Денес кога се разбудив ептен лошо чувство имав, цел свет се сруши врз мене... Ужасно се чувстував... никогаш толку тешко не ми било.. Се утепав од плачење 3 саати и многу криво ми дојде кога жена ми ме осети... У моментот си помислив што маж сум јас... Каква потпора сум и во животот кога ме гледа како цмиздрам... Јас сум тој што треба секогаш да биде тука присутен, да помогнам, заштитам, сакам, да придонесам за моето семејство да оди напред.... Сеуште немаме деца, но планираме... Но незнам колку е тоа добро.. Се плашам дека нема да бидам доволно добар родител, доволно добар сопруг.... Многу мисли ми поминаа низ глава.... Но се надевам дека се ќе биде во ред, се надевам дека без помош на психијатар и лекови, како и секогаш ке застанувам на нозе......стравот ми е што последниот пат тоа траеше 70 дена..... Незнам дали ќе имам сила за уште 70дена пекол... Ќе мора да посетам психијатар.... Ве молам доколку имате некој стварно добар за дс ми помогне, предложете ми
javi se prasaj , vladimir se vika psihjijatarot poarno tamu da gi dades parite so profesionalec od kolku drugive psihijatri bez veza se . Samo sakam da znajs psihijatarot ne e nisto drugo osven doktor koj ke te islusha i ke ti pisi "lekovi" . Ne ocekuvaj mnogu.
Epa kako da se spravam ondak, ni vsmu ni tamu sum... Prosliot pat se spraviv so meditacija, zdrava hrana, fizicka aktivnost, rano iskacanje nadvor.... Ali sega ne mi pomaga toa... Eve veke edna nedela se boram
Kazi po detalno , za podetalno da ti objasnam sto i kako . Sto pravese kako pravese , ako si pravel nemozi pak da te raspukuva. Ke si cuvstvuval napredok ne unazaduvanje .
Problemot e druga rabota... Imam mnogu golmi problemi i nemozam da se opustam veke podolg period, nemam zelba za nisto samo tovar cuvstvuvam... Mnogu losi raboti mi se desavaat... Majka mi e so demencija nepokretna u krevet i niedna institucija neska da ja primi, brst mi e so suicidni misli, 2pati go imam spaseno do sega... Tatko mi e so amputacija na edna noga i isto nepokreten e.... Ne me dira faktot sa majka mi i za tatko mi... Me dira pomaliot brat koj mnogu go sakam... Pocna da se samo povreduva vekd izvesen period i ds crta so ostar predmet krst na gradite i pod celiot stomak...on e na antidepresivi sega, predhodno gi mesase so alkohol i naglo ostavi terapija od 8mes i sea go udri mn jako... Celiot toj stres stk mi e nasobran mi r od tamo... Predhodno mi smetase maicata okolu vrat, sega mi smetaat patkiki na nozete od premnogi nervoza sto cuvam vo sebe... Pocnav da jadam zdravo, i da zemam nekoj vitamini poso podolgo vreme funkcionirav samo na kafinja, tost i cig, niso drugo ne sum kasnal osven toa... Nezdrava hrana, kafinja, cig kombinacija..... Sea pocnav poslednava nedela da zemam vitamin c, magnezium, b kompleks... Mi se namalija panicnite napadi ali sega epten se budam tazen i placam, stavam akcent na nozete brz potreba no toa pominuvs ksko niso da ne bilo za saat, dva... Se nadevam deka kje mi bide podobro, te molam za bilo kakov sovet sto bi mi pomognal, bi ti bill mnogu blagodaren
Bratot tvoj kolku godini e ? Vaka drugar eve i da ne znajme kolku godini ima tvojot brat bez razlika po mlad po star . Prvo nesto so bi ti rekol e da go sednish i da razgovaras so nego , kako se cuvstvuva i zosto ima takvi misli , dali poradi situacijata ili tesko mu e licno nego za da otkrijas zosto e taka . Pa potoa da mozis da mu pomognish . Antidepresivite so alkohol ne sum probal ama koga ke ja znajs funkcijata na dvete ... nema da komentiram , samo ke ti kazam nikako toa nesto da ne si mu dozvolil i kako dosol do kontakt so alkohol toa ne mi e jasno ako e vo takva sostojba bratot tvoj . Ova licno za tebe ne se sozivuvaj so nastanite ostani razumen i ne misli deka ako i nego takvo mu se desava deka i tebe ke ti se desava toa e empatija brat mora da pravis razlika , razlicen organizam ste i slicno genetski rabotite se samo 20 % , 80% mozis da vlijajs na sebe si i da se promenis , toa situacijava kaj tebe ne e ni genetski nitu nesto slicno , te razbiram pod stress , pritisok barash izlez i slicno . Posto spomna go sakash brat ti , ke se zadrzam na taa tema . Prvo nesto e da sednish da razgovaras so nego . Vtoro jas veruvam deka ima brat ti loso drustvo . Prvo nesto ke go ottrgnis od sekakvo drustvo so ima , ke mu dades ti povejke vnimanie i ke se druzis povejke so nego , moras i ke go postignis toa , dali ke pravite nekoja aktivnost preku denot , dali ke setate , dali ke zemite velosiped da vozite , znaci mora nekakov film da mu izvozis da go smeni nacinot na zivot . Alkohol, kafina , cigari nema so da zboruvam , licno za mene se Najgolem biznis za koj coveckiot organizam apsolutno nema benefit . Ke go spomnam i internetot , ako treba nekoj period neka ne koristi , mnogu vlijanie ima na psihologijata na covekot , pribiras informacii sekakvi , ako e pri nekakva svest eventualno selekcija neka napravi , neka gleda pozitivni raboti . Ama ako e vo kriticna sostojba jas bi mu gi zel i smarpthonite i se mozno od negov dofat . Sakam da ti kazam da vlezis malce vo negoviot zivot da vidis sto se desava i da stavis vlijanie i da go ottrgnis i da kreirate nesto vie dvajcata zaedno za koe ke se cuvstvuvate dobro . Vo ovaa situacija koja mi ja kazuvas mora da se drzite mnogu cvrsto mora toa da mu go objasnis to nesto deka ti nemozis sam mora da ti pomaga i toj , veruvam deka si razumen . "Od utre ke se drzime dvajcata cvrsto zaedno i nema da se delime toj e muabetot , po bratski muabet nema, ako se soglasuva znaci saka promena i ke se drzite ". Mora da se soglasuva drug izbor nema ! Antidepresivi takvi stvari vejke ko pocnal da gi zema objasni mu deka mora izvesen period da gi zema deka ne se za cel zivot , i neka si gi pija raspored da si napravi ako nejki insistiraj! Ke mu objasnis deka se dobri za nego deka ke mu pomognat i normalno ke mu pomognat . Samo ne sedi so prazni race , deneska imas cel den da rabotis so nego i utre i drug den . I nemozi da se otkazat koga ke saka . Se popoleka ne se brzaj. I normalno ima reshenie za se .
Sekoj den izlagav so nego posle rabota, on e vo mnogu teska situacija i jas pomagam kolku mozam sekoj den odvojuvam po dva chasa so nego minimum, mu kazuvam deka ne e sam deka nema vecno da gi pie lekovite site tie raboti gi imame pominato zaedno... Dolgo vreme bev so moite i pomagav ali lani koga mi se desija ankcioznite napadi za prv pat resiv da se odvojam (izbegam) zosto nemozev da vlijaam nikako na moite nitu pak na nego, nisto ne bese prifateno, koskite mi padnaa od doktori, domovi i cuda samo za da imame mir, majka mi bese vo privaten dom plakjav ogromna suma na pari, ocekuvav nekakva podrska od nego, duri i psihijatrite me vikaa za da razgovaraat so mene i da mi kazat deka dokolku ne se posvetam na brat mi, kje se samoubie... Golem udar bese toa za mene, imam krediti za plakanje, imam stan, zena imam zivot koj moram po sekoja cena da naprvam da funkcioniram probav bukvalno sve, sega e malce podobro go nagovoriv da odi vo manastir na liturgii, da se moli, sekoj den se gledame i komunicirame na telefon posle toa..... Ali mnogu me izmoruva kako dusata da mi ja cica imam cuvstvo, nesakam da go napustam vo nieden slucaj ali sekoj den istiot moabet mi go pravi: "jas brat nema uste dolgo da ziveam i mene toa mi e normalno, jas da se rasecam brat mene toa mi e normalno, sve sto ti go gledas kako nenormalno mene mi e normalno, mene brst ne mi e normalno da gledam na ulica deca radosni, lugje da se smeat i da ziveat niso od tow ne mi e normalno, kje dadam brat se od sebe ali ne ti vetuvam, kje si napravam krst na celo i na gradi i kje se samoubijam neka ide sve u kurac... " poslednive 2meseci sekoj bozji den go slusam samo ova i vrke mi prerasnuvs vo fustracija, pazam sto kje mu kazam so stisnata vilica... Duri na momenti vo sebe si vikam praj sto sakas, ako taka si resil neka ti bide nemozam nisto poveke da napravam...... Ali ne smeam takvo nesto da kazam, samo go guskav za da se pocustvuva biten i sakan, za bilo so i da treba za moite jas gi nosam po doktori, jas trcam za site niv trojca, imavme zena doma sto i menuvase peleni na majka mi, i davavme po 12000den mesecno... Brst mi i tstko mi se resija da ja izbrkaat zenata i brst mi da se grizi za nea i da ne frlaat pari za takva rab.... Mene toa ne mi bese jasno... Jas nemozam ni da pomislam na toa da menjam pelena nekomu a kamoli na majka mi, ne doagja vo predvid... Premnogu sum gadliv ali odlukata bese nivna.......se cuvstuvam mnogu iznemosteno od site raboti sto se desija vo poslednive 4.5god i seuste se desavaat... Celo vreme trcam a neznam koja e celta, sto i da napravam oni trojca bukvalno tonat kako vo ziva pesok.... Mnogu mi e zal.... Imam pobarano pomos od dosta mokjni lugje da mi pomognat vo vrska so moite.... Site sreduvaat nikako da sredat, ali gi razbiram nekako....ne e nivna maka, okeu e... Sve mi e nasobrano, bukvalno sve... Kogs i da go slusam brst mi kako mi zbori deka kje se rasece i deka toa mu e normalno dobivam odma panicen napad i mi doagja da izbegam u tri lepe picke materine i da ne vidam nikoj zaso preku kur.... Jas osven da i kazam na zena mi deka mi e tesko nemam na koj drug blizok... Mene ako neso mi se desi na teret na zena mi kje ostanam... Se nadevam deka kje bide podobro, tos mi r mnogu bitno
I so koga ke si napravi krst na celo , nisto ne si dokazuva znaci , da ti objasnam nekoj raboti religijata e religija , ja iskoristuvaat za politicki celi i polesna kontrola nad narodot . Znaci site sme lujge samo vo razlicni raboti veruvame toa e. Brat ti ete vejke e na manastir se nadevam ke go najde mirot posto Svesta celi kon mirot . Koga se resil za takvo nesto jas smetam deka saka da zivee uste. No biohemijata vo negoviot mozok go pravi taka da se cuvstvuva , e toa e mnogu tesko da se odredi kaj ima i sto ima nedostatok kaj nas vo makedonija ne postoi , no ke ti napisam posle nekoi raboti da gi znaes koj raboti za sto se za da mozis da vlijajs . Koga e tamu so lujge toa e dobro . (neznam sto pravat po manastirite ) ama sigurno ke mu pomognat . Drugo sakam da ti kazam krstot e samo simbol, nisto drugo , koj sto ja simbolizira religijata , a potsvesta samo za simboli znae , simboli ti se i bukvi i ostalo . Bog e zakon na umot , vsusnost vasiot um e Bog , nekoi Zborot Bog go gledaat kako nesto natprirodno , ama ako e natprirodno e Energijata na univerzumot ,Za Bog mozi se bukvalno da sporeduvame . Nitu ne gleda nekoj nitu neznam so , nekogas koga ke slusnam vakov muabet znaci 1% ili se skepticni ili sizofrenicni lujgevo . Mora da se sfati deka nikoj ne ne kontrolira i ne ne gleda , ako ne kontrolira e Politikata i Opshtestvoto A koga ti vika takvi muabeti normalno e da go tesish i da mu go vrtish muabetot na pozitivni raboti , mora da imate nekakvi pozitivni raboti i ubavi momenti praveno vo zivotot , Mora ubavi raboti da mu kazuvash . I ke mu kazuvas . SILNO SO CVRST STAV ! AGRESIVNO da ne recam . Za psihijatrite toa sto ti go rekle moram da priznaam deka me fati malce agresija , dobro tie normalni se citaat misli ili sho ? budala rabota . Bidi pretpazliv koj kogo go biras za doktor i slicno oti malce i tie se nekogas zabegani .
Umoren sum od site sranja... Momentalno mislam samo na sebe... Kolku mozam kje mu pomagam, no ne po cena na mojot zivot... Si go sakam zivotot, nesakam da bidam ankciozen, znam deka za ova nema lek, cel zivot kje ziveam so ankcioznosta no se nadevam deka kje se namali intezitetot za da mozam da funkcioniram, da rabotam, da pridonesuvam za domot sto go izgradiv so zena mi.... Nisto nema da mi zastane na patot... Nrma da dozvolam, ke mora da de oporavam pa makar i lekovi da pijam, moram po sekoja cena da zastanam na noze i da funkcioniram normalno
Brat licen sovet , samo ne prifajkaj Antidepresivi kolku i da ti e prenajtesko , sedativi Benzodiazepamini pijaj ako treba i redovno , fokus na zdrava hrana , Od start bi ti preporacal Alkalna hrana da konzumiras , full hardcore! ke vidis kako se potiska se . Imas cvrst stav se gleda , i svesno pravi raboti , ne i dozvoluvaj na potsvesta da te kontrolira , toa e zadna memorija i mora da raboti. Fokus na pozitivni raboti , pozitivno razmisluvanje . I citaj knigi za momentot sega i ponatamu so ke ti pomognat i ke mozime da razmenuvame raboti i zaedno da ja ispukame Anksioznosta i site ovie raboti , jas toa sakam da pottiknam na forumov da se desi . Oti aktuelno e vo drzavava ovaj problem i ne treba da odi od koleno na koleno.
Baraj psihoterapeft ako voopsto ima kaj nas.Na anksioznite lugje im treba razgovor I toa mnogu razgovor, a ne samo doktor so ke te islusha I odma apcinja ke ti dade. Anksioznosta ne de reshava taka.
Iskreno neznam sto da kazam, kako e vozmozno panicen napad da mi pridizvika primer corapi ds mi smetaat na noze ili patiki, ili makca da me dopira na vratot, dali tie trigeri spagjaat vo grupata na anks i panicen napad? Ocigledno imam problem so nervite i nemozam da toleriram nisto i stavam akcent plus na toa i boom panic attack
Se mozi da prediZvika panicen napad.za tvojot slucaj mislam najdobro e psihoterapeft, da raboti so tebe postepeno, ti ne si za apcinja.ako odis na psihijatar sigurno ke ti prepishe.
Како можеш да му кажеш на некој редовно да пие бензодиазепини? Значи не може да се лечите преку форуми, можеш да прашаш за некој совет, техника некоја за анкс, некое искуство ама не можете да си препорачувате терапија со има доктори, стручни лица. Не можеш преку нет да доловиш целосна животна приказна, плус не го гледаш човекот а и сами знаеме колку е важен физичкиот изглед и движења и се во вакви состојби. Значи, најдобро појди со на доктор не можеш со месеци да седиш дома и да не пиеш терапија да чекаш да ти помине. Појди на доктор па ќе одлучат дали треба или не постојат психолошки тестови, прво се оди на нив па ако треба психологот ќе те препарати на психијатар. Не е дека само одиш и одма ти даваат лекови @Maksimaksi
Kako se spravuvate so strav od patuvanje, neka pishe nekoj iskustvo kako se opustate, dali imate takov problem, celo vreme nesto si umisluvam kako kje bide sto, napnat nervozen, namesto da se uziva vo patuvanjeto
Еве ти една техника која што можеш да ја применуваш : Пред да тргниш на некое патување 5- 10 минути направи си ментална слика , црната слика претворија во бела , потсети се на убави моменти , креирај позитивна мисла дека ништо не се дешава додека патуваш , Мислите на некое место што те прави среќен/а , Креирај го патувањето во позитивна насока дека добро ќе помине , дека ќе се смееш , дека убаво ќе се чувствуваш додека патуваш , дека ќе уживаш , дека ќе ти претставува задоволство од кое што нема да можеш да одолееш , дека пак ќе сакаш да патуваш итн итн ...