Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.163
    Допаѓања:
    15.203
    И во Скопје има што 30год им е веќе стара мома и луѓе што до 40год им е младо. Во Скопје не те оговара цел град ама те оговара цела населба:lol:

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  2. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.333
    Допаѓања:
    16.673
    Ете сфаќам јас не чинам сум правела мене како ми одговарало и своевилна.
    Затоа сум била ваква.

3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Сепак зависи од луѓето, затоа и велам од такви луѓе треба сама да се дистанцира, а не дополнително да си ја влошува состојбата.
    И да не си става на срце се, секој збор од другите не е за анализирање и нервирање.

4. Unforgiven_girl

Unforgiven_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    753
    Sekade ima luge sto te osuduvaat.. od tebe zavisi dali ti im pridavas vaznost ili ne .. i jas bev 28 god ko se maziv pa site vikaa kasno e... no jas ne se osekav deka e kasno. Eve mazena sum mi nedostiga koga bev samo decko i devojka so mazotmi:Dnemavme nikakvi grizi ni obavezi.. no jas nikogas ne im pridadov vaznost na nitu eden zbor od strana sto go slusnav.. jas bev na vrvot od anksioznosta no sepak sovetite gi primenuvav i mi ide se na podobro.. normalno e se boram uste.. zatoa mislam sam na sebe mora da si se ubedis deka si jaka i dekka mozes da prebrodis. Mene voopsto ne me zanima koj sto misli za mene koj kako me gleda..nikoj ne mu e gajle ke te potesi 5 6 dena ama na sekogo eden den mu ides preku nos.. i luge sto ja pominale ovaa faza pak ne se mokni da pomognat ako ne prifakas zbor .. znaci draga moja poslusaj sovet a ne praznite zborovi sto se okolu tebe. I na mars da odis da znaes ke im nesto sto ti smeta se zavisi od toa kako ke se postavis i kolku cvrsta ke si ... ve sakam :inlove:

На ЕденЧлен, Na.talia 24 и Anie93 им се допаѓа ова.
  5. Anxiety

Anxiety Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2019
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    309
    И јас немав поддршка од никого за мене , се што правев во најтешките моменти се обидував се сам , моите не се високо образовани и да ги знаат работите како што се , мада и да е човек високо образован лично искуство психијатри , психолози не се сите запознати и го знаат само теоретски сето тоа , со исклучок . Пошто сум бил во прелоша ситуација , и никогаш не пишувам од памет туку од лично искуство , како можете да очекувате поддршка од некого друг притоа да не си дадете поддршка самите себе си поддршка првенствено вие на вас лично вие .
    Тргнувајќи дека човек секогаш очекува од некого нешто е Илузија ,маска како сакате наречете го Лавиринт ... е многу погрешно да размислуваш така. Тргнувајќи дека се што правиш во животот го правиш сам/а .
    Околу женачки, мажачки што е толку дилемата не јасна ... пак имате потреба од некого ... Што значи сето ова ниска самодоверба ? Е ами како ќе се бориме против Анксиозност никако ќе очекуваме на друг ...

Инаку @GirlLove пијам Хелекс 3 та година со ред секој ден 0.5мг x2 во ден кога ќе станам одма пијам и приквечер 8-9 часот уште едно тоа е терапијата . Доктор ми вика 3 месеци се пијало добро викам , дедо ми што пија 50 години лексилиум што прајме ? Па и за лексилиумот викаат 6 месеци да се пија ... ене го 90 години има .
    + Мислам дека храната , спортските активности , начинот на 8 часа спиење , исфрлање рафиниран шеќер , кафе , алкохол , цигари ми ја подобрија состојбата и не очекував дека ќе дојдам до ова ниво , се си мислев дека ќе бидам анти-социјал ... Ама затоа пишувам и ќе пишувам пошто нема поголем благодет од тоа да се помага на луѓе , ја веќе ја најдов формулата , пробајте експериментирајте на себе си , прво почнете од најздравото па потоа ќе видите што не чини и од најздравото и ќе отфрлате .
    Друга страна пошто немав поддршка и не знае никој ништо немаш избор почнуваш да учиш , и така ќе го најдеш она што го бараш и веќе стануваш 'научник' знаеш како да делуваш на работите .

Друго што знам во мозокот си креирав само убави моменти , во преиодот каде што не можеше да функционира автоматски , морав да го работам механички , (кога имав самоубиствени мисли ) и кога визуелната слика ми беше како во некоја игра , а не реалност , сето тоа го постигнав јас како што го нарекувам репрограмирање на мозокот со тактика смислена лично моја ( не знам од каде ми идеше сето тоа ) се ставив дека сум 1 годишно (бебе) и реков сега ќе растам ќе ги преиспитувам сите елементи што излегуваат пред мене , па така ќе земев предмет "Врата" ја опишував боја , форма и сл , потоа друг предмет итн . Се со цел да му ги вратам автоматските функции на мозокот . Траеше долго време , како едно бебе што му треба да се развива постепено години и години така и јас , мора така да размислувате (ништо не се решава во 1 ден со 1 апче и слично).

Оттука сфатив дека "Моќта на потсвеста " нема ништо со случувањата во животот , туку "Моќта на Свеста" зема голем дел и улога во она што се случува во вашиот живот , тука спаѓа моментот сега во ова време "Јас"
    Самоконтрола , Механичко Функционирање на Умот , Учење , Гледање на реалност, Потсвеста би ја издвоил како Позадинска меморија , или би ја нарекол Ментална Слика , која се што сте креирале свесно преминува и останува таму . Така да потсвеста нема врска со тоа што ќе ви се случува во иднина . Тука се многу механизми во мозокот , запамтете мозокот како мозок не е составен само од една целина мозок ... има повеќе елементи што ви овозможуваат многу работи да правите и би рекол не е играчка и внимавајте со што го полните .

Заклучив дека е потребно за сето ова (Анксиозност) само седативи , како и што откривав во понатамошното учење , притоа ми понудија анти-депресиви пробав не функционира (само ме враќаа таму каде што започнав ) како бе антидепресиви препишуваат а не си депресивен ?
    Не ми беше јасно но тој период не знаев ништо ни учено ни прочитано .
    И веќе пред да се нафати некој да пија Анти-Депресиви би му препорачал да изврши испитување на Мозочната Хемија. (серотонин, допамин , Норадреналин ,ГАБА рецептори ...) .
    Инаку друго сакам да напоменам дека само 20 % носите гени од некого и слично, на другите 80 % што ќе му правиме зошто да не превземам мерки да поправам нешто да сменам .
    Мразам кога ќе слушнам некого наследно е . Општонародна традиционална реченица само кај нас што се врти во круг , не запаѓајте во замки од овој вид.

Правете споредби со Западна и Источна медицина уклучете се ! Инаку за што би го поминале животот само за јадење , работа , спијање ?

Бидете паметни учете , ќе најдете се ! И правете го најдоброто !

На Anie93, GirlLove, greenday и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.163
    Допаѓања:
    15.203
    Се согласувам со скоро се освен со тоа исхраната(делумно) ако гледаме како дедо ти ништо не му е со цел живот лексилиум, јас гледам сите околу мене со нездрава исхрана што им е супеер .
    :D

На Anxiety му/ѝ се допаѓа ова.
  7. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Јас не се согласувам дека треба да се наметне конзумирање на бензодиазепини. Јас ништо не земам моментално. Има студии за истите како го афектираат организмот на долг рок. Ако нештото е правилно за некого, не значи дека другите треба да го следат. Живот без апчиња е подобар од живот со апчиња. Анксиозноста не е надминат дел од животот ако имаме потреба да земаме седативи и антидепресиви. Охрабрувам користење на антидепресиви доколку бенефитите на индивидуата се поголеми од несаканите ефекти.

На ЕденЧлен и Anxiety им се допаѓа ова.
  8. Anxiety

Anxiety Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2019
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    309
    Баш ми е мило што е така , сакав да напоменам дека ако треба да се пија хемија , тоа е тоа некои недостатоци во организмот ги надополнува хемијата , човекот си тера не е само лексилиум , има дисциплина а и он јади се но умерено никогаш не се прејадува . Е сега не може да трча но се движи :D , тоа сакав да го напоменам дека 50 години користи и е во ред и психофизички , неговите браќа и сестри се починати замислете многу луѓе низ животот да над живееш ...

А Хипократ рекол " Нека храната ти биде лек , а лекот - твоја храна" оваа мисла треба според мене секој да ја знае , доколку сте истражувале што се случува во нашиот организам со внесување на некои намирници што нас ни се дадени пред тв екраните и ни ги лупаат секој ден дека треба да ги користиме во секојдневна трпеза .

Последна измена од модератор: 10 септември 2020
    На greenday му/ѝ се допаѓа ова.
  9. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.333
    Допаѓања:
    16.673
    Како да се смирам?
    Е те и на плажа одам и пак гушење, лоши мисли, без апетит.
    Ко закочена сум во мозокот.
    Од сабалје некое плачење.

10. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Си пробала медитација??
    Многу помага. Знам дека е тешко на почеток ама ти треба да сфатиш дека всушност ти ги произведуваш тие мисли и да им дозволиш да идат и да си одат.
    Не треба за секоја мисла толку да се приврзуваш.

На buba4e89 и GirlLove им се допаѓа ова.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.944
    Допаѓања:
    123.260
    Плачи. Палчи, урлај, викај извади се од себе. Јас додека на сите што ми пречеа не им изрецитирав се во фаца не се смирив. Вервај.. Ама златен психијатар од мене ја извади другата во мене. Сега, нека ми писне некој. Порано некој ќе ми преречеше јас како кученце ќе се стуткав. Сега, враќам. Не си собирам во себе. Не знам кој да е. Не давам на себе си и тоа е. Е додека тоа не успееш вака ќе ти биде. Ќе те гуши. Мислиш татко ти има швалерка, тресни му во фаца. Сестра ти ти соли памет, речи и што и иде. Јаката работа се омажила, раширила нозе родила. И сега ќе шпарта горе доле од кај Сато до Шеталиште и ќе продава филозофии за животот. Убаво ти рекоа. 30 ги имаш!! Ало, еден ти е животот. Апропо муабетите, бидејки и јас сум по потекло од Битола па да ми се здрави и живи роднините кога и да одам : Леле уште не си мажена, аман до кога мислиш. И јас : ама јас се омажив и свадба имаше.. таа: Аааа ама не знаевме не кажавте. јас: Мислеше ќе ве канам.. ај душаааа. Е така.

Последна измена: 4 септември 2020
    На mynameislove, tina2018, greenday и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Anxiety

Anxiety Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2019
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    309
    Може да ни кажеш како изгледа еден ден од твоја перспектива , што правиш преку ден , како правиш , и зошто сето тоа го правиш ? Што очекуваш од форумот тука , од сите нас ?

На Na.talia 24, Angie1432, Anie93 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Unforgiven_girl

Unforgiven_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    753
    Da ve prasam imate denovi koga se custvuvate deka skroz vi pominala anksioznosta i dr den pak mali napadi.. pa pak pominuvanje pa pak napadi sega ne znam dali ova e znak za podobruvanje ili dzabe se raduvam..nekako zbuneta sum denes :|

На ЕденЧлен и nena2010 им се допаѓа ова.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.944
    Допаѓања:
    123.260
    Сите имаме такви денови. Јас кога сум пред циклус сум многу анксиозна, ама знам дека е тоа и се однесувам спрема тоа како се осеќам. Не се напнувај не мисли.

На tina2018, ЕденЧлен и BlackNight им се допаѓа ова.
  15. Hakuna.Matata

Hakuna.Matata Нов член

Се зачлени на:
    5 септември 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    4
    Zdravo devojki. Jas denes se zakaciv na forumov i pocnav da istrazuvam, kako sama da se izboram so mojata osihicka sostojba. Imeno se soocuvam od pocnuvanjeto na krizata so strasni situacii. Ne rabotam sto dosega ne mi se slucilo, a i se gubam nekako sebesi. Ne sakam da vidam nikogo, a sama ne mozam da sedam. Naogjam pricina za kavga i sekogas mu se isturam na partnerot vo posledno vreme, pa duri i toj povekje cinam ne moze da go podnese ova moe odnesuvanje. Me tera se na placenje i imam nula samodoverba, se cuvstvuvam kako od mart zivotot da mi se rusi kako kula od karti. Nekoj konkreten sovet za mojata momentalna sostojba? Vi blagodaram na site odnapred

16. Anxiety

Anxiety Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2019
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    309
    Прво и осноновно отфрлање на соочувањето со "кризата" (не знам за каква криза станува зсбор ) . Ако не работиш , барај друга работа или најди занимација преку денот .
    Како се губиш , што ти се дешава ?
    Исфрли ја таа негативна енергија , одбегнувај тоа што те прави нервозна , спротивно прави то што те прави позитивна , посетувај зеленила , или планини релакс , најдобро за смирување .
    Ако имаш 0 самодоверба направи нешто корисно за себе , направи некаква промена , според мене 30 минути физичка активност ќе ти направи промена во денот , одмори малце од дечко ти , ова ми резултира дека секој ден сте заедно , дајте си време себе си малце .
    И друго не знам што да ти речам :D , да не се замараш со небитни информации и работи , гаси телевизорот, фејсбукот , инстаграмот гледај реалност едуцирај се , надоградувај се , промени се :D :D стандард секогаш ова го препорачувам.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Na.talia 24

Na.talia 24 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    227
    Искрено ова повеќе ми личи на депресија, отколку на анксиозност. Тебе ти треба мислење од стручно лице, некој што си ја познава работата за да ти одреди точна дијагноза. Зависи до кој степен си навлезена, дали имаш промени во спиење, јадење итн. Можи ти треба терапија да се крениш на нозе и нормално да функционираш, па после да посетуваш психијатар и психолог. Зависи како ќе си одлучиш. И нема ништо лошо да се побара стручна помош против некои работи не можиме сами да се бориме.

На tina2018 и greenday им се допаѓа ова.
  18. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.822
    Допаѓања:
    40.928
    И јас сакам истото да го прочитам, може тоа некако ќе помогне. @GirlLove

На Na.talia 24 и greenday им се допаѓа ова.
  19. Hakuna.Matata

Hakuna.Matata Нов член

Се зачлени на:
    5 септември 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    4
    Vo sustina sekoj den mi e ednolicen, vi velam nemam rabota podolg period, a sum tip na, covek sto postojano rabotel i imal svoi prihodi. Znam deka ima i potragicni momenti poradi koi lugjeto zapagjaat vo vakvi sostojbi, no mene seto ova mi se reflektirase na ovoj nacin. Nemam rabotna obvrska ke stanam i ne znam sto so sebe, mislam se druzam i izleguvam so prijateli imam poddrska od niv i ne sum zapostavena socijalno, ama otkako ke se vratam potoa povtorno me obzema nekoj strav i nemir deka sum sama, deka ne mozam da uspeam, magistrirav od skoro i me boli sto vekje dolgo spored iskustvoto i kvalifikaciite ne mozam, da najdam soodvetna rabota. Pa se me tera na, placenje se zatvoram vo soba i vo sebe. Dodusa citajki po forumot iskustva pocnav od denes da vezbam, joga po nekoja aplikacija koja ja simnav i sakam da go pominam denov pesacejki i nasocuvajki gi mislite na nesto pozitivno. Stravuvam, da odam na psihijatar od pricina sto mislam deka ke mi najdat seriozno rastrojstvo i sakam da mi pomognete da si pomognam sama, ako me razbirate. Fala vi devojki :)

На plava.90, Angie1432, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Пробај и со водени медитации, може да ти бидат од корист :)