Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Caci55

Caci55 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2018
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    526
    Позитивни мисли помагаат. И јас страдам од анксиозност. Неможам да ја задржам концентрацијата подолго на она што го правам. А и немам од моите помош, туку само навреди. Си велам до кога ќе ме навредуваат?

На Sandra91 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danika

danika Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    136
    Јaс денес се врaтив oд oдмoр,сo силнa глaвoбoлкa изгледa oд пaтувaњетo, oд жештинaтa... Некoј немир ме стегнa,дереaлизaцијa, и oдмa зедoв хелекс и цитрaм (тoa пијaм мoментaлнo) ми дoјде нештo пoдoбрo не велaм не,aмa дo кoгa бре сo oвa oдврaтнo чувствo нa тежинa,стрaв oд губење кoнтрoлa,ми се плaчи нa цел глaс веќе ми е преку глaвa oд oвaa грoзoтa. Згoрa нa се oд стресoт и нaпнaтoстa не спијaм дoбрo,некoи неубaви сoништa (дa не речaм кoшмaри) ме сoвлaдувaaт ;( глaвoбoлки, ми се треси душaтa oд немир.

На bubic.k и Sandra91 им се допаѓа ова.
  3. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    Дали на некој му се има случено хормонален дисбаланс од стрес и од оваа анксиозност? пмсот ми е катастрофален не функционирам од панични напади, концентрација нула, тотално изгубена и депресивна, таман реков пројде ете го пак :(

4. martin01

martin01 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2012
    Пораки:
    494
    Допаѓања:
    530
    problem so kicma ili migrena. od anksioznost nemozi da treperi noga ili raka i ako se desi treperenje to treperenje e kratkotrajno. proveri kicma nalekar slucajno da ne imas podfaten prslen. od problem so kicna se ukocvat race i noze i se javuvat golemi glavobolki.

На Pretty_woman му/ѝ се допаѓа ова.
  5. martin01

martin01 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2012
    Пораки:
    494
    Допаѓања:
    530
    kolku godini si? kolku vreme se boris so ova gadno custvo?
    ke ti pomini se samo poleka so vreme. ke prebrodis se :) nema covek koj ne pominal niz toj strasen tunel koj ti se cini nema izlez.
    Ne se opteretuvaj koga i kako si legnal da spies i dali bilo denje ili nojke. Ti se spie spijas, ti se stanva stanvas. Ne se zamaraj so toa koga si jadel ili koga treba da jades osven ako si sportista toas e drugo....
    na internet necitaj toa sto pisuva poso ima i gresni rezultati i samo si pravis pogolem stres.
    Ne se zamaraj dali nekoj te gleda ili te ogovara oti na nasio idiotcki narod ne mu cini nisto i sekoj si gleda zasebe. Ne se preokopirvaj kako i koga ke gi zavrsis obvrskite poso ima i drugi denovi i nemora se da se resava denes. Bidi mrzliv poisplatlivo e :nod:
    So eden zbor ic da ne te boli takvoto za nisto. Toj so te saka i saka da e sotebe bez razlika drugar drugarka ili kolega, neka te saka takov kako so ti sakas da bides. Koga ke pocnis da ne se zamaras e duri togas ke ti bide polesno :) 5 godini od najubavoto detstvo si gi frliv so to so izmisluvav bolesti a pricinata bese tie prokleti spanski serii i turski serii. Pocnaja od bolnicata da me brkat so site doktori se zapoznav hahha:rofl:
    Imam i denovi koga osejkam nemir i treperenje na race noze i nemam sila ali sekogas to mi se desava od pregolem stres na rabota. Sekoj den sum pod napon poradi sto rabotam so zeni. Okolu mene se skoro 12 zeni i samo jasum masko a 4 odniv se vo klimaks i bass tie se najblisku domene. Namkjor zeni, se samo nepogodeno, se im smeta,se ne im cini i kako mazite nivni bile idioti i me trujat so nivni problemi. Timski rabotime i stalno ne se naspani i moram da gi cekam da dovrsat pa tek jas da dorabotam i tuka se nerviram oti mi zaostanva rabotata.
    Nikogas nemalo da sum se zenel nesum mozel da najdam cupe i selanka bila resenie zamene a pola odniv kjerkite im legacat doma i se po 25godini nemazeni. E od takvi lujge si patime. Sekoj den so vakvi se raspravam i ima denoj koga nemozam da zaspijam od nervi. Muabetot mi e deka anksioznosta e predizvikana od stres koj sekoj den go trpime svesno ili nesvesno.

На Rama и theunforgiven им се допаѓа ова.
  6. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    3.180

Јас, кога ќе подразмислам, цел живот сум анксиозен :))) Дури и некои потсапки од детството сега можам слободно да ги окарактеризирам како анксиозност.

Јако е што деновве изгубив апетит поради анкс, а ми се прејадува ноќе, пред да заспијам и само измислувам јадења кои моментално ги немам дома. Џабе, кога ќе се разбудам - пак не ми се јаде. Многу ме загрижува ова.

На Rama, La diabla и esperansa777 им се допаѓа ова.
  7. martin01

martin01 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2012
    Пораки:
    494
    Допаѓања:
    530
    Тој период се ослободуваш и ти се отвора апетитот. Јади навечер,јади кога ти се јаде. Не се грижи не е болест то. Знам не е лесно оти сум го поминал то а и баш пред недела дена имав пак напад на паника али траеше многу кратко но гушењето и пад на апетитот ме држеа 4 дена. Еве 3 сатот е а несум легнат а треба да станам во 8 за на работа. И да легнам нема да заспијам.
    Не се грижам ич,се навикнав :) биди упорен и ќе го пребродиш сето тоа. Се ќе помини само кај некој порано а кај некој подоцна.
    Си велам некогаш можда е и наследно.....

На Rama и theunforgiven им се допаѓа ова.
  8. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    3.180

Ова беше најјако :))))) Пишуваш пишуваш, тешиш и на крај „Си велам некогаш можда е и наследно...“ - Па ТОТАЛНО анскиозност :)))) т.е. ТОТАЛНО во стил на некој што е ситничар, хипохондрик и слично :))))) .

Наследно или не - појма немам, ама знам дека ИЧ не е убаво.
    Се тешам единствено со тоа што сум имал 2-3 вакви периоди во животот и поминале.

На Rama и bubic.k им се допаѓа ова.
  9. martin01

martin01 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2012
    Пораки:
    494
    Допаѓања:
    530
    cim pominale ke pominat i ovie :D nekogas ima udolnici nekoas ugornici.
    ubo mi rece ednas doktorkata, zdrav si a nezdrav. od zdrav prav sam se pravis da te boli glava da patis od nesonica i da gladuvas. odtogas ja zanejkiv ama vo pravo bila :rofl:

На Rama, bubic.k и theunforgiven им се допаѓа ова.
  10. tasikike

tasikike Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2017
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    204
    И тоа како

На gogimica и theunforgiven им се допаѓа ова.
  11. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.073
    Конечно бев на психијатар. Искрено тоа што ми го кажа ,го знам веќе ,само ми го потврди. Сепак добро беше да поразговарам со некој кој ме разбира. Терапија-депрезол,хелекс и магнезиумб6. Прашање до искусните- на кој начин всушност делува депрезол и после колку време се видли ви резултатите? Ги пијам пет дена,немам паничен напад од тогаш,но нервозата е иста. Поздрав
    П.с дали од анкс може да ми се гади од кафето и јадење или пак од апчињата е

Последна измена: 17 септември 2018
    На GirlLove и gogimica им се допаѓа ова.
  12. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    148
    Jas pijam Deprezol od april mesec sekoe utro 20mg.mi dadoa i demetrin no gi piev apr.maj i juni...veke ne.Ok sum i mn.dobro gi podnesuvam.

Luge jas sum nastinata jaka viroza bolki vo grlo i sekret na pluka i od nos.mi dadoa Claritromicin -(FROMILID) antibiotik.i deka pijam i AD nekako mi e cudno.ko nagon za povrakanje...dali imal nekoj sl.iekustvo?

Последна измена од модератор: 18 септември 2018
    На No Makeup му/ѝ се допаѓа ова.
  13. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.995
    Можно е пошто е сепак почеток на терапија, па организмот си реагира.
    Ако имаш силно срцебиење, би ти препорачала и да намалиш со кофеин пошто, бар мене, ужасно ми смета повремено.

Него, периодов пак ми се навратија напади слични ко на почеток, единствено што сега не нагаѓам да не имам болно срце или да не ми се гаси мозокот/да не имам удар/којзнае што, па побрзо и поминуваат.
    Денеска цел ден ми е ко во друга димензија да го доживувам. Згора, лошо сум спиела, па при секое понагло движење, ме лупаат жици во десното рамо/плешка. Движечка бомба сум. Му се напнав на дечко ми, им се напнав дома, си се напнав сама на себе, испочешав раце и нозе ко криза за хероин да ме тепа, ми се плаче за ништо, префрлав теписи само да ја истерам таа прекумерна сила од мене... и еве дури сега сум помирна. :sun: :D
    Гледам после секое, да ја гледам хумористичната страна, иначе отидов јабана.:swear:

На No Makeup, bubic.k и theunforgiven им се допаѓа ова.
  14. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.014
    FB_IMG_1537206253178.jpg

На Rama, Bunny2, bubic.k и 3 други им се допаѓа ова.
  15. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    3.180
    Сум рекол и пак ќе речам: ЈАКА НИ ДУША !!!

Ова може да го разбере само некој кој искусил нешто вакво. Другите можат само да речат дека е чудно, дека мораме да престанеме и да не се глупираме. Многу, ама МНОГУ ми е заникаде кога ќе чујам каков коментар. Излегува ко да јас сакам да сум ваков :(

На Rama, smooch, No Makeup и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Caci55

Caci55 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2018
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    526
    Како се справувате со некои лоши мисли? Се случува да ми надојдат негативни, лоши мисли и потешко ми е да се соземам, да се вратам во нормала. Некој начин за тоа да ми кажете?

17. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    3.180

Колку само сакам и јас да си помогнам :((((( Не можам, за жал. Лавиринт е ова моево. Хаос. Многу ми е тешко, не знам...

На bubic.k му/ѝ се допаѓа ова.
  18. @Sunshine12345

@Sunshine12345 Активен член

Се зачлени на:
    9 септември 2018
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    53
    Од тоа што посетував психолог, постојат неколку техники што може да ти помогнат, барем мене ми помогнаа.
    1. Прво кога ќе ти надојде негативна мисла ја препознаваш дека е од анксиозноста, речи во ред ова е негативна мисла дојде и сега ќе одмине. Замисли како да стоиш на мост на река, како доаѓа водата застанува кај тебе и одма одминува. Не и давај значење, не ја филувај дополнително. Колку повеќе се задржуваш на неа толку ќе стане пострашна.
    2. Кога ќе дојде негативната мисла почни да одбројуваш од 17 наназад, полека со кратки паузи. Негативната мисла брзо се губи. Ова се техники што треба да се навежбаат за да има ефект.
    Биди упорна, можеби звучат смешно но помагаат!

Последна измена: 17 септември 2018
    На GirlLove и Caci55 им се допаѓа ова.
  19. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783
    Мене секојдневно

На La diabla му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783
    Не сум добра ни јас .. Напнатост , гнев , страв .. немам мир едноставно .. се плашам дека некого можам да повредам несвесно .. брат ми спие до мене а јас сум исплашена да не му направам нешто .. незнам од каде овие мисли ама стварно се плашам премногу .. немам рамнотежа , попуштив психички , години веќе сум со оваа мака кога подобро кога полошо ама периодов некако ми е ужасен ..

На Rama и Xristijan им се допаѓа ова.