Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. GDE DA IDEM

GDE DA IDEM Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2018
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    955
    Девојки,ајде ве молам помош,совет,мислење се е добредојдено...Дали на некој се има случено ако на пр.некој член на семејството,или некој од надвор е болен од нешто посериозно ве фаќа да кажам на некој начин страв...Од работите што тој болниот ги допира да не се заразите и вие и слично?Тоа што ќе допри тој да ви е страв и вие да го доприте?

2. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    627
    Zavisi od sto bolesuva. Nema po treba da se plashish tolku mnogu jas ponekogash bev takva igrackite od bebeto gi miev po 100 pati ama prekinav I Fala mu na Boga nisto nema.

На GDE DA IDEM му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cherry_cherry

Cherry_cherry Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2018
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    57
    Ti blagodaram mnogu, ke se obidam da ne mislam

Jas imam grcevi, postojano, eve veke skoro dva meseca se obiduvam da se samokontroliram..denovive me napadna I nekoj grip pa si napraviv sekakvi filmovi deka mozebi me napadnala nekoja bakterija, deka povtorno nesto mi se slucuva so mozokot... no koga ke se opustam I ne mislam na toa pominuva... imam grcevi a otkako ke mi opustat mi se javuva kako bolka vo muskulite od nozete.. nekogas duri koga se dvizam mislam deka ke mi otkazat, ne gi custvuvam.. piev b6 I bcomplex no sega probuvam so tableti magnezium so b6, I navecer obavezno caj od matocina, mozes od matocinata duri I po dve casi na den, sabajle I navecer. I probaj da ne mislis na grcevite, sum primetila kolku poveke obrnuvam vnimanie na niv se poveke mi se grcat I me faka strasna panika, mislam deka ke se paraliziram, ednostavno probaj da gi ignoriras.

Zdravo lugje, jas pak da prasam iskustvo od vas dali pokraj grcevi na muskulite na nozete ste imale I bolka vo muskulite?? Koga se dvizam kako da me sece so noz... citam na internet se preplasiv pisuva sekakvi dijagnozi kako problem so veni I arterii I slicno... se mislam da ne mozebi e toa bidejki 'veke podolgo vreme mi e vaka ...

Последна измена од модератор: 24 октомври 2018
  4. lovely girl M

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    627
    razgovaraj so tvojot lekar.

za grcevi na nozete magnezium i kalcium pomagaat jas znam od iskustvo koga bev bremena vo poslednite meseci imav grcevi na nozete i toa vo spienje i doktorkata mi rece da pijam toa i pomagashe.eve ke vi kazam denes bev vo trgovski i mnogu losho mi beshe mislev ke padnam sekoj moment kako teloto da mi snemozuvashe,ama celo vreme dishev dlaboko i si velev nisto ne mi e ke pomine...i nisto ne mi beshe,ne padnav :) nekogash se cuvstvuvam taka i mi e strav da izlezam od doma mislm deka ke padnam nekade.no mnogu vreme pominuvam doma so bebeto i mislam zatoa sum vakva.koga odev na rabota ne mi beshe nisto i da mi beshe odma pominuvashe mozokot go aktivirav na drugi raboti.

Последна измена од модератор: 24 октомври 2018
  5. Cherry_cherry

Cherry_cherry Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2018
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    57
    Razgovarav no ne mi kaza da napravam nekoe ispituvanje, me prasa samo dali sum poveke napnata I stegnata pa navodno da e od toa... :(

6. Чипичано

Чипичано Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2018
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Дали од анксиозноста може да осеќате стегање, притисок и на моменти зуење во ушите како и на моменти омалаксаност т.е. поспаност? И исто од некоја болест за која знаете дека неможете да заболите а си замислувате како имате симптоми од истата а всушност немате?

7. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    Конечно некој со ист симптом како мојот.. Имам грчеви, болки, кочење и што се не во мускулите од 1ви август па навака. Приметив дека ми се појавија кога телото ми се опушти, односно кога земав 20 дена одмор и кога мислев дека конечно ќе се ослободам од стресот и напнатоста мене ми се случија грчевите и уште тоа ми фалеше да ситуацијата биде по драматична. Докторката ми рече да пијам магнезиум со б6 плус калциум, конзумирам веќе 3 месеци но ништо- некогаш ги нема некогаш со денови ме мачат. Завчера се видов со една дугарка-доктор таа ми појасни дека е многу важно каков магнезиум се пие, и ми рече дека треба да набавам МАГНЕЗИУМ ЦИТРАТ во вид на апчиња и се пијат по 2 на ден. Малце се поскапи месечно доаѓаат од прилика околу 1000/1200 денари ама ако помага ако треба и 5000 да се ќе ги земам. Така да пробај со магнезиумов па да видиме дали има ефект. Наводно овие другиве магнезиуми што ги пиеме ја немале потребната доза и количина на магнезиум во самите прашоци/таблети. А баш ќе набавам и чај од маточина, фала ти.

На Cherry_cherry му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Ima poveke vrsti na magnezium a inace za matocinata mene navistina mi pomaga iako vikaat vo bremenost ne e dovolno ispitana jas si pijam po edna casa sekojden

На Cherry_cherry и monka_bonbonka им се допаѓа ова.
  9. martin01

martin01 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2012
    Пораки:
    494
    Допаѓања:
    530
    Grcevite vo muskulite ne se od panicni napadi ili anksioznost.
    Imate nedostig na elektroliti. Na sabajle jadete povejke sol a za rucek i vecera vnesuvajte kalium. Kaliumot i natriumot gi namaluvat grcevite ali mora da se vnesuva i magnezium sekoj den. Magneziumot treba da se vnesuva povejke preku hrana a pomalce preku suplement. Zemetegi magnezan neuro gi ima vo site apteki 350 denari 60 tableti. Magneziumot se pie vo kombinacija so b6 i b12,d3,k2,vitamin c. Vo magnezan neuro gi ima site tie vitamini. Zemetesi i omega 3 i pijajtegi zaedno so magnezan neuro sekoj den bez pauzi. :)

На Meckicja и Cherry_cherry им се допаѓа ова.
  10. lovely girl M

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    627
    Mislam deka mozi sum citala za ova, ama proveri go pritisokot mozi da e od nizok

11. mustName

mustName Активен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    3
    Здраво. Искрено, ова е мое второ мислење тука (првото ми е во групата за препорака на психијатар или психолог). Не знам дали се работи за анксиозност па само ќе го испишам тоа што го чувствувам тука..
    Веќе подолго време чувствувам дека сакам да ги држам работите под контрола, притоа не мислам на луѓе, туку буквално на себе си. Да си контролирам емоциите, да ги контролирам резултатите од некое мое дејство и слично. Се осеќам претерано напнато кога нешто не ми оди ко што имам во глава. Постојано чувствувам страв дека ако се опуштам дека нешто лошо ќе се случи. Вака ако држам под контрола, што и да се случи си викам дека моја била одлуката. И полесно ми е. Но, некако почнува да ме контролира во огромни количини ко на пример не одам на интервју бидејќи сега во моментов не сум спремна и така го избегнувам потенцијалното одбивање на некоја фирма. Или, не искажувам емоции или лични работи за себе на оној со кој се гледам, бидеји така спречувам потенцијално повредување од негова страна...
    Ова е само дел. Но контролава всушност ме контролира мене..
    Постојано сум во некој страв, постојано се борам со сопствените мисли и чувства..
    Навистина не знам што да направам. Сакам да одам на психолог или психијатар но, и тоа ме кочи. Не можам да го контролирам. Не знам што може да ми даде ко терапија или што ќе ми каже..

12. Tanjice 123

Tanjice 123 Нов член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Denes povtorno haos gusenje borba za vozduh vrtoglavici do koga vaka ........

13. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Не би знаела како да ти го дијагностицирам проблемот,меѓутоа според мене дефинитивно за почеток психолог.
    Ние анксиозните би рекла дека имаме сличрн,ако не ист проблем.Сакаме да ги контролираме работите и се да ни е однапред испланирано и "предвидено".Затоа и патиме од самото анализирање на работите,што навлагаме премногу во работите и создаваме проблем каде што не постои односно се замараме и грижиме за работи за кои нормално не би требало.Некои дури и до степен да се доведат до паничен напад.
    Начинот на кој што живееш и размислуваш не е здрав.Не се плаши,тоа што си го пишала тука истото само ќе го повториш и таму.На крајот од дрнот пак се е во твои раце,ако ти се не си спремна да работиш на себе,џабе е се.

На mustName и Ringishpil_ им се допаѓа ова.
  14. tasikike

tasikike Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2017
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    204
    Decki kako ste jas ne sum najdobro kako da mi se loshi slabost osekam vo zeludnikov me faka strav

15. Чипичано

Чипичано Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2018
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Со притисокот сум одличен 120со80 до 130со80 можеби ми зујат дека бев на промаа и бучава 1месец од ветар или пак што имав настинка. Ми зуеле сиг и порано ама не сум давал на дозначење а сега хахахха мисли да не е нешто поврзано со психички проблем и затоа ги приметувам

16. femina21

femina21 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    3
    Здраво,дали некоја од вас е мајка и како се справува со анксиозноста? Јас сум мајка на мали дечиња,во последно време имам некои лоши мисли дека нема да можам добро да се грижам за децата,страв ми е сама да останувам со нив,сама да ги чувам,сметам дека сопругот е подобар родител од мене,а јас постојано сум со анксиозно мисли и не можам целосно да се посветам ниту на семејството,ниту на работата

На najmila447 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. newme

newme Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2012
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    103
    Dali nekoja e anksiozna zaradi dečkoto?pr mene mi se pojavuva nemir deka mozebi ne sme eden za drug. od druga strana ne mozam da se resam da go napustam ,so nego mi e prijatno ,osven cestite kavgi za sitnici .
    dali nekoja znae zosto se slucva ova ?

18. Чипичано

Чипичано Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2018
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Сите стравови од болести ги надминав лесно ама овој страв дека ќе полудам или сум полудел хахаха најтешко веќе месец дена замарање со тоа иако разговарав со стручни лица на таа тема.

19. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.383
    А дали некој денес е посебно анксиозен? Ме боли желудникот, ми се лошо, имам такихардија, ме притиска кај градите..... незнам што уште не ме боли денес и дали ќе помини овај ден ...

20. sindarella123

sindarella123 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    10
    Дечки нова сум тукапа сакам да ве прашам вас како поискусни да знам што да правам. Пред неколку месеци имав еден голем стрес. После тоа ги доживеав првите панични напади. Се помирив и со нив веке не им дозволувам да ме нападнат толку силно се изборувам. Мене ме интересира дали и некој од вас му се случило срцето да му прескокнува кога е вознемирен и од време на време да осека некој страв во графите што не ти дава да дишеш

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.