лудите не се во реалноста а мислат дека се,
Mislev deka.ja.pobediv anksioznosta.ama.eve.posle.vtor.poragaj I.nekpi traumi.so.mi se.slucija pri carskiot, dete.placlivo.. strav me.oblea.. sto ke bide kako ke bide... strav mi e da odak.negde sama, mislam.deka.ke.mibse zavrti, ke.padnam.. ne se cystvuvam sigyrna
Jas vcera pukav od energija...denes sum ko dr.da me vifi ko kuce so kaivce.Piev sabajle preparat za nastinka pharmagrip zasto.bev mslce nastinatai ne da me butna ko pod 20mg apaurin da sum...uzas.edvaj stojam dila nikakva nemam letargija nekoja...edno ke sprecis dr.ke zafrknes.Nikako ne e covek.
Се е точно опишано Скоро 3 месеци бев без никакви тешкотии, нит физички, нит психички. Деновиве се ме фрка нешто, ми мрднало овде, ми мрднало онде... прстот, окото. Пецки имам, понекогаш ме болат некои точки на телото, страв дека ми е којзнае што, истите филмови Матичниот институт за психологија при ФЗФ не нуди психолошка поддршка и советување, па камо ли психотерапија, па камо ли другите факултети. Жалосно, иако е препотребно. Бидејќи имаш ограничени финансиски средства како секој студент, најдобро ти е да закажеш на психијатар, 150 денари е најмногу партиципација. Топло ти ја препорачувам д-р Јасмина Степаноска - Воена болница.
Zdravo dusicki moi eve eden mesec rabotam povtorno po podolg period sobrav sili i rekov dosta e vejke od aksioznosta prethodno ja napustiv rabotata.Da se bodrime samite treba.Sakam i nesto da prasam dali nekoj go pie deprozolot navecer..? Pozdrav mi nedostigat vasite postovi so vas zastanav na noze citajki ve vas....
Eve sum na endokrinolog cekam da proveram hormoni...denes top ama vcera i zavcera spazmi vo grlo ko nekoj vnatre da me stega...da isklucam tiroidna da vidam...den dobar den ic...uzas.i mn.me vrtat racete t.e.prstite na dlankite kako reumaticno...i toa e stres
Мене па од завчера, од левата страна на грлото, како да ми стои нешто, ко застаната семка... Не секогаш го осеќам. Не е како „кнедла во грло“. Почнав да мислам дека имам израсток некој тука
Ќе ве замолам за искуство со бременост и анкс. На почеток сум од бременоста ама неможам да уживам во неа поради анксот. Најголем страв имам од гушење, овој страв го имав и пред да останам бремена. Сега цело време мислам да не паднам, дали ми се врти, дали ќе ми падне шеќер, притисок и сл. Од кревет неам станато. Имам глупави мисли дали срцево мое може да поднесе тежина, па пораѓај. Немам никаква историја на болести и ова ми е втора бременост, со првата немав анкс и имав лесен природен пораѓај. Имам 28 год. Ве молам за мислење, искуство, утеха. Да напоменам дека не пијам апчиња за анкс.
Не сум била бремена, ама тие мисли, дека ќе паднам и добијам мозочен удар, или ќе се парализирам, или онесвестам како последица на вртоглавици, најмногу ме мачеа на почетокот. Ако не се спротиставиш ќе стануваат поинтензивни. Имав денови кај што давав отпор, и ми беше страв дури да станам и да одам по вода. Ова траеше околу една недела, се додека не им кажав на сите дека не сакам помош (оти ми носеа и јадење в кревет - со што несакајќи ми помагаа да останам во таа состојба). Намерно останував сама и сакала - нејќела, ќе мораш да си ги завршиш сите обврски, било полнење вода, или одење до вц, кога нема кој да те пази, ќе се пазиш сама ама поинаку, односно вниманието, секој ден по малце го пренасочував кон нега на себе, многу ми помагаше, бањи, масирање - етерични масла, педикири, маникири. Мислам дека така најмногу закрепнав. Да не заборавам долго пешачење. Иако, може да ти се случува, додека било што правиш, дали се лакираш, или пешачиш, да те совлада пак исто чувство - дали се само лоши мисли, или се и физички манифестации како вртоглавици или сл; Те молам продолжи со активноста, секој пат давај си по плус една минута пешачење, утре ќе можеш плус 5 сигурно, и покрај вртоглавица. Ако ти е доволна утеха дека поминува, супер Верувај дека поминува!
Денес ужасно чувство добив на работа , како да не гледам касно како пола страна да не ја гледав луѓето како да беа далечни ужас незнаев што да правам едвај си отидов дома ова траеше пола саат така е грдо па уште на работно место ми се случи кога имав највеќе работа, дали на некој ова ви се има случено и како се стравувате? Мислам дека нема што да се прави во тој момент освен да се молиш на бог да ти даде сила да го издржиш.Значи така со пола вид и како оделена од реалноста едвај излегов од фабрика меѓу толку луѓе, ужас
Анксиозноста најчесто умее да ни ги расипе најважните моменти или периодиод животот, небаре седела клекната некаде зад аголот и чекала кога да „ни скокне“ во главата и да ни креира стравовии немир. Постојат многу начини да се избориме со неа, но кај секого функционираат различни методи, вежби и техники. Сите сме од исто тесто, им велам на клиентите, ама не сите имаме ист фил во тестото. Најважно од се е да го регулирате дишењето и моториката. Ви посакувам секојдневна радост во очекување на убавиот настан. Сетете се на некои имиња или зборови подолги од 6 букви и кажувајте ги наназад во мислите. Обидете се да се сетите на омилена песна или цитат и рецитирајте ги зборовите. Замислете голем портокал на задниот дел од вратот и „тркалајте“ го надолу по грбот, па се до нозете, наредувајќи му да го собира менталното ѓубре од вашето тело. На крајот протресете ги стопалата за да го отфрлите портокалот исполнет со лоши мисли. Среќно Од колку мг пиете? 20? “Израстокот“ е квази-материјализиран страв и одбранбен механизам со кој телото ве штити од некој недовршен конфликт, било со себе или во социјален контакт. Знаете дека се ќе биде во ред, нели? Поздрав. Следниот пат со прстите од левата рака опфати го палецот на десната и стисни го силно. Држи барем 30 секунди и потоа размрдај го. Можеш и да ги стегаш мускулите од телото и да ги олабавуваш неколку пати. Никој немада забележи дека го правиш тоа, а тебе ке ти ја намали напнатоста и неконтролираното чувство на беспомошност.
Ако имате навика да медитирате најтоппло ви ја препорачувам Бисера Влахова, држи часови во едно студио во кисела вода, јас бев само на 1 час доволно е за да ги видите сите техники на дишење и некои вежбички што може да ги правите дома. Девојката е неверојатно добра со работата знае да допре со секој, и сама минела низ анкс. и знае што прави, мислам дека и со трудници работи за @sandrice25 можеш да пробаш. Јас имав многу панични напади кога сум со многу луѓе окулу мене, било во автобус, на факултет, кафич, диско..речиси во диско и да не одам, со правилново дишење, убава концентрација успеав на намалам и да ги контролирам исто и во ПМС. Уште колоквиумсково лудило да го средам и промената на време и топ
Девојки веќе скоро неколку дена ме нема да пишам, сакав да видам како ке функционирам одреден период од кога ми се случија нападите по 3пати на ден, како и по 2пати во рок од една недела.. Сето тешко дишење, ко да ме стега нешто и да ме гуши не ми даваше мира, мислите постојано ме летаа накај тоа дека ке ми се случи нешто. Верувате ли дека веќе 3пати се возам во автобус во рок од една недела и можам да кажам дека издржав ''преживеав" ,иако страв до коски, бидејки секој пат нападите ме "начекуваа" во автобус или работејќи нешто по дома, додека готвам. Денес од утро искочена до амбуланта, па прошетка од саат време ми дојде супер, страв имаше, но го победив денес. Секој ден си пијам тоа што ми беше дадено b6 i C и се осеќам подобро. Сакам да кажам ДОСТА Е СЕДЕЊЕ ДОМА, искочете малку убаво е времето, па и сами да прошетате... за секој случај му викам на дечко ми барај ме на 10минути да видиш дали сим жива, и така сум посигурна, секако кога не сум со него, додека кога сум со него цел ден шетаме, се смееме и тогаш дури немам ни време да помислам на анкц. Вие како минувате деновиве? Мене баш ми годи сонцево некако, т.е времево сончево П.С. ќе ве известам и како ке ги поминувам наредните денови..
Neee kakov izrastok.sum imala i jas takvo sustvo.Se ni e od glava.Vcera mislam deka bev 24/7 aktivna.Pesacev so kerka mi pa se vrativ doma rucek im pravev pa otidov do Sistina za proverka na titoidna i povtorno izlegov so majka mi peski.dojdov doma i pak u dvizenje im pravev dr.nesto sreduvav po doma i vecerta izlegov so koleska od rab.isto peski...koga se vrativ veke bese 23.00.Denot mi bese i pozitiven i vo dvizenje a site doma zadovoleni so se.No... koga legnav nokta vo krevet nekoja vnatresna nelagodnost voznemirenost tresenje na nervite vnatre vo celo telo... vo nozete mislam.mi igraa site periferni nervi zemav mob.vo raka mi se rresea dlankite srcebienje...i ostaviv se i di vikav vo sebe od preubav den i polna energija sto e sega ova od kade dojde...strasno custvo.Nekako sum zaspala no ete vo 05.00 sabajle se razbudiv.Neznam mn.me sekiraat fiz.simptomi od nigde nikade sami si isat i se gubat od koi posle mozokot go opteretuvam.da misli i psihicki uste povise se optovaruvam. Zdravo.Dali gi imate uste ovi simptomi koi gi navedovtr isto mi se desava...
Da jas gi imam skoro dva meseca, treperenje niz celo telo, poveke race I noze, nekogas poveke ,nekogas pomalce, bev na lekar mi rekoa od ansioznosta ti e, nemam veke sto da ispituvam, se e ispitano,nisto ne mi dadoa I ne pijam nisto,osven caj od matocina, se obiduvam da bidam poaktivna I cesto go ignoriram toa I zaboravam ,no znae I da me potseti posebno navecer I nasabajle. Ke pomini I ova,sto se ne pominalo
Почнувам втора недела како го пијам Неолексанот. Уште ја немам стигнато дозата од 300 милиграми на ден, од денес почнувам со 200. Приметив дека по пиење на апчето во следните два три часа имам подобрување во расположението, ги нема мислите, а и апетитот ми се контролира, затоа што пред тоа јадев ненормално на психичка база. Но имам неколку прашања до вас што ме измачуваат... 1. Како се справувате со мислата од тоа да не се повтори ова до сега се што изминав? Приметив дека секој страв со психотерапија, запишување мисли на лист, работа на себе, се решава, но стравот и сеќавањето како ми беше до сега ме заплашува и пак ме става во црни мисли и пад во расположението. 2. Ако Неолексанот не помогне планирам да почнам со антидепресиви, но всушност дали со нив ќе се излечам? Тие ќе ја излечат анксиозноста и пак ќе бидам добро или само го поткреваат расположението, а по нивниот прекин ова може да се повтори? Ова никако да го сфатам.