Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Anksa

Anksa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    104
    Исто е и кај мене најверојатно и времево си делува

На gogimica му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    148
    Katastrofa...all day.

На Anksa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    dali vi se slucuva cudno steganje vo glavata kako bolka na edno mesto pa na drugo?

dali vi se slucuva cudno steganje vo glavata kako bolka na edno mesto pa na drugo? nikoj nemal vakvi simptomi :(

Последна измена од модератор: 19 јули 2020
    На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Na.talia 24

Na.talia 24 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    227
    Мене ми се случва. Не паничи одма :) Ништо не ти е.

5. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.870
    Јас имам многу често, ништо страшно не е, обично набиеност во врат е кај мене. На една точка боли, па после на друга? Јака кратка болка, како пулсирање?
    Ако е така, истегни се убаво, некои вежби за да ги истегнеш мускулите и стави некоја маст што грее, за да се подобри циркулацијата.
    Треба да се смирува за ден два.
    Ако не поминува појди на лекар.

Те разбирам ако си потресена, јас пат кога ми се појавуваше многу се грижев. Но еве ти кажувам ако е таква болка навистина нема потреба за грижа. Неколку лекари истото ми го потврдија.

Последна измена: 18 јули 2020
  6. elmj

elmj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2013
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    39
    Dali vi se sluchilo da imate zamaten vid so chustvo kako da vi mrdaat ochite dodeka gledate vo edna tochka pogotovo navecher imam chustvo kako da ne mozhat ochite da mi se adaptiraat na temnica? Ova mi stvara dodatna panika osven derealizacijava ;(
    Pochnav so ad asentra i helex, 5ti den ama seushte ne chustvuvam nishto osven slabi vrtoglavici i gadenje i izguben apetit i son chat pat, ama znam deka e rano za da pochustvuvam bilo kakvo podobruvanje.

7. Anxiety

Anxiety Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2019
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    309
    Не ми е јасно после долго време го отворив форумов , истите прашања истите одговори ? Зарем не сфативте дека се вртите во Круг ? Пијајте ја хемијата и пробувајте да ја намалувате и одберете физичка активност , природа , позитивни луѓе и јадете здраво , зголемете овошја и зеленчуци ... за перманент лек нема ама ќе дојдете до ниво на самоконтрола .
    Помалку социјални мрежи повеќе реален свет.

На lovely girl M, kostadinka24, gogimica и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Anksa

Anksa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    104
    На почетокот знаат да се појават вакви симптоми не е ништо страшно сеуште си на почеток му треба време на лекот да проработи можеби е подобро хелексот непосредно пред спиење да го испиеш меѓутоа доколку имаш недоумици најдобро консултирај се со твојот психијатар тој ке ти објасни

На elmj му/ѝ се допаѓа ова.
  9. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    Дали се чувствувате нестабилно, зашеметено? Вратот ме боли.. во стомакот осеќам како јадеж, немир, па имам чувство на гумени нозе

На gogimica му/ѝ се допаѓа ова.
  10. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    148
    Jas imam ko igranje na nervite,mi se slucuva na rakata potocno na nadlaktica,pa na noga,od vcera inna oko...ko ti igra kapak...i me nervira toa.inaku imsm i mnmmijalgija ko da me bolat racete,dali od vremevo a stravot mi lravi strasen problem.Sw plasam da ne e nesto seriozno.I si kupiv tabl.Urimil. Screenshot_20200719-182535_Chrome.jpg

Страшен паничен напад имав,синоќа.Само што се избањав и кога седнав цело тело ми трепереше...мн.тахикардија.Ми се блокира цело тело и ум.Мислев ќе паднам.ее напив lexilium oд 3mg.Дали ми е што неможам да се помирам со фактот дека сум на др.раб.место...имаше реформи кај што работам и еве од фебруари сум на др.место и во др.сектор.Не се плашам од раб,проблем ми е енергијата и опкружувањето кое е толку негативно.Бев со меркиве дома и ОК,моментот ко требаше да се вратам ми се стемни...и еве дрхтам цела и усните почнаа да ми играат од стрес.Денес сум на диазепам.Уффф мора некако да се помирам...несакам на таблети да сум.

Прикачени фајлови:

Последна измена од модератор: 22 јули 2020
  11. dankee

dankee Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    772
    Ако веќе знаеш каде лежи зајакот, знаеш од каде доаѓа проблемот, дали има некој начин како да ја намалиш таа негативна енергија што ти доаѓа од работа.По ова што го читам можам да заклучам дека си сентиментална особа и негативната енергија од работа си ја носиш приватно. Избегнувај непотребни разговори со колеги, стрикно работа, и после работа секој ден вели си што било останува на работа , и утре ќе најдам начин да го решам и кога ти доаѓаат мислите пробај прави нешто.

На Anksa, gogimica и tina2018 им се допаѓа ова.
  12. Anxiety

Anxiety Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2019
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    309
    But do not distress yourself with imaginings. Many fears are born of fatigue and loneliness. Beyond a wholesome discipline, be gentle with yourself. —Max Ehrmann “Desiderata

Советот е она што го добивате кога личноста со која разговарате за нешто ужасно и комплицирано сака само да замолчите и да си одите . Советот е она што го добивате кога личноста со која разговарате сака да ликува во надменоста на сопствената инелигенција , на крај на краиштата да не бевте толку глупави , ќе ги немавте своите глупави проблеми. Искрени разговори , изразување и стратегија !

извадок

Борбата со анксиозноста односно на секој можен проблем давање таргет дека е анксиозност а можи и да не е , е долгорочна можеби и доживотна , но не одете против себе си , Нема да пијам медицина - ова самото посебе кажува дека не доволно се грижите за себе , сеуште ве интересираат другите што ќе речат за мене ... Борбата со анксиозност всушност самата анксиозност сама по себе значи недостатоци во организмот , ги имам потенцирано во некои од коментарите во форумот , дали неврохемиски , биохемиски , хормонални итн итн... Ако сте анксиозен не значи дека сте депресивен , па пијате се и сешто дури и антидепресиви (SSRI) ниту една студија не потврдила дека анксиозноста е депресија , или пак дека (SSRI) ќе ви го решат проблемот , најблиска студија се седативите и истите ги имате во форма на алпразолам или бензодиазепамини , не постои информација дека анксиозноста се лечи, можеби некои успеале да ја излечат перманент но тие биле со блага , кај хроничните не верувам . Со среќа барем доведете се до ниво на самоконтрола и приземјување .

Последна измена од модератор: 22 јули 2020
    На gogimica и kostadinka24 им се допаѓа ова.
  13. Anksa

Anksa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    104
    Само сконцетрирај се на работата не ти е таа целиот живот само замисли си колку убави работи те чекаат кога ќе се вратиш од работа .Се што не заслужува да го слушнеш и да му посветиш внимание стави го на игнор

На gogimica и dankee им се допаѓа ова.
  14. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.194
    Допаѓања:
    16.444
    Прв пат вакво нешто, чувстувам.
    Се гушам, како топлина во градите, бев настината, грбот мн ме болеше и се масирав со 70% алкохол.
    Остана да ме боли левата страна и срцето како да ме гуши и боли.
    Кашлам. Снњмувсм воздух, цел ден мислам ќе имам срцев
    Имав стрес, да.

15. Anxiety

Anxiety Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2019
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    309
    Јас да ти кажам од ко видов шо е како е ни тремор , ниту паничен напад , ниту сум се разболел еве веќе 2 години да речам . Работиш на себе или се зафкраваш ?

16. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    kako uspea? kazi kako da si pomognam?

17. Anxiety

Anxiety Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2019
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    309
    Значи не ти ги знам симптомите , но колкав и да е интензитетот на твојата анксиозност безразлика пошто бев во најтешка состојба сега ќе ти кажам што и како .
    Прво и основно причинител за "Flight or Fight " response или паничен напад е не балансираниот серотонин , ова не знам како би ти го опишал но , ќе се обидам , значи ко ќе се крени нивото на серотонин и наеднаш падни се доживува тој паничен напад , како се решава то - прво се исфрла работи како рафиниран шеќер од употреба , благо , сладолед ,газирани сокови , чоколада пошто шеќерот го крева серотонинот и потоа down му прај и доаѓа тој паничен напад , го тестирав ова и после благо по 15 тина мин имав паничен напад не еднаш повеќе пати го тестирав - сегашен резултат и после благо да јадам немам напад од ништо буквално.
    Друга работа тој шеќер го заменив со овошја многу овошје преку ден внесување Ц витамин над 500mg , зголемен внес на Калиум е значајно за крвните садови ов мозокот над 4000mg дневна база што значи повеќе зрнеста храна грав , златна мешавина , пченки такви ствари .
    Друго Семки од тиква поради L-tryptophan ама сам посебе Л - триптофано не создава серотонин но со комбинација сок од Портокал е возможно ова го открив од еден научник .
    Сок по 1-5 лимони цедени со куркумин , електролити ...
    Бел леб никако пошо содржи скроб пак шејкер рафиниран и сл .
    И физичка активност , природа и слично , ниту социјална анксиозност , ниту паничен напад , ниту страв ќе имаш ! Се ми е познато !
    Заборајв кафе никако подобро какао , кафето наштетува на ЦНС , до ден денеска едно кафе ако се напијам океј ми е ама второ кафе веќе чувствувам како замелушеност . Тоа е тоа

На GirlLove, FreeToGo, gogimica и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    14.914
    Јас ниту благо јадам, чоколадо, сладолед преретко, кафе исто мнооогу ретко и тоа макс едно дневно. Зимам и овошје и активна и пешачење и велосипед многу возење и пак ми е исто:D а да и плус зрнеста храна:D:D од каде читаш за исхранава?пушти некои линкови од трудови да читнеме

19. Anxiety

Anxiety Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2019
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    309
    Да резимирам преретко со ич не е исто , ако имаш напади Не ти препорачувам никаков внес дури не избалансираш па после тестрај дали ќе ти поднесиш благо и др ствари . Во прилог еве ти книга од 600 страни , за сите не само лично тебе , ајде да размениме мислење да бидиме конструктивни од кога повикувам на ова нешто да не се врти кругот туку напред да се оди можеби од колективното мислење ќе дојдеме до некакво откритие не се знај :D 1 : 10000 умови не е исто.

Substances That Aggravate Anxiety Stimulants: Caffeine Of all the dietary factors that can aggravate anxiety and trigger panic attacks, caffeine is the most notorious. Several of my clients can trace their first panic attack to an excessive intake of caffeine. Many people find that they feel calmer and sleep better after they’ve reduced their caffeine consumption. Caffeine has a directly stimulating effect on several different systems in your body. It increases the level of the neurotransmitter norepinephrine in your brain, causing you to feel alert and awake. It also produces the very same physiological arousal response that is triggered when you are subjected to stress—increased sympathetic nervous system activity and a release of adrenaline И така натаму читај ќе размениме мислење.

Прикачени фајлови:

На kostadinka24, gogimica и Anie93 им се допаѓа ова.
  20. Anksa

Anksa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    104
    Дали некој одвас на почетокот на користење на АД имал зголемени опсесивни мисли од кои никако не може да се ослободи и немир од кој неможеш на ништо да се сосредоточиш идали ова со тек на време со АД ке се среди