Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    629
    Nekogash se osekjam zarobeno nemozam da izlezam kade sto sakam:worried:

2. Ciel

Ciel Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2019
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    2.130
    Незнам што ќе се прави со оваа анксиозност :worried:

3. lovely girl M

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    629
    Sto cuvstvuvash?

4. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.096
    Допаѓања:
    6.687
    И јас имав такво чуство мислев дека ми е од анкс ама алергија сум имала.

5. mays

mays Активен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2018
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    25
    Dali taka se cuvstvas postojano ili samo ponekogas

6. mays

mays Активен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2018
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    25
    Luge se osekam mn osamena, nikoj ne ti obrnuva vnimanie koga ne si dobro,edvaj cekam da ja pobedam anksioznosta za da ziveam normalno kako porano,no neznam kako ,ve molam.za soveti .

7. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.096
    Допаѓања:
    6.687
    Мој совет за осаменоста удоми маче или куче ке ти помогне многу да не се чуствуваш осамено. :D

На mays му/ѝ се допаѓа ова.
  8. lovely girl M

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    629
    Ponekogash ama sega me drzi edna nedela

9. peperutka87

peperutka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    538
    пробајте и со физичка активност многу помага ,фитнес,зумба ...

На lovely girl M и mays им се допаѓа ова.
  10. Dupetreskalo

Dupetreskalo Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    12
    Здраво луѓе, нов член сум на форумов и имам проблеми со анксиозност.
    Скоро 2 месеци ме мучи и сакам да ве прашам дали некогаш на некој од вас ова му се дешавало.
    Беше ноќ пред да си легнам и одеднаш почнав да зимам длабоко воздух , меѓутоа неможев и почнав да стварам паника, да се искашлувам, пулсот ми беше пребрз, вртоглавица од која мислев дека ќе се онесвестам , притисокот ми го измерија моите дома и ми беше 180/120 , но меѓутоа не осеќав никаква болка во гради.
    Отидов со моите на дежурен во 2 саат ноќеска и ми рекоа само да се смирам , дека тоа се панични напади и дека во животот се случуваат скоро на секој и отпосле се смирив.
    Првите неколку ноќи откако се случи ова, ме јадеше некој страв, неможев воопшто да спијам, се тресев цел, ми студеше, неможев да земам длабоко воздух, огромна вртоглавица, дури и искачав во 3-4 саат ноќеска и шетав по улица од што незнаев што да правам.
    Единствен начин да заспијам беше ако се напијам дијазепам.
    Матичната два пати ми даде упат за на ЕКГ, бев и во државна и во железара, праев и крвна слика , се беше океј.
    Меѓутоа последниве 2 недели почнав да добивам болка во гради но не цело време(например да речеме во пола саат еднаш и болката трае минута-две и поминува).
    Мислам дека поради тоа ме фаќа паника и почнувам да паничам и така ми станува лошо.
    Откако на интернет прочитав симптоми за срцев удар мислам дека и оттогаш почнаа да ми се појавуваат слични, како например болка во лева рака, на левата страна од градите(многу ретко од десната страна), болка во врат и слично.
    Меѓутоа немам тахикардија и крвниот притисок ми е нормален , 120/80 , го мерев и пулсот и е околу 76 до 80.
    Имав и скокање на срцето , но многу ретко се случуваше тоа(2-3 пати во последните 2 недели) и еднаш денеска.
    Дали некој имал вакви слични проблеми и да ми даде некој совет за закрепнување бидејќи чим ме здоболи во левата страна на градите одма паничам и ми станува лошо.
    Нејќам да посетувам психијатри и психолози од страв дека ќе ми препишат анти депресиви и ќе морам да ги пијам , меѓутоа имам 19 години и нејќам да се трујам со апчиња.
    Чекам одговор, фала ви однапред :)

11. boy111

boy111 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2018
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    48
    Dali vecerta pred da legnes si bil nesto napnat? Oba sto go kazuvas e panicen napad. Pri sekoj panicen napad se pokacuva krvniot pritisok. Mene istoto mi se sluci vo kafic, naednas kako nekoe struenje vo glavata da mi pomina ( a imam spondiloza ) i se ispaniciv, ripnav od stolce, otidov na lekar i mi izmerija pritisok 170/120 i srceto kako na zajak. Mi stavija inekcija diaezepam i za 30tina min mi se potsmiri pritisokot. Mi rekoa deka bilo od strav, odnosno panicen napad. Od vreme na vreme pijam helex 0.25... I probaj da ne citas na internet, deka kje ti e poloso... :) Vrtoglavicata, odnosno neramnotezata e od panikata

12. Ariess

Ariess Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2016
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    25
    Доколку доктор ти кажал дека се е ок не се грижи. Уживај не си сам ,сите симптоми што ги наброја се анксиозност, јас сум идентичен случај како тебе . Изгледај ги видеата на уоutube на каналот на Trey Jones за chest pain (anxiety) и ќе ти се разјаснат некои работи. За почеток ЗАБОРАВИ ЧИТАЊЕ НА ИНТЕРНЕТ ЗА СЕ ШТО Е ПОВРЗАНО СО СРЦЕ И ГРАДНА БОЛКА. Прекини да гуглаш .Не е лошо да си пиеш магнезиумб6,чај од маточина, и задолжително физичка активност и се ќе биде океј. Ќе видиш дека таа болка е само е реакција на појачан стрес и НЕ доаѓа од срцето. Со лесно и само напред

13. lovely girl M

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    629
    Dali dijazepamot stvara zavistost?

14. boy111

boy111 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2018
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    48
    Dokolku ne go pies so godini, ne..

15. boy111

boy111 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2018
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    48
    Dali vi smeta i najmala karanica/nervoza? Jas odma osekjam tenzija vo glavata.. kako voznemirenost...

16. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    181
    Здраво, нова сум на форумот и исто и јас имам проблем со анксиозност. Овој проблем го имам веќе 8 месеци. На почетокот многу тешко се справував со анкс, но сега веќе е подобро. Немам веќе панични напади ( многу ретко ако имам стресен ден или пијам кафе ). Исто така го откажав и кафето бидејќи ми беше лошо од него но ме мачи што сеуште ги чувствувам физичките симптоми како на почетокот на анкс. посебно отежнатото дишење. Психичките се многу ретки скоро исчезнаа. Дали некој друг се наоѓа во ситуација како мојата и дали е тоа нормално бидејќи почнувам да се плашам.

17. boy111

boy111 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2018
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    48
    Postepeno kje izbledi... Samo moze stresen period pak da ti se vrati anks. Jas bev Anks pred 5/6 godini, naednas iscezna. I lani esenta pred svadba me fati pak, jako .. :) ama se pomina super. Ama uste me drzi anks.. :) Koi simptomi fizicki gi imas ti?

18. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    181
    Jas od pocetokot koga se pojavi anks pa se dosega ci cuvstvuvam celo vreme osven 2 nedeli koga imav dobar period no povtorno se vratija. Cuvstvuvam oteznato disenje, bockanje na leva strana na teloto, leva raka ili bockanje vo glavata, nekogas poretko tahikardija, ili preskok ili kako struja po celoto telo ili glavata.

19. ArielM

ArielM Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2015
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    33
    Здраво дечки,

Би сакала и јас да го споделам мојот проблем со вас. Пред неколку години, ми се случи да се онесвестам неколку пати за краток период. Ги направив сите потребни испитувања и се беше во ред. Фала му на Господ, дооолго време не ми се случило да изгубам свест, но од тогаш имам некој страв дека повторно ќе ми се случи истото. Малку да ми се слоши, одма помислувам на тоа. Исто така, речиси секој ден ме фаќа паника да не се случи нешто лошо, ги мислам моите родители брат, сестра, баба... и додека не ги слушнам сите и не ми потврдат дека се добро не можам да се смирам. Читајќи по форуми, симтомиве кои ги имам наликуваат на анксиозност. Не сум доволно запознаена со оваа "болест", па би Ве замолила за совет, како да преброди ова? Дали е само период? (да напоменам, трае веќе по долг период)
    Дали треба да преземам нешто или поминува само по себе?

Секој совет би ми бил од корист :)

20. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    181
    Кои симптоми ги чувствуваш?