Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Добредојде на форумот :hai:

Кога ќе надвладее анксиозноста веќе доаѓа до напад на паника. Тоа што го опиша се типични симптоми на напад на паника.

Прво, пробај да се смириш. Фокусирај се на дишењето. Вдишувај и издишувај длабоко.

Второ, појди си на лекар и најпрво испитај дали е се во ред, за секој случај.

Трето, појди и кај психолог да те упати стручно како да се справуваш со симптомите.

2. Rakcencence

Rakcencence Активен член

Има ли некој искуство да сподели со Хелекс?

Мене анкциозноста ми е од пред 3год и не сум била на лекарства, сама искачав на крај, ама овој пат ме доведе до раб, па почнав со мала доза половинка 0,25 сабајле пола навечер. Психијатарот ми кажа по пола или по цело да пробам да видам како ќе ми одговара повеќе. Промена дали имам минимална па мислев со цело да пробам ама незнам страв ме фаќа.

3. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Да, тоа се симптоми на анксиозност кои најчесто се јавуваат поради потиснати емоции, некажани зборови, стрес, итн. Кај анксиозноста се е душевно. Звучи бизарно, но се она што го чувствуваш е објективен страв од субјективна природа. Не би ти рекла да се опуштиш или смириш туку да се исплачеш и да го исфрлиш сиот гнев надвор. Не ти откажуваат белите дробови туку неправилно дишеш. Пиши на јутјуб како правилно се дише. Се дише со потигнување на дијафрагмата, а верувам дека во моментов дишеш исклучиво со подигнување на граден кош, НЕ. Доколку продолжи ситуацијата, трае и неможеш да функционираш нормално, не го губи времето, туку веднаш на психолог. Што побрзо дознаеш зошто ти се јавила и што значи анксиозноста, подобро за тебе. Запамти, телото функционира под влијание на мозокот. Твоите емоции, фобии, трауми директно или индиректно влијаат на секоја телесна дразба.

#Nicky and GirlLove like this.
  4. QueenBeyonce

QueenBeyonce Истакнат член

Да, јас.. често знаат да се појават. Првиот пат кога се запознав со анксиозност од овие симптоми како и кочење на вилица, завршив во итна помош. Но после долгоро искуство и изучување на областа, научив да се носам со нив.
    Има апликација која може да си ја симнеш и ти помага доста. Имаш вежби за дишење и слично кои моментално ќе ти ја намалат напнатоста.
    ROOTD се вика. Се надевам ќе ти биде од корист.

#Nicky and gogimica like this.
  5. Beautiful_life

Beautiful_life Истакнат член

Da imam i jas ama ne grizi se nisto nema da ti se sluci. Koga nesto ke pocustvuvas vikaj si nisto ne mi e se sto mi se slucuva e vo mojata glava. Meditiraj, setaj, gledaj komedii, citaj knigi, cisti po doma ispolni si go vremeto da ne mislis na nisto loso.

#Nicky likes this.
  6. Beautiful_life

Beautiful_life Истакнат член

Ti blagodaram ke probam postepeno da si se vratam na kafeto da pocnam da go pijam i da ne se plasam deka nesto ke mi se sluci.

7. #Nicky

#Nicky Истакнат член

Благодарам на сите, патем се наоѓам во многу комплицирана ситуација, во Април месец бев Берлин на прошетка и ме затече ситуацијата со Корона, јас стравови си имам од секогаш од се почнав да се плашам во последно и мислам ситуацијата со Короната ме докрајчи почнав тешко да дишам и помислив заразена сум и така го добив првиот напад, во Берлин после многу испитувања се испостави дека станува збор само за анксиозно пореметување, дојдов Мк и пред 1 месец посетив психијатар Мице Дудучки Куманово по препорака дека е најдобар, ми даде терапија ја земав 3 недели, а истовремено ми доцнеше циклусот и тестот за бременост покажа позитивен, сите апчиња ги прекинав истиот момент, бидејќи на ова чекаме повеќе од 3 год. Прекинувањето се случи 04/08 и од тој ден наваму сум катастрофа. Прво не сум смеела така наеднаш терпаија да прекинам (ама емоции ме фатија толку чекавме :( )
    Првите 2 дена после прекин јас бев шлогирана, буквално почнав да халуцинирам, ми се вртеше се, градите многу се стегаат и колку да не сакаш да паничиш само доаѓа. Во консултација со други лекари психијатри кажано ми е да не земам ништо до 3ти месец, а состојбата ми е многу лоша, само бедоксин смеам и денес најдов сајт разговор.мк да разговарам онлајн со психолог да видам дали ќе има подобрување.

8. Rakcencence

Rakcencence Активен член

Знам дека е тешко, ама ниедена личност и ниедно апче нема да ти помогнат како самата ти на себе, се е во твојата глава. Многу луѓе се борат со анкциозност без никакви лекарства, а и бедоксинот не е лоша опција, магнезиум исто, природни чаеви за смирување. Особено на почетокот уште кога не си запознаен со анкциозноста и незнаеш што се да очекуваш од симптоми мене тогаш најтешко ми беше. Ама нека не те плаши никаков симптом не си сама во ова. Па здравје кога си добиеш бебенце се’ ќе ти се смени може тоа и најголем лек да ти биде. Поздрав.

Bezimenka90 and Осе like this.
  9. AsteryStella

AsteryStella Истакнат член

Ве молам искуство со пасифлората на Алфа Лаб.Имам несоници со диезепамот заспивам,ама не сакам да го користам повеќе,многу зависност ми ствара.Сакам да пробам/почнам со пасифлората.
    Ви благодарам однапред.

10. QueenBeyonce

Земај бедоксин, магнезан, валеријана, чај од маточина, лесна физичка активност(прошетка),прави нешто што го сакаш, во кое може да се внесеш. Психотерапија може многу да ти помогне.

#Nicky likes this.
  11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Не е јако од 0.25. Штом немаш ефект со пола, пробај со цело штом ти рекол психијатар.
    Ко почнував со АД ми препишаа и два пати по 0.5, па намалив на едно и сега скоро 7-8 месеци пијам по потреба многу ко ќе ми е лошо. Не ми направија зависност, немам потреба од нив за спиење, а најмногу ми делуваат за смирување особено по паничен напад.

mal.ecka and Rakcencence like this.
  12. venividivici

venividivici Истакнат член

#Nicky, QueenBeyonce and Sahlene like this.
  13. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Еве што одговори добив од моите не можсм веќе да им објаснувам
    Мајка ми :
    Gledaj raboti da ne placis za parce leb koga ke ne nema nas.
    Umri ne pred vreme pa duri togas ke si ja pees pesnats
    Gledaj da ne ja izgubis i taa rabota sto ja imas pa posle ima za sto da places.
    Ako te vidi kolku vredis shefot ke ti ja dade pokapata pa posle barajsi rabota. Kako tebe gi ima so kupovi.
    So sedenje po cel den i spienje sekoj den do 9h nema uspeh. GLEDAJ PRAJ.Imas 30g ne znam koga mislis da zbiras staz . Sekoj maz bara da nosis pari. Pomina vremeto koga mazite gi ranea zenite. Sega sekoj maz te gleda ako vadis pari OK ako ne ke ti ja dade pokapata.

Сестра ми:
    Abe ne znaes zuvoto da go zivееs.

Ke placis nekoi den za ovie gluposti s ega so gi prais

Добро дали се е ова вистина?.

Last edited: Aug 17, 2020
  14. Anie93

Anie93 Популарен член

Ехееј ова од сестра ти колку пати ми го имаат речено:Dама може и така ее, не размислувај кој што како рекол, прекинувај одма. Не размислувај, рекле, рекле, пробај што побрзо да пуштиш низ тебе:Dјас лично мислам дека треба да бидеш малку построга кон себе, не се жали и самосожалувај цело време, како другите ти рекле вака онака, врати им и ти како што мислиш дека треба и ајт чао пријатно:hai:

Rakcencence and GirlLove like this.
  15. Anxiety

Anxiety Истакнат член

Не треба да им се докажуваш ако твоите се не зрели и не сфаќаат дека работите постојат , а ако сакаат да сфатат седни ги нека прочитаат тука што се дешава на форумот , инаку најдобро е да си ги остваруваш целите , тешко е во нашата држава но животот е борба и мора јако и со луѓето исто , а не се обидувај повеќе да се објаснуваш напротив учи да станеш силна во животот , нас не турнал на 30, на 50 што ќе правиме треба само јако уште од сега , сега се жртвуваме за понатаму да ни биде полесно во иднина.

16. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Дали е можно во плодни денови и овулација да чувстувам анксиозност, да се препотувам, ми се плачи, ме гуши и сл.
    Дали е сето тоа нормално?
    Од сабалје плачки и не убај чувства.

17. mynameislove

mynameislove Популарен член

Здраво борци. Препорачајте ми добар когнитивно - бихејвиорален психотерапевт :)

18. Anie93

Anie93 Популарен член

Па боље анксиозна да сум отколку депресивна тогаш е потешко да си помогнеш, вака паничиш под стрес си ама знаеш ништо нема да ти се случи:D а сега депресивново чувство повеќе ме мачи и плаши;(

Anxiety and GirlLove like this.
  19. QueenBeyonce

Да. Мене особенo во ПМС ми се зачестени сите симптоми.

Sahlene and GirlLove like this.
  20. GirlLove

GirlLove Форумски идол

И како се справуваш?