Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    луѓе и јас да се пожалам малце,многу ми е неарно денеска почнаа пак симптомите аууу заникаде сум ептен ми е лошо знам дека е од тоа и нема да ми е ништо ама се плашам пак,секогаш пред да ми дојде мензис се чуствувам вака дури не ми се живее ,а пак кога ке ми дојде уште пострашно станувааа,леле девојки најубави ве молам дајте ми некој совет како полесно да ги пребродам овие денови...
    ВЕ МОЛАМ ПИШЕТЕ МИ :(

2. PetraPanka3

PetraPanka3 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    432
    Здраво , кога знаеш дека некои симптоми ти се од пмс , нема што да се плашиш и да паничиш ...
    има некои како што ги нарекуваат трикчиња да се намалат симптомите на пмс , но сепак и не се баш кој знае колку успешни ... не страадаат само анксиозните од пмс симптомите , туку сите жени ...
    Е сега кај нас симптомите потхранети со анксиозноста им даваат поголема сила...
    По осетлива си , по нервозна... најубаво е да се напиеш нешто за смирување некој чај или б6 ...
    и мене ми е така секој месец ... пред и за време на циклусот ...

3. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    ама многу е неријатно еве пробувам во моментот да се смирам,ми се тресат рацете едвај пишувам и левата рака ми е ко смрзната и пак се плашам срцето глупости инфаркти ми поминуваат низ глава ,кнедла во грло како да се загушувам,во други ситуации полесно се справувам со тоа ама сега и со пмс ептен лошо немозжам никако да си помогнам еве сега ќе си сварам чај од камилица да се смирам малце можеби подобро ќе ми биде....а тебе исто ти се случува вака како на мене или..? леле пак анксиозни мисли ме совладаа не ми се верува :(

4. PetraPanka3

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    432
    Во такви ситуации најдобро е да не се паничи и нападот да се пушти да пројде, соземи се, легни, и остави го да пројде, написе нешто за смирување , во деновите пред да добиеш написе Б6 ... колку толку ќе ти помогне ... знаеш дека ти е од тоа што треба да добиеш и нема што да се плашиш

5. Winner-ka

Winner-ka Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    36
    Dragi site,

Jas sum potpolno nova na ovoj forum sto i pokazuva deka sum i poprilicno nova vo soocuvanjeto so ovaa tema i maka :) veke so denovi gi citam vasite mislenja od samiot pocetok na ovaa tema pa duri i osekam kako da ve znam odamna :) i iskreno mi se edinsvenata rabota koja mi gi otrgnuva mislite vo losite situacii nareceni stravovi.
    Jas stravovi imam od koga znam za sebe megutoa seto toa bilo vo normalna granica i totalno kontrolirano bez paniki i nikakvi losi simtomi. Sega imam 26 god. i odednas mi se pojavi ovaa SOSTOJBA narecena anksioznost. Normalno mi trebase vreme da otkrijam za sto stanuva zbor otkako gi posetiv site dezurni sluzbi, gi napraviv site mozni analizi (Eho na srce, na abdomen, EKG imam napraveno edno 5/6 pati vo poslednive 2 meseci, krvna analiza, alergii, ispituvanje na disni patista, ma sto uste ne) i normalno se e ne vo dobar nego vo NAJ dobar red. Nema potreba da vi kazuvam deka kako i site vas gi imam istite simtomi, misli i sto uste ne. Megutoa se trudam najsvesno da i pristapam na ovaa sostojba (bez nikakvi apcinja). Interesnata rabota kaj mene e sto jas pocnav da odam na psihoterapevt za edna rabota (iskreno smetam deka se super moment) za podocna vo tekot na terapiite da pocnat da mi izleguvaat site stravovi na povrsina (ocigledno dolgo sum gi potisnuvala) za sega seansite da mi bidat isklucivo za ovaa moja sostojba.
    Moram da se zablagodaram pred se na DUNJA megutoa i na site drugi devojki na ovoj forum koi nesebicno go delat svoeto iskustvo i soveti sto e OGROMEN cekor vo nadminuvanje na ova cudo, barem spored mene. Jas iskreno imam dosta prijateli/poznanici megutoa ne site se bas nekoja podrska vo seto ova i razbirlivo kako i da se koga ne pominale niz vakvo nesto, samo toj sto pominal znae.
    Jas ja simnav Linden metodata koja ja preporaca Dunja i stvarno e super, ali iskreno posto sum nova vo ova, mene uzasno me faka panika da ne mi prejde ovaa sostojba vo uste polosa? :( inace se trudam so cela sila da iskacam i druzam i pokraj toa sto mislam deka ke se onesvestam, imam i decko megutao ne e bas zapoznaen so ovaa moja sostojba zasto mislam deka nema da svati :( od doma imam super podrska sto e dobro ali celo vreme sum vo strav deka nesto loso ke mi se sluci, bez razlika na se ... :(

Namerno se narekov winner-ka :) posto silno veruvam deka taka i ke izlezam od sostojbava samo neznam kako...seuste :( iako imam nekolku dobri raboti koi rado bi gi spodelila so vas ponatamu... :) posto ova mi e prv post :)
    Vi blagodaram na site, koi veruvajte indirektno mi pomagate so vasite iskustva, me pravi posilna toa sto znam deka ne sum edinstvena (posto iskreno taka se cuvstvuvam kako nekoj freak, i kako site naokolu da se silni i bezgrizni, a samo jas zamislena i izgubna vo ovoj strav)

Pozdrav do site :)

На dunja и PetraPanka3 им се допаѓа ова.
  6. kiki-riki

kiki-riki Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    121
    неможам повеќе ме гушииии ми се плаче ;( уууфффф

7. PetraPanka3

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    432
    Добре дојде и ти винерке :) и ти посакувам навистина да бидеш винерка, да пишуваш често , а не после преставувањето да изчезнеш ... А кики-рики врати се назад во постовите ќе видиш колку девојки се жалат на таа состојба ...
    Позз

На Winner-ka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Winner-ka

Winner-ka Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    36
    Fala ti mnogu Petra Panka...ne planiram da izceznam :) ke pisuvam kolku mozam pocesto...
    So ogled deka kiki-riki se pozali sega samo da i kazam nekolku raboti:
    - koga ke ti se place slobodno da se isplaces - stvarno i dokazano e deka e ventil vo stresnite situacii :)
    - ako ti se veruva i jas se gusam dodeka ova ti go pisuvam, pa momentalno dodeka sum posvetena na forumov razmisluvam sto da pravam za da ne mislam na toa...mozebi film nekoj normalno optimisticki ili nekoja komedija, nekoja kniga neznam bilo sto sto ke ti pomogne vo toj moment...jas imam i edna druga rabota sto pravam moze ke bide smesna ali nekad pomaga vo najkriticnite situcii...se javuvam kaj nekoja drugarka koja obicno mnogu zbori i ne zatvora usta i te "gnjavi" :) so najsitni raboti pa ako nisto drugo vo tie 10/15 min ke mi go otrgne vnimanieto barem dodeka pominat simtomite...posto jas sum vo ovaa sostojba nekolku meseci, ima drugi koi se so godini i sigurno imaat pogolemo iskustvo vo nadminuvanje na kriticnite momenti...

На dunja, kiki-riki и PetraPanka3 им се допаѓа ова.
  9. kiki-riki

kiki-riki Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    121
    фала за помоста
    а за плачење знам дека е подобро ама имам мали деца па кога ке видат дека мама плаче почнуваат и тие па мора да собирам
    ама ај ке помине, како досега така и сега

10. Winner-ka

Winner-ka Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    36
    Izvini neznaev deka si so mali deca...ahh sto ubavo decinja, neznaes kolku sakam i odvaj cekam da imam :) mislam deka se togas ke pomine, neznam moze i gresam neli...se dodeka ne si na toa mesto ne mozes da znaes :)
    Ima edna kniga neznam dali ja znaete od makedonski avtor e, se vika "Najgolemata vistinska tajna na svetot", mene mi ja donese majka mi i me molese so denovi da zemam barem da pocnam da ja citam pa potoa ako ne mi se sviga da ja ostavam...obicno ne pagam na nekoi psiholoski knigi posto mislev deka i ova e takvo nesto megutoa ova e super...se raboti za toa kako nie kako covecki sustestva funkcionirame i kako funkcionira nasiot mozok...iskreno mnogu korisni raboti ima sto pocnav da gi primenuvam...nemam elektronska verzija na knigata ako slucajno se snajdam obavezno ke vi pustam link, ako ne dokolku ste vo moznost nabavete ja...ke se potrudam da doznaam kade moze da se najde...do togas da se trudime so standardnite metodi neli :)....pozitivni misli iako znam kolku e toa tesko... :(

11. psiha

psiha Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    7
    Uff luge , trgnav za sk ,i dodeka stignam uff sto pati se ispotiv i edvaj xekav da stignam pak stomah pocna da mi se losi da mi se gadii da urigamm ,i panika i ete use sedam i use mi raboti sto ke da e? Me faka panikaa stravv pomagajtee

12. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.105
    Знаиш дека ништо не ти е нели, тоа ти е паничен напад, свесен си дека ништо нема да се случи, само што ете те фаќа страв, не си дома, не си близу до дома, и мислиш дека ќе ти се слоше, почекај, без стресови, смирено, за 15тина минути пола саат најмногу ќе помине, диши длабоко и смири се пред се, знаиш што ти е, милион пати сме зборувале. Ако не можиш да се смириш, фино лепо земи апче за смирување да се напииш, и смири се, јас утре одам да живеам сама во ск, студентка нели сум, па гледам да се соберам, и да не мислам на ништо, зашто ништо не е посилно од нас, и кога сме силни и опуштени, нападот побрзо си мине...

На SanjaBucka, dunja и PetraPanka3 им се допаѓа ова.
  13. Azzura

Azzura Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2011
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    150
    Добро, до кога ќе зборам дека треба да ВИЗУЕЛИЗИРАТЕ како оваа состојба ја пуштате низ вода , река и СИ ОДИ?! Едноставно, замислете си дека си оди. Прифатете дека дошла, подзастанала и вие не ја сакате, не ви се свиѓа и ја пакувате во картонска кутија, или во контејнер и ја фрлате пак во вода. Си оди. Замислете како и го вртите грбот! Кога пак ќе дојде, ПАК истото...
    И Дуња (јадна жена) се уби од зборување ИГНОРРР ... ајде добро, на сите ни е мачно - да. Ама обидете се веќе, обидете се да сфатите дека нема никакви болештии- само состојба на умот...
    Ајде малку похрабро.

Психа до кога ќе те убедувам да пиеш хелкес пред пат?! Аман брате, ако патуваш, застани, смири се, напиј се хелекс , али ако возиш- не пиј. само застани и смири се малку, пиј вода- водата е добра во такви ситуации. Кога ќе дојдеш дома, напиј се апче едно и миррррррррррррр....

Ајде сите вечер да вежбате дишење правилно и ВИЗУЕЛИЗАЦИЈА ...поздрав до сите :*

На PetraPanka3 и Winner-ka им се допаѓа ова.
  14. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    Здраво,
    мојот,,игнорр,,не вреди или пак вие не се трудите доволно да го практикувате....Ајде да се обидам вака...штом тргне нападот значи било кој од симптомиве речете си гласно,,море мавни ми се, бегај од мене,,станете и фаќајте се за работа која претходно сте откриле дека ве преокупира.Процитав Винерка(добредојде мила)го прави тоа со телефон, да и ја стака правев.Излегував во двор, на тераса или седнував да работам на компјутер...пишував планирања...Знам првите минут-два неможете да се сконцентрирате, се вртите, се мешкате, се потите....ама поминува...Понекогаш пиев голтки ладна вода или вода сошеќер ..и тоа помага...важно е да најдете начин да го прекинете ланецот,,страв со страв се храни,,
    Јас знам колку оваа ке ви изгледа ,,веќе слушнато,, и дека по читањето веднаш ке го заборавите ама за промена потрудете се да го спроведете...нападите од ден на ден ке губат на интензитети трање и ке исчезнат..немој ве молам да прочитам ,,има ли оваа состојба крај,,ИМА.
    Јас ја победив анксиозноста ке ја победите и вие!!!!
    Психа ....ништо..се случило може шеќерот паднал....понекогаш и денес ми се случува кога ке се напрегам физички(а не сум научена, ај, аја..)да ми се стресат нозете и рацете и мачнина да ми тргне...се напивам чаша кока-кола не повеќе и за 5 мин.сум нова, јадам и чокоадо, јадете тоа е антидепресив и банани има магнезиум во нив....
    Ете се обидов пак..може сум ви зборела вакво нешто ама ете пак....овие трикчиња со храна многупати ми дадоа сила да издржам некој напад ..но јас со сета сила се обидував и обидував да го игнорирам стравот се додека тој не се исплаши и побегна од мене, хеххехеех...не плашете му се исплашете го вие него...знаете колку бргу ке ве напушти ако не му обрнувате внимание...(игнорррррр)
    Поздрав мили мои ...ајде напред!!!! :inlove: :* |-)

На Winner-ka и SparkyAngel им се допаѓа ова.
  15. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    460
    Винерка, Ти посакувам добредојде прво, за жал, но барем ќе воочиш дека не си фрик ... :) .. Се надевам дека наскоро ќе бидеш одлично ...
    Психа, момче, силен си ти, ајде немој сега да се предаваш, одлично е во Скопје, не знам зашо сите ги фаќа паника од него .. .. :)
    Дуња, како си ми? Само даваш совети, а ти? Се' е во ред? :)
    Останатите? Добри сте ми?
    Јас да Ви кажам се изнаиграв кошарка денес после 100 години, како слон на терен бев :), ама и после толку време, прецизноста не ме оставила .. сега мислам дека ковчињава да ми знаат да зборуваат, ќе ме пцујат до задутре :D, а и секое мускулче исто така и слабо мрдам, ама убаво ми е .. :) .. Светска работа е ова спортот, машина за елиминирање негативна енергија, што практично и ја немам, но здраво тело, здрав дух :D
    И ајде малку позитивна енергија овде на форумов, знам дека е тешко да направиш игнор и да се избориш со негативни мисли, но не е невозможно, чим успеавме јас, Дуња и Азура, ќе успеете и Вие ...
    Поздрави, не заборавајте да се смеете .. :)
    Ве гушкам и бакнувам! :)

16. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Винерка добредојде и од мене..се надевам дека сите заедно ке успееме да ја победиме анксиозноста. Девојки само волја и храброст за да се соочите со вашите стравови..кога стравовите што ги потиснувате ќе почнат да излегуваат на површина..верувајте ми се ќе биде мн полесно..Јас сум месец дека на терапија и почнав да се соочувам со сите моие стравови..мн е тешко ама тие полека се намалуваат и се надевам дека ке успеам да излезам од овие маки..позз до сите

17. Winner-ka

Winner-ka Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    36
    Драги мои, фала ви на сите :) многу сум возбудена откако сум на форумов со вас :D ама тоа е добро и возбудата е добра нели... :) се трудам да применам доста работи кои ги давате како совет, али еве имам еден проблем...јас од нај посветена на рекреативен спорт од секој вид, веќе 2 месеци немам активност и секој ден се трудам да почнам пак...али цело време си мислам дека нема да можам да ги издржам вежбите до крај, дека ке се онесвестам и слично, веќе знаете :( ...а знам дека ќе ми биде невиден вентил во оваа состојба. Ова плус го кажувам од искуство зашто пред едно 7/8 години поминував низ нешто слично, али во многу поублажена форма без напади на паника и слично само имав стравови од болести - хипохондрик...сватив дека уствари имав премногу слободно време и дека морам да го исполнам за да не мислам на глупости...и почнав да спортувам се и сешто од пилатес до кик бокс до трчање и пливање и искрено имав огромни резултати...меѓутоа сега се осеќам тотално различно од тогаш...морам некако да се натерам а и сите вие, лелее кога ја читав Сања буцка како добро се осеќа после физичка активност искреноо одма посакав да смогнам сила и јас да почнам пак...
    Дуња - тотално се согласувам за начините на намалување на паниките...исто и јас правам, земам нешто благо, малку кока кола и слично, исто мене многу ми помага едно неколку добри прскања со ладна вода на лице и врат...
    сакам да споделам неколку работи кои мене мислам дека ми помагаат во надминување на нападите на паника, зашто тоа ми е најстрашно а стравот постепено ќе го бркам :)
    1. Земам од ВИТАМАКС апчиња се викаат Стрес Баланс (ги имаат сите Б витамини потребни за оваа наша состојба, значи Б1, Б2, Б3, Б5, Б5, Б12 + пивски квасец) вкупно се 60 во кутија се пијат еднаш дневно. Цената им е околу 400 денари, а ќе имате за цели два месеци и нема да ви биде потребно дополнително внесување на Б витамини (мислам во вештачка форма) во природна нормално. Ги има во Зегин поевтини се а ги има и во КОСМО продавниците.
    2. Дуња исто супер кажа битно е да се внесува магнезиум, меѓутоа кога можеме кога не преку исхрана затоа ми препорачаа комбинација на апчиња од три минерали (КАЛЦИУМ+МАГНЕЗИУМ+ЦИНГ) кои помагаат многуууу за оваа состојба...особено пред спиење. Исто се на ВИТАМАКС и ги има во Зегин.
    3. Мојата психотерапевтка која е супер :) исто поминала низ оваа наша состојба и многууу добро разбира како се чувствуваме и ми дава многу корисни совети, може ќе ви звучи смешно нешто од ова али се си има свое нели :) ми кажува дека многу е битно кога нешто правам сама да го направам. пр. чајот кој го пијам за смирување сама да го направам не некој друг да ми го направи, зашто битна е многу енергијата и желбата која ја внесувам во таа процедура...ова не ми го има кажано само она него го имам прочитано на многу места... :)
    4. Си правам чај кој се трудам да го пијам барем 2 пати на ден по една чаша ( маточина, хмељ и валеријана) мешавина на билки кои ги купив од Билна аптека. Сите се со смирувачко дејство а во оваа комбинација уште повеќе...

Ќе се трудам да ви пишувам корисни и природни начини за оваа состојба да се надмине...немојте да ме сватите погрешно дека јас го практикувам само ова, некад мислам дека ако не се напијам дијазепам ништо нема да ми помине...меѓутоа се трудам тоа да биде прилично ретко...
    Фала ви уште еднаш на ситее и одвај чекам да се приклучам на групата Немам веќе анксиозност :)
    Ќе се трудам за се ново што ќе откријам да ви пишувам ;)

На Azzura, SanjaBucka и dunja им се допаѓа ова.
  18. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    460
    Winner-ka душо, чим јас со 150 кг. издржувам и не се онесвестувам, ти верувам дека ќе леташ на терените драга .. :) ... Почни само и после 5 мин. ќе заборавиш на се' што те мачи ... Ако сакаш ајде заедно со мене на терен .. :) ..Најубаво ќе ти биде после тоа, ќе ме бараш цело време .. :D Од каде си? :) ... Поздрав до тебе .. :)

19. Winner-ka

Winner-ka Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    36
    Od Skopje sum... :) mila jas ne radi tezinata vo telo nego tezinata vo glava :) inace i jas vaka site gi terav da vezbaat...posto stvarno e najbolje...trcas, sportuvas i nesto drugo ili samo kosarka? posto jas od kosarka gi znam samo nasive kosarkari i deka topkata se vika basket :) ali mi se sviga mnoguuuu ideata, moze da se dogovorime za nekakov sport ;) taman da se vratam vo forma...fala ti za pokana, pozdrav do tebe i do ostanatite vezbacki idni i segasni :*

20. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    девојки а кажете ми дали некој од вас оди на јога и колу помага во оваа ситуација,баш сакам да одам ,дајте ми некоја информација