Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    181
    Знаеме дека не е интересно, сите поминуваме низ тоа, секако дека не е на одмет да си се провериш кај доктор и покрај што колку што разбрав веќе си била, али по мое мислење 90% од симптомите кој ги чувствуваш потекнуваат од психата или анксиозноста. Сите во главно ги имаме истите симтоми, плус, минус. Не вклучувајќи ги кашлицата и носот, кој доколку се присутни подолг временски период и не се пропратени со други симтоми како покачена телесна температура, најверојатно станува збор за алергиска реакција.(добро е да ти потврди доктор). Сите знаеме какво е чувството, и верувај ми никој не може да ти помогне освен самата себе и верувај колку побрзо прифатиш дека се е психички, толку подобро за тебе и еден чекор си поблиску до целта. Гледам по мене. Се дури самата не прифатив дека се ми е од психата бев беспомошна. Сега сум многу подобра. Терапијата скоро и ја прекинав(многу ретко пијам само по потреба),немам потреба од психијатар и многу сум задоволна од се што сум постигнала. Каде бев, а каде сум сега. Јас најискрено се надевам дека ќе бидеш подобра али мора самата да си помогнеш. Биди силна и ќе успееш.❤

На GirlLove и dandelion_ им се допаѓа ова.
  2. Slagana6615

Slagana6615 Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    8
    A dali koga ne mislis na toa te boli ili koga nesto pravis primer jas koga sum cel den doma mislam na toa i gi imam istite simptopi iako napraviv ekg i krvna analiza seusti mislam deka imam nesto

3. Effect11

Effect11 Нов член

Се зачлени на:
    6 мај 2019
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво дечки, незнам прашањето дали е за тука или не ама сепак сакам да споделам искуство накратко и да ве прашам дали некој се соочил со вакво нешто како јас. Пред 3 месеци имав мн јака дијареа која траеше два дена проследена со болки во желудник и две ноќи непреспиени во смисла дури да неможам ни да лежам од тапа болка помина тоа ама од тогаш наеднаш спиењето ми се поремети, мн рано се будев, и проблеми со желудник во смисла тешко варење како грутка да осеќам и променлива столица имам константно, некое време ке ми беше подобрена ситуацијата па пак проблеми ова од почетокот ми се дешаваше, за по една недела да почни пулсот да ми биди мн јак 120 и тука почнаја стравовите 3 дена така ми беше не издржав бев на болница инфузии,диазепами џабе по некое време сам се смири. Пак се вратив во нормала за неколку дена само и се дури не почнав повторно да не спијам без некоја причина и проблемите со желудникот ми се вратија, неколку пати ми се деси и да повраќам ,тука почнаја проблемите се испитав, се во ред, крвна,екг,тироидна,ехо , сонот и желудникот неможам до ден денес да ги вратам во нормала секој ден различен ми е, неспиењето ми е од почетокот по 2-3 сати само 1 месец, сега испрекинато по неколку сати не појке од 4-5, незнам која е поврзаноста толкку помеѓу желѕдникот со неспиењето дали некој имал ваков проблем, стварно ме фајкаат мн јаки депресии,стравови причината неможам да ја најдам, се изолирав, притисокот почна да ми варира срцето си мислам ми ослабна од нервози,неспиење и нејадење ко шо треба незнам како да го пребродам ова ми велат криза во тие години била иначе имам 21год, ама не се издржва, 3 месеци константно проблеми со желудник и спиење со мали подобрувања одвреме навреме, исто и со расположението ми се случува, се пробав и трчав и јадење со сила и цел ден работа шетање никако да се подобри ситуацијата.Иначе во овај период се преокупирав со болести со пребарување на интернет страшен хипохондрик станав преку ноќ заради ситуацијата во која што сум да најдам чаре нема болест а јас да не ја познавам, мислам дека нема крај ова беспомошност, безнадежност, хроничен замор, осеќам во поголем дел од времето и голем страв од болести бидејќи стварно не ми е добро осеќам како да сум стварно болен. Значи од се што набројав симптоми зафркнат желудник,неспиење,замор,нервози,беспомошност, преокупираност со болести чувствувам во поголем дел од времето, односно скоро секој ден. Ве молам за совет ако имал некој слично искуство

Последна измена: 6 мај 2019
  4. dandelion_

dandelion_ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2019
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    9
    Па не знам искрено дали некогаш не мислам, излегувам, се дружам особено овие дена и ми е полесно да ја игнорирам болката, но наеднаш знае да се засили на одреден дел од рацеве и тогаш не можам да игнорирам...
    Ти благодарам многу. ❤Докторката ми рече дека таква болка знаела да предизвика вратната кичма, со раце, грб, но ми предложи да не одам на снимање веднаш бидејќи и таа ја знае ситуацијата туку да си пијам Магнезиум или Лунербата(и во неа има Мг) и да вежбам, истегнувања за грбот, вратот...Малку ми е страв да не направам полошо ама сакам да се обидам. Црп беше неактивен:D А, крвната слика уредна, седиментација во ред, железото 18, за разлика од претходно (3 ми беше), но морам да продолжам со терапија. Витамини, такви чуда не испитав и остана времето да покаже дали ќе се повлечат болките од вежбите.

5. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    55.210
    Желудникот знае да боли и реагира на стрес...
    Сепак според се што опиша се наоѓаш во некоја стресна ситуација, пробај да земаш за спиење нешто на природна база, нешто што ќе те опушти, пример чај од маточина, кантарион, или некои капки на природна база.
    Немој да читаш постојано на интернет и да си даваш дијагнози сам, оди на доктор за желудникот за да се осигураш дали е се во ред, снимај се абдоменално на ехо, значи црн дроб, бубрези, желудник.
    Сепак овде ќе прочиташ најразлични мислења и совети, но најсигурно ти е да си одиш на доктор, за да не се мачиш повеќе, а можно е да имаш и некоја бактерија на желудник, затоа оди кај општиот матичен и тој ќе те упати најдобро за каде што треба, немој да се мачиш вака со месеци.

6. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    181
    Se ke bide okej. :) I jas sum anemicna pa simptomite me bunea na pocetok ali ispadna deka ne bilo samo od toa. Dobro e sto si se proverila. I jas pijam magnezium i caj od valerijana i zasega se cuvstvuam dobro.

На dandelion_ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Slagana6615

Slagana6615 Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    8
    Istite problemo i kaj mene samo jas stoe nemam problem bas so spienjeto i jas veke cel mesec prblemi so zeludnik bev na lekar rekoja nesto gastritis posle od mnogu misli pocnaa da me stegat gradi grp i seuste mi traaat ovie simptome i bez kaj lekarot ovde vo Gemanija ama tuka se poveke odi so razgovori napraviv ekg full krvna analiza nemav nisto ama jas mislam se je do mislite poso koga nema sa mislis nema tolku macninj probaj trenraj nesto fitnes ili taka nesto podobro ke ti je

8. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.766
    Допаѓања:
    14.555
    Не знам дали е соодветна темава за прашањето, но би ве замолила за итна информација.
    Која е разликата помеѓу alprazolam (xanax) и prazepam (demetrin)?
    Фала :)

9. Slagana6615

Slagana6615 Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    8
    Dali gi imas uste tie simptomi i ako ne kako se spravi

10. Bojana890

Bojana890 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    252
    М-р Ивана Хаџиванова Психолог, Психотерапевт за “Анксиозноста и паничните напади“ :

На avtomobil му/ѝ се допаѓа ова.
  11. morkov4eto

morkov4eto Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2010
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    9
    здраво девојки
    дали некоја од вас пиела 5 хтп и како е задоволна ?

12. Slagana6615

Slagana6615 Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    8
    Decki neznam veke sto da pravam neznam dali e od anks ili nesto drugo nogo pocnaa da me stegat gradi i grp veke 1 mesec se macam so toa a koga mislam lli koga imam strav uste tolku pred dve nedeli napraviv ekg i krv nikogas po dobro neznam veke na sto da mislam i se uste mislam deka nesto e srceto a EKG to bese dobro pomos sovet

13. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    181
    Srceto ne e sigurno veruvaj, ne boli srce mesec, dva i ne boli voopsto tuku dava drugi simptomi kako otoci na noze i slicno ama vo glavno se e sekundarno kaj srceto, ako EKG e okej nemoj da se grizis, psihicki e. I jas bev opsednata so srceto dolgo vreme ali bolje e sega :)

14. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.169
    Допаѓања:
    1.404
    Јас готово кај и да е ќе се мрднам.Пред еден месец бев настината,вирус кој траеше недела дена.После тоа се чувствував подобро,немав веќе температура ама почнав да се потам во спиење, прво го прифатив како нормална реакција после вирусот но еве сеуште знам да се испотам во сон а не сум склона кон потење.Се опседнав дека имам некоја страшна болест,се будам од сон и проверувам дали сум испотена.Проверив крв и се беше ок на крвната слика,бев и кај интернист,наодот е одличен,екг исто се во нормала,испитав и тироидна и тоа е во граница на нормала.Последниве неколку дена и многу ми е ладно,премногу цело време сум наежена.Се опседнав дека нешто сум болна.Денес ме болат и јајниците цел ден а никогаш сум немала проблем со тоа... И цело време се редат различни симптоми кои мир не ми даваат.Пред 4 години страдав од анксиозност со сите симптоми кои ги набројувате меѓутоа добро се носам со тоа,нормално функционорам во поглед на анксиозноста и таквите симптоми типични за неа веќе и да не ги чувствувам...Ова сега што е,поима немам, или сепак е пак психа но со вакви чудни симптоми...Некој искуство?

15. Slagana6615

Slagana6615 Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    8
    Ahm fala ti mnogu jas ima problem so zeludnikot mozebi i seuste ama od mnogu mislenje pocna da me stegat gradi a sega i grbot nesto kaj polovinite pa se do gore sega pocnav pak da terniram i nekako podobro mi doaga.. ama mislam deka i so 15 god ne bi trebal da imam nesto so srceto pred toa sum nemal nisto no sega toa pocna da me zagrizuva ali toa ne je kako bolka nekako koga zaboravam go nemam toa no koga ne pocnam malku nekako da mislam a ne biduva da ne mislam odma pocnuva

Последна измена: 8 мај 2019
  16. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    181
    Nisto nema, samo ostani pozitiven, vezbaj i kolku sto mozes ne misli na toa.

На Slagana6615 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Slagana6615

Slagana6615 Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    8
    Fala ti premnogu na sovetot

На Babygirll3 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    181
    Nisto ne e cudno za anksioznosta. Sekakov vid na simptomi mozat da se javat. Eve eden specificen simptom za mene, jas cuvstvuvam bolka vo stomakot najdolniot del kaj slepoto crevo, nemav nikakvi drugi simptomi na slepo crevo a mnogu panicev i do den denes me fakja ali poretko fala bogu, a i simptomite koi gi nabroja nemaat nikakva povrzanost megju sebe za da bi bila nekoja bolest. I mene mi se slucuva da potam vo spienje, se budam ziva voda. Nisto strasno ne e, moze se vratila anksioznosta a moze da bide i samo period ako pominuvas niz stresni momenti periodov.

19. flower_88

flower_88 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    31
    Dali nekogas vi idi kako za nakasluvanje od anks. Kako da me pritiska vo grloto i moram da se iskalsam na periodi a ne sum nastinata.. A sega brzo bas praev pregled za se nemozam pak amaan veke so e ova :(

20. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.169
    Допаѓања:
    1.404
    Stresen period,da.
    Streaen period,ocigledno.Kako malku sa ki bese pred 4 godini,sega pak.Fala ti na izdvoenoto vreme