1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Winner-ka

Winner-ka Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    36
    Draga Ada...jas sum citala i znam deka jogata prilicno pomaga vo ovaa situcija posebno zasto se raboti za tehniki na disenje a toa e toa sto e potrebno vo ovaa sostojba...licno ne sum vezbala posto sum po priroda zivec i nemozam da izdrzam takvo tempo jas poveke se naogaat vo podinamicni sportovi, ali super moras da si probas i sekoj treba da si najde toa sto mu odgovara vo pogled na fizicka aktivnost....

Sto se odnesuva do mestata kade moze da se odi, mislam deka se odrzuvaa vo okolni ucilista vo naselbite osnovni sredni (drugite devojki moze poveke da znaat) a jas ke ti pisam informacija za vo salata Boris Trajkovski (ako si od Sk) dali se pocnati casovite po joga... :)

2. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    460
    Прво да Ве предупредам, пишувајте кирилица за да немаме опомени .. :) ..
    Не играм само кошарка, можам се што е со топка да правам, и пливање многу сакам, како морж сум :D ..
    А за договарање не е проблем, само кажи кога сакаш и готово .. :)

3. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    460
    http://www.youtube.com/watch?v=ZtMUtmnC9FY

".... Да те гушнам еднаш силно така чувствувам, да ти кажам дека не е крај на се' , едно срце имам тебе ти го подавам, сакаш земи го во себе чувај ме ....." :)

Поздрави за добра ноќ! :)

На Winner-ka и manja666 им се допаѓа ова.
  4. marinela5

marinela5 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2010
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    28
    како се справувате со несониците???синока не спиев баш најдобро со прекини и верувајте неспиењето нај многу ми смета се распагам кога нема да спијам доволно.најлошо од се е што се прашувам дали вечер ке спијам и помалку паничам.иако вакви денови се малку со неспиенје мн ми сметаат,како вие се справувате со неспиењето??????????????

5. Winner-ka

Winner-ka Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    36
    јас искрено немам проблем да заспијам пошто после цел ден улавење на мислите низ мојот мозок толку ме уморуваат што дури и ми се спие повеќе од порано, али затоа ми се случува да станам неколку пати во текот на вечерта и да неможам да заспијам, да морам да гледам ТВ и слично што исто исцрпува и изморува, џабе што убаво сум заспала :) Еве неколку совети за спиење мислам дека ти се добро познати али може пак нешто да испробаш:
    - топло млеко пред спиење
    - чај од камилица/мајчина душица и слично
    - гледај нешто опуштено на ТВ, некоја серија, филмче добро
    - ако си љубител на книгите некоја добра книга одма заспива
    - можеш и Персен да пиеш (на времето мене и тоа ми помагаше)
    Мислам дека ќе се пронајдеш во нешто и само еден совет ако неможеш да заспиеш не се нервирај, повеќе допринесуваш да не заспиеш, знам дека е тешко али остани смирена и прифати го, кажи си епа добро тогаш ќе гледам некој добар филм ;)

6. marinela5

marinela5 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2010
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    28
    и јас немам проблем со заспивање одма заспивам,но кога ке се разбудам во текот на нокта не мозам да презаспијам и тоа ме нервира а морам рано да станам да ја спремам керками за на школо .не е секогаш вака но сега сум во ПМС и тогаш посебно ова ми се случува.поздрав

7. Winner-ka

Winner-ka Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    36
    Незнам дали помага и дали можеш да уклучиш ТВ за да погледаш за повторно да те успие, ...кај мене тоа помага...а во ПМС и мене ми се случува и тоа а и многу сум по растревожена од вообичаено мислам на тоа дека повеќе ми влијае целата сосотојба. Поздрав :) очекуваме и друг совет

8. bllakce

bllakce Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    28
    zdravo devojcinja.odamna ne sum pisala od pricina da ne se zalam ama sega imam navistina potreba.mnogu me boli levata raka ramoto i nogata ne se izdrzuva ne mozam da ja potkrenam rakata celami e ukucena duri me boli pod miskata kaj gradata.ve molam za pomos od sto mi e zar moze od aksioznosta da boli tolku ili nesto drugo ne e vo red.ve pozdravuvam prekrasnis te.izvinete za latinica od mobilen pisuvam.

9. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    bllakce исто цел ден ми е така ме болеше ептен како некој да ме боцка со нош под левата града и во еден момент си помислив дека ке ја скинам :( страшно е да ,но се додека ти се таму мислите во болката и да не е од нешто друго нема да ти помине ,пробај игнорирај малце па види што ќе се случи и не се плаши од анксиозноста е...
    winnerka не сум од скопје ама тука живеам моментално ,така да ако знаете каде се одржуваат часови по јога во аеродром ќе ми биде од полза ...
    marinela5 исто и јас имам проблем со несоница неможам да заспијам ептен се мачам де на оваа страна де на другата ,ме заболува и глава и се од мачење и си земав еден чај за смирување го пијам пред да си легнам и еве овие 3 дена заспивам полесно...пробај и ти со некој чај..може и камилица

поздрав девојки !

10. kala86

kala86 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    Ада во аеродром се одржува јога на ул:Владимир Комаров над Тинекс во тоа дали е градинка или школо не сум сигурна.

11. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    Здраво девојчиња,
    несониците се навистина мачни посебно оние кои се појавуваат после кратко преспивање.јас тоа долго време го имав...и знам колку е тешко кога среде ноќ се шеташ по пижами до ВЦ или по собата,па легнуваш ио се молиш сонот да дојде, атој ко за инат не сака и утредента се ,,манташ,,ко изгубен случај на работа или дома...се едно..тешко еЗНАМ.
    Незнам како јас се отарасив од тоа ноќно,мачно бдеење ...,веројатно откако се смирив, откако си научив да го ставам животот пред анксот, ане обратно.Сакам да кажам дека се оваа ке исчезне и ке спиете спокојно ама пред тоа смирете го денот за да ви биде мирна ноќта.Тоа не бидува веднаши одеднаш ама бидува.
    Ме праша Сања Буцкакако сум оти самонешто,,советувам,,а за себе ништо не пишувам.....да,мила јас сум добро и намеравам да не му попуштам на анксот никогаш повеќе ни трепката на окото да ми ја помрдне , ане тахикардии да ми прави.Јас не му дозволувам на стравот да ме обзема да му долевам страв и да влезам во страшниот магичен круг кој ми одзеде многу години.
    Велат,,тоа што нема да те убие ке те направи посилен,,Да така е.Анксот ме направи посилна...додека бев анкс дозволував луѓето и,,да газат ,,по мене ми беше страв од кавги оти срцетои при најмала караница леташе 200....така Јас со изгубена самодоверба и зајачко срце им дозволував на другите,,преку мојот грб да излегуваат од своите дупки,, и крпа се сторив..може под да бришат со мене ....посебно на работа...Да ме видите сега..т.е.слушнете сега..ијас си го покачувам тонот(понекогаш и претерувам, хехе..)ама си истерувам по свое..навечер кога си легнувам си мислам како утре поубаво да си поминам и ако за тоа некој се обиде да ме спречи...лелеееее ржам...Оваа било мајката...да заборавиш на грижа на совеста и да си угодиш себе е ПРВИОТ чекор во надминување на анксот...немојте да мисите дека станав сурова ама конструктивниот егоизам помага во нашето излекување.И немојте да мислите дека оваа го измислив јас, не оваа ме научи мојот прекрасен психијагатар ама менеми требаше време да сфатам и да гоприменам...оттогаш се беше полесно..
    Сега заспивам како јагне, работам како коњ, во дадена ситуација станувам змија....(човекот е животно кое знае да мисли и зборрува па јас научив по нештод животните)...
    Поздзрав мили мои...оваа не значи дека камен сум станала, понекогаш ке ме нападнат солзите по изгубените ,,нешта,,ама со моите 46 научив дека со никаква сила неможам да ги вратам ниту да го променам минатото, ги бришам солзите се свртувам и загледувам напред!!!!!!!!
    ве сакам Дуња :* :inlove:

На nadez31, lelica, danika и 3 други им се допаѓа ова.
  12. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    460
    Дуњадрага, многу ми е мило што си добро, ме радува ова што го прочитав. Остани така. Не гледам јас дека си станала сурова или пак животно, оној кој го мисли тоа, е негов проблем. Точно е дека треба да си угодиш на себеси за да можеш да го победиш анксот, нормално на некои луѓе им смета тоа што си се свртел во своја полза и не си веќе како порано муле, туку цврсто стоиш зад она твое ЈАС. Тоа што те прашав како си, беше само од грижа, верувам дека го знаеш тоа, ама да си пишам јас пак .. :) .. Само на советуваш, и почувствував како да не ти оставаме простор да си ги искажеш емоциите ..А колку сме силни ние анксиозните ни самите не сме свесни, се додека не го разбудат зверот во нас, барем не сме коркачи како многу други личности. Како и да е, секој еден од нас поминува низ оваа животна етапа, така ми рече и мојот психич, дека порано или подоцна се случуваат овие работи, е сега некој е посилен да ги издржи неприметно, некој како нас не е... Битно е дека е минливо и не е страшно, само треба да си вложиме малку труд во себеси, баш она љубов е кога се сакаш себе и себе те сака тебе :) , па кога ќе го храниш едното со другото го достигнуваш скоро врвот на исполнета личност... Секако ова не е нешто што не го знаеш ... Те гушкам Дуња .. :)
    Девојки, несониците се дел од ова, и јас не можев да спијам, се измачував како идиот некој, сакав да замижам и веќе да паднам во сон ... Ееее не може тоа така. Се додека ни работи мозокот, нема да можеме да заспиеме, а нас постојано ни работи. Поминав низ главоболките, нервозите, напнатостите, солзите и слично .. и пак не спиев .. зборував со психичот, ми рече да си го слушам, телото, а не себеси и мозокот, ако правам како што ќе почувствувам, така и ќе го најдам мирот во себе ..после овој муабет со него се анализирав себеси, кога на крајот сфатив дека ако ми се спие и камења да паѓаат ќе спијам. Одлучив да не се замарам повеќе со тоа, ми беше гајле и со денови да не спијам. Полека полека, така немислејќи почнав да се заморувам, телото само ми побара сон. Не дојде наеднаш, но битно дојде. Не дека пак не се будев среде ноќ и бдеев како троа мавната со мокра чорапа :D , ама сепак, имаше колку толку сон. Кога конечно научив да ги контролирам емоцииве подли, сонот сам си беше присутен, значи се' што треба да направите е да си најдете мир со себе и ќе биде полесно. А, и ова... Во еден период заспивав со бебешка музика, ненормално добро ми делуваше, имам некои 50тина или повеќе такви мелодии, еден другар ми ги спушти и ми ги прати, и ден денес знам да си ги слушам и да уживам во дел од звуците на бебешките крикови .. :) Само опуштено драги мои, порано или подоцна, ќе си се наредат коцките .... :)
    Убава вечер пиленца, Ве гушкам и бакнувам! :)
    И секако, не заборавајте да се смеете, насмевката отвара железни врати ... ;)

На Winner-ka и dunja им се допаѓа ова.
  13. Winner-ka

Winner-ka Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    36
    Драги Дуња, Сања и сите останати ански девојки...каков надимак :)
    Кога прочитав Дуња низ што поминувала на работа и воопшто во нервозните моменти за време на анксиозноста како себе да се гледам...ама буквално еве вчера така ме нанервираа на работа што си дозволив нели јас самата...и почнав одма со гушење...лупање на срце...не кренав паника и слично али нормално непријатно посебно што си дозволила да те изнервираат и што се осеќам исто како Дуња ако почнам да викам дека срцето во врат ќе го осетам, дека ако дозволам да бидам лута дека ќе имам безброј симптоми пошто ете на некој сум му се налутила...ма ужас...а каква змиичка знаев да бидам претходно :) а сега врапче...и ете така ќе им дозволиш да те напнат, да ти го уништат денот...што е нај ама нај голема грешка пошто мислам дека сите тие луѓе ги осеќаат нашите ранливи моменти и нормално знаеме во каков свет живееме, тоа ќе го злоуботребат и искористат против тебе...безброј вакви ситуцаии има нели. Баш како што кажаа Сања и Дуња само ти си битна и само ти си на прво место, ако они неможат да се усогласат со твојот план/карактер и слично слободни се...ти си своја...јас се трудам да останам таква...и да верувајте поради тоа што ете ќе имам лош ден поради анкс. ќе откажам некој план на некоја другарка и одма носот горе...слободно, јас сум си најбитна нели, како и сите вие сами на себе.
    За несониците баш како што и кажал псих. на Сања и мене исто ми кажуваат да не се оптоварувам многу ако неможам да заспијам...пошто пак е се до мозокот...одма се активира она...леле у пм пак ли, утре како на работа, како по дома со обврски, кој со што...и доволно е да настане бура на емоции/бес и нормално да не може да се заспие...јас знам дека има мајки со деца, мораат да ги спремат и нив и децата и на работа и се...али па од друга страна од тој умор наредната вечер сигурно полесно ќе се заспие:)...само со убави мисли пред спиење и никако да не размислувате на тоа:што ако пак се разбудам и неможам да заспијам и сл. пошто на тој начин најавуваме на потсвеста тоа и да се случи...а сите знаеме колку е јака таа потсвест пошто сите ова што го имаме е токму таму...ви посакувам на сите најубав ден...искористете го сонцето и наполнете се со позитивна енергија...мене ме исполнува макс. :*

На danika и SanjaBucka им се допаѓа ова.
  14. Cielo5

Cielo5 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    98
    Девојки мои јас само сакав да ве поздравам, јас почнав со учење па доста сум зафатена и со целото овдешно прилагодување но сакав да знаете дека не сум ве заборавила.
    Бидете ми добри
    Ве гушкам силно силно најсилно

15. danika

danika Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    136
    Добро утро и убав ден на сите ви посакувам :) да ве поздравам и јас вака утрински со првото кафе ве читам,и само ќе кажам за Дуња и Буцка ве обожааааавам драги мои :!: додека ги читав вашите постови добив некако сила и храброст,уште еднаш се потврди големата позитивна енергија што ја делите со сите нас.winerka што ни се придружи,само цврсто и решително против анксот.Убаво кажа Дуња,ВАШИОТ ЖИВОТ ПРЕД АНКСОТ, а не обратно,тоа е тоа.
    Инаку јас сум добро,полека ,полека се спремам за еден убав момент што знам дека ќе помине одлично,тоа си го визуелизирам и тоа ќе ми се исполни,сигурна сум :) И јас имав еден период на несоница пред извесно време,ама не му придадов многу на важност,кога неможев да спијам го искористив тоа да си вежбам визуелизација на убави моменти,на ослободување од страв,на релаксација (што ја извежбав додека краток период одев на јога)...и сега е ок.Тоа траеше недела дена и полека,полека си се вратив на истиот ритам на спиење.
    Поздрави и гушки до сите мои драги феминки :hug: :hug: :hug:

На Winner-ka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    тој тинекс кај вучко така таму ли? или другиот тинекс кај бисер ?

17. kala86

kala86 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    тој тинекс кај вучко така таму ли? или другиот тинекс кај бисер ?[/quote]

Тинекс кај вучко.

18. zoceeee

zoceeee Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    70
    zdravo kako ste mi mene sega me udari pamnetot pak na bolesti da ne imam epilepsija

19. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    460
    Даника, ме радува што го слушам тоа, само храбро, се' ќе си дојде во ред, дај Боже се' што очекуваш да ти се исполни ... Позитивни мисли, окупиран мозок, добро друштво и прошетки ... е она што ќе биде од помош за анксот.... Плус добра музика и филм исто така, моменти за себе и релаксирaње ...
    Зоце, дали ти знаеш што е епилепсија??? Што зборуваш глупости, кој ти ги насадил тие идеи во главата??? :) Зоце, за да имаш епилепсија, треба да имаш историја на болести, А ТИ ГО НЕМАШ ТОА, не ме терај да се објаснувам сега, затоа што е излишно, уживај во денот и ослободи ги телото и умот, фокусирај се на нешто убаво и не мисли на секакви глупости .... Аххх бе Зоце беее, што ли ќе извадиш ти следно .. :) ... Oлабави се малку драга, НЕМАШ МЕСТО ЗА ПАНИКИ, ТАМАН СИ, ДА НЕ РЕЧАМ ОДЛИЧНО СИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
    Вие сте најбитни, одржувајте се, колку вложувате во Вас и Вашето тело, толку тоа ќе ви враќа во понатамошните години.. Еве затоа јас конечно полека полека почнав да се враќам на спортот, и се вратив на кошарката, вечер можно е и фудбал да играм, и не ми е гајле што ме боли се' и секое мускулче, убаво ми е, ќе боли додека навикнам, долга пауза имав а и дебелината си го прави своето, рикнувам после саат време играње, ама доволно е за почеток, битна е желбата, а кај мене ја има во изобилство .... :) Едноставно сум среќна и исполнета и додека трае тоа, ќе го грабнам и искористам до максимум .... :) , мислам од денес за денес, утре е уште една друга , се надевам убава приказна .... :)

Ретро песниче за убав ден ... Ајде вака да и запееме на АНКСИОЗНОСТА ...
    "Разбери ме, во мене немири се борат, да одам БЕЗ ТЕБЕ ЌЕ МОРАМ, по својот со песни послан пат ..." :)

http://www.youtube.com/watch?v=XmbqJlL5TEA

Убав ден драги мои пријателчиња, насмевнете се, погледнете му на денот во очи, зграпчете го и измоделирајте го по Ваш вкус ....
    Ве гушкам и бакнувам!

На manja666 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    И јас само да ве поздравам драги мои феминки...како што кажа Сања..насмевнете се...почнете го денот со насмевка..никаква анксиозност не ни може ништо...праќам бакнежи до ситеее...:*