@Duhce123 далеку е ова од анксиозност. Се што можеш да направиш е да ја убедуваш да оди повторно на психијатар. Друго за жал не знам што да ти кажам. Делува дека ќе и треба долгорочна терапија и многу разбирање, љубов и поддршка од сите околу неа.
Da no kako da ja ubedam ? Edinstveno sto ke mi kaze ,povtorno me smetas za luda. Koga ke i se uveti toa vo glava ,ona misle deka site se protiv nea ,pa.duri i najbliskite. Se kara ,i ne prifaka sovet. So teski maki, ja odnesov prviot pat. A konecno i se sredi zivotot. Pred izvesen period se mazi. Bese presrekna. I sega naednas ,neznam sto i pridonese do seto toa. Dali ne gi pie apcinjata stvarno neznam , se custvuvam kako racite da mi se vezani. Neznam sto da prezemam...
Не знам ни јас, лоша ситуација. Зошто вика повторно ме сметаш за луда? Треба да и објасниш дека си многу загрижена за неа, дека не сметаш дека е луда, само дека и треба помош за да продолжи да живее нормално. Можно е да престанала да ги пие. Треба да имаш многу, многу трпение и емпатија со неа.
Споρед мене оваа состојба не е стρашна состојба. Κај неκои индивидуи е потρебно вκлучување на леκови и соодветна медиκаментација, за ρазлиκа од дρуги κаде што е потρебно само ρазговоρ со стρучно лице, психолог или психијатаρ во вρсκа со пρоблемот. Κај сеκој пациент е ρазличен типот на заболувањето, сепаκ човеκ тρеба сам да се избоρи со оваа состојба. Дали може да се надмине целосно? Не се чувствувам баш κомпетентна да одговоρам на ова пρашање.
Колку и банално да звучи, мене најмногу ми помага музиката. На слушалки, до даска, омилената плејлиста што ме тера да се размрдам. Понастрана од вести, катастрофични предвидувања... Ние луѓето немаме моќ и контрола во секоја ситуација, некои нешта се над нас и не се во наши раце, залудно е да губиме време и нерви за нив. Ако денеска се чувствувам добро, ако сум жива, здрава, со покрив над глава и ако моите најмили се до мене, благодарна сум за тоа... И се учам да го зграпчам секој ден. И работа, многу работа. Човек не може да мисли на две нешта истовремено. Ако мислам на работата, анксиозноста се повлекува во позадина.
Секогаш пред одење на одмор анксиозноста ми се интензивира, не дека дома ми е добро ама ипак... Знам таму нема што лошо и поразлично да се случи од дома ама ете мозоков триста на саат си мисли. Си викам како сите други "нормлни" луѓе пред одмор се среќни, расположени , се спремаат...јас се со мака и со триста мисли П.с не е до местото и до луѓето, на различни места, со различни луѓе истото ми се случувало Онака колку да си споделам
Oti ke te zeme Na majtap, nema da te sozali ke si igra so tebe, mazite sakas zeni so stav,da mu se sprotivstavis,da bidis silna, a ne mivki
И мене ми е исто. По враќањето дома се чувствувам како камен од срце да ми паднал. А секогаш едвај чекам летен одмор. Кога ќе стигнам на местото, веќе е друго. Најмногу можам недела дена да издржам подалеку од дома. Ништо не може да ми ја замени таа удобност, таа чистота... И во хотел со 5 ѕвезди да сум, не се чувствувам опуштено.
Ако некој си игра мајтап со мака која ја имам, нема да ми биде партнер. И поарно со време да знам. Плачам пред маж ми, и не се чувствувам како 'мивка'. Напротив. Ама ако ти сакаш животот да го поминиш во глумење... повели. Слободно.
Слушањето гласови не е симптом на анксиозност. Може да имаш параноја дека некој нешто ти прави зад грб, меѓутоа ниту еднаш ми се нема случено да халуцинирам или да слушам гласови. Не сум компетентна да кажам за што точно се работи, но сметам дека се работи за нешто покомплексно од анксиозност. Единствено што можеш да помогнеш е да ја пратиш повторно на психијатар.
Си била со сите мажи на планетава па да знаеш што сакаат?!?! Во ред е да имаш став, но исто така во ред е некогаш да се скршиш. Луѓе сме, не сме роботи. Анксиозноста доаѓа токму од тоа голтање на кнедли. Девојчето не е криво, едноставно минува низ лош период, а тој ако не сака да ја разбере за мене ТОЈ е обична мивка. Маж ми ми беше најголемата помош во целото мое патешествие со анксиозноста. Плачеше со мене, се радуваше со мене, едноставно беше достапен 24-7 за мене. Дури требаше на свадба да оди кај близок, но јас завршив во болница и остана покрај мене цела вечер, чекаше да заспијам. Тоа е вистински маж и тоа е вистинска љубов. Кога ти е најтешко, да ти подаде рака. Те молам да не делиш совети како треба да се однесува една жена према маж, бидејќи од таквите детски размислувања кои општеството ги наметнува, само ние патиме.
Toj ti e maz,zivoten sopatnik,srodna duša,vo dobro i vo loso, ne mesaj Babi I zabi,mozes da places pred nego te poznava podobro od samiot sebe I ti nego, Ali pred decko I toa sto kratko go poznavas I ne znae nisto za tebe,ne se place, nema da te sozali naprotiv ke te napravi I nezdrava posto ne ni znae sto e ankcioznost
Претходно ми беше дечко и плачев пред него. Пред да се омажиш треба да го запознаеш тој за кого ќе се мажиш.
Маж ми стана од неодамна. Инаку уште од самиот почеток не се криев ни која сум ни што сум. Така да, пак не си во право. Мислам дека и се вљуби во мојата несовршеност. На крајот од денот,љубов е љубов, истото е дали е маж или дечко. И мажот може да се разведе од тебе или да ти рече крши глава.
Секој одлучува за себе но мене ми е поважно да се исплачам и да ми олесни отколку мислењето на некој од страна што ме гледа и смета дека сум „нездрава“. Не се плашете да плачете пред други. Нека не ви е страв дали ќе изгледате “слабо“. Дали еден човек е силен или слаб не се одредува според тоа дали плаче пред другите или не, без разлика дали ги познава луѓето. Како што кажа членката погоре, од потиснување на емоции произлегува анксиозноста, но и други психички состојби.
Се' му кажав уште пред да се фатиме, а бевме заинтересирани еден за друг. И тој мене ми ги кажа неговите 'тајни'. Јас сум оваа: Сакаш да си со мене, или не? Колку порано ќе го запознеш некој, толку повеќе време и нерви ќе си заштедиш.