Bas mie zal so tolku mn vreme ste izgubile jas go nemam tojproblem kaj mene e obratno jas koga sum n.a. rabota ne mie nisto is to I ko ke sum izlezena negde mojot problem e koga sum doma samo mislam ova mie ova mie.mojte simptomi se mn poveke izrazeni fizicki nego psihicki.
Citalopram и Escitalopram се сосема различни лекови и со поинаков механизам на дејство. Циталопрам повеќе се користи за мајорни депресивни епизоди и опсесивно-компулзивно растројство, додека Есциталопрамот е повеќе за генерализирана анксиозност и блага форма на депресија. Но сепак, делувањето на лекот кај секоја индивидуа е различно.
Bilka 82 ista sum i jas so luge mi e ok no doma uplav.Kazi kou od fiz.simptomi gi imas i jas ke ti kazam.
Imam Cesanje p.o. celo telo zestini trnenje n.a. race vo spuenjeto tresenje n.a. racete ko ke legnam kako da mi vibrira celo telo bolki vo zelydnik krkorenje n.a. creva cesti stolici
Летово треба да започнам со работа 3 месеци надвор од државава, напади на паника имам чат пат и кратко ми трае ама кога ќе ме фати "лудилото" до сега така сум н аучена да морам да се осамам, да легнам да допрам телефон така нешто... сакам да ве прашам вие шо работите како се справувате со тоа ? Ќе бидам во ресторан така да ќе има многу луѓе, гласна музика од сега ме фаќа страв..
koga ke se zafatis so rabota ke zaboravis na se taka sto ke imas vreme samo da jades i so pobrzo da legnes sega si slobodna i te nosat mislite na sekade.
Ќе си ги зимате апчињата колку што ви е кажано.Добар дел од антидепресивите не предизвикуваат зависност денес.Немој да ме сфатиш погрешно меѓутоа доколку не сте стручни лица размислете пред да пишете зошто темава е доста осетлива и се влијае. Мене ако ме прашуваш многу полошо е рилапс да ти се случи,зошто нема полошо од тоа да си бил добар па пак катастрофа и цел труд во вода да ти падне. Мене ми е дијагностицирана дистимија (блага депресија) и пијам цитрам кои се на база на есциталопрам.Со оглед на името на лекот мислев дека нема разлика помеѓу циталопрам и есциталопрам.
здраво на сите гледам ве има во голем број со проблеми слични на моите. не зборвам често за мојата анксиозност ама еве овде ке си ја испразнам душата затоа сшо мислам дека вие би ме разбрале најдобро. пред 2 години во фамија имавме неочекуван смртен случај, па кај маж ми проблеми на работа па мн болно дете...Поминав се машки..после тоа собракајка и така повеке работи собрани. Од октомври месец 2017 почнаа тегобите. Почна да ме стега во градите мислев дека ке доживеам инфаркт. Направив секакви испитуванја на срце и кардиоваскуларен систем се беше во ред. Стеганјата во градите продолжија....Поцнаа екстрасистоли свес (суправентрикуларни)..па јаки вртоглавици. не постоеше лекар кај не појдов. орл, невролог, иктернист, кт на глава , ренген на врат плука и сл...се во ред а јас за никаде. не можев да функционирам. На крај една пријателка ми предложи да одам на психијатар. Тој ми постави дијагноза анксиозност и ни дате хелекс половина плус половина плус цело на ден и елицеа 10 мг. поцнав со терапија од 7 ми фебруар годинава. симптомите се ублажија но не исчезнаа. одам на редовни контроли. Сеуште имам повремени стрегања во градите и вртоглавици. не се толку јаки но ги има. барем можам на работа да одам. Вцера бев на контрола...ми зголеми терапија...хелексот го смена со деметрин а елицеата ми ја зголеми на 20 мг на ден. И многиу се насекирав. мислев дека за 3 месеци веке ке се осеќам убо а не е така. Дали некогашке биди како што треба??? дали има некој со се излекувал од анксиозност??? сакав да останам бремена пред се ова да се случи. сега не смеам. тоа усте толку ми тежи. сите околу мене ми зборват ајде што сум чекала уште за второ дете. голема разлика ке ми биле децата...па стара ке сум била за рагање. инаце усте малку ке полнам 34. незнам како да се справам со цела ситуација... се трудам да мислам позитивно...излегвам се друзам...ко ке излезам ми е страф да не паднам од вртоглавиците. иц не сум опустена... извините за долгиов пост.
I jas primam elicea od 10.2 m I navecer diazepam od 2 imam podobruvanje vo smisla posmirwna mie dusata ne si pronaofam bolesti kako porano a fizickite simptomi postojat seuste I
Deneska spremajte se za tezok den. Vremevo bar vo Skopje e natisnato, mava na psiha. Samo pozitivni misli i znajte nema da se onesvestite, zdravi ste. Uzivajte vo denot.
Здраво на сите...Ќе ми извините на долгиот пост ама морам да ви кажам неколку работи...Се НОСАМ со анксиозноста и психосоматиката скоро 2 години (престамав да го употребувам изразот се борам затоа што така и давам многу на сила и значење). Нема симптом на анксиозност што не сум го осетила на себе значи болка, трнење, печење, струја, чешање, панични напади, тахикардии...Често сум пишувала на форумов барајќи совет да се поистоветам со некоја членка да ми олесни дека е анксиозност...но сепак стравот беше присутен. Толку многу му дозволив на тој пусти страв да управува со мене што му бев заробеник. Легнувв, станував, функционирав во страв 24/7 што дури прерасна во параноја од болести...се убедив дека имам тешка невролошка болест, одев по доктори еден куп пари фрлив сите ми викаа се е во ред...ми препишаа антидепресиви но ништо не пиев. 24/7 гуглав симптоми и висев на форуми едноставно се опседнав а се полошо стануваше...Семејството си го истрауматизирав а и самата себе...Се опседнав со МС затоа што често излегуваше на гугл и функсионорав како да ја имав...опседнатоста до МС ја заменив со друга па со друга и така во круг...Толку бев очајна што неможам да објаснам.. Еден ден веќе немав сила се уморив, си го уморив телото и мозокот и се препуштив реков тоа тоа што сака нека биде во страв не се живее...и бидна чудо...почнав да го игнорирам секој симптом и почнаа да се губат...Верувајте ми луѓе на тоа што се фокусрате тоа расте и јакнее...Спијте по 7-8 часа (да се одмори телото и регенерираат келиите) јадете редовно, пијте многу вода, медитирајте (многу помага за смирување на телото и правилно дишење), вежбајте, забавувајте се, смејте се од срце правете се што ве прави среќни и тргнете го фокусот од негативност и фокусирајте се на убавите работи...Живејте во сегашноста а не во иднината (со тоа што ќе дојде ќе се носите кога ќе дојде а не пред време) УЖИВАЈТЕ ВО СЕГАШНИОТ МОМЕНТ...Благодарение на ова се станав посилна и сум заљубена во животот пошто стварно ЖИВОТОТ Е УБАВ...многу љубов до сите и само убави мисли и емоции...
Еве и јас да се отворам тука ... Мн ретко зборувам за мојот проблем , денес со ова време ми ја утепа психата уште толку .... Од секогаш бев нервозна личност , но последниве години ептен е изразито , смртни случаеви , проблеми со финансиите , проблеми во семејството , прекин на долгогодишни пријателства , раскинување на долга врска , сето ова ме доутепа во психата , имам земено антидепресиви но залудно , ако се напијам хелекс или дијазепам ме тера само на спиење и пак ништо ... Психијатар и не ми помогна којзнае што освен што се изнаправивме муабети како со кафе и цигарче и ништо . Сакам целосно да започнам нов живот, да ја сменам срединава која ме уништува , но некако среката не е на моја страна ... Ова се две три реченици благо кажано за овој мој проблем , како се справувате ?
Колку и пријателства да си завршила и проблеми со финансии сепак жива си и здрава имаш каде да спиеш и што да јадеш другото не е битно.