Zdravo na site. Dali nekoj gi ima denovive ovie simtomi? Bolki vo gradite i srceto, zamor, oteznato disenje, nagoni na povrakanje, glavobolki, tresenje na nozete I kako grutka vo grloto? Ne mozam ni kafe da pijam poveke ne znam Sto e problemot, osekam kako srceto deka ke mi prestane. Pozdrav
Да. Тоа е стрес. Стрес создаден од новата реалност кој се манифестира преку тие физички потешкотии. Насобрани поттиснати анкциозност, страв, паника, трема, нервоза... Мене единствено нешто што ми помага е да седнам во удобна положба, да ги затворам очите и да го оставам телото да фати природен ритам на дишење, а јас само да го набљудувам, да не се трудам да го контролирам. Тоа ми ги смирува тие физички потешкотии.
Интересно како повеќе веруваме на форум, него на доктор. Ниеден лек пиен според препорачани упатства и време, не предизвикува зависност. Земање на своја рака кога сакаме, колку сакаме, како сакаме, е веќе друга работа. Слушајте си го докторот, и телото.
Da i jas istoto go cuvatvuvam ovie denovi bas me voznemiruva i plus aritmii imam ne znam sto da pijam osven bedoksin ili diazepam
Многу често особено во последно време се грижам за тоа дали моите зборови или моето однесување повредиле некого? Дали е во ред сега да го кажам тоа вистински како што е и како што го чувствувам или да кажам лажни зборови само за другиот да не се почувствува лошо? Многу често си ја замислувам конверзацијата во глава, се ставам на местото на соговорникот за да осетам јас како би се чувствувала кога некој така би ми кажал нешто. Некогаш мислам дека не можам да бидам таа што сум со луѓето само за да тие не се почувствуваат лошо. Знам дека не можеш секогаш да им оставиш океј впечаток на сите, но се прашувам зошто толку ме замараат тие мисли. Често кога некој близок нема да ме побара некое време си мислам дека за нешто ми е лут, такво чувство имам во себе, а скоро никогаш не испаднало така, секој си тера своја работа и воопшто не ми бил лут, немало ни причина за тоа но јас во главата постојано мислам дека е така. На пример еднаш се зафркававме цело друштво од факултет и јас на шала кажав нешто на колешка што ми е блиска и е многу опуштена и фина и се насмеавме сите, по некое време се осетив лошо, мислев дека можеби ја повредило тоа што го реков и одма ја прашав дали е океј и ми рече дека не ни го сфатила на тој начин, сме се насмеале сите најбитно. Но на пример ако истово го кажам на некој друг сигурно би го сфатил поинаку бидејќи не сме сите исти. Го имам правено муабетов со дечко ми и он ми има кажано дека премногу премислувам и се замарам за тоа што си мислеле другите за мене, да бидам тоа што сум и толку, на кој му одговара добро на кој не - не.Мислам дека премногу премислувам и не знам како да го надминам, како да не си правам такви филмови во глава?
Можеби си премногу чувствителна и се ставаш на срце.Секако дека треба да внимаваме да не повредиме некој но не да се опседнуваш со тоа што како ќе се чувствуваат или што мислат....и така натамму.Иначе и јас кога бев лошо лани ова време,кога ме демнеше анксиозноста, бев пречувствителна иначе сум по природа таква но тогаш беше претерано ,исто вака како тебе ,мислев да не навредам некој ,се извинував на пример за глупости само за да не ми се налути некој ако сум рекла нешто погрешно....мислев дека ќе ми се налутат ако кажам нешто ако се нашалам на нивна сметка,што ќе мислат за мене ако споделам некое искуство и така натаму...пробај да не мислиш на тоа не се опседнувај.
Здраво девојки. Денес е веќе 6ти ден откако почна ова.. уште како помал сум имал ваков проблем.. Не можам да земам длабоко воздух, односно да се прозевам. Осеќам како на среде некој да ме прекинува. Успевам еднаш од 3-4 пати ( да земам убаво длабоко воздух). Болка во градите, како кнедла во грлото... Работам како шанкер, понекогаш и келнер добри 6 години.. Значи нонстоп опкружен со народ. Сега поради ситуацијава наеднаш запре се... Дали има некаква врска сето ова со мојот проблем? Имам правено тестови на срце, на крв, гради.. се е океј. Минатиот пат кога ми беше овака ми помогна бајачка. Сега ме бива да отидам, ради состојбава.. Иначе пијам Бедоксин, препорачано од матична и по потреба навечер Дијазепам од 2мг..
Нормално е при панични напади да се осеќате така, како да не може да земете воздух. И мене веќе почна секојдневно да ми се случува. Земете правете нешто и не мислете на дишењето. Читајте книга, изиграјте некоја игрица, зачистете по дома, гледајте серија....било што и ќе помине. А има и добра вежба за дишење. Со палецот затнете ја едната левата ноздра. Вдишете полека, тргнете го палецот и затнете ја десната ноздра и издишувајте полека. Повторувајте така некоја минута. Иначе би било убаво да не ви е затнат носот за вежбава.
Дури градиве ме болат одѓшто се напрегам... земам филм да гледам океј си е, но по некое време пак мислите у тоа и пак се мачам...
Знам и мене. Ама од стрес е тоа. Само гледај да бидеш окупиран со нешто, може и да вежбаш по дома. Нема да мислиш и плус активноста е добра за имунитетот.
фала ти многу за советите, се надевам ќе бидам подобро, по шо веќе и страв почнува да ме фаќа најискрено..
Нема потреба од страв. Знам дека страшно делува, ама ќе помине. Секој пат потсетувај си се дека е анксиозност и дека немаш потреба од грижа.
Медитирај. Ништо подобро не помага за дишењето како медитација. Ќе научиш да го оставаш телото само да дише, без да се обидуваш ти да го контролираш дишењето. Бидејќи кога се трудиш да го контролираш дишењето, неефикасно земаш воздух и затоа мислиш дека не можеш да дишеш, а тоа ти создава дополнителна паника и затоа те болат градите и имаш грутка во грлото, итн. Пробај, ама биди трпелив, не можеш преку ноќ да научиш да медитираш. Дај си време, редовно секој ден практикувај и ќе забележиш позитивни промени.
Jas imav isto bolka vo desna noga potocno vo predelot na kolkot...i butot napred i pravev magnet i mi rekoa hipertrofija na muskul,eve sega vo Sistina na citanje mi e cd to ps da vidam.inace i hss pominav tezok psih.period no pomina...otkaciv mn.mn.luge sto mi smetaa na patot,potoa samo so poz.luge pocnav i toa mene sto mi odgovaraat...deprozel piev 1 godina so demetrin i poleka gi otkaciv...pozitivna misla mn.mn.fiz.aktivnost bilo kakva...i ljubov so najbliskite.
Дали имате од чиста мира пулс висок 140 а со тоа и притисок 140/80.... Притисокот паѓа,а пулсот под 100 никако и со дијазепам 2мг....Инаку бремена сум 7ми месец.Пишете
Дали кога правиш вежби за раце ти се појачува болката? Дали повеќе осеќаш болка или како стегање, притисок?