Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.176
    Допаѓања:
    16.408
    Пиеш ли терапија??
    Ако не, подитно да идеш на психијатар.
    А, ако веќе пиеш можеби не ти одговара

2. Моника123 :)

Моника123 :) Активен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Здраво на сите,една година сум анксиозна цело време ве читам но никако да пишам,почнав со зепира пред 2 месеци но не ми помогнаа последнава недела сум бетер вознемиреност,паники постојано гадење,не ми се ни искача.Вчера бев на лекар и ми ги смени сега треба да почнам да пијам Асентра ако може да ми каже некој дали од асентрата ќе имам ефект за побрзо време бидејќи прртходно сум пиела зепира?

На gogimica му/ѝ се допаѓа ова.
  3. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    3.180

Пиев нешто лани ама некако слабо ми помага :)))) Се е до психата, јас постојано си барам проблемче и страв.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  4. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    60
    Mene licno mnogu mi pomogna se e ondividualno ke ti pomogne samo vreme od pocetok 3 nedeli imav nus pojavi i potoa super ke ti bide moze da ti se pojaca i anksioznosta na pocetok

5. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    148
    Daaa i.mn.podobro ke ti e ako uzivas vo koncertot

Ohooo porano mn.sea ic od zepirata mene...a jas na usen lekar bev.ic ne mi.orijase sea sum na Deprezol i bolje.no imam mn.igranje na nervite...na nozete i racete.no toa e

Mene ic ne mi.deluvase Zepirata...jas sea pijam Drprezol i po ok sum

Последна измена од модератор: 10 септември 2018
    На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  6. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    60
    Dali nekoj odel na gesalt terapija

7. Андријана220

Андријана220 Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2018
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    5
    Здраво, нова сум на форумов анкциозна сум подолг период. Пред 2 години почнав со елицеа и ми беше супер после 1 месец, но ги прекинав после некој месец, мислејќи ќе ми е подобро и сега почнав пак ги пијам 3-4 месеци. Не ми е ко што ми било, ама не е тоа што треба да биде. Дали ви помагаат вас и дали сте биле во ваква ситуација?

8. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.494
    Допаѓања:
    11.590
    Јас. Иако скептик сум за гешталт кога е во прашање анксиозноста.
    КБТ мислам дека е подобра кога станува збор за проблем од ваков тип, само потешко се наоѓаат психолози во Македонија што ја практикуваат.

9. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    3.180
    Може ли Елицеа да се зема по потреба?
    Јас последен пат коа бев на психијатар, и тоа на приватно, ми рече дека ќе ми препише некои на природна база, ама да сум ги земал по потреба.
    Коа отидов во аптека, сфатив дека ми ги има препишано Елицеа, само под некое друго име. И ба се изненадив, оти Елицеа имам пиено порано и почнував постепено и демек намалував постепено (иако јас ги прекинав нагло и ништо не ми се случи).

На ЕденЧлен му/ѝ се допаѓа ова.
  10. tasikike

tasikike Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2017
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    204
    најмалку 6 месеци треба да поминат да има ефект

На ЕденЧлен му/ѝ се допаѓа ова.
  11. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.073
    Вчера прво ме фати желудникот, што би рекла јас. Често ме боли, од храна , од нервоза, со ранитал и нолпаза ми поминува. Но по пола саат поувствував тежина во градите и болка , отрпнатост, и гушење.Бев сама со детето(како и секогаш) и пробав со дишење но стравот се зголемуваше. Испив хелекс од 5мг.Додека да почне дејството, срцебиење,вознемиреност ненормална. Башка болката во желудникот не поминуваше. Знам дека е паничен напад,но еве и сабјлево кога станав, пак ја чувстувам тежината во градите,потешко дишам и сум вознемирена. Вртев на матичниот но празник не раб. Некој совет до понеделник, и дали е нормално што уште чувствувам притисок во градите , бидејќи досега нападите си доааѓаа и си заминуваа.Инаку во последно време чувстувам и замор, на ивица на нервен слом, нервоза поголема

Последна измена: 8 септември 2018
  12. martin01

martin01 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2012
    Пораки:
    494
    Допаѓања:
    530
    ovie nekolku dena poradi golemi promeni na vremeto se zgolemuvat panicnite napadi a i sekoja godina ovaj period e los.
    nespiev dur ne se razdeni, cim zapiev i odma se razbudvav so zabrzano srcebienje, gusenje, te toplo te ladno. Magnezan neuro i omega 3 sekoj den obavezno. Ke te opustat :) Isto ijas osejkam gusenje i steganje na gradite i mi go pajga apetitot, se osejkam premnogu sit a i poceato mi doajga do povrajkanje. Vrtoglavicata e sekondvnevie. Bitno e da go suzbivas sama panicniot napad. Ako mozes sama da se kontroliras togas ke nemas maka. Ova treba da se prebrodi.

На bubic.k, theowndemon, lejlla и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    3.180
    А јас што не можам да се контролирам? Јас постојано сум под пресија на сопствените негативни мисли. Цело време си барам симптоми по интернет и сум убеден дека сум болен и сакам да се испитувам... А страв ми е. А знам дека откако ќе се испитам, одма ќе си најдам нешто ново за секирација... Не знам, веќе полудев, искрено! Не сакам да пијам хемија, а природните чаеви и слично не ме опуштаат...

Дали Магнезиум ако земам пред спиење, ќе ме опушти во смисла физички или игра улога и врз психата :) ?

Јас веќе со недели не заспивам до зори... А спијам до 14 часот. И веќе тоа почнува да ме нервира. Не е здраво...

На Xristijan му/ѝ се допаѓа ова.
  14. martin01

martin01 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2012
    Пораки:
    494
    Допаѓања:
    530
    se vrtkas okolu toa deka si bolen od nesto a ustvari nesi :) mlad covek somozi da ima?
    ako covek e bolen od nekoja bolest sigurno ke ima teski simptomi.
    istiot bev, mi se vrtese vo glavata poradi nizok pritisok i si zamisliv bolest deka nesum aren so glavata i deka na mladi godini ke bidam nezdrav deka site ke me izbegavat i slicno. Snimav glava 2pati i se bese vo red. Snimav i srce mislev oti i sonego imam problemi i se bese ok.
    necitaj na internet posto na net pisuva se i sesto i poloso si pravime nego da si pomozime. Mnogu pati sam si dadov dijagnoza i na kraj dojdov do truenje so tableti posto ne postoese nikakov problem a jas se lecam samiot od nepostoecki bolesti :rofl: batali internet, vrabotise ako nesi, zanimavajse so drugi raboti.
    istoto go pram ijas, sedam do kasno i spijam do 2 sato za rucek. Do pred mesec dena dodeka odev na vezbanje, legnuvav rano, redovno jaden i koga prekinav nemav obvrski i me napadnaja panikite. Mnogu retko me napajga nekoja panika a se mi e od nervozi od na rabota oti rabotam so nepisneni.
    nervozata e glaven faktor za panicnite napadi posto sekojdnevniot stres naseto telo go trpi i eden den koga ke se zavrsi toj stres koga teloto se opusta i togas ne napajgat tie gusenja, vrtoglavici i radi tie gusenja, vo mislite, vo potsvesta se vrtat nekoj bolesti i samo se vrtime vo krug. Se plasis da ne si bolen i od toj strav so se plasis za nepostoeckata bolest, napadite se zgolemuvat.
    magneaiumot gi opusta nervite vo organizmot, go smiruva teloto.
    magnezan neuro od doktor viton go ima vo zegin aptekite.
    ima i d3, k2, d,, b6, imase i drugi vitamini voniv, site so se potrebni na teloto. za navecer da zaspies izbegavaj mobilen i kompjuter.
    belata boja ili sinata boja go namaluvat melatoninot vo mozokot a toj e glaven hormon koj se laci vo vecernite casovi i zato osejkame deka e vreme za spienje.
    tie nekojsi ultra zraci so gi davat telefonite i kompjuterot se glaven faktor za nesonica a nesonicata doveduva do los denski son.
    ako se preumori mozokot i navecer ako se legni docna, doajga do panicni napadi od preumora i dolgo vreme bez son doveduva do depresia.
    to mi se desi pred nekoj den, vecerta spiev samo 4 sati i denta celden na rabota i za rucek neprespav a nojkta legnav kasno kaj 1 sato i vo 2 sato isto vecerta se razbudiv so bolki vo stomakot i gusenje na gradite duri i bolka.
    stalno cim sum bez dilgo vreme bez son, obavezno me fajkat napadi.
    mozokot miruva koga sme vo son posto samo togas mozokot ne raboti :) zvuci glupavo ama odtuka izleguvat site problemi.

На Rama и theunforgiven им се допаѓа ова.
  15. @Инквизатор

@Инквизатор Нов член

Се зачлени на:
    9 септември 2018
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Секако, но зависи каква анскиозност, мене ми беше дијагностицирано Генерализирано Анксиозно пореметување, и веќе скоро и го немам проблемот со анскиозното однесување.Може да пишеш која ти е дијагноза ти е дадена, и доколку ти е одредена и терапија да ја напишеш?

16. Nellie

Nellie Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.327
    Дали некој има проблем со светла, не ми се случува често но ете вчера шетам низ рамстор од една продавница во друга и наеднаш од светлото неубаво чувство и пак почнаа паниките, главоболки:(

На bubic.k и La diabla им се допаѓа ова.
  17. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.383
    Потполно си во право @martin01 , времето и тоа како влијае и тоа треба сите да го знаат и поради тоа да бидат посмирени. Изминативе денови ме притиска и мене во градниот кош, остра болка, синоќа си легнав со страшна главоболка која утрово е уште пострашна, но најважно е што сум свесна од што ми е и воопшто не паничам. На сите што ви препишале лекарства пијтеги според препораките, елицеа е АД и не се пие по потреба, исто така лекарства не се намалуваат а во никој случај не се оставаат на своја рака! И најважно од се е да си помогнете сами, правете работи што ве прават среќни, животот е убав!!! Ви посакувам пријатен неделен ден на сите од срце!!! ❤️

На martin01, Rama, theunforgiven и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. tasikike

tasikike Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2017
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    204
    Дечки како сте? Јас бев добро ама сега ме фати грбот и одма паника

19. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    148
    Dobra vi vecer.Dali se debeleete od AD?jas da...deprezop pijam od 20mg.i custvivam promeni vo kg.Pritisokot denes mi bese 95 so 50 i puls 74.edvaj stoev samo me butkase na spienje

На bubic.k и @Sunshine12345 им се допаѓа ова.
  20. @Sunshine12345

@Sunshine12345 Активен член

Се зачлени на:
    9 септември 2018
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    53
    Дечки здраво на сите, веќе некое време го следам форумов и како нов член да го споделам и јас моето искуство со анксиозноста. Интензивно се појави лани ова време, кога изгубив блиска особа. Како сите така и јас, заради физичките симптоми ги прошетав сите доктори мислејќи дека имам некој проблем физички, но се испостави дека проблемот е анксиозност! Имав секакви периоди исполнети со негативни мисли, нереални стравови, страшни физички симптоми, панични напади... Лекарства одбив да пијам бидејќи сметам дека тоа не може да ја промени мојата психа и начинот на размислување, такво магично апче не постои. Одвреме навреме пијам дијазепам кога сум многу напната или физички не се чуствувам добро.
    Сметам дека работата на себе е клучниот момент. Повеќе физичка активност, позитивни мисли и опкружување, постојана ангажираност со нешто, читање литература, љубов, повеќе време поминато во природа, медитација...
    Денес таа е намалена, иако е присутна. Само работа на себе!

Подршка до сите

П.С: За секакви детали и искуства може да разговараме!

Последна измена: 10 септември 2018
    На Rama му/ѝ се допаѓа ова.