Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.042
    @GirlLove
    Дозволуваш роднини да те убедуваат како на 30 години според нив треба да си го живееш сопствениот живот, а истовремено родителите ќе те контролираат до колку саат ќе си излезена? Ај те молам.
    Те читам постојано по темава и според сите нешта кои ги имаш споделено, лесно е да се забележи дека се' уште си под целосна контрола од страна на твоето семејство, како да си малолетник. Всушност, речиси сета анкциозност ти доаѓа како реакција од твојот однос со нив.
    Се надевам дека терапевот ти обрнува внимание на овој многу подлабок проблем, а не само да ти препишува таблети кои би помогнале околу анкциозноста која е еден вид на резултат од сите комплекси и трауми набиени од сопственото семејство.

Ако веќе толку ти значи фактот дека имаш 30 години, па се осеќаш виновна што не си во брак и слично, тогаш како 30 годишна девојка превземи одговорност кон сопствените чувства и постапки, одјеби ги сите што ти создаваат потешкотии и едноставно прави го тоа што сакаш. Ако сакаш да се гледаш со некого, гледај се. Ако сакаш да седиш и до утре сабајле надвор, седи. Престани да ги сфаќаш лично туѓите мислења, особено оние кои доаѓаат од твојата фамилија, зошто тие најлесно се прифаќаат како добронамерни, а може да не се. Луѓето лечат комплекси преку други луѓе, многу често преку роднини.

На srnicka7, Askopje, bibiiii и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Шеќер4е

Шеќер4е Активен член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    6
    Јас зепира ги пијам навечер. А тие нели се исти само различна фирма

3. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.802
    Допаѓања:
    97.155
    Не се пијат навечер, само од сабајле. Од две доктори и фармацевтка потврдено истото, и јас ги пиев зепира

4. Шеќер4е

Шеќер4е Активен член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    6
    Јас ги пијав пред една година ама само на еден месец и го прекинав и сега почнав со анксиозност пак и дека не можам да појдам на психолог и никаде и реков на докторката да ми ги препиши. И еве четири дена навечер ги пијам и многу ми е лошо..

5. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    11.159
    Тоа се тие охрабрувачки зборови, многу лесно е да се каже одјеби ги сите и прави што сакаш.

Ми се допаѓа твојот охрабрувачки дух, но стави се за момент на нејзиното место. Имам впечаток како девојката да нема самодоверба, како да се плаши од нешто,,,, знаеш оној советот оди надвор и седи до сабајле , ама земи во предвид има родители кои се понашаат ко гомна , баш поради фактот што сакаат да контролираат.

Многу е лошо кога некој зависи од некој, џабе ќе ја тераме да излези , да шета до сабајле, ако нејзините и затворат врата и им текне да не ја пуштаат дома , седи си надвор штом ни одиш контра.

Верувај, комплицирано е кога се има такви родители и самата имаш проценето дека нејзиниот проблем доаѓа од нејзините.

Уф, не знам што би ја советувала @GirlLove , од една страна си сака слобода, па се обидува да запознава машки , а од друга страна нејзините од дома ја контролираат и забрануваат со кој да излегува.

@GirlLove :hug: , мораш сама да размислиш кои опции ги имаш и дали сакаш да го продолжиш животот така под контрола на твоите од дома.

На srnicka7, Askopje, LittleChili и 3 други им се допаѓа ова.
  6. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.042
    @Herrera комплетно се согласувам и сакав да поразговарам подетално. Не е лесно, особено затоа што се гледа дека поради сите трауми, самодовербата и' е уништена, цврстината разјадена. Разјадена од оние кои најмногу треба да и' ја штитат и зголемуваат! Токму затоа мора да се започне дистанцирање.

Не мислев тоа да го стори преку ноќ кога реков да ги одјебе. Тоа не само што е нереално, туку е и нездраво. Треба да се работи на проблемот, не да се избега од него. Но колку што @GirlLove зависи од своите родители (до одреден степен), толку и тие зависат од неа. Колку што сфатив од претходните коментари, таа работи и тоа во друг град. Што значи, заработува и живее претежно сама, без нив. Но зависат еден од друг, како што сите родители и деца зависат еден од друг. За љубов, грижа, подршка, заеднички соживот.

Комлицирано е знам, но дали и тие патат како што GirlLove пати? Не верувам, но можеби е само претпоставка дека не е така. Јас лично би започнала да си ја штитам приватноста, едноставно нема да споделувам премногу детали за тоа што правам, со кого правам, итн. Не би лажела, но има право на приватност, не е затвореник.

На LittleChili, Rioers и Herrera им се допаѓа ова.
  7. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.802
    Допаѓања:
    97.155
    Не сфаќам како на 30 години ти "дозволуваат" да се гледаш со некого или да не се гледаш, да ти кажуваат до кога имаш излез. Тргнувам од себе. За сите проблеми ми помогнал психотерапевт да ги решам. Значи не само апчиња да пиеш. И на терапија треба да одиш редовно. Редовно еден период. Како може на 30 години до 2 излез, или татко ми да дозволел или не дечко. Мораш да одиш на терапија, целата анксиозност ти е од дома. Нели заработуваш, финансиски си независна? Зошто им дозволуваш уште? Што воопшто живееш со такви луѓе? Те читам и претходно за мајка ти. Значи треба да се оддалечиш од нив. Треба да сфатиш дека вака се чувствуваш заради нивните постапки

8. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.183
    Допаѓања:
    16.414
    Кажував за порано дека така се однесуваат.
    Можеби од сето тоа да имам трауми, макар што мајка ми вчера ми рече каде си ти досега? многу шеташ..татко ти се врати на работа ти не си дојдена дома.
    Дали тој ми бил дечко или не , требало да одлучам сама
    Иначе јас одам контра и си правам како сакам и се гледам со кого сакам.

9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.802
    Допаѓања:
    97.155
    Не можеби туку сигурно од тоа имаш трауми. На такво прашање треба да одговориш, тебе ич да не интересира јас кај сум досега. И оддели се од нив скрос. Јас и телефон не кревав на моите. И моите ми беа отров еден период. Немаш шанса да се одделиш?

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.183
    Допаѓања:
    16.414
    Имам и ќе се одделам.

11. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    300
    Незнам на што да ја препишам мојата состојба дали на времето, дали на анксот дали на друго.. одам на работа и се ок.. после едно време почнувам да се чуствуцам како да ќе паднам, не ми се врти, само мислам дека ќе паднам и пијам нон стоп вода,,,,, не осеќам некоја посебна тахикардија... само какп да нрма штп да ме држи, како несигурна. Кога сум дома е подобро. Инаку имам и низок притисок

12. plazma

plazma Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    16
    Istoto i jas porano go cuvstvuvav,anksioznost.Sto sve ne ispitav,dzabe bese.Samo od sebe ke omine samo koga osekas taka vednas mislata nasoci ja na drugi momenti...

13. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.248
    Допаѓања:
    4.914
    Мене така ми се случува 2-3 дена пред да добијам циклус.

14. Beautiful_life

Beautiful_life Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2020
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    84
    Zdravo decki, Kako ste? Jas od sabajle piev ladno neskafe i sega mi se cini deka srceto ke mi prestane od kofeinot izgleda mi e imam bolka vo srceto, gradite i tesko disam, a predhodno ne piev kafe. Dali ima nekoj vakov problem?

15. DevilBoy212

DevilBoy212 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2019
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    452
    Мораш терапија да земаш, и подполно нов стил на живот да тераш. Од тебе зависи што ќе се случува понатака.

Да, не само од кафе, туку од се имав проблем што ќе конзумирав. Испадна дека е од анксиозност и депресија. Не кај сите извира како кај нас со гушење и болки. Сфати дека не ти е физички ништо. Сега бори се со психата.

16. Beautiful_life

Beautiful_life Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2020
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    84
    Jas znam deka nisto nemam ama sega gledam deka kofeinot pocna da mi smeta, dodeka ne piev kafe se super mi bese sega odednas mi se sluci ova. Inaku pijam elicea od 10 mg.

17. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    14.880
    Па не пиј кафе и производи со кофеин и готово, а дека срцетО ќе ти престане од една чаша кафе НЕМА ШАНСИ (fingers)

18. Oki12

Oki12 Активен член

Се зачлени на:
    13 мај 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Kazi mi sto simptomi imas jas gi pocnav paroksetin 3 dena i mnogu povrakav i doktorkata mi rece da gi prekinam i da pijam heleks nekoj den dodeka da se smirat simptomite a posle neznam izgleda ke mi gi smeni drugi AD
    Inace pred nekolku godini isto imav anksioznost gi piev zepirata neznam kako ama pocetokot go izdrzav nekako
    A sega mi e tesko mnogu nemozam da izdrzam

19. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    1.748
    Имаш coffee jitters. Земи јади нешто, бананата намалува срцебиење.

20. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    300
    I mene treba da ni dojde za nekoj den