Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. dunja

dunja Популарен член

2. PetraPanka3

PetraPanka3 Истакнат член

БУЦКАААА Кога ќе играме кошаркааа???

дечки како ги поднесувате горештините?

3. Peppermint

Peppermint Популарен член

485, прво знај дека социјалните фобии се многу чести, почести одколку што мислиме и гледаме. Многу луѓе кои навидум ни изгледаат самоуверени и храбри го имаат овој проблем, но најверојатно научиле некако да се справуваат со тоа.
    Ти сама состојбата си ја дијагностицирала, си читала, добро ги опишуваш симптомите, значи добро се познаваш себе си, што е добар старт и дава надеж дека состојбата брзо ќе се среди. Мој совет-но немој да претеруваш со копање по интернетов, има се и сешто, и се додека читаш, сите симптоми ќе си ги препознаваш кај себе.
    Верувам дека форумов може многу да ти помогне, поддршката од оние кои имале или имаат вакви или слични проблеми. Но, сепак мислам адекватна стручна помош ќе ти помогне побргу га го решиш проблемот, и што е најважно никогаш да не се повтори. Немора да е луд доктор ( иако има и такви :( ), ке се распрашаш за некој добар, или психолог кој не е доктор а е најсоодветен за вакви проблеми.
    Лично мислам дека треба да почнеш со благ анксиолитик. Тие работи никој нејќе да ги пие но некогаш се неопходни. Постојат лекови кои се викаат бета блокери, и кои се наменети за лекување на висок притисок, но во мали дози се користат при социјални фобии и многу ефикасно. Но за тоа со лекар.
    Понатаму, разговор за да се види потеклото на оваа состојба, поврзаноста со оние панични напади кои си ги надминала (мада и ова што го опишуваш е исто некој вид панична атака).
    Каде се родителите во сево ова? Размисли? Обично социјалните фобии имаат поврзаност со построго воспитание. Личноста се развива како претерано строга кон себе, со високи очекувања и барања од себе, а се манифестира како социјална фобија( Страв да не се посрамоти пред другите, да не испадне ваква, онаква). Сега спекулирам, секој случај е посебен, ти велиш претходно си била отворена. Овие лица во континуитет се посоцијално инхибирани. Затоа велам повторно, со стручно лице.
    Ти она што можеш да го направиш, да најдеш нешто повеќе за вежбите за психо-физичка релаксација, и почни да ги учиш.

Skorpija12 likes this.
  4. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

БУЦКАААА Кога ќе играме кошаркааа???
    Слика

дечки како ги поднесувате горештините?

Ауууууу ПетраПанка, кога сакаш ќе играме кошарка, ме намами со сликава :rofl: .. Да ме читне Нестле сега од некаде, ќе ми го каже вицот што тоа мене ме намамило :D ....

Инаку горештиниве ги поднесувам супер, сакам јас топло. Ако излезам надвор се потам, дома се потам само ако работам нешто и си киснам под туш, обожавам вода, како некој морж сум :) ... Вие пиленца како сте ми? Дишите? :)

PetraPanka3 likes this.
  5. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Сања гледаш само како си знаиш :geek:
    Петра не и приредувај такви искушенија на Сања, воведуваме режим јас и она во јадењето, решивме да се прајме слим цигари :rofl:

Инаку жештините и јас ги сакам, само шо пијам многу течности, главно вода, и така, дома под клима, учам, имам за полагање, филмови си уживам, навечер скитам нонстоп, билијард со друштво оваона знаете..

Бацки до сите вас јаки женски 8)

PetraPanka3 likes this.
  6. PetraPanka3

:) :) :) :)

Букцка и Нестле еве нешто за вас
    [​IMG] :D

ај не зборите за диети , ќе ме мотивирате и мене :lol:

Па Буцка од кој град си ? да знам каде ќе играме кошарка? сакаш на домашен терен??

Нестле дај кажи некој лесен метод на учење и памтење :tmi: мене ми здосади веќе од тој факс , кога веќе ќе биде гаме овер :|

Поздрав со сите храбри дами кои се борат со нападите , паниката и тн 8)

7. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Џабе ти е девојко, не ме стрвиш, готово реков јас :)
    Па ако си за слабеење, батали сликите и седни да вежбаш а не да стрвиш наоколу :!: :lol:
    Инаку за учење, како да ти помогнам, мрза сум и јас многу, но реков морам да седнам сеа, ајде Ано издржи, па и жешко преку ден, каде ќе одиш, поарно седни и ете на пример учи, јас учам и вежбам и вечерта слободна сум за филмови и излегување :)
    Како се другите девојки, што прават по ова пеколно време и како се справувате со анксот?
    гушшш :*

8. Azzura

Azzura Истакнат член

Искрено да кажам, Sanja Lazanja, ве размрда малку :D иако не го поддржуваме нејзиниот првичен тон. Во ред е, се извини и готово...
    Инаку, Сања, и јас сум зачудена колку млади девојчиња се соочуваат со ова гадно чувство. Ако може да им се верува на годините кои ги напишале....Како и да е, кога ќе се сетам јас имав 24 години, кога мојата анксионзност не дојде полека, туку одеднаш. Едноставно повќе не можев да станам од кревет...Се додека не почнав да истражувам што е тоа што толку ме убива. Тогаш, пред 10 години, немавме вакви можности. Имаше интернет-кафулиња, во кои за да седиш требаше и да платиш, секако, а и плус треба да си во состојба да можеш од дома да излезеш. Единствен начин мене ми беа книгите од типот на езотеријата....тогаш станаа хит. Се сеќавам една вечер, беше зима и тооолку ми беше лошо што не можев да се поднесам. Одеднаш како некоја сила да ме натера да станам и да запалам кола и отидов до книжарата Матица, и се сеќавам дека бев во тренерки смотани, таму немаше никој...седнав на земјата (само што добија роба) и буквално веднаш си ја најдов книгата што многу ја барав „Како излечити сопствени живот“ од Лујза Хеј....и уште неколку други и си ги купив....
    После тоа, почнав да читам и сфатив дека борбата е само моја...и понатаму се борев со години...и можам да кажам дека сега ако ми се појави некој симптом на анксиозност веќе знам од што ми е.
    Сакам да ти кажам дека тогаш немаше форуми од овој тип, можеби имало, но погоре ти објаснив зошто не сме биле во можност да ги следиме....земјата ни е таква...
    Овој форум и мене ми помогна по толку време. Не дека не знаев што е и како е, но самото чувство кај човекот дека со своето искуство и совети, му помагаш некому, едноставно е многу убаво. Меѓусебното бодрење тука сите нас не прави да сме подобри личности, не само на овој форум, туку и во секојдневието. Голем дел од девојчињава тука се дружат повеќе од 6 месеци, и навистина има прогрес, и немој да ги потценуваш кога немаат на кого да кажат и кој да ги разбере....Има девојки кои не се од главниот град и одат на психијатар, кој апсолутно не ги разбира, и се жалат од таа ситуација...И на кого да каже во 4 сабајле, ако не на овој форум?! Знае дека утре ќе добие поддршка ...
    И ние знаеме меѓу себе да бидеме лоши, ако некоја претера во „Кукањето“ :) но секогаш вллетува нова која ќе и помогне...
    Верувам дека и тебе ти било лошо, па си се изморила од кукање и си одлучила да надминеш се...но, тоа е твоја борба и ти посакувам повеќе да не ја водиш никогаш. Ама, луѓе сме и различни сме со своите емоции и секоја човекова битка е приказна за себе. Исто како и твојата.

Поздрав до сите другарчиња :)

Skorpija12, dunja and danika like this.
  9. danika

danika Истакнат член

Одличен пост драга Азура,браво :clap: убаво си кажа сите ние сме со различна природа,различни карактери,различно реагираме на ситуациите,различно сме емотивни,ранливи,а истовремено и храбри да станеме повторно на нозе и да продолжиме со животот. Еве и јас одсекогаш се сметам себе си за премногу емотивна личност,се што се случува околу мене ми влијае многу,можеби и животните ситуации кои ги поминав придонесоа за тоа да станам поранлива(пишував во предходните мои постови со какви семејни ситуации се наоѓав),но тоа е тоа,мора да се оди понатаму.
    Еве за месец и пол здравје Боже планираме веридба со дечкото,и малку ме здрма тој момент ама траеше тоа ден-два додека да се приберам и да си кажам себе си ајде сега стегни се (често тој совет го добивавме од драгата Дуња :inlove: )ако успеале многу други ќе успеам и јас,сигурно се ќе биде во ред. Сега си визуелизирам дека сигурно ќе успеам,ќе се прилагодам,имам до мене човек кој го сакам и почитувам,имам и време додека се адаптирам на нов дом и сето тоа...едноставно си сметам дека животот ќе ми оди во нагорна линија :) на моменти ми прелетува некоја негативна мисла низ главата но сега знам како да ја исконтролирам,ќе се сетам на сите вас драги луѓе што навистина помага во такви мигови,знам дека не сум единствена во оваа борба,дека и сите други се борат и живеат,а се додека има нов ден има и нова надеж.
    јас сметам на поддршката на моите драги пријателки тука,знам дека кога и да се обратам добивам повратен одговор и тоа многу значи,затоа и постои ова единство на темава. Гушкиииии за сите мои драги пријателки :hug: :hug: :hug:

dunja likes this.
  10. Cielo5

Cielo5 Истакнат член

Поздрав девојки мои како сте?
    ПетраПанка стварно мамиш со сликиве лиги ми потекоа на мене хехе...
    Иначе мене горештиниве не ми сметаат мн, но по цел ден сум дома со клима пуштено, а навечер кога ќе залади тогаш излегувам.
    Тука во Хрватска малку поладно е навечер ама сега дечко ми е тука ќе ме грее хехеех. Си се заседе он ќе седел уште 5-6 дена ахаха.
    Буцке како си ми ти, не знаев дека си тренирала кошарка, да не игреше во Мзт ;)
    Ајде бидете ми добри ве гушкам сите

PetraPanka3 likes this.
  11. PetraPanka3

Лесно е на вас згодните и слабите што можат што сакат да си апнат во секое време :lol:
    Буцка не кажува ништо за кошарката заш мисли дека ќе и ја откријам стратегијата и ќе ја победам тактички :lol: ајде го испивме анксионзното кафе , да не сте случајно за стрит анксиозен баскет :D

Поздравче

12. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Ахахахахаххаха, Петра драга, нема такво нешто, јас не се плашам од пораз, тогаш најмногу се чувствувам како победник :D .. Инаку ќе играме кај сакаш, јас сум од Скопје, ти од кај си? :) И продолжи со сликичињата, така си го хранам сетилото за глад и после не јадам :P :rofl: .....

Сјело душо, играв баскет во Вебо, во Лазо Ангеловски и бев прилично добра, дури од што бев толку добра се правев манга дека не ми требаат тренинзи и секој испуштен тренинг ми го дополнуваа со 2-3 заушки од позади :rofl: ... Прекинав да тренирам зашто татко ми мислеше дека се дебелеам од тоа, демек трчај, испразни се, па дојди најади се и изморен легни и се таложело .. :) Свашта ... Како и да е, рекративното е добро, израснав со топка во раце и замисли колку сум била мелем за очи на терените, две топки, едната скока и ја тапкаш, а другата трча за чудо, чат пат и се тркала ... :rofl: . Кога отидов прв пат да тренирам, тренерот им рекол на девојкиве, лелее што ќе правиме, ова ќе игра или ќе се тркала, ама после 15 мин тренинг, влегов во најголемата група, зверка бе , хахахахаха, ми умре циганката ... ]:)

Доста должев, вака ептен ќе ја исплашам ПетраПанка :D

Ти Сјело како си ми? Што има ново? Поздрав до дечкичот, и јас да сум на негово место не би си одела , аххахахахаха .. Патем, ако тој седи уште 5-6 дена, ти кога ќе дојдеш, Декември? :D Ајде веќе доаѓај си, да правиме едно кафенце ... И што е безвезно ова што не дозволуваат повеќе од 10 смајлиња .. Јас со толку смеење ни 30 не ми стигаат, па ќе си играм со хахаххахахахахаххахах .. ахахаххахахаха ... Забегав од топлово, мајке ми ..

Убава вечер лепотици мои, Ве поздравувам сите, хехех ..

PetraPanka3 likes this.
  13. PetraPanka3

хахахаха, ме изнасмеа, тогаш играме кошарка во Ск (ова сериозно)
    рекреативно имаш екипа или? заш јас можам и 1 на 1 , и против твојта екипа хаха

хахахахахха, леле колку сакам да играааааам аааааааааааааааа , а бе остај од топлово не си само ти забегана еве и јас , у 3 саат мислам како забивам преку тебе лол

ова го порачавте ? [​IMG] ?

пс Дуња некаде спомна за некој чај , за рилекс , ќе ми треба и мене после победата над Буцето подобро да уживам хихи , не , не Дуња навистина кажи некои детали за чајот

поз до сите драги девојки

пс си искористила 10 смајлиња па не можам нити едно јас , аххх Коби Брајантко

14. kadricka

kadricka Истакнат член

zdravo veke pet godini ziveam so strav i panika toa e neopislivocuvstvo ,celo vreme sum na tableti za smiruvanje no ponekogas i tie ne mi pomagaat.Bev na psihijater i probav nekolku antidepresivi no mi bese poloso koga pocnav da gi pijam .Psihijaterot proba da mi pomogne da gi ostavam tabletite lorsilan no jas nemozam bez niv sega se plasam kako ke se odviknam od niv :( mnogu mi e tesko i mi preci da gi izvrsuvam sekojdnevnite obvrski bidejki se plasam da otidam nekade bidejki mislam deka ke se onesvestam ili ke mi se slosi .dali nekoj ke mi kaze kako da se spravam so seto ova i kako da se otkazam od tableti.

[mod-kirilica:t7tfqyar][/mod-kirilica:t7tfqyar]

15. zoceeee

zoceeee Истакнат член

и ја сум така мила кадрицка еве и во моментот ме лула мислам ке паднам тонам во стол во кревет ми се врте ама до сега немам паднато ти ги имас ли овие симптоми

16. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Не ова јас не го порачав, алергична сум на јагоди, дај нешто подобро .. :D ... Инаку може да играме како сакаш, сакаш еден на еден, сакаш екипно, и можеш да си донесеш екипа или пак ќе те вклучам во мојата, со мажи играм претежно, се надевам не ти смета?! :D И немој да мислиш дека забиваш преку мене, не знам дали е возможно да ме прескокнеш :rofl: .. Аеее сама си се смеам бе ... :D .. Абе Петриче, од кај си ти?! П.С Едвај чекам да ме победиш :P .. хахахаххахахаха .... Патем, како си денес Петра?

Kaдричка, мораш во блиска иднина да најдеш начин како да го оставиш лорсиланот. Колку време го пиеш? Нормално е од него да се чувствуваш како билка, јас го пиев само 3 дена, најмала доза(1мг) и тоа во најјаката анскиозна состојба и покрај цел анкс, од него мислев дека не можам да функционирам, тој само те прави прилично како удрен да си, веднаш го исфрлив, јас 200 на саат сум, а тој ме успоруваше ептен и многу ми пречеше, па си помислив, Сањо што ти е, ти немаш реален проблем, и ајт у к*рац лорсиланот ... Инаку, не знам дали знаеш, се станува зависен од него, дури тогаш ќе ти биде мака да го исфрлиш. Јас многу отворено зборував со мојот психич, и му кажав дека не сакам никаква терапија, нормално од состојбата моја тогаш и неговите совети, морав да бидам припратена од многу ниска доза. Благодарение на него и на себе, го тргнав анксот, не велам дека некогаш немам симптоми, но не им придавам значење. Така девојко, мораш и ти да го најдеш начинот. Овде девојкиве се супер, читај ги и ќе видиш како повеќето од нив успеваат да се изборат со оваа имагинарна болест .. Ќе бидеш добро, верувам јас во тоа ;)

Поздрав девојки, и убав ден на сите .. смејте се ... :)

dunja likes this.
  17. Azzura

Azzura Истакнат член

kadricka, ти пишав во ЛП, провери дали си добила нешто. И не се секирај , ништо нема да ти се случи...времево е гадно топло и затоа ти се лоши повеќе. Но, нема да паднеш во несвест, нема ништо да ти се случи...да требаше , до сега ќе се случеше. Ако си проверила крв и се што треба , тогаш си во ред и се е до тебе....

kadricka, danika and dunja like this.
  18. kadricka

kadricka Истакнат член

da isti tie simptomi gi imam i jas ponekogas i koga odam mislam deka odam na gumeni noze
    lorsilan go pijam veke dve god.potri do cetiri mg.sekoj den i mislam ako ne se napijam ke mi se sluci nesto ili ke stane poloso nemozam veke da se spravam so ovaa i mislam deka nema nikogas da mozam da gi ostavam

19. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Ауууу дете, многу погрешно!!! Колку килограми имаш што пиеш толку голема доза??? Мораш да почнеш постепено да ја намалуваш дозата, до степен да ја исфрлиш скроз, ВЕРУВАЈ ДЕКА НИШТО НЕМА ДА ТИ БИДЕ, вака си многу под седативи, а немаат никаков ефект, само успорена те прават и те успиваат, ништо повеќе. Друго нешто пиеш??? И зашто психијатарот те оставил да пиеш толку долго време? Немој со такви мисли, млада си, ќе се средиш, само треба време, никој преку ноќ не го поминал ова, а искрено почни полека да ја намалуваш дозата за да имаш подобрување, тие од што те опуштаат чувствуваш дека имаш гумени нозе и слично, верувај ми, затоа јас и ги фрлив веднаш ...Колку години си?

20. kadricka

kadricka Истакнат член

имам 75 килограми и имам 29 год.па сега психијатерот пробува да ме отргне од нив но мислам дека нема да мозам и страв ми е дека сум веке зависна од нив