Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    181
    Многу се плашам од загушување, се плашам да јадам, секој залак ми е хорор, дали некој има слично искуство и како да си помогнам?

2. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.159
    Допаѓања:
    15.173
    Имав многу одамна такви проблеми, џвакав преспоро, буквално ја мелев храната д ане се задавам. Кога патував надвор од Ск или Мк не јадев по пат од таа причина. Плус имаше моменти кога ќе ставам залак и заборавав буквално како се голта. Мене ми помогна само отргнување на мислата, да не се фокусирам на неа, да јадам во друштво, да правам муабет додека јадам... :)

На Babygirll3 и greenday им се допаѓа ова.
  3. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.331
    Допаѓања:
    16.667
    Се напив пола апче за смирување и точакот и постигнати рекордни 14км. :)

На hellocity, GrimTheReaper и greenday им се допаѓа ова.
  4. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Luge nekni bev na pregled se pregledav zdrava prava sum ama od vreme na vreme na razlicni mesta od teloto kako nekoj so ladna igla da me shtreka, onaka kako ko ke vi trnee nogata, ama mene mi e sekundarno i na razlicni mesta pr na lice na noga na raka i vkraj strav mi e..
    Na nekoj od vas vi se desavalo vaka?

На Unforgiven_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Unforgiven_girl

Unforgiven_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    753
    Da jas imav takvo iskustvo mislev hranata mi steti... no edna den se iznajadev ubavo ko gledam mn podobro mi dojde rekov znaci hranata mi falela zatoa sum se gusela sum imala i bolki v stomak i mi se vrtelo i pritisokot mi se pokacuval na glad i resiv da si konzumiram hrana no zdrava se razbira povise ovosje zelencuk ...

На Babygirll3 и tina2018 им се допаѓа ова.
  6. Unforgiven_girl

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    753
    Da toa se samo nervi koj sama gi opteretuvas i jas dojdov do stepen da mi igra celo telo.. no caevi od kamilica so med mn mi pomognaa.. na sabajle serbet si piev i mi se smiri se..

Denes pisuvam da vi dadam samo poveke moral i motiv.. veke se custvuvam daleku podobro daznaete i vie go mozete toa.. nemam denes strav i pokraj so imav glavobolki ii niz telo bolki prv pat ne pravev panika i mi odminaaa custvuvav kako celo moe telo zdravee.. sovet... filmovi komedija.. mn mn knigi.. ii zboruvajtee ne sedete sami ako vie tesko pikajtese vo drustvo so poveke... jadete zdrava hrana i mnoooogu caj so med.. magnezium so b vitamini i iskreno se podobro i podobro mie od dnoto veke pocnav da izleguvam na povrsina ajde site boretese gonmozete toa.. jas ko pocnav da imam uspeh sekoj ke ima ve sakam :inlove::inlove::inlove:

Последна измена од модератор: 10 септември 2020
    На Anxiety, Matea94, Anie93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.159
    Допаѓања:
    15.173
    Браво:l::l::l:

8. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Ако ти претставува задоволство, постави си цел. Секој ден по 1 км повеќе. Возењето точак и било која физичка активност влијае одлично не само по физичкото,туку и психичкото здравје. Верувам дека кога дојде дома, беше максимално релаксирана. Вакви постови сакам да читам од тебе и ме радува што покажуваш иницијатива. Не заборавај само, магнезиум после секоја активност.

На greenday, tina2018 и GirlLove им се допаѓа ова.
  9. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.222
    Не е сеκогаш лесно да се поставу наод...
    Леκаρите се сепаκ и затоа ќе κажат нешто многу посигуρно. Меѓутоа, човеκ најдобρо си осеќа κаκо му е и κаκо саκа да му биде, κаκов чај да се напие, дали да пие κафе или не, дали да пие вода пρи тρенинг и далу тρеба и κолκу да ослабни или да се здебели.
    Битно, хигиената тρеба да се запазува мада и тоа аκо е пρеκумеρно не е убаво. Гρижата и негата за себе е базично во осознавањата на пρавилата на пρиρодата.
    Сеκој возρасен, зρел човеκ знае деκа за да ρаботи потρебен е и умеρен одмоρ за да оρганизмот повтоρно ги наполни батеρиите и утρе со нови сили повтоρно да биде аκтивен на ρабота. Добρиот сон не сами што е потρебен за полза во ρаботата туκу и за здρавјето и убавината...

Последна измена: 8 септември 2020
    На Unforgiven_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    20200908_154516.jpg
    Малце да ве насмеам. Немојте да се грижите ни унапред ни уназад. Ете што ви е дијагнозата:D

На Anxiety, Babygirll3, greenday и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Unforgiven_girl

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    753
    Hahahahahahah

12. Unforgiven_girl

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    753
    Da se slagam so se sto kaza potpolno se soglasuvam rabotata e toa sto sekogas se grizev za nessto sto mi pominuva koga ke go zaboravam znaci bese se do mene. Bev i po doktori i po se. No koga ke mi vlezese misla v glava nikako da se sozemam me obzemase skroz .. no se nadevam deka ke mi se trgnat skroz ovie misli

13. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Немој да контрираш на своите мисли. Ислушај ги, сигурно има некаква позадина. За момент замисли колку е апсурдно да се плашиш од своите мисли. Не седи сама, разговарај со луѓе. Колку повеќе поминуваш со себе си, се повеќе ќе се самоанализираш. Биди зафатена постојано. Ако треба сошивај и дупчиња од чорапи, банално, но те отрга од сите мисли. Постојано биди во движење, постојано чепкај нешто со рацете. Со тек на времето, тие мисли исчезнуваат. Не оставај да ти биде досадно, затоа што тоа е храна за анксиозноста.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    629
    Vo poslednive 2-3 meseci imam problem so anksioznosta pred vreme na ciklus. Tie denovi pred a I za vreme na sum katastrofa. Ona sto me iritira e koga izleguvam ili odam kaj prijateli togas se osekjam losho kako da nemam energija, glavava mi e kako zamaglena, I red dr raboti. Kako se spravuvate vie ?

15. Unforgiven_girl

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    753
    Eve denes nekolku dena su dobra a denes bas pak mi se vrati strav od visok pritisok.. zatoa sto toa bese toa sto mi ja napravi anksioznosta .. aparatot mi pokaza visok pritisok(lazno aparatot mi kazal) i od togas ne mozam da sw oporavam posle od strav navistina mi krena pritisokot. I pocnav da si go krevam kaj tri doktori bev vikaat sve vo red. Se ubediv deka e vo red ama sto znam toj strav me goni i toa koga gledam aparat za pritisok mi se magli pred oci se... ne znam kako da go prebrodam toj strav :sweat:

16. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Скоро сите лица со анксиозност се плашат од смрт. Всушност потсвесно имаш врежано дека ако имаш висок притисок, инстант ќе умреш. Ама сигурно умираше и пред 3 месеца, и вчера, па и утре. Ако ме разбираш. Доколку ти кажале дека е се во ред, нема потреба за паника. А и да не е, тоа најчеста појава кај сите. Некој има висок, некој низок. Но, барем такви појави се лечат, има бројна терапија. Ти викам, најди хоби, макар и да се глупости. Јас во моите екстремно анксиозни денови си ја пуштав песната од Only the strong, или на македонски кажано банана веј, банана веј банана и играв капуера на истата. Ми беше како некоја мантра:). Кога си зафатена со нешто, знаеш и самата дека забораваш на се. Тргни го апаратот од видик, никој не умрел во дел од секунда, телото ќе те извести дека нешто аларманто се случува. Ама и на тоа претходат разни симптоматологии во повеќето случаи. Се плашиме од смрт, а всушност забораваме да живееме. Никој нема вечно да живее, ама барем додека чекориме по ова тло земја, да направиме белег од нашето постоење.

На tina2018, Anie93 и Sahlene им се допаѓа ова.
  17. Unforgiven_girl

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    753
    Daaa celo vreme e taka i sama sum svesna deka taka ne se umira .. svesna bev i deka sama pravam problem... i sum uste svesna baram hobi sega sum podobrena mnogu daleku podobra a dali tebe ti pomina toa :(

18. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Уште имам нерационални фобии на моменти и ќе постојат. Но, се научив да живеам со нив. Ги прифатив како дел од мене. Не им придавам значење. Повеќе би рекла акутен страв, но не и хроничен како претходно. Јас имам фобија од анафилактичен шок. Никогаш не сум имала, и немам ни основа за истиот. Ама ете секое пиење на апче ми е страорно доживување. Само веднаш ќе се насочам кон нешто друго и ќе престанам да мислам.

19. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Da ti kazam majka mi 10 godini glavata ne mozese da ja kreni od glavobolki. Ojde na pregled kaj chepreganov covekot i vika 30 godini da ne idis na doktor za glavata, nisto ne ti e. Od toj den glava ja nema zdoboleno. Posle i tekna srceto. Race noze i se kocea i trneeja, kaj ne otide, se duri na eden doktor ne i dojde preku glava i i ne vikna site mene, tatko mi i vika eve vie ste svedoci i na notar ke potpisam vo narednite 40 godini ako ima maka od srceto jas ja kinam diplomata i veke ne rabotam doktor. Zhenata preku nokj e druga, ete veke 12 godini.
    Jas sum istata. Glavata me bolese usite mi zueja, izliv ke dobivav i sl. Bev na doktor ama se se se sho mozi mi pregleda doktorot vika se e okej. Na beganje go zastanva mazot mi i mu vika veke da ne ja nosis na nieden doktor. Doktor vo sistina racunaj privatna klinika. I jas si vikam covece sigurno nekoj ne e budala da ti vika zdrav si se e vo red a da ne si. Ni glava me zdoboli ni ushe mi zue.. taka da, vikaj si deka nisto ne ti e i nisto nema da ti bidi. Zamisli, loshata misla kakvi psihosomatski, fizicki manifestacii ima. A sho ke bidi ako ja zamenis taa misla so pozitivna? Problemot e sho ne sme naviknati na pozitivnoto, mislime deka ne mozime i deka ne zasluzvame dobro. Koga ni e se okej go zemame zdravo za gotovo, a koga nesto ni fali e togas se zhalime i se kaeme sho ne sme uzivale vo vremeto koga ni bilo ubavo.
    E zato, samo zamena na negativnata so pozitivnata misla. Ne za dzabe e receno, edna laga iljada pati kazana stanuva vistina.

На BlaueAugen, tina2018, Anie93 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Unforgiven_girl

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    753
    Lele kolku mi ide dobro koga slusam deka ne sum sama deka se custvuvav anormalno znaci.. fala mnogu za sovetite mnogu mi znacat i me pravat podobro mnogu podobro...

Mene 3ca doktori me kontroliraa mi rekoa nemss nisto mene isto me mavaa filmovi za race srce mozok stoti ne ama svativ deka seto toa e do nas samite za zal si se samounistuvame :(

Последна измена од модератор: 10 септември 2020