Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Quickshare

Quickshare Активен член

Се зачлени на:
    14 април 2019
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    9
    Како што не доаѓа преку ноќ анксиозност така нема ни да помине преку ноќ, треба време за се.Само позитивно мислење занимација работа на себе вежбање, и без негативни мисли што е како е.

На dandelion_ и lovely girl M им се допаѓа ова.
  2. flower_88

flower_88 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    31
    Dali ima kraj ova? Beznadezno vo krug.. samo vo krug krs. .denes posebno odvaj se dvizev po dolgo pienje na ad pak ja zgolemiv eliceata ama nemam sila energija ednostavno ne ja biva vaka rabotata dali ke se bide vaka cel zivot dali e ova promasen zivot dali ke ima svetla tocka nekogas.. dali ke imam sila da iznosam dete da go rastam da mu se raduvam na sekoj moment pominat so nego ili nisto od ova samo zalenje nefunkcioniranje i truenje so apcinja cel zivot :/

На gogimica и Scorpio87 им се допаѓа ова.
  3. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Најлош совет е на некој со аксиозност да кажеш само позитивно мислење и без негативни мисли. Најлош. Некогаш е подобро да се молчи, него да се каже нешто колку да се каже. Дали мислиш дека некој сака да има негативни мисли?

Се извинувам што го пишувам ова во посебен пост, подоцна го видов. Ако сѐ е во круг, излези од тој круг. Смени навики, смени друштво, колку што можеш да си дозволиш поздрава храна и спортска активност под итно, дали ќе биде пешачење, трчање, теретана, пилатес, кеј било штоо само да е физичка активност, така природно се лачи серотонин. Животот не може да биде промашен и доколку не ти помага таа терапија, смени ја, не ти одговара тој доктор што ти ја пишува... смени го, најди ја причината зошто се чувствуваш така, често знае и депресијата да е резултат на хормонално пореметување, па тргни од тоа, недостаток на серотонин, но секогаш има решение ако го побараш. Само треба да го побараш на вистинското место и ќе имаш сила и да се радуваш и на деца и на сѐ. Поздрав.

Последна измена од модератор: 26 април 2019
    На Scorpio87 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. flower_88

flower_88 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    31
    Do sega okey bese so elicea gore dolu funkvionirav kolku tolku a gi piam godini .se plasam da smenam novi ad pa kako ke deluvaat tie nz i jas koj pat da go fatam.. si vikam period ama trae podolgo ke vidam kako ke bidi ama nekogas se razocarvas tolku mnogu kako da nema nadez negledas izlez .. A i porazocaruvacki i nemotiviracki e so nikoj se nema spaseno vo celost i anks se tretira samo so tableti i ako e polesno sam se bori. . i taka zivoto si pominva a nie se zaninavame so ova sranje so postojano ni disi vo vrat i nema raet..

На Sandra91 и Mrs. Lovett им се допаѓа ова.
  5. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Знаеш како викаат навиката е полоша и од зависноста. Јас лично повеќе сум за „природно“ третирање на состојбите, но некогаш е неизбежно да се конзумираат и лекови, прво затоа што живееме во таква земја каде што нема услови за луѓе кои имаат некои психички или ментални нарушувања (знам затоа што имам работено со такви луѓе), второ брзиот начин на живот е малку потежок за тие луѓе зошто буквално се газат, а некогаш затоа што веруј ми некои состојби и те како бараат лекови, но тие лекови мора да се комбинираат со физички активности, се што трае повеќе од три месеци е сериозно. Мора малку да си посветиш внимание на себе со прошетки и слично. Не смееш така да се разочаруваш дека никој се нема спасено или излечено. Живееме брз начин на живот што е нормално и ги погодува сите, некои помалку некои повеќе, некои зборат на глас некои не. Нормално е да се разочараш и да не се осеќаш добро некои денови, како викаат животот е разочарување, но е разочарување за сите, не само за мене за тебе или за некој друг. Прво мораш да седнеш и да расчистиш со тебе, што е тоа што го сакаш и треба да почнеш да го правиш тоа што го сакаш и што ти предизвикува задоволство без разлика што е, второ како што кажав физичка активност, сега искрено не знам дали природните чаеви како валеријана, чај од невен и слично можат да се мешаат со елицеата и колку долго ги користиш и тн., но можеш да се консултираш со докторот и отворено да му кажеш. Да смениш средина која што ќе ти одговара и ќе те мотивира. Никој не знае што може да биде утре затоа што се се случува преку ноќ и се се менува. Не е болест тоа затоа се нема никој излечено. Тоа доаѓа и оди. Стравот е клучен за аксиозноста исто и живеењето во минатото или иднината.

На eve123, gogimica, Scorpio87 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.176
    Допаѓања:
    16.408
    Дали е нормално ПМС от да ми почне една недела пред добивање?
    Како сте денес?
    Јас сум ужас, ми паѓа шеќерот,, ко омалксана сум, чудно ми е сето не можам да ја поднесам променава на времево.
    Дали е анкс ова или нормално на ваква промена?

7. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    ПМС може да се рачуна до две недели пред добивање.Така барем вика гугл:D
    Инаку да,промена на време и тоа влијае.Преосетливи сме,нормално е.

На Feminka22 и GirlLove им се допаѓа ова.
  8. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.383
    Чај од маточина, по 3 пати на ден за посакуваниот ефект, мене мн ми памага, пробај нема што да изгубиш ;)

На Scorpio87 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Slagana6615

Slagana6615 Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    8
    Zdravo pred 3 nedeli premnogu me bolese zelidnikot i mi rekoa gastirtis a jas mislev kojznae so e a sega pred 1nedele pocnaa da me stegat gradi pa se do grbot i nemozam ubavo da se izdisam i se si mislam deka e nesto od srcerto si napraviv ekg i krvna slika mi rekoa se je okej..ince imam 15 godini i dali nekoj gi imal istie simptomi

10. Quickshare

Quickshare Активен член

Се зачлени на:
    14 април 2019
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    9
    Da poveketo gi imaat tie isti simptomi.

11. Slagana6615

Slagana6615 Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    8
    Ahm okej fala vi pocnav sega da treniram i koga ne mislam na toa mnogu ne me stega no koga ke pocnam da mislam togas imam poveke bolki

12. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Кога сум оптоварена со било какви мисли и кога ми е прекуглава од се и од сите ми помага единствено вежбање,теретана! Нема подобра терапија од тоа за мене

На vectra20, gogimica и lovely girl M им се допаѓа ова.
  13. Slagana6615

Slagana6615 Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    8
    Mene mi strav se da ne imam nesto vo stomakot ama ispitav egk i krv mi rekoa se e okej

14. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.176
    Допаѓања:
    16.408
    Во пмс сум, ме фаќаат паники, на ликот ми се познава дека не сум во ред. Ми се крева притисокот и морам вц, се тресам Два дена пијам Лоразепам по пола, дали е ок неколку дека во ред да пијам оти ме смирува.?

15. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    627
    Podobro od fizicka aktivnost nema protiv ovaa sostojba. Toj sto probal znae. Ako nemate vreme za teretana vezbajte doma kolku sto mozete. Pomaga Protiv tegobi vo vreme na pms I fizicki i psihicki.

На Bella*, Quickshare и gogimica им се допаѓа ова.
  16. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    148
    Kolku vreme si na ad?ne se sekiraj...proletta e vreme koga opaga serotoninot...i sme bez energija...je se dignes.fiz.simptomi koi ti se?

17. flower_88

flower_88 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    31
    Gore dolu 10 godini piam nz kako ke bidi stvarno vreme se naprae

18. Alexat

Alexat Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2019
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    164
    До пред неколку недели пишував како рапидно напредувам со напади, анкс, стравови, мисли итн...

После една стресна ситуација, во истиот момент ми се сруши се како кула од карти. Мислев дека сум на почетокот пак, со страв од напади, со страв дека ќе паднам, ќе се онесвестам, дека "нема да издржам", страв од гужви, бегање од гужви, се она што веќе почнав полесно да го правам.

Сватив дека е време за уште едно советување со мојот психолог, закажав, отидов.

Она што ме натера да таа да разберам е дека уште еднаш паднав у стапицата на анкс, а тоа е: толку многу посакував да се осеќам добро (како и сите вие), што полека пак сум почнал да бегам од "лошите чувства". Кога се осетив добро, сум си викал: леле се осеќам добро, ми поминува. Во истиот момент се буди мечката во потсвеста во форма на напади и анкс за да ме потсети дека бегајќи од неа, ја терам побрзо да ме стигнува. "Мечката" во нашиот ум треба да е присутна. Секое наше потсетување "леле колку убаво се осеќам денес", е брцање прст во уво на "мечката". Сметајте дека на тој начин и во истиот момент заглавувате во нејзината "пештера". Таа ве брка, вие бегате од неа. Таа ќе заспие, вие ќе се опуштите, па ќе ви текне дека сте опуштени (брцање прст во уво), па ќе чекате да се разбуди, па пак со страв и се така во круг.

Замислете сега да ја оставите да спие мечката. Знаете дека таа е безопасна кога не ја провоцирате. Да, ќе биде присутна во нејзината пештера (вашиот ум) но, ќе си ја тера својата работа. Нема да се замарс со вас бидејќи знае дека вие сте станале рамнодушни кон неа. Вие ќе се движите покрај неа, таа можеби ќе се разбуди, но само продолжете со она што го правите и таа ќе се претвори во ваш пријател (она и што отсекогаш била). Нема да ве "напаѓа" нема дс ве плаши, ќе стои до вас за да ве штити тогаш кога навистина ќе има потреба од тоа.

Она што го сега навидтина и по стоти пат го сватив е: продолжете понатаму, не се плашете од симптомите, и најважниот дел, ДОЗВОЛЕТЕ ДА СЕ ОСЕЌАТЕ УЖАСНО, УПЛАШЕНО, ДЕПРЕСИВНО. Не бегајте, нападите се чувства кои ги потиснувате. Имате право да ги чуствувате.

Има излез од анкс и напади, само бидете трпеливи, работете на себе, прифатете се такви какви што сте. Јас излегов од анкс и верувајте дека постои излез. Посетете психолог, не се трудете да се опуштите, и излезот ви е на дофат.

Ве молам читајте мои претходни постови. :)

Убави празници ви посакувам ;).

Dobrata vest e deka ima izlez:). anksioznost e sklop na losi naviki, ne e bolest.
    Izlezot od anks se slucuva koga ke prestanes da se boris protiv toa "cudo".
    Izlezot e direktno niz nea, niz stravot.
    Beganjeto od nea ja vlosuva sostojbata.
    :)

Последна измена од модератор: 27 април 2019
    На Scorpio87, dandelion_, anonimus-mk и 3 други им се допаѓа ова.
  19. eve123

eve123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    6
    Ако ги пиеш околу десет години, можно е да имаш створено толеранција. Но те молам немој да очајуваш бидејќи навистина постојат алтернативи. Мене пред месец ипол ми ја заменија елицеата со дулсевиа (дулоксетин) - и јас како тебе бев огромен скептик за промената, со страв ја почнав, се соочив со некои нови нус-појави, но после од прилика месец почувствував видливи подобрувања. Секако огромен удел има и работата на себе. Да се обидуваме да си наоѓаме ментална и/или физичка активност кои ќе ни помогне да го оддалечиме фокусот од постојаните негативни мисли... јога, медитација, било каков спорт секако се од полза и тоа огромна. Често ќе биде претешко да се насочиме кон овие активности, но нема откажување бидејќи не секогаш успева посебно кога сме најсензибилни. Дури и да е прошетка од 20 мин. значи многу иако ефектот не го забележувате непосредно. Балансирана исхрана без многу шеќер и многу овошје и зеленчук. Суплементи како омега 3, магнезиум, витамин Д, б комплекс сите тие може да се во дефицит во овие состојби. Ќе биде подобро ❤️ Само верувајте и не се откажувајте.

На anonimus-mk, Quickshare и Mrs. Lovett им се допаѓа ова.
  20. zaki96

zaki96 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2016
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    114
    Здраво девојки, само да ве поздравам. Добро сум, мноооогу подобро. После година дена од паничните напади, стравовите од спобудалување, анксиозноста и целиот тој стрес, да ве поздравам и да ви кажам дека еден ден кога се ќе помине ќе бидете само појаки и ќе бидете горди на тоа што тоа сте го преживеале зошто сте научиле многу повеќе.
    Не дека од време на време немам некои психички тегоби и стравчиња но знам дека тоа е се до моите мисли.
    Бидете позитивни, шетајте, водете љубов, правете се што ве прави среќни и опуштете се во животот. Вреди да се живее. Ве поздравувам:**

На lovely girl M, Quickshare, Bunny2 и 2 други им се допаѓа ова.