Znaci navistina se pojavi i jas odkako si go srediv zivotot doziveav prekin na edna dolga vrska veridba pa razvod... odnovo se zaljubiv sega sum edna godina vo brak.. ko gi imav problemite gi pominav bez nitu edna proliena solza tolku jaka sto jas gi tesev moite roditeli za mojata sostojba.. sega odkako sum srekana preku den mi se smena se prekuden me napadnaa site losi misli.. strav od smrt i od bolesti... nikoj nemoze da svati so nema preziveano i nikoi ne se priblozuva so razbiranje. Samo slusav aman ne panici.. aman sama si go povikuvas losoto.. no nikako xa svatat deka toa vo momentot ne se konteolora taka lesno.... jas bev tip sto na site im gi slusav problemite i im naogav resenie omilena megu drugarkite kako najzabavnata licnost najpozitivnata.. i eve me na dnoto koga treba da sum najsrekna... doktorot mi vika dzabe e se ako sama ne se soocis i sama ne prebrodis nisto nikoj ne ti pomaga... i samo razgovor mi dava sila toa bese i pricina sto se zacleniv vo forumov mnogu deneska mi bese dobro se custvuvav vidov deka ima luge koi go prebrodile Se e probano no dzabe dodeka ne poveruvam deka taa tableta ke deluva ne mi deluva ni najjakata. Na bolnica koga bev mi dale obicno bombonce za da se uverat deka mie do psihata (jas se osekav sigurna vo momentot doverba vo doktorot) so obicno bombonce jas bev smirena pa sega zamisli kolku deluva nasata psiha
Каде можам да се обратам за тоа што имам преголем страв? Психолог или психијатар? Очајно ми треба помош, очајно.. Буквално не можам да живеам веќе вака. Не можам да спијам без запалено светло (не можам ни со, на секои 10 секунди отварам очи да не има нешто), дома да е тивко и да почне некој да зборува буквално од такт се вадам од страв, телефон да ми звони исто така.. Дали случајно некој знае како можам да го решам ова? Се борам со анксиозност веќе 10 месеци, но ниеднаш не сум била на психолог или психијатар, всушност не ни знам каде да се обратам, само знам дека би отишла и на крај на свет само да го решам стравов веќе.
Zdravo.. jas sum dva meseci taka.. prvo sto ke ti kazam deka sama mora da se kontroloras.. ednostavno nie sme zivi luge i site imame strav.. i onoj najhrabriot ima strav.. kako prvo treba da se soocis.. treba da se ubedis deka nie sme dojdeni na ovoj svet kako na ispit sme site. Se soocuvame so najrazlicni iskusenia. I da se plasis ne moze nisto da smenis sto e pisano si pominuva... mora da se ubedis samata sebesi veruvaj jas nemav vi nikoj poverenje si vikav doktorkava si me tesit si gi polnot rabotnite sati... do toj stepen i na doktor ne veruvav vikav sto vo momentov mi e ok doma da ne mi posle sto prajme .. sednav i razmisliv sto ke dobijam jas so plasenjeto nisto. Si go stavam zivotot vo haos.. komu kazuvam samo kritiki dobivav nekoj so ne pominal ne znae kolku e loso dzabe kazuvas.. posle pocnav da zboruvam na ovaa tema vidov mn luge se kako mene mi olesna mnogu... posle svativ deka se e do mene no pak nemozev nisto da smenam napadi krizi me fakaa na sekoe.. i pocnav da si citam knigi.. zedov edna kniga sto se vika mokta na podsvesta... nie sami so sebe moze da napravime cudo.. tolku sme mokni... prvo mora da se kontroloras ne dozvoluvaj stravot da si igra so tebe. Jas si rekov zosto da sum marioneta na stravot.. ne sum! No toa trae oporavuvanjeto trae ne sum sosema oporavena. Ama mi rekoa koga ke se oporavime ke sme kako preporodeni ova na eden nacin organizmot ni bara odmor od sekojdnevnite stresovi...
И јас мислам да одиш на психолог подобро.. Психијатар само ќе те клука со апчиња и нема ништо да те советува и да ти помогне, додека психолог мислам дека би те натерал самата да го надминеш стравот, без труење со апчиња
Многу нормално дека секој има страв од нешто, но не ваков. Колку пати сум помислила дека срцето ќе ми откаже од што сум се шекнала од страв само затоа што ми заѕвонил телефонот. Не сум спана веќе 3 месеци, на секое тропкање/крцкање нешто во собава како луда скокам и крвта ми замрзнува. Значи не можам ни да опишам. Знам дека нема ништо за плашење, ниту јас не сакам да ми е вака, свесна сум за се, но ете едноставно ми се случува и морам да најдам помош, сама не можам да си помогнам.
Znam istata bev jas.. i toa jas bev sama poradi toa sto maz mi ima terenska rabota pet dena e na teren jas sum sama vo cela kuka i sum vo grad kaj sto ne poznavam nikogo bidejki se preselivme ... zamisli ne spiev zosto mislev nema da se razbudam... strav mi bese ednas tolku imav kriza sakav da izlezam na ulica da baram pomos imav panika mislev srcev udar... se dodeka svativ deka vistina si stetam sama na sebesi taka bese.. pocnaa fizicki bolki pocnaa muskuli grb pleski race da me bolat.. glavobolki.. eksplozija na nepovrzani misli sto si vikav od kade sega ova sto mislam sega jas vaka bezveza... znaci bevv lomm. Ne veryvav ni na doktor ni na mazmi ni na nikoj i vidov deka jas samo sto poveke tonam i resivv tesko e da navistina ama resiv sama deka mora da se popravam znam kako ti e zatoa sakav samo da ti kazam ptvo sama sebe posle psiholog... i razgovaraj za tvoite stravovi i toa razgovaraj. Se vagaj od dusa kolku poveke ne razgovaras stravot upravuva so tebe ((((( jas uste imam krizi i znam ke treba vreme (
Во слична ситуација сме биле. Јас имам болки во градите/срцето, посебно вечерва премногу ме стегаат. И се тоа од страв. Ќе одам деновиве на психолог, па ако треба и во друг град, цел свет сум спремна да го свртам само за да си го најдам чарето. Еве скоро 2 часот е, спана сум цели 3 часа, синоќа не можев до 3 да заспијам (секако, од страв), а станав во 6, значи отепана сум за спиење, очи ми паѓаат и еве не можам, страв ми е. Во 8 треба да станам сабајле, а пред 5 сигурно не заспивам. И секој ден истото. Не можам да функционирам веќе, подочњаци имам претемни, како зомби изгледам. Камо да може да се реши ова.
Ќе се реши се. Ајде стави слушалки, изгасни нет, мисли колку има исти или слични како тебе и купи нешто за подочњаци, бар од надвор да изгледаме добро
Dali vi se slucilo koga ste doma se da e ok so vas I taman izleguvate nekade so prijateli I pocnuva cuvstvoto na malaksanost, neudobno cuvstvo I da ne nabrojuvam ponAtaka.
Да. Многу често сакам да излезам и таман ќе се договорам со некој (што ретко се случува) сум ужасно омалаксана и немам никаква желба. Чаре за проблемот не знам. :/
Zdravo.. procitav za tvojot problem... znaes sto mora prvo site tie sto ti vikaat taka da gi ignoriras.. ne e tocno deka ako nekoj rabere za tvojata situacija ke ti se smee.. eve jas imam maz i mojata situacija ja poznava mnogu dobro i toa taze sme vo brak i zaedno so mene se soocuva.. koga mi se place mozam da placam no pregrnata so nego. Koga mi se zboruva me isllusuva i mi dava motiv mi kazuva vicevi. Smesni slucki mi go razubavuva prosto deot. Koj te saka ke saka se tvoe duri i tvojata anksioznost... ignorirajgi onie koj te nervirat. Jas imav slicen problem ko ne bev mazena od strana na moite. Moite znaci za se mi vrsea pritisok ajde mazise koga deca tvojte drugarki site se mazeni deca imaat po tri .. ama jas voopsto od edno uvo vlagase od dr izlagase. Zbesnata si te macit luksuzot mi vikaa koga placev.. ama gi ignorirav rekov tie sega ostarile nemaat so da pravat go proziveele nivnoto i sega morat da najdat zanimacija... otrgni od tebe se sto e negativno ignorirajgo... pozdravce i smirise ke si nastetis na samata sebesi nervirajkise
Ама многу си кршлива, покажи сила малку, таа женска слабост ти е премногу изразена и како да чекаш да дојде и да те спасе принцот, земи ги работите малце во свои раце покажи внатрешна сила прво, тешко е знам и јас имам анксиозност ама ако неможам да трпам надворешно некое влијание го отерам у к. Вака ако се кршеш за мали работи намерно луѓето ке те повредуваат за да ја истакнат својата моќ.
Како чешма излеана плачам цел ден. Ж Зедов пола лорсилан да се смирам. Се смирив. Дури бев на брза помош со татко ми и не испанчив од возилата или нњубавата глетка на количките за носење, креветите. За чудо. Вчера, на шефицата и пишав една убава порака шо ја изваде од такт
Ne treba da dozvoluvas da se smiruvas so tableti koga samo nekoj nesto ke ti rece. Togas moras sama da se izboris cvrsto da zastanis na noze.. anksioznosta e drugo. Ne smees da si krsliva pred drugite zatoa sto vo zivotot uste mnogu imame da ziveeme so sekakvi luge ke doagame do kontakt.. jas koga imam so nekogo problem odma im izleguvam na kraj cvrsto samo anksioznosta e taa sto me maci a nekoj drug do sabajle neka zboruva ne go stavam v glava voopsto.. moj sovet zastani cvrsto na noze a so anksioznosta najadi nacin koj najmn ti odgivara da trgnis losi misli. Eve denes jas cell den cistam znaes kako mi dojde lek... nema mesto kaj sto ne pominav so krpata hahahaha pa koga sum nervozna mozam cela zgrada da iscistam i tuka mi se trga mbogu mozokot nastrana od bolesti... pozdrav
Знам дека не смеам, ама кога ќе излезам надвор се ми е чудно, се ми е ко ново, се гушам. Денеска, плачев многу и како чешма ко да ми течеше, никако не можев да прекинам. Се расправав и со тој што го откачив. Ми рече, разгалена, шо плсчиш сега, што ти е МОРИ? За се си си крива сама.