Камка Пакетчиева на клиника. Пак ќе ти кажам. Се имам мачено со депресија многу и сфатив дека ако не ти одговара доктор, можеш да смениш друг. Немој да мислиш дека е нерешливо и нема да помине. Ќе помине. Се менува доктор, различни апчиња делуваат различно на различни луѓе.
Здраво, нова сум во форумов како член ама нон-стоп читам тука. Веќе неколку недели почнав многу чудно да се чуствувам, ноќта ден , преку ден ако спијам по 1час. Многу често размислувам на работи што ме плашат и незнам дали станува збор за анксиозност или нешто друго. Не осеќам дека моментално можи нешто да ми се деси , немам такви стравови , но 24/7 размислувам дека еден ден ќе умрам и едноставно е крај , крај и тогаш 1час незнам кај се наоѓам, ми се дешава и да незнам која сум и кај сум и што е сето ова околу мене , некогаш неможам да ги мрднам екстремитетите на некои кратки моменти, заробена сум и ништо не можи да ме усреќи што и да направам помислата дека еден ден ќе не снема сите , станувам и се вртам лево десно како паника. На школо ќе влези професорот и јас мислам дека мене ќе ме побара, мислам дека има жална фаца и дека ќе ми речи биди силна ти загина некој близок, ама мене сето то во мојата глупава имагинација. Плачам често , се здебелив 20кила , и чудо е што не мие грижа поради тоа а премногу вежбав и ако клаев 2кг ќе бев пре шокирана, почнувам да мислам дека нема поента ништо не се мрдам од кревет воопшто Ќе ве замолам да ми помогните дали некој се соочувал со баш ова ?
Ке те изненадам ама секој трет човек има веке ваков проблем или е минал, пример ја анксиозноста и депресијата на некој начин ме многу созреаа, ова е типична депресија, посети си психолог, психијатар, пробај прво витамини, билни лекови маточина, валеријана ако нема ефект почни со антидересиви секако со препорака од доктор
Се плашам дека сум или ќе станам шизо по што и кога се разминувам со некој на улица ми се сомнителни , мислам дека ваѓат нож или дека некој ќе ме збрка уфффф пре лошо. Мала сум за депресиви незнамм сакам да го решам ова некако сама. Фала ти премногу на одговорот
Депресијата не бира години. Ако се чуствуваш депресивно искажи го тоа и соочи се не претискај во себе. Нема шанси тие што се шизо не се ни свесни дека се луди да и кажеш луд полудуват и мислат дека се во право и се нормални.
Eve me mene pak so anksioznosta sabajle na fb procitav kako nekoja majka bara nekoja grupa kaj so se clenovi roditeli koi gi iZgubile svoite deca I pod toa postovi na roditeli so izgubeni decina pocinati I edna imase napisano kako izgubila 5 godisno detence A jas presno porodena 6 mesecno bebence krvta mi zamrzna i uste imam strav i tahikardija otkako procitav Neznam kaki da si pomognam da gi nadminam ovie stravovi pomos i sovet?
Ете, јас студирам филозофија и тоа е буквално мојот живот. Тоа се вика егзистенцијална криза.. сите ги имаме тие. Патем, затоа се и науките и филозофијата да ни ги објаснат сите тие прашања- па и религијата. Сите не' стресуваат таквите прашања, а ако ги немало би останале во примитивна митска доба и би сметале дека нашиот живот е само една игра на боговите. Знам колку е тешко ама, борбата до идентитетот не е лесна. За да се пронајдеш себе и твојата смисла и суштина треба да минеш низ овај трнлив па. Сум била и уште сум.. Знам дека е тешко и не можам да ти кажам дека ќе биде лесно, ама ќе биде подобро! Природата ги прави работите секогаш онакви какви што треба да бидат за да функционира се' во најдобар ред. Тоа што мислиш на такви работи те прави ЧОВЕК! Не си ни луда- ниту ќе полудиш, ниту ништо. Човекот е суштество кое се бара себе во се.. не може да се рече дека нема баш ништо никаква смисла, може ние не можеме да ја видиме. Веројатноста дека се има или нема смисла е еднаква, верувај во она што те прави да се чувствуваш подобро. Мене ме инспирира секогаш една мисла од Шекспир која вели, нема ништо добро или лошо се додека мозокот не го направи такво... Егзистенцијалната криза ќе те изгради како човек, како индивидуа. Не дозволувај твојот микро универзум да се сведе на само една бесмисленост. Пак ќе повторам, умот го прави тој концепт на бесмисленост или смисловност. Потполно те разбирам, тоа е и мојот живот, тоа е животот на сите, само да не бидам погрешно сфатена, ама некои луѓе (поголемиот дел) смислата ја наоѓаат во религијата и тоа им прави сигурност и комфор во животот. Јас радо би да се борам и да се пронаоѓам секој ден себе и мојата цел, отколку туку-така сервирано само да постојам. Слободно можеш да ми пишеш и во порака и ќе си разговараме на вакви теми, оти не си сама. Тоа сме ние луѓето, вчера, денес и утре. Не знаеме кои сме.. затоа е и науката и филозофијата затоа сме ние ЛУЃЕ!
Дали имате искуства со Ивана? Доста и се од помош интервјуата. https://vecer.mk/node/23170?fbclid=IwAR2ohDdGkD0ioW3fRecza-sqDGglBcB5pkQkayIAXkKsnMfhbOi8Pq1aYDk
Mislev na anksiozmosta.. posto jas imam volja i za setanke i za drizenne i za zboruvanje..go sakam zivotot samo sto sum flezana vo nekoj magicen krug so bolesti i sekoja bolest si ja prepisuvam sebesi..
Јас да кажам една филозофска мисла "Никогаш не се обидувај да се пронајдиш себе си , кога знајш дека себе си , си ти ! " Бај да веј за да еден човек да живее мора да има некаква цел ако нема способен е да креира цел , во животот ако не би имале цел или ако не би креирале цел не би имале ни смисла за животот . Анксиозноста е впрочем друг проблем за жал , не е само умот ... Умот е производ на работата на мозокот.
Луѓе паники ме фатија од вирусот, мислам дека имам и јас или ќе добијам. Денес добив, зашеметена сум цела. Одма мн сценарија ми вртат и глава
Не си само ти,еве лежам вкревет во моментов со 37 температура која знае да се крени до 39.7,исто и кашлицата е тука и неможам да станам.
корона вирусот не крева повеќе од 37/5 често е кашлица и болки во градите , видете пријавете се ако имате симптоми да можат да ви помогнат.
Јас си патам од хронични синуси,ме фаќаат секогаш на пролет при промена на клима.Кревам температура,трески ама не кашлам. Обично не би кренала паника,ама не може а да не пројде низ глава