Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    Jas veke tri dena kako kifkam, od koha pocnavme so klimite na rabotaz smrznav.. i uste nekni stomakot me bolese, pretpostavuvam od nastinka i kako sto ne odam vo wc otidov duri 2 pati.. denes beter sum.. ama denes mnogu i se voznemiriv i nz dali mi e od stres ilk od nastinka? Stomakot go osekam epten custvitelen ;(

2. Daisy12

Daisy12 Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Буквално истото ми се има случувано. Хипохондрија ме има толку фатено што самата си ги имам создавано симптомите како болка и пецкање во левата рака, што толку се преплашив и отидов веднаш до матичната и ми рече дека најверојатно ми е поврзано со некој нерв опишувајќи ми ја истата болка јас што ја имав. Ми даде апчиња на природна база за смирување и уште едни за тахикардија. Ми рече ако не се смири за една недела да дпјдеш повторно. Јас се смирив за два дена. Така да дефинитивно ти е на психа, ништо не ти е, здрава и права си, вежбај колку што можеш повеќе спортувај, здрава храна овошје и зеленчук, хоби некое што вистина те исполнува и ти ја крева самодовербата. Ако те смирува појди до лекар но верувам дека ќе потврдат дека ти е од вознемиреност и анксиозност. И пмс-от дополнително ги влошува само симтомите, имај го тоа постојано на ум.

На Babygirll3 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Ова:
    Ова:
    И ова:
    Треба редовно да се споделува во темава.
    Подобар совет и поголема вистина не постои. Искрено се надевам дека луѓево (поготово оние што редовно си пишуваат) тука ќе го прочитаат, осознаат и применат. Се' останато е само верглање у место.

На Alexat, Bojana890, GrimTheReaper и 2 други им се допаѓа ова.
  4. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Mal.ecka pisi mi vo lp koga mozis jas ne mozam ne mi dava opcija da mozam poraka da ti pisam

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kristi900

Kristi900 Активен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    72
    Ве молам некој предлог дали ќе се некој витамини или таблети на природна база за смирување,за стрес.Чуствувам бес,нервоза што неможам да се контролирам повеќе,навечер неможам да спијам,до 5часот наутро сум будна и за сето тоа време мислите ме удараат во глава што психички станувам нестабилна.

6. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Магнезан пред спиење и редовна медитација и физичка активност. ✌️

На Kristi900 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Девојки дали ви се случувало да не можете цел ден да земете длабоко воздух?
    Како глад за воздух чувствувам константно.. читав на интернет триста болести најдов премногу ми е страв...

8. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Не ти треба ни витамини ниту пак нешто за смирување. Исфрли го бесот надвор, зошто го чуваш во себе. Уште подобро, имај физичка активност и насочи го бесот кон тоа. Возење на точак на долга релација,трчање, вежбање и те како подобро делува од хелекс и останати хемии. Тек тогаш земи магнезиум, па ќе видиш кој рај е. Медитација кај луѓе со бес и лутина само спротивен ефект ќе има. Исфрли го од тебе прво. Се што ти доаѓа на ум, па макар да идеш на водно и да вриштиш и пцуеш. Не инхибирај емоции, колку повеќе сакаш да ги стишиш, толку повеќе ќе ги чувствуваш, ако ме разбираш.

На Meckicja, GirlLove, Kristi900 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Диши преку дијафрагма. Верувам дека се бориш и го креваш градниот кош. Не!!! Кога земаш воздух, стави ја раката на гради, а другата на стомак. Таа што е на стомак треба да иде горе при вдишување. Држи неколку секунди и полека издишувај, а раката на стомак треба да оди надоле. Дишењето не е твоја работа да го мислиш. Пробај да го задржиш здивот, ќе видиш како ќе се избори телото за воздух. Вежбај техника на дишење. Навидум изгледа тешко, особено во моменти на паника, но е многу лесно кога ќе научиш правилно да дишеш. Значи дишење со кревање на граден кош е целосно неправилно.

10. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    И јаа се слагам. Неможам да замислам дљ одам на јога, уште понапната ќе бидам. Радо би боксирала вреќа

На Bojana890 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Devil's Mistress

Devil's Mistress Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    182
    Мене не ми помогна јога , медитација не знам ти што барав барав и најдов конечно тае бо и кик бокс да ти бил лекот.
    Мавам додека не стигнам до тоа да не чувствувам ништо и јас се препородив.Зависи до човекот
    Добра исхрана и обавезно време сам со себе и пуштање музика до даска дома и играње со часови.

На Meckicja, GirlLove, Bojana890 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.184
    Допаѓања:
    16.419
    Поздрав.
    Кој беше некој кажа искажување емоции, точно
    Еве јас денес се преморив, треба да добијам.
    Емотивна сум и си плачам сега за работи од минатото.
    И подобро ми е.
    Кој сака нека пише.
    Не можам да спијам, не ми е плус и комфорен креветот.
    Плус сум повредена не смеам да се движам.
    То је то ^_^
    Јеа

На venividivici му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Zdravo drustvo, jas sum nova na forumov :) veke poveke od mesec dena imam steganje vo vratot, mi se zdrvuva i trne leva raka, srce bienje, suvo grlo, vcera i leviot obraz mi trnese. Bev na kardiolog samo nekoja tahikardija mi najdoa, mi dadoa Propranolol, tie se za tahikardija od ankcioznost, no misli me macat dali da pravam magnet. Imam prijatelka psihijatar, mi dade 5HTP na Health Aid i mi rece nikako da ne pocnuvas ispituvanja, se e psiha. Btw najgolemiot problem mi e za magnetot sto uzasno mi e strav od koronava da se akam po bolnici. Ve molam za mislenje i iskustvo za magnet na glava.

14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Jas sum 6 pati snimena na magnetna rezonanca na hipofizata I mozam da ti kazam oti nisto ne e strasno te snimaat pola saat i gotovo

На Blondie715 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Вчера се симнав на кеј, викам да се раздвижам, пошо имав нешто проблеми, нервоза ептен ме пукаше. Цела нервоза ја истурив врз пешаците на велосипедска, дури и обожавам кога пешачат парови и ја фаќаат цела лента, цела лутина си ја исфрлам, пцујам, свирам, добацувам. Дома кога се вратив, се ми беше како под конец. Лепота:)

На GirlLove и Blondie715 им се допаѓа ова.
  16. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Пробајте малце стоицизам да практикувате. Мува нема да ве лази...

На tina2018 и Meckicja им се допаѓа ова.
  17. sofija014

sofija014 Популарен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2013
    Пораки:
    851
    Допаѓања:
    3.866
    Што кога и времето поминато со физичка активност ми предизвикува немир? Возам често точак надвор, излегувам и се движам но и додека го правам тоа едноставно паметот ми е насочен кон премислување, лоши мисли итн..?

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Јас пак ќе кажам: медитација. Почни со неколку минути на ден со помош на апликација, "Headspace" има одличен 10 дневен курс за почетници. Само важно е секој ден да практикуваш, после неколку недели ќе забележиш разлика. И тоа не само во физичкото смирување, туку во мислите и перспективата.

Исто така, почни да пишуваш во тефтер. Што е тоа што го мислиш, како се осеќаш околу тие мисли, зошто баш така, како се чувствуваш, зошто баш така, како прават тие чувства и мисли да се осеќаш, исфрлај сè од себе, размислувај околу тоа, рефлектирај, ќе научиш сама да ги решаваш проблематиките. Самото запишување е многу важно.

Исто така, слушај мотивирачки видеа и подкастови. Ти ја препорачувам "7 good minute". Ќе те научат на многу позитивни нешта кои со конзистентно слушање ќе започнеш да ги применуваш.

19. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.184
    Допаѓања:
    16.419
    Конечно открив дел од анксиозноста.
    Тоа е татко ми.
    Знам дека еднаш како мали не избрка од дома, заедно со мајка ми, ( воедно таа ни кажа дека демек му пререкла нешто) појдовме кај баба ми и знам дека плачевме сите.
    Кога и да беше а и сега ако нешто не е тој како сака ни вика на сите.
    Нешто негово никој нема фатено, и одма почнува со кавги.
    Денес, пример, мајка ми не е тука, јас исчистив, средив, направив ручек и на крај ми се изразвика, дека не сум била педантна, мрза и дека на мојата нога ништо не и е и глумам.
    Почна да ми вика дека сум неспособна , ништо не сум работела и бара ситници само за да се расправа со мене.
    Поставив за јадење, он се бањаше и наместо да се среди, фати зеде со бањарката си седеше на јадење, ич не ми е пријатно.
    Секогаш ја оставам масата растурена , и ме чека јас да досработам и не ни расскрева , јас ништо не сум работела па иуште масас да не раскреам, а јас си работам на компјутер.
    Кај и во пмс сум уште ова тормозење да го слушам
    Вика, удира силно со вратите.а
    Што сум јас виновна ако има некој кавги на рабпота?
    Мајак ми ми вели , поќутувај му, е немом поќе, нееемом.
    И да сработам нешто, за него не е сработено и маани ми наоѓа и ми местел работи нарочно за да види дали ќе ги средам,јас па мн заприметувам:D
    Кога нешто, не е во право му се контрам и ми се заканува дека ќе ме натепа, или ќе ме убие, се треба да бии по негово.
    Јас си продложувам по мое.
    Се затворив в соба и еве плачам.
    Дечкото ми рече дека не ме почитувале и имам проблем, шо реално е така.
    И мислам да не ми се скара поради ова. ;(
    Оттука и стравот и срамот да прашам нешто, дека ќе ми се развика некој.
    Само жално е што не размислувааат родителите

На gogimica му/ѝ се допаѓа ова.
  20. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.092
    Допаѓања:
    6.680
    Еднаш некој рекол не се дијагностицирајте со ниска самодоверба депесија пред да увидете дека сте опкружени со идиоти, и е тоа точно

На mal.ecka, gogimica и GirlLove им се допаѓа ова.