Како сте ? Јас сум нешто вознемирена денес, неубаво се чувствувам дали времево ми влијае ...не знам што е
Дали може од тешка анксиозност да имам проблеми и со видот, се мислам дека не гледам убаво и како да гледам светки?
Da moze da imas Decki kako ste? Mene mi e tesko disenjeto i bolka osekam vo gradite i kaj srceto, zeludnikot,glavata me boli cel den i mi se losi. Nekoj se oseka vaka? Pozdrav
И мене вчера ми се случуваше нешто слично, тешко дишење, како постојано да имам тахикардија... слабо се чувствував.
Здраво на сите.Јас пред една година пиев сероксат.Убаво се осеќав и го преќинав.Еве сега после една година пак аксиозноста се врати.Пред две недели пак го почнав сероксатот од 20 мг.Дали повторно ќе треба да помине извесен период додека почне да делува,бидејќи јас веќе го имам пиено.
Еден совет од искуство ако му треба на некој. Не знам кој од вас има проблем со немирно спиење, будење сред ноќ и потсвесно мислење на мислите и додека спиеш ако сфаќате почнав да ставам аларм и сега мислата ми е колку е саат, дали ќе слушнам, да стиснам снуз и сл. Кога ќе станам почнува истото ама барем помирно спијам.
Здраво дечки, како сте денес? Ми се случуваше пред 3-4 години да чувствувам трнење на рацете, нозете, тешкотии во дишењето, тахикардија. Бидејќи учев медицинско, читав и на интернет и мислам дека уште толку се преокупирав со негативни мисли. Еден ден стигнав и до болница, директно од автобуска на брза помош. По испитувањата, сите екг наоди ми беа нормални, ехо на срце - нормално. Ми кажаа да одмарам 1 недела, сето тоа е од стрес. Ми помина. Ми се случи пред 1 месец, траеше 10тина дена. Ја отворив оваа тема и видов дека не сум единствена. Ама знаев дека причината е ситуацијата со вирусот која што настана, просто знаев. Секој ден бев залепена за телефонот да прочитам се што е ново, секое видео, секое мислење за вирусот. Излегував надвор, уште толку не можев да земам воздух и ме фати паника. Немам контакт со пријателите, немам отидено во маркет 1 месец, живеам во мал град и пак се плашев од вирусот, па мислев и негативни работи. Седнав вечерта, си кажав стоп. Стоп за негативните мисли, стоп за читање вести поврзани со вирусот. Си направив to-do листа за наредниот ден, што да правам од почеток до крајот на денот. Гледав мотивациски видеа, филмови, почнав да читам книги онлајн, си ја нарачав Будење на свеста. Верувајте, промените ги осетив веќе наредниот ден!! Работете на себеси Имајте убав ден. Сакав да ви споделам и една страничка од книгата. Спојлер
Тоа кратко трае едноставно кога не се контролира не се контролира и јас делам совети за како не треба да се однесуваме дека сме јаки и дека ќе помине ...ама кога мене ќе ми дојде таква ситуација НЕ можам да ја контролирам, ме преплавува, ме зафаќа и тоа е тоа.Да точно после некое време се освестувам и си викам стоп .Ама пак се појавува ако не другиот ден после една недела тука е ...тука се и аритмиите прескокнувањата на срце тука се одма лошите мисли тука е гушењето боцкањето итн...денес сум лута гневна на себе зашто не сум малце похрабра ...и си плачам цел ден наместо да превземам нешто! Ете тоа е
I jas sum ista, ama gledam da se kontroliram kolku i da mi e tesko. Meditiraj i zaspivaj so ovaa muzika vistina pomaga. Eve eden link
Пет месеци се немав вратено во Битола. Сум под терапија ама олкава анксиозност немам доживеано никогаш. Дали е нормално да се чувствувам така еве и трет ден ми е откако дојдов.
Eve jas denes imam glavobolka i vrtoglavici, mi dzezi vo gradite i me boli, isto i kaj srceto custvuvam bolka, mi se losi, me boli zeludnikot nemam sila za nisto se osekam izmoreno i ladno mi e vo nozete. Ama gledam da se kontroliram da ne mislam na loso, a mi idet nekoi losi misli. Vie kako ste?
Те разбирам сосема! Тоа е проблемот, што рационалното ни се исклучува во тие моменти, буквално го снемува и тука емоциите не преплавуваат (манифестирани физички или психички). Треба вежбање со години мозокот ни е научен да не ни размислува рационално, така да треба секојдневно вежбање, баш тренинг на мозокот да почне да размислува позитивно. Така си велам јас на секој неуспех - добро ова не беше успешно ама барем почнав да го вежбам, почнав да тренирам. Па како и во спортот, некој тренинг е добар некој не.
Tocno taka i jas gledam da mislam na ubavi raboti da ne mislam na loso, tesko odi ama se trudam da bide taka da ne mislam na loso. Koga ke pomislam na loso site simtomi mi se pojavuvaat, si mislam deka nekoja bolest imam i ke umram, ama ne e taka se sto mi se slucuva e vo mojata glava si vikam i prodolzuvam napred. Kako vikaat "Toa sto ne e posilno od tebe ne moze da te ubie" Imajte ubav den Pozdrav
Здраво на сите.Пијам сероксат од 20 мг наутро сопола деметрин.Поручек пак пијам пола деметрин и навечер цело.Убаво спијам но кога станам наутро се чувствувам вознемирена.Да не ми е премногу терапија.Вака терам цел месец.да не треба да исфрлам деметринот.Што мислите?
Пример мене ми се роди внука вчера, јас плачев од Анксиозноста од грутката во мене, наеднаш толку ми се слоши првин се вратив од Скопје и се набрзина замислете. И кога ми кажаа, мене нозе ми се пресекоа, грутка во грло, мислам дека доживеав мозочни удар и ми се крена притисокот, се ми беше ко во појаки бои. Не знам што ми се случи, немам никакво чувство. Мислам дека добив мал мозочен удар.... Цела се тресев, стомак ме стегна од возбуда, ко рикнав да плачам и тоа под целосна терапија сум. Денес треба да одам до банка и одма сега мњ фаќаат стравови дека ќе паднам од глад, а јадев, дека се лошо ќњ ми се случи Пооомооош!
Da ti e ziva i zdrava vnukata Toa sto to se slucilo e od vozbudata, a na toa dodadi ja ankcioznosta i taa si go napravila svoeto. Mozocen udar taka ne se dobiva ti zi zdrava. Koga posledno si padnala? Kolku pati si pomislila deka ke padnis? Ti se slucilo nesto? Nema da padnis, nema da ti se sluci nisto loso, toa se ti e vo glavata. Misli pozitivno i uzivaj vo zivotot zatoa sto eden e i treba da se zivee so ubavi misli . Odi zavrsi se sto treba i nema da ti se sluci nisto. Pozdrav imaj ubav den