Јас одам државно и супер се зошто прв пат сретнувам психолог и психијатар да работат заедно со пациентот.Кога бев прв пат дури и тест ми направија за да ми постават најпрецизно што можат дијагноза.Инаку во Јане Сандански се,60 ден ми е преглед а контролата не се плаќа.Секако со упат од матичен се закажува.
Јас одам на психијатар меѓутоа има и психолог и прв пат кога бев упатот ми беше за на психијатар зошто нашето здравство има правило прво те праќа на психијатар,па ако он одлучи дека си за психолог одиш кај психолог. Во Јане психологот и психијатарот соработуваат.Кога одиш прв пат одиш кај двајцата,со двајцата разговараш,психологот те тестира и понатаму двајцата одлучуваат околу твојата терапија (со разговор или апчиња). Едит: Ако сака некој да оди,подетално ако ве интересира слободно пишете ми лп.
Анксиозност--Депресија измислена болест за профит....Прочитав повеќе постови на темава и само си го потврдив тоа што ми беше јасно... Не сакам некого да обесхрабам сакам да го поттикнам со следново мое мислејне---Во глобала анксиозност и депресија има скоро секој жив човек во одреден дел од неговиот живот, кај некого посилно кај некого послабо изразено, тоа зависи од тоа каков живот живее и какви сфаќања за животот има а кај нас овде е доста неквалитетен живот со мн проблеми и неизвесности и така да барем70% од населението се во некој стадиум на таа "болест".... На жалост мн луѓе се вртат во круг со таа "болест" и по неколку години од проста и едноставна причина овде кај нас шематски ја "лекуваат" "болеста" т.е. ве трујат со таблети од кои најголемиот дел од тие апчиња ствараат зависност и така настанува кругот во кој се вртет повеќето... Значи за да се помини тоа без апчиња потребно е барем малку да имате мотив во себе и многу физичка активност за да се зголеми и мотивот, ако на момент ви се зголемет тие непријатни чувства како трпки, печејне на кожата, срце биејне поизразено, страв итн.. најдоброто нешто е да одите под туш и да ја практикувате техниката топло ладно..... За тие кои веке се навлезени во тој круг со апчиња има установа но не е кај нас, кој сака нека не контактира ќе го упатам... Се извинувам на долгиот пост ова све што напишав не од памет туку од лично искуство
Dali imate tremor ponekogas...na race?jas 1 god.sum na terapija...i eve sega u mart imam kontrola...mn.se popraviv sa taa edna god.No podobro mi e.Pijam pola Demetrin nautro i navecer...i edno Deprozel nautro.
Ne e tocno. Sekoj e do nekoj stepen anksiozen da, i toa e normalno ali ako toa ti go narusuva funkcioniranjeto i tekot na zivotot spored mene ne e normalno i treba pomos. Nisto ne e izmisleno. Moe mislenje. Cesto imam tremor na racete.
Iskreno ama najiskreno ti posakuvam da go doizves toa sto go pisuvas. Da te akne taka jako pa da ne znaes kaj si. neka me blokiraat nka me baniraat ama za vakvi postovi ne mozam drugo da napisam. Daj te admini cistete temi od vakov osetliv karakter od vakvi postovi.
Искрено ама најискрено на крај кажав не зборувам од памет туку од лично искуство... Искрено најискрено јас ова го кажав од денешен аспект а да не прашаше некој пред 10-15 год ќе речев "болест" .... Искрено најискрено повеќето овде врска немате што значи тоа и па ниту го виделе дното од таа "болест"... И осетлива тема е и кажав што мислам и поохрабрувачки е на тие што имаат мака да им кажиш деке не е "болест" туку подобро кажано лош период во животот кој може да се преброди на полесен или потежок начин.... Све е до мозокот и волјата
Pa i ne e bolest tuku e sostojba i jas mislam deka tvojot post voopsto ne bese ohrabruvacki tuku sosem sprotivno, i ako ti si go pobedil toa ne ti dava za pravo da pisuvas vakvi postovi, kako se e lazno, ima lugje koj cel zivot se borat so toa a ti kazuvas kako nisto od toa ne postoi. Stvarno ne e okej.
Јас кажав што мислам... И на крај кажав кој сака нека ме контактира ке го упатам кај што треба... А сигурно не е овде кај нас... Го кажав мислејнето за кај нас профит
Pa mislam deka forumov e za da se ohrabruvame edni so drugi, site nie koi pominuvame niz istoto, a ne da kazuvame vakvi stvari, ustvari ti sakas da kazes deka nie se pravime bolni samite na zdrav pamet, a psihijatrite toa go koristat, kako da nie mnogu sakame ili mnogu ni e ubavo da minuvame niz se ova, fala ali ipak vakvoto mislenje zadrzi si go za sebe, zatoa sto na nikoj ne pomagas, sekoj si znae kako mu e i niz sto pominuva. I sekako sekoj se spravuva najdobro sto moze.
Кој како сака нека сфати и дали требало да си го задржам мислејнето.... Иначе некои побараа совет во лп... Реалноста и сама е кажа дека некои со години се борат зошто???? Па овде кај нас на докторите им треба мн време за да ја утврдат терапијата а всушност тоа се неколку видови антидепресиви кои по шема ги препишуваат и најтрагичнто е тие антидепресиви не лекуваат само ги намалуваат тие чувства и на крај од се ствараат завист барем повеќето---е затоа со години се борат....
Znaci nema vrska, ima lugje koj i bez antidepresivi se borat so godini, eve na primer jas ne sum na antidepresivi. Sekoj se bori na najdobar nacin za sebe i na nikoj ne mu e lesno a ti sudis zosto nekoj bi piel lekovi. Pa sigurno ne od ubavini! Sekoj bara nacin da si olesni na samiot sebe kako sto misli deka e najdobro, site se trudime da bidime podobri, da imame zivot kakov sto sakame a ne sekoe izleguvanje jas da se mislam dali ke umram. E TOA NE E NORMALNO. I NE E IZMISLENO. Zatoa sekoj ima pravo da se bori protiv ova cudo na nacin kakov sto misli deka e najdobro za nego, so ili bez apcinja, so ili bez psihijatar a ti nemas pravo da sudis za toa.