Мене ми се случуваше истото вчера. Некако издржав и едвај чекав да пристигнам "жива" и со свест дома. Веќе два месеца не ми се случило тоа, но небадејно од вчера пак почна. Денес исто.. Хелп што да се прави бар да се намалат симптомите...
Добро вечер на сите. Читам на форумов за анксиозноста има доста напишано. Вака. Се борев со анксиозност цели две години, помислував дека боледувам од се и сешто. Истршив многуу пари по секакви прегледи, од снимање на глава, врат, срце.. Буквално снимив се. Да се навратам на почетокот како почна се. Имав многу стресен период, изгубив многу сакани личности. Јас никогаш не барав утеха во алкохолот и дрогата ( не сум таков човек ). Дојде ден кога изгубив некој што стварно ми значеше. Бев излезен со другари кои пушеа марихуана. Од голема болка во душата пробав и јас. Но тоа беше мојата најголема глупост во животот. Од тогаш психата ми се активира да мислам на све најлошо, поминав пекол, никогаш не мислев дека тоа баш ќе ме сруши до толку. По многу прегледи и констатации дека се е во ред со мене јас полека почнав да го губам стравот од тоа дека ке ми се случи нешто лошо. Периодот од 2 години беше кобен да јас неможам да функционирам како што треба. Сега фала му на бога сум супер. И би сакал на секој од вас да помогнам да се излечи од тој "затвор без решетки". Затоа ве замолувам кој сака да се обрати за помош. Јас со цело мое срце би му помогнал.
Баш марихуаната би требало да ти помогни доколку беше чиста марихуана, и нормално да се зема во одредена количина. Еве и јас страдам од истото само некоја симптоми ме тепат кој траат по месец дена ама сталин со позитивни мисли сум ама никако да се отргнам од анксиозноста, баш би било супер да споделиш некое знаејне како си се справи со тоа се надевам ќе биде од корист.
Јас само деновиве изгледа од времево ноќеска се разбудив со здрвена глава ужас и цела ноќ бев згрчена , а иначе да такви глупави главоболки и имам чувтво дека нозе не те држат мислиш надвор од себе си тоа е од шо се стегаме од паника и така регираат нервите [/QUOTE]
Чудна работа ова анксиозност,тамам помислуваш дека си супер и почиња да ти се појавуваат милјарда сиптоми глава неможеш да кренеш стегање у гради кнедла у грло и те тера пак да идеш по доктори пошто незнаеш што е вистина.
Марихуаната не е лек за анксиозност, затоа што е психо активна супстанца и од неа полошо ќе ти биде. Кажи ми какви симптоми имаш? Што осеќаш?
Драган. Ако си бил на лекар и знаеш дека се е во ред со тебе нема потреба од паника. Моментот кога те стега и осеќаш мачнина биди смирен зашто неможе ништо да ти се случи. Никакви лекови не помагаат џабе трошење пари е тоа. Ако сам на себе не си кажеш, џабе ќе пиеш се и свашта.
аксиозност е нешто што не се лечи јас од 20годд се борам сега имам 26 годд најубавите години ми поминаа у напади на паника со црни мисли со немоеш да ги отргнеш од главата губиш контрола трескаш глупости и џабе се полошо и полошо секој нов ден е се поголемо срање одиш на лекар ти даваат таблети али све је џабе почнав да пијам алхохол барав утеха мислев ке биде болје али исто никогаш не сум се дрогирал сум бил по спортот фудбал играв професионално али од ден на ден како се пропагаш се повеќе и повеќе почнав да пушам трава од што барав утеха у се не долго 10тина пати и паника ме убиваше последниот пат се распарчив и сватив дека од травата уште појаки напади добивав и престанав со тоа срање никако не зимајте трава оти тогаш нападите се претерано јаки господ напомош нека ни е на сите поздрав до сите
Мене марихуаната ми ја подобри состојбата не целосно, но не е како што беше повеке сум хај не се замарам и да ми дојдат напади на паника едноставно ми е што биде нека биде, лани овој период почнав да добивам напади 5 месеци ми беа ужас после пушев еднаш неделно марихуана сега не пушам не сум пушела 2 месеци и некако ми е мн стабилизирана состојбата.
od 19 godini se do 24 godini se borev so to sranje, gusenje, vrtoglavici, mesanje zborovi, nesonica, strav da zboruvam so lujge. se to mi se dese poradi maltretiranje od huligani vo sredno i osnovno, i nemoj sine da se sprotistavuvas oti idi losoto i od to nemoj sine nevrajkaj mi ojdoa godinite. to so nego pravev togas go pravam sega ama jebiga ojdoa ubavite godini. sega nemam pocit ni ko star ni mlad, mu se vrajkam na sekoj ama zabe, togas trebase ne sega, sega nemam strav ama sega e zabe vejke e kasno. ima mnogu slucavi i kako mojot i kako tvojot, nesi sam!
Negativni misli se povtoruvaat u sekundata po bezbroj pati nemoes da gi otrgnes te teraat da gi progovoris mnogu zaebano custvo nemozes da komuniciras so lugeto kako so treba begas se stegas napadi na panika ludilo druze osekas vina za raboti sto ne si gi storil a si gi progovoril deka si gi storil mnogu zaebana rabota gledas doma tvojte pravat se za tebe se nadevaat u tebe a ti se raspagas i samo goris od razocaruvanje
Добро бе дечки зар вака си даваме поддршка? Зар на сите нас кои сме на темава ќе ни донесе позитива ако кажеме дека никад ова нема да ни помине. Ќе помине, се е до нас, до нашиот начин на размислување. Кога ќе дојде црна мисла не ја анализирајте, кажете си стоп и почнете да дишете длабоко, мислете на нешто позитивно, фокусирајте се на нешто друго. Дали се излечи од опсесивните? Јас да си кажам. Бев на контрола, зборев со психијатарот и дојдовме до заклучок дека опсесивноста кај мене уште постои, т.е опсесивно компулзивните, па Елицеата ја зголемивме на 15мг. Јас морам да кажам дека сум подобро, но од време на време пак летнува по некоја негативна мисла. Битно е да не ја анализираме мислата. Почнете да правите нешто друго, фокусирајте се на други позитивни работи. Станете правете стомачни, симнувајте се по скали, дишете до 20, 30 тоа бројте си го, додека да помине таа еуфорија во вас. На крајот ние сами се си правиме, не ги мисли тие мисли некој друг за нас
Да анксиозноста не се лечи бидејќи анксиозноста не е болест, прво треба да се разбери што е анксиозноста па после да се "Излечи".Анксиозноста е систем кој служи да не заштити не е нешто што е создадено да не мачи, сето ова ни се случува најверојатно поради хиперстимулиран нервен систем и се јавува страв кога ние реагираме на тој страв како на пример леле да избегам дома брзо оти ќе ми се случи ова или леле ме боли ова мора да не е нешто страшно само го засилуваме стравот и кругот е тој страв- симптом/мисла-поголем страв-повеќе мисли и посилни симптоми и на крај паничен напад.Најголемата грешка која ја правиме е тоа што се обидуваме да ја контролираме анксиозноста т.е да го контролираме начинот на кој се чустуваме и сето тоа е исто како на огнот да му се дотура бензин што ќе го разгори уште повеќе Анксиозноста треба да се прифати без да се реагира на некој посебен начин за да се спасиме. Знам дека не е лесно ,воопшто не е лесно и јас се уште се "борам" како вас арно ама го научив начинот на кој функционира анксиозноста и мн други работи за амигдулата како реагира меѓутоа треба време не е нешто што може преку ноќ да се исправи таков лек нема. Многу би ви препорачал да ја прочитате книгата Help for your nerves-Claire Weekes за тој што разбира англиски или доволно е да го слушните следното видео на youtube Поздрав и се најдобро.
Најбитно е да се сфати дека на секоја физичка болка во телото не треба да има паника и црни мисли дека којзнае што ти е, ќе ти се случи нешто. Најчесто црните мисли доаѓаат при физичка болка во телото ( болка бо главата, градите, итн.. ). Секоја болка не значи дека имаме рак или срцева болест или незнам што. Не се оптеретувајте. Пешачете повеќе, поминувајте повеќе време со некого што сакате и што ви значи, избегавајте да зборувате за болести како стари луѓе. Све ќе помине. Не се затварајте во себе или немој да имате страв да излезете од дома. Колку повеќе мислите на лошо толку повеќе осеќате гушење, вртоглавици итн итн... Имајте убав ден и до вечер да пишете дека се подобри.
Веќе 3 дена не сум добро. Ко телото само да управува, а јас неможам ништо да контролирам. Топло ладно по цел ден, слабост, главоболка.. А станеш, нозе не те држат, сила немаш. Незнам што да превземам веќе, страв ме фаќа од ова Некој слични симптоми? Не се издржува вака, немам сила за ништо..