Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. gazi

gazi Нов член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    nekoj da mi pomogne bef pod depresija sega malce ja drzam pod kontrola ama navecer imam napadi vo son so potejne zbrzano srce i mi se cini kako da mi se slucuva nesto mnogu loso ?

На bibiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  2. littleflower

littleflower Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.484
    Ве молам ако некој пие деметрин нека одговори, и во кои дози? Даден ми е од лекар 5 мг пред спиење, но не ми помага. Секако ќе зборувам со него, и знам дека секој организам е за себе, но ме интересира како им делува и на другите.

3. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.997
    Ако е во сон, можеби имаш само кошмари? А, може и да е анксиозен/паничен напад, навистина никој оттука не би можел да ти каже точно. Дали посетуваш психолог/психијатар или земаш антидепресиви? Некогаш и тоа може да игра улога, па да треба да се прилагоди дозата...

Него, колку само ме иритира што, кога си анксиозен подолго време, доаѓа до оној степен кога што и да кажеш, околината ти го припишува на анксиозноста т.е. дека е небитен, нереален проблем.
    Мислам дека веќе за 3+ години добро научив што ми предизвикува анксот (иако некогаш знае да изненади со симптом, ама и тоа се учи), а добро знам што е вистински физички симптом.
    Пред неполн месец паднав на скали и тоа право на кичмата и имав огромна, црна модринка. Среќа на рентген снимката нема повреди, но осеќам дека можеби некое нервче или мускул е малку зезнат пошто ме заболува местото често (посебно сега, пред циклус) и ми се дрви ногата, некогаш дури од задникот, па до прстите долу и ме буди од сон од што трпне и е здрвена. Ништо страшно, имам закажано за физикална на 7ми, ама ме нервира кога „ништо не ми е, треба да занемарам.“
    Сеа, нормално дека ми се имаат подзавртено мисли у стил што ако нема доволно крвоток во неа, па да дојде до ампутација, ама знам дека е смешно и не обрнувам внимание на таа мисла. :D
    Но еве, сношти и прееска лошо сум седела дури работев и си трне скоро цело време, ѝ кажувам на мајка ми, ми вика „Ништо не е, знаеш дека е симптом од анксот.“, ќе спомнам на другар(к)а нешто, одма иде „Па ти треба да прекинеш да мислиш на тоа.“, ќе ми направат хехенце сум била ко Мелман од Мадагаскар...
    Стварно избегнувам да зборувам за тоа, на прсти се брои за овие три години колку пати сум се пожалила, а јас слушам секакви глупости со саати, од тоа како другарка ми мери стрии и да давам извештај дали се намалиле за милиметар, анализи зошто на другава некој на Инста слајдерот со :inlove: за кјутнес не ѝ го повлекол скроз до крај, ама у реду е, тоа се реални, опасни по живот проблеми.
    Не знам ни зошто го пишувам ова, ама ете, ми дојде еден рант малце да удрам.

На lonely222 и QueenBeyonce им се допаѓа ова.
  4. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.292
    Допаѓања:
    16.596
    Дајте што да прам со желудникот, ми се лоши, вчера повратив, дали од нервоза нз.
    Ме боли желудник ;(;(

5. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.040
    Допаѓања:
    5.918
    Тргна ли на психолог?
    Нормално е дека е од нервоза, не правип ништо обиди се да се релаксираш и не обрнувај внимание на желудникот, мислите насочи ги надруго место

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  6. QueenBeyonce

QueenBeyonce Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2014
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    902
    Како што пиша членката погоре, многу фактори играат улога. Може е еден најобичен страв во сон, може да е нешто друго. Може спиењето си го поврзуваш сп нешто лошо, до толку се имаш поистоветено со тоа, што секоја вечер очекуваш да се случи нешто лошо, па и се случува. Сепак ова се само претпоставки, помош може да добиеш само од стручно лице кое добро се разбира во ова област.
    Инаку @calliope те разбирам во потполност. Често пати се дешава никој да не ме сфати сериозно, а да е сериозна ситуацијата и да добивам постојано коментари од типот ,,се ти е во главата". Едноставно повеќето од луѓето се навикнати да зборуваат за себе и своите проблеми, а другите да ги сметаат за лица кои постојано се жалат.
    @GirlLove земи ако имаш црн(активен) јаглен и направи чај мешавина од жалфија/нане/кантарион.

На calliope му/ѝ се допаѓа ова.
  7. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.292
    Допаѓања:
    16.596
    Не појдов на психолог.
    Ќе се напијам чај од нана си сварив .

На QueenBeyonce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. gazi

gazi Нов член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    se slisam na tel so psiho terapet mi dade samo helex 0.5 i eglonil 50g po potreba ama bas ne me faca sekoja vecer na sekoja treta ili cetvarta vecer imam napad me budi vo son se plasam i srceto mi lupa zabrzano se slucuva i preku den ama preku den mozam da kontroliram so rabota i taka umot ne go stavam tuka ama preku vecer nekogas mn loso ☹️☹️

9. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.040
    Допаѓања:
    5.918
    Не одовлекувај за психологот, колку што можеш побргу отиди, веруј многу ќе ти помогне, ќе речеш после што не отидов порано. Џабе ти се тука сите совети, друго е психолог.

На QueenBeyonce и GirlLove им се допаѓа ова.
  10. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Здраво. Има ли тука некој да сподели искуство со окп? Некој за кого тоа е минато или барем функционира нормално и покрај тоа. Може и препорака на психотерапевт специјализиран за окп. Фала.

11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.801
    Допаѓања:
    40.758
    До сега на терапии кај психолог не си била?

12. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.997
    Разговарај да ти даде Пропранолол за забрзаниот пулс, тоа е бета-блокатор чија улога е да ја успори и регулира работата на срцето. Обично за анксиозност се пие многу мала доза, до 10-20ина милиграми. За другиве не знам, пиј си ги по потреба како сте се договориле. Обично насетуваме кога ни наидува појака анксиозна епизода, па пробај тогаш само да пиеш. И јас пијам Хелекс од 0,5, ама не е работата да посегнуваме секогаш по него.
    Највеќе што можам да ти кажам е да забележуваш дали ментално само, дали во некоја тетратка или на телефон, кога т.е. после какви настани те фаќа нападот. Дали е стрес на работа, дома, расправија со партнер или друштво, негативна мисла или едноставно ти се всадила мислата дека на секои 3-4 дена имаш напади, па ги очекуваш да се случат и ко што може да погодиш - навистина се случуваат.
    Мојата анксиозност така почна. Првиот пат имав паничен напад после 10ина часа минати ваму-таму и баш седнав да јадам, почна од преголем замор и натрупани информации да ми се мати и да ме фаќа паника што и како. Неколку дена подоцна, ми текна на ситуацијата пошто во слично време и така подизморена седнав да јадам...и пак се случи уште еден паничен. Потсвеста е зезната работа.
    Муабетот ми е: треба да си приметиш дали нападите ти влечат некаков корен и што побрзо да научиш да се дефокусираш од тие мисли. Мене неретко ми помага да си гледам цртани навечер. :D
    Имаш доста техники за справување, разговарај со терапевтот да ти каже неколку, пребарај на ЈуТуб да најдеш нешто што ти одговара, има назад низ темава доста корисни видеа, сигурно некое ќе ти се најде. :)

13. Anxiety

Anxiety Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2019
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    309
    Премногу токсини ... GERD можеби ...

14. gazi

gazi Нов член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    najpovece me faka koga imam negativna misla i nekogas ke se pojavi koga sum vo teretana od zamor i preku den znaje da me omalaksa i da me tera na spijejne ama i da sum sloboden da sum doma pa da sum omalksan legvam i nemozam da spijam se plasam ko ke legnam sigurno zosto tuka mi sedi umot poveke pati

15. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    629
    Dali nekoj od anksioznost ili stres imal konstantna zashemetenost vo glavata.? Jas pred da dobijam a I sega znaci od prilika edna nedela postojano glavata mi e zashemetena I cuvstvo kako da mi sme tegni nesto vo predniot del od glavata.

На Nellie му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    629
    Cajot od zolta kantarija dokazano pomaga za smiruvanje. Mozes da pies edna solja sekoja vecer. I pustisi relax music zatvorigi ocite i fokusirajse na muzikata i dishenjeto I nisto drugo.Razgovaraj so lekar za ostanatoto.

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Само кантарионот не се меша со антидепресиви, за тие што пијат не е дозволено.

На DAngel, lovely girl M и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.292
    Допаѓања:
    16.596
    Не сум била, само на психијатар одам. На 3 месеци.
    Може ЛП..... Некој..... Хелп

19. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.997
    Добро, не е невообичаено да те фати после физичка активност пошто адреналинот и пулсот ти се покачени, а пошто сме анксиозни, со тоа ни се вклучува т.н. бори се или бегај систем/реакција.
    Значи тебе воглавно те плаши мислата од анксиозен/паничен напад, што е случај кај многумина од нас, вклучувајќи ме и мене. Јас за 10ина дена почнувам со когнитивно-бихејвиорална терапија и се надевам конечно ќе ми се погоди, па и јас ко тебе да ги оттргнам мислите од најлошите можни сценарија при секој физички симптом. Доколку си во можност, би ти препорачала да пробаш со психолог, не само психијатар кој ете, веднаш дава апчиња.
    И гледај што почесто да си повторуваш дека ниту еден симптом нема навистина да ти наштети физички.
    Последниве месеци умрев веќе од висок, брз пулс и палпитации, а пред недела дена правев рутински екг и ехо, срцето ми е најздраво што може да биде.
    Кога ќе насетиш неубави мисли, пробај ја 5-4-3-2-1 техниката т.е. наместо да ги внесуваш мислите во она што ти се случува телесно, фокусирај се на надворешноста/околината и наброј си 5 работи што може да ги видиш, 4 што може да ги допреш, 3 што може да ги слушнеш, 2 што може да ги помирисаш и 1 што може да ја вкусиш.
    Набројувај полека, ако треба и опишувај си „Аха, првата работа што ја гледам е книга со сини корици/Надвор слушам како минува мотор по улица, се прашувам каков ли е по боја/Го чувствувам вкусот на мастиката што ми е во уста.“, итн.
    Со среќа и не се плаши да разговараш со стручни лица што повеќе. Ги слушнале тие нашиве стравови илјада пати. :)

На QueenBeyonce и kristina.k им се допаѓа ова.
  20. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.940
    Допаѓања:
    16.959
    Сега има стомачни вируси и фака со болки во стомак желудник, истотот ми се случи пред некоја ден, прво почна со желудник па потоа со пропратни симптоми карактеристични за стомачен вирус, може и да е до тоа а не до анкс.