темава е прилично долга а бидејки не сум нешто многу по форумов неможев се да дочитам, а темава мака ме натера да ја отворам значи се работи за мајка ми која што последните 5-6 месеци има многу слични размислувања и однесувања, не сум многу возрасна а ми верува само на мене од сите луѓе на планетава и незнаев каде да се обратам поради тоа што нејзиното однесување го поремети начинот на живот и не доведе до дното, не само мене и целата фамилија.. како што прочитав дека анксиозностна најчесто се предизвикува при загуба на некој близок, тоа навистина се случи нејзините родители починаа за прилично брзо време, и прекина комуникација со сестра и со која беше многу блиска, а со татко ми несака да зборува и постојано го обвинува за нешто , чуствува паника и страв насекаде, се плаши од сите луѓе и постојано забележува некој работи на пример кога е види ножици, или некој предмет смета дека некој магии прави, страв и е да чека во редица или во продавница, премногу е ослабена (15 кг), постојано мисли дека е болна, срцето и чука забрзано,а сеуште нема лекарска помш поради тоа што незнам на кого да се обратам, сакав да прашам дали ова е пеиод, дали ќе помине, дали треба помош, дали треба таблети за смирување?навистина ми е потребна вашиот совет, ви благодарам
Кажав дека нема да пишувам ама гледам дека коментирате иронично за мене па еве ке и одговорам на PetraPanka3 мила ја не сакам никој да ме ПОЗДРАВИ како прво погрешно си сватила и воопшто не се лутам за тоа прочитај прво што сум напишала па после коментирај .Биди ми поздравена и не се лути ама морав да напишам нешто затоа што се пронајдов во твојот коментар кој очигледно беше наменет за МЕНЕ.А дали некој ке пишува и поздрави некого тоа е негово право кое никој ама баш никој неможе да му го забрани па дури ни ТИ мила моја PetraPanka3 lileee воопшто не се лутам што никој не ме поздравил,а за сакање ве сакам и ја вас и никогаш нема да ве заборавам посебно некои драги личности си знаат они кои се Поздрав до сите да не ве набројувам да не се НАЛУТИ НЕКОЈ-А и нормално гуш-муш
по се изгледа дека е анкс нека се обрати на матичниот тој најдобро ке знае дали и кои таблети да и ги препише
по се изгледа дека е анкс нека се обрати на матичниот тој најдобро ке знае дали и кои таблети да и ги препише[/quote] a што би значело тоа што изгуби многу кг, а се појавуваат модринки по цело тело? дали тоа е од намалената тежина?
Кажав дека нема да пишувам ама гледам дека коментирате иронично за мене па еве ке и одговорам на PetraPanka3 мила ја не сакам никој да ме ПОЗДРАВИ како прво погрешно си сватила и воопшто не се лутам за тоа прочитај прво што сум напишала па после коментирај .Биди ми поздравена и не се лути ама морав да напишам нешто затоа што се пронајдов во твојот коментар кој очигледно беше наменет за МЕНЕ.А дали некој ке пишува и поздрави некого тоа е негово право кое никој ама баш никој неможе да му го забрани па дури ни ТИ мила моја PetraPanka3 Е ако си се пронашла де , ама си требала да се пронајдеш и во претходните коментари каде што ти напишав да останеш и дека се работи можеби за мало невниание, немам намера МИЛА да ти забранувам нешто , очигледно се палиш на како шо велиш на иронија а не на подршка , жалам , ај бај мила
Да јас одам на јога и јас сум во истата ситуација ама откако почнав со јогата и и се посветив целосно полесно ми е.Иначе помага и тоа многу да знаеш,слободно запиши се ич да не му ја мислиш многу ке ти помогне,мислам на мене ми помогна многу...
Петра и Ферхи, смирете ги страстите, овде не сме за карање, префрлање и слично, овде сме за да си помагаме, иронија и сарказам не е потребно... .. Немојте веќе вака, Ве молам ... за ич ништо ќе се искарате, погрешно сте се разбрале и тоа е тоа, во иднина нема да биде така, само полека .. ... Ве гушкам и бакнувам и двете! LadyH, можно е мајка ти да има анкс, но и не мора да значи. Стравовите и стресовите што ги претрпела губејќи ги родителите ја изместиле од колосекот. Временски, ќе се подобри, но мора да посети доктор, стручно лице со кое ќе се советува и кое ќе и препише терапија, затоа што она повеќе изгледа како да е во депресија. Може да појдете на матичен, да видите зашто се создаваат тие модринки, можно е да и е ослабена крвта, веројатно брзо изгубила 15кг. па како резултат на тоа, се појавиле, но тоа е само веројатност, најубаво ќе Ви каже докторот. А покрај тој доктор, не заборавајте, би било многу добро да посетите и психијатар, сепак тој е тука за помош и подобрување на нашата ментално физичка состојба. Ќе Ви олесни и Вас во семејството, ќе знаете како да се справите и да бидете трпеливи за да не дојде до несакана тензија и дисхармонија во домот и пошироко. Првично може да бидете одбиени за посета на истиот, да мисли мајка ти дека ја правите луда или слично, што е мноооогу далеку од тоа, не ни доаѓа во прашање такво нешто, но постои како опција да ве одбие. Затоа внимателно и полека, со правилни зборови ќе ја "натерате" сама да посака да оди, никако форс, само дополнителна штета може да се направи, дури и Вие сами појдете и советувајте се што е најдоброто да се направи за мајка ти .. се надевам деќа ќе биде добро, дека наскоро ќе се среди ... само бидете истрајни, не е лесна борбата со анксот и депресијата, многу се подмукли, битно е да знаете дека е минливо и дека стресот и загубата си го направиле своето .. Секое добро LadyH, поздравче ... Поздрав и до останатите девојки ... И уште еднаш, без тензии ќе Ве молам .. Сакајте се луѓе, животот е премногу краток за да го потрошиме карајќи се или докажувајќи со некој, едноставно насмевнете се и погледнете на другата страна, секогаш е посветла ... Ве љубам ... Убава вечер ... Патем, ако Ве интересираше , јас сум одлично, хронично ненаспана, по цели денови скитарам, ама како што кажав, убаво ми е, наоѓам начини да ги исполнам моето срце и душа ... Добра ноќ пиленца!
Девојки само да ве поздравам а посебен поздрав до СањаБуцка, ПетраПанка и Дуња..како што можам да забележам најактивни се на темава, секогаш имаат време за сите нас и не подржуваат во секое време..Ве гушкам сите вас и се надевам дека полека,полека сите ќе го победиме анксот. Инаку јас сум мн подобро..терапијата сега за сега се покажува како ефикасна. Бакнежи до ситее..
Девојки мои, Ве поздравувам и наздравувам за Вас, цел ден вино се праи, цел ден се пие, убаво ни е .... Бидете добри како што сте убави, ќе бидам кратка, не ми се гледа .... Поздрав и убав ден пиленца мои .. )))
ne se sekiraj dunja toa e cesta pojava kaj nas zenite treba mnogu izvesen period za da pomine sekoj stres pridonesuva do takva pojava samo smirenost mir spokojnost pozitivni misli i se ke bide ok ))))
Супер шом ти е подобро, гледам и на другите теми си активна, а има доста интересни, да си ја одмориме главата ние дамите. Шо терапија примаш ?
devojcinjaaa mi nedostigate mnogu izvinete za latinicava se obiduvav da na kirilica no nemozese nikako
AnuskaNestle почнав да одам на психијатар..скоро месец и половина пијам апчиња депрозел и хелекс а за регулирање на сон пијам лорсилан. Инаку јас имав мн стравови буквално имав страв од се околу мене.Така да сега почнав да се соочувам со сите мои стравови и полека ми поминуваат,сфаќам дека немало од што да се плашам..сега за сега ми е мн подобро од порано..почнав и почесто да излегувам,научив како да си ги исконтолирам мислите и емоциите, се трудам цел ден да ми е исполнет со луѓе и да правам работи кои мене ме прават среќна. Се надевам дека за месец-два ќе имам уште подобри вести и дека анксиозноста ќе исчезне а тоа ви го посакувам и на сите вас.
Devojcinja mili kazuvajte ime na dobar psihijatar sto vas licno vi pomognal zatoa sto imam potreba od razgovor a I imam potreba nekoj striven da me ubedi Deka ne sum sizofrenik . . Imam slusnato za prof. Dr Cadlovski? Dali raboti na privatno ili ? I me interesira Dali znaete nesto za lecenje so ajurveda tehnika? Ve pozdravuvam site do Edna imajte ubav den. I pratete mi nekoja pozitivna vibracija nazad )
Немам пишано од дамна.. сакам само да ве поздравам и да ви посакам добра нок книгата во 1 ден ја прочитав цела и многу позитивно влијае на мене, и многу сум срекна во врска со тоа, не се паничам за глупости, почнав малку посамоуверено да се однесувам, почесто да излегувам. Добра нок
а каде одиш на јога ? вчера читав в весник за Лилјана Пленз инструктор по јога ама не пишуваше каде е инструктор да не си чула за неа? јас незнам каде да одам
Само да Ви посакам добар и убав ден на сите драги мои .... Поздрав со песничево ... http://www.youtube.com/watch?v=jFkIAJPAcSU Ви праќам многу бакнежи ...
Здраво на сите. Ве читам неколку недели и се пронаоѓам во повеќето симтоми што ги чуствуваат повеќето корисници. Кај мене се почна пред 1-2 месеци одкога доживеав неколку големи стресови. татко ми беше болен од АЛС (аминотрофиа латералис склероза) тешка и агресивна болест со краток век. Првите симптоми му беа треперење на мускулите во телото. Слични симптоми почнав да чуствувам пред 2-3 месеци, треперење на некој мускули. Значи не на целото тело или рацете, нозете, туку да речеме листот од ногата ,помеѓу стапалото и коленото. Ќе заигра така неколку секунди па ќе се смири, потоа повторно после неколку минути . Тоа стана поизразено одкога почнав да мислам на тоа. Истотака почнаа да ми играат одредени мускули на раката, рамото, бутот и сл. Потоа еден ден почуствував трнење на целата десна страна. Раката и ногата, почнав да се плашам да не е поврзано со срцето. Пред некое време кај дедо ми стигнаа дрва па со братучед ми отидовме да му помогнеме. Имаше 9 кубика дрва и добро се измисиривме додека ги внесовме во подрумот. Следниот ден почна се. Имав запаление на мускулите, болки низ цело тело, треперење на мускулите, слабост во рацете и нозете. Почна да читам на интернет за болеста, и почнав да паничам. Се имав некое чуство дека десната рака ми е послаба, пробував да ги мрдам прстите и имав впечаток дека на левата рака побрзо ги мрдам одколку на десната. Отидов на невролог Д-р Лоди Гоговска која ми ја препорачаа од нервно во воена болница. Докторката ме испита детално физички (крени ги рацете вака, па стисни ми ги палците, па ктрени ги стопалата, оди нога пред нога и сл.) и потоа ме стави на EMG(elektromiograf). Резултатите беа дека немам нервно нарушување на муслкулите и дека таа болест АЛС е многу ретка и само 10% наследна, но дека нема видено наследен случај одкога работи. Иако се смирив ден два повторно почнаа мислите да ми летаат натаму што ако болеста била ептен на почеток па со физичкиот преглед и апаратот не можело да се види ? Почнаа потење на рацете и стопалата, чуство на некоја грутка и тежина во градите, суво грло, често мокрење, течна столица и сл. За себе секогаш имав мислење дека сум психички јак, и некој да ми кажел за ваков проблем би му рекол:што се секираш, направи испитувања и виде дека си во ред, олабави се и не мисли на тоа. Ама не одело тоа така Матичниот ми препиша хелекс па малце сум посмирен, но имам периоди во денот кога пак ме фаќа паника. Треперењето на мускулите значително се намалува па понекогаш и се губи кога сум под хелекс. Понекогаш и капакот на левото око ми игра, барем еднаш до двапати дневно. Прашањето ми е: Дали некој/ја имал вакво треперење на мускулите. Дали тоа може да е од психата се ?