Види консултирај се со докторот шо побрзо ако не можиш да одиш надвор да ги земиш, ќе ти смени терапија и пак се ќе биди во ред. Ем ќе имаш лекови, ем нема шо да се думаш во врска со нив ќе биди во ред. Ајде, можиш.
Последните 2-3 дена имам главоболки, не се многу силни али нервираат и ми ствараат паника. Се јавуваат на различно место на главата, еден период ми поминува, па се јавува пак, особено кога мислам на тоа. Петти ден имам добиено, дали може да е од тоа или од анкс е? Или нешто друго? Искуства?
Најверојатно имам стомачни вирус. Дали смеам да пијам терапија АД и апче за смирување како што ми е препишано?
Дечки,дали некогаш од некоја случка во реалноста не сте се исплашиле,вознемириле толку,колку што опсесивните мисли го прават тоа?И да не сакаш да мислиш на тоа сепак ќе дојде некоја мисла поврзана со тоа.Како се справувате со ова?И дали додека работите нешто било што додека ви доаѓаат тие мисли,мислите дека ги имате на себе.На пр.се туширам синоќа и ми доаѓа една грда мисла,и ме тера повторно и повторно да се туширам мислејќи дека таа мисла е на мене.Знам дека проблемот е само во нашите глави и неврозата каде се создаваат овие мисли од притисок од секојдневни настани и случки.Како се справувате со ова?
Ми препишаа зепира во комбинација со хелекс. Ама зепира немаше, па ми сменија на елицеа. Пред три години пиев елицеа, не памтам да имав вакви проблеми, ама сега втор пат кога ја почнувам многу многу ми се гади и имам главоболки, а пијам само четвртинка веќе 6 дена. Може и од времево ми е вака, дека променливо, ама не нерви ми оди. Сакам да ги прекинам со пиење, ама и без нив не бива. Вие што пиете елицеа после колку време ви ги снема почетниве симптоми? Знам дека требаат 3 недели за да почнат да делуваат апчињата, ама дали и толку време ќе ги трпам симптомиве или да барам да ми ги сменат апчињава
Уште нема Зепира? Мене докторката ми рече да земам замена за неа Цитрам, а не Елицеа. Прашај си го докторот.
Ви се случува да се преанализирате себе дали сум ова јас дали правам се добро? Дали е реално дали сум нормална да не го изгубам паметот. Почнав и додека комуницирам со други луѓе да се анализирам како зборувам како они ме гледаат дали ме приметуваат дека сум чудна и слично .
Одете ли на погреб при оваа ситуација? Мајка ми ме тера, бидејќи сме блиски, и ми префрли зошто пред 5 години не сум пошла на погреб кај баба ми и тетка ми. Јас не сакам да одам!
Ако не можеш да одиш едноставно не оди,нека те сфатат како сакаат...Ти си одлучуваш за тоа...зошто да ти ствараш стресови,секако тоа е дел од животот и раѓање и погреби,кој може нека си оди кој не не мора не е задолжително...не се замарај
Jas pijam Deprozel ili ,,paroxetine,, na Pliva i mn.se osekam ok,eve mi gi namaluva sega na pola samo nautro i pola demetrin.
Дали некој има примано Лорсилан, јас сум повторно на 10мг Цитрам, пошто немаше Зепира и по потреба Лорсилан( Лоразепам) пола од 2,5 или цело. Јас скоро месец пијам, Лорсилан а докторката ми рече по потреба. Но, не можам лошо ми е. Сум пред добивање, уште ми пробива плус со смртниот случај и нервите ми се в таван. Дали и вас ви е вака?
Здраво на сите, би сакал да споделам што све ми се има случено во изминативе 5 години... Работи кој никогаш не сум ги споделувал ниту сум посетил психијатар лично за мене... Мојата мајка пред 4.5г го изгуби умот, жената почнала да пие асентра и хелекс откако се породила со мене и брст ми, но меѓутоа ниеден доктор да не ја предупреди, посебно матичниот дека тие лекови неможат да се пијат 26години....жената пред 4.5 г нагло ги прекина лековите и реши да не ги пие..но зависта што и ја предизвикале лековите повлекла кон др систем за опуштање, алкохол.... мојата мајка ја спасив од самоубиство 4 пати и 70% од случаевите и мојот живот бил во опасност.. Али кога се работи за мајка, нема моабет.. После извесен период трчање по доктори, психијатриски устснови, геријатрија, никако не успеав да ја сместам мајка ми некаде, ситуацијста стануваше се полоша и полоша... Но јас мислев дека сум од челик.. По една година трчање и барање чаре... Ја сместив мајка ми во приватен дом плаќав голема сума на пари, го ставив мојот живот нс холд зошто сметав дека е правилно... 2денс откако ја остсвив маја ми во домот, брат ми имаше обид за самоубиство со голем број на лекови.. Успеав да го спасам... Али тука мислам дека го постигнав максот.. Пред спиење секоја вечер се обвинував дека ништо вистински не правам, дека само трчам барам решение, но решение нема...после 3месеци мојот брат пак имашр обид за самоубиство, излегов од работа у право време дојдов дома заедно со брзата помош завршивме раб... Го ставија брат ми на терапија и де почна да оди кон подобро..... Но, една вечер се враќам од работа опуштен, среќен.. Бев и со жена ми (тогаш ми беше девојка) пред да дојдам дома, све си беше супер... И одеднаш почуствував немир, почна да ми смета маицата што ми го допираше вратот... Не ми беше ништо јасно, како може да ми смета маицата околу вратот.. Мозокот стави голем акцент на тоа, многу се исплашив и во момент почнав да се запрашувам, како мајка ми и брат ми ли ќе стснам????, се мрднав ли?, од кого да побарам помош? Мајка ми е во дом, брат ми е на силни лексрства, татко ми е речиси непокретен како ќе ми помогне? Жена ми рано мора да стане за на работа има битен состанок и несакам да ја замарам, јас сум стубот... Нема цмиздрење... Се онесвестив... Стснав сабајлето бев на доктор, притисокот ми беше 100со90...ме прстија на специјалист... Не отидов, си реков батали кје сватат дека нешо у глава ми се дешава, не смее жена ми да дознае, во моментот се плашев дека ќе ме остави... Секоја вечер тегнев маици, плачев како мало дете, го молев Господ да ми помогне за да застанам на нозе.... После недела дена и кажав на жена ми што ми се случува со солзи на очите... Почна малце да ме осудува пошо она гледаше ептен јак човек во мене кој и беше све во животот, и дека не треба да ставам акџцент на тоа пошо ќе полудам.. Ме акна напад, се тресев, повраќав, голема нужда извршував у исто време у вц, плачев..... Така ми беше 70дена....го препродив..... Но се вратија пак сега паниките, се надевам дека ќе поминат пошо тоа е само чуство.... Мн сум тажен ебате алии ќе биде, ќе биде.... Сегс имам мочана грутка у грло што неможам да јс проголтам како шлајм или влакно да имам на почеток на грлото.... Синојка почна пак.... А животот почна да оди кон подобро, се оженив, купив стан..... Али на моите им е лошо, вчера ми соопшти татко ми дека мајка ми била пред умирање, брат ми слабо јадел..... А сабајлево сега ќе требс да го носам татко ми на преглед и дс му јс видат ногата, ампутирана му е.........колку и да направите во животот за да помогнете некому..... Никогаш не заборавајте дека еден живот имате и вие... Да помогнеш да, но не по цена на своето здравје.... Све си има граница.... Извинете шо волку се распишував може и излегов од темата.... Али никој не е од челик.. Вие самите сте на прво место.... Доколку се грижиш за себе, доколку се сакаш себе... Тогаш ќе бидеш способен да помогнеш на вистински начин... Сите носиме терет
Da I toa mi se slucuva mi treperi celo telo Kako ladna pot me trese Jas sum vo mnogu teska sostojba...vaka nakratko 5godini imam problem so vrtoglavici I gubenie na ramnoteza poslem sekakvi ispituvanja se bese ok..Ali nekako ne se ubeduvav deka Mene mi e na psihicka baza bidejki pokraj site vrtoglavici odev na rabota na odmori patuvav po 8saati so kola ne se plasev zatao mislev deka ne e anksioznost vo prasanje...celo ova vreme se plasev samo Sto ke bide koga ke imam dete Kako jas ke go cuvam so vakvi problemi mi se vrti nekogas ne mozam do WC da odam sama...vo meguvreme se omaziv i ostanav trudna...verojatno deka toa bese mojot stav ....Sega sum vo preteska situacija imam premnogu vrtoglavici sekoj den edvaj se dvizam duri koga odam ne odam normalno...koga sedam isto me nisa mnoguu so pregolem strav sum Kako ke izdrzam vaka nonstop mi e loso I koga lezam mi se vrti neznam Sto ke pravam I Kako ke izdrzam...be molam da pomos...mi vikaat misli na bebeto ke ti pomine Mene mi e beter Posto se plasam Kako ke go cuvam vo vakva sostojba
Jas go imam istiot problem... No edinstveno resenie e da se soocis so stravot... Mnogu e tesko znam ali 30min trae panikata Те разбирам целосно, и верувам дека ќе помине....се ќе биде во ред, мораш да елиминираш било каква нервоза... Нервозата ги храни тие чувства.. Лани имав сличен проблем на твојот, притисокот може да ти е поприлично низок или да ти паѓа во одреден дел од денот... Ќе помине, ти си храбра! Се ќе биде во ред... Зборувај за тоа, не го држи како терет само
Samo se molam da izdrzam nekako pa poslem ke pijam terapija ke vidam Kako ke bide ama do togas....premnogu mi se vrti po celi denovi sve mislam na rabot sum mnogu loso..... Gospod neka mi Dade sila da izdrzam ova e mnogu loso Sto mi se slucuva....
Ќе издржиш, ќе видиш... Потребно е малце време али ќе биде... Најбитно е да ја најдеш причината за твојата нервоза.. Мора да има причина... Моите напади доаѓаат само доколку се изнервирам за моите нешто, се додека трае нервозата немам гајле, после 2-3 недели си зема замав све... Денеска бев нс доктор за да видат што е со грутката во грлото што ја имам.. Ми рече дека потечено било, алергиска реакција било затоа сум се гушел... Сеа ќе тррба лоратдидин да пијам, мислам тскс се викаа..... Што и да ти се случувада знаеш дека ќе ти помине, без гајле Дечки, во изминативе неколку години се справувам со анкциозни напади...никогас не сум помислил дека вистински ми треба психијатар пошо знам дека одма со лекови они решаваат све, гледајќи од брат ми, цело време е хај... Никогаш не сум се напил нешто повеќе од лунерба или чај од маточина......штетни ли се антидепресивите? Помагаат ли воопшто? Да споделите некое искуство
Раскинав долга врска и вејќе два дена немам воопшто апетит дури ни најубавото јадење не можам да го јадам, едноставно добивам нагон за повраќање кога доаѓа прашање да јадам. Премногу анскиозност и стрес имав, сега не до толку но пак. Како да го решам ова?