Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    460
    Zellenko, психата е моќна работа, колку што може да ти помогне, толку може и да ти одмогне. После напишаново мислам дека си потполно здрав, само мислата, стресот и стравот си го направиле своето. Си гледал што се случува и потоа несакајќи ја пренесуваш вибрацијата кон тебе, а твоето тело кон твојата потсвест, а таа кон мускулите и слично. Нормално е да имаш воспалени мускули после толку работа, 9 кубука дрва воопшто не се малку да ги средиш од еднаш, а не се ни лесни, што значи си кревал, си се веднел, практично како да си кревал тегови ти е тоа, а прашање е колку си бил активен предходно, што верувам дека не си бил чим си го добил тоа воспаление. Немој да си насадуваш сам болест, анксиозноста колку повеќе ја читаш, толку повеќе се пронаоѓаш во неа, но од друга страна добро е да знаеш дека не е ништо страшно и дека е минливо и дека сето тоа што го чувствуваш ти, е само производ на поминатото и мислата твоја. Не дозволувај мозокот да управува со тебе, управувај ти со него. Не се самоанализирај, така цело време ќе чувствуваш нешто, нешто што веќе си го чувствувал и нешто ново. Постојано ќе има нешто ќе се самоплашиш, а кога ќе почнеш да храниш страв со страв, состојбата можно е да се влоши. Од искуство ти кажувам. Почни веднаш со некои ангажмани, насочи ги мислите кон нешто убаво, излегувај, дружи се и избегнувај да читаш свашта, некогаш е подобро да не знаеш некои работи. Ми се случувало и мене да ми играат мускулите, капаците на очите, ама ги оставам, нека играат, сигурно во текот на денот или пред тоа ме изиритирало нешто, па како последица на тоа ми играат делови од телото. И самиот кажуваш дека после хелексот чувствуваш подобрување, што значи се' е до мислата, нервите ти се надразнети и манифестираат рекации, во случајов го манифестираат она што си го прошол гледајќи. Ќе бидеш добар, само опушти се и мисли позитивно. И да нема прашања од типот "аххх можеби е рана фаза на болеста па апаратурата не можеше да ја открие" .. тоа НЕ! :) Нема такво нешто, ќе помине, време треба, време лечи се', ама од тебе зависи колку брзо ќе надвладееш. Ако сметаш дека не можеш да се избориш сам, посети и психич, консултирај се со него, барем ќе ти ја зајакне самодовербата во поглед на психата. Мене многу ми помогна, ме убеди во она за кое се прашував исто како тебе, ме убеди дека моќта на психата лежи во мои раце, само што тој ме научи како да ја контролирам, а не таа мене ... Благодарение на него и на себе, секако, денес сум прилично добро, можам да кажам и одлично .. :) ...
    Убав ден Зеленко, ти го љубам псевдонимот :D ... Поздравче, Буц :)

На PeleS и Winner-ka им се допаѓа ова.
  2. lelica

lelica Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2011
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    9
    zdravo zelenko ti go procitav sega tekstot i prsanjeto najdolu vo vrska so treperenjeto na muskulite i da da ti kazam deka jas boleduvam od anksioznost
    i denovive tolku mi e pokacena taa prokleta anksioznost sto mi treperi i okoto i nekoj nerv na liceto ,no ne mora da znac deka i kaj tebe e od toa , moze da ti e od umor i sl. a sto se odnesuva na anksioznoata
    moras da odis na psihijatar da gi kazes simptomite tamu , pa toj najtocno da ti kaze dali boeluvas ili ne :) ,vo sekoj slucaj i da e anksioznost veruvaj i so nea se zivee stanuva sekoj dnevie koe jas se trudam maksimalno da go ignoriram :)

3. lileee

lileee Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    13
    навистина сум подобро многу работи се слуција немам многу време да ви објаснувам но следниот пат се ке ви казам едно знам само изворот на негативна енергија прекина секна како некоја чешма која пресушила,и се се враќа во нормала целиот биоритам на душава почнува да функционира нормално верувајте лекот го пронајдив(сопругот се вработи како шофер ,свекрвата е болна од рак)следниот пат ќе ви објаснам подетално се поздравче........

На lelica му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Winner-ka

Winner-ka Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    36
    Добри луѓе здраво и од мене...ме снема на кратко нормално оправдано, а мислите пак ми се тука :)...гледам дека имаме и нови членови...а и јас сум поприлично нова морам да им кажам дека чим сте стапнале на овој сајт одма ќе се осеќате подобро, барем кажувам за мене...пошто ако ништо друго на почеток гледаш колку не си сам во вакво нешто...јас сум уште во ситуација анксиозност меѓутоа се трудам максимално да не мислам на тоа...совет до оние што ја имаат а мислам дека другите кои ја поминале ќе потврдат...значи едноставно мора прво да прифатиме што имаме...а тоа не е болест него е една состојба и толку...второ да ги идентификуваме сите симтоми и да научиме да живееме некое време со нив...зашто тие не дошле преку ноќ, па нема ни така да си заминат...да не ги менуваме нашите нормални навики поради тие симтоми...значи ако сме правеле нешто што не правело среќни што не спречува сега...тотално ми е јасно пошто и јас знам да откажам се и дома да останам...али се покајувам многу брзо и одма смислувам алтернатива...значи нема седење со скрстени раце и ај ќе чекаме да помине..него акција, било каква...добро ок нема да искочиме од дома, али ќе читаме некоја добра книга, ќе гледаме добро филмче, ќе викнеме другарка/другар на гости и слично...кога ќе ги прифатиме симптомите како дел од нас и нема толку да им се плашиме ќе се тргнат од нас самите полека... нормално се е процес и ништо не поминува само ако посакаш, мора да се делува...значи за сите кои се почетници во оваа анксиозност: откако сте ги поминале сите прегледи кај матичниот и ве увериле дека немате органски заболувања останува да одлучите дали ќе посетите псих. што е ПРАВА опција пошто реално некад неможеш сам, нормално се зема и некоја терапија ако ја препише докторот и почнуваш со акција, најдете нешто што ќе ве смирува и релаксира...
    И еден совет до сите, ве молам како што сте дошле до форумот така лесно може да дојдете до една обична дефиниција што е анксиозност, да нема забуни дека е болест, дека може да се полуди и добие шизофренија и слично...ги подржувам сите девојки кои ве советуваа колку помалку се чита за некои симптоми и слично толку боље, али верувајте ако посурфате за анксиозноста прва работа што ќе ја прочитате е дека не сте болни, дека нема да полудите и дека ништо нема да ви се случи и ова нека ви бидат некои правила секогаш кога ќе се осетите слаби или во анксиозна состојба...поздравчиња до сите...ви поскаувам убава вечер :*

На erik, danika, Azzura и 3 други им се допаѓа ова.
  5. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    Поздрав Зеленко,
    Др.Лоди е прекрасна ...имав прилика дасе запознаам со неа...на маж ми многу му помогна,значи треба да и веруваш безрезервно, плус тоа не е детска игра ако имало нешто Др.Лоди ке те пратела понатаму, ке ти пишела лекови, а не така сигурно да ти рече дека си здрав и те пуштила да си одиш.Затоа те молам верувај и...таа е озбилна докторка.
    Второ...мускулатурата ,,игра,, кога си под стрес..тоа е сигурно и сите ние тоа сме го почувствувале...најчесто на очите капакот...па погодуваме нели..хехе ако елево незнамдобро ке се случи......и сл.глупости....значи кога си во исчекување, напнат стегнат..мускулите реагираат.Мене ми се случуваше и во спиење да срипам ...да се стресам целата наеднаш или пак само нозете ..одеднаш и јас се препотував и срцето ми биеше..а знам дека и сите наши девојчиња од форумов доживеале вакво тресење на мускулите.ако се е испитано и ако си физички здрав Те молам престани да придаваш важност на ваквото однесување на играњето на мускулите...колку повеќе се смируваш толку помалку мускулите ке ,,треперат,, стави ги на ,,игнорррр,,, значи продолжи да работиш , учиш, трчаш......не мисли и од ден на ден ке ти еподобро.
    ако си вољен да ја прочиташ книгата Паник Авај...пиши ми меил во ЛП и јас ке ти ја пратам.....сопри ја анксиозноста која само што тргнала кај тебе, сопри ја натаму да не ти биде уште потешко, бори се момче со негативните мисли кои ти го предизвикуваат оваа трпнење ....веувај и наЛодии на нас ..патилците ..пишувај ни како си..
    поздарвче

На danika и Winner-ka им се допаѓа ова.
  6. PetraPanka3

PetraPanka3 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    432
    Здраво девојки , штом ве нема мора да сте ок :) Поздрав до сите вас

7. lelica

lelica Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2011
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    9
    jas ne sum bas ok :( denovive,ama se obiduvam da se posvetam na rabota i da ne mislam mnogu na anksioznosta ,ke pomine , period e ,a i vie stom ste ovde,sekogas mi e podobro , pozdravceeee do site :hug:

SE KE BIDE DOBRO :)

8. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    460
    http://www.youtube.com/watch?v=kN-L5azQyh8&NR=1

Само да Ве поздравам и да Ви посакам убав ден ...
    Денот со музика започнат секогаш е волшебен ...
    Патем, ова ми е љубовта на мојот живот ... :)
    Ве гушкам.. насмевнете се и бидете позитивни ..
    Поздрав, прекраснотијата Ваша .. :D :devil: 8) :inlove: да Ве видам :emo:

9. PetraPanka3

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    432

vistina ovoj ti e ljubov ?

10. PetraPanka3

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    432
    Здраво Лелица, ако ти е работата баш онаа што ја сакаш и шо се вели те исполнува тогаш ќе ти ги отргне мислите, она насочувањето на мислите и те како помага во оваа состојба .
    Кога некој се чуствува различно од нормалното нека погледне во календарчето да не дошло време за ПМС 8)
    Поздрав до Азура некако ми ја нема 8) до Буцка која постојано шири + енергија , и Дуња основачот и принцезата на кралството анксиозност :lol: циело5 Винерка таа некако делува оптимистички , Лиле која се надевам дека наскоро ќе ни го раскаже нејзиниот успех ... ииииииииииииии до сите останатиииии , чаос

На Azzura, lelica и SanjaBucka им се допаѓа ова.
  11. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    460
    Петра, да, тоа ми е љубовта на мојот живот (неостварена секако, женет е), прекрасен ми е, каква насмевка има, ме плени ... :) ..
    Еве уште една мелодија од него, денес ми е на репертоар тој .. :)
    http://www.youtube.com/watch?v=zADvgUe_e94

:)

12. lelica

lelica Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2011
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    9
    da petra panka PMS e vo prasanje :) i zatoa drugarka mi anksioznost epten me druzi denovive , a baska i ljubovta ne mi cveta i znaes kako e , ama ajde bice bolje ,pak ke recam ke pomine,neli posle dozdot ide sonce ;)

13. zellenko

zellenko Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    39
    Ви благодарам на сите за утешителните зборови, навистина сте прекрасни сите тука и сакате да си помогнете едни на други.
    Деновиве пак ме тресна мислата дека боледувам од АЛС и веќе два дена само на тоа мислам,дека имам уште неколку месеци живот. До таму отиде што почнав да и куцам проштално писмо на жена ми, бидејќи не ќе сум можел во подоцнежната фаза.
    Денес бев на невролог повторно и откога прочита се што напишала Д-р Гоговска и поразговара со мене, ми вика:
    И Дечко зашто си ти дојден кај мене? Ја ја гледам бледо,па за АЛСто симптомите.
    Дечко тебе проблемот ти е во главата, не си болен ти од АЛС. Пиј витамини, магнезиум за мускулите и јади банани и патлиџани за калиум и ќе бидеш одличен.
    Ме смири малце и еве сега сечуствувам одлично. Само незнам до кога ММЕ, бидејќи не ме прегледа туку само читаше што напишала докторката, па ме јаде јанза малце сега.
    Не јадам веќе два дена,само некоја банана во уста ќе ставам и таа со мака ја џвакам. И течности пијам многу и секој две минути мочам.
    Никако неможам да се натерам да јадам.
    Играњето на мускулите продолжува, и рацете почнаа да ми треперат,и веќе трет ден не престануваат.
    Може поради тоа што ништо не јадам.Почнав да слабеам многу.

Вие како сте ми ? се држите ?

14. lelica

lelica Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2011
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    9
    lele zelenko pa nemoj vaka,dobro ti kazal nevrologot , problemot ti e vo glavata, ajde pij nekoe vreme "heleks" malku da se smiris i zemi citaj nekoja kniga eve dunja sto ja preporaca "panic away" .inaku od ansioznost ne se umira i ne se poluduva, taka da prekini so prostalnite pisma :) isto taka mnogu e dobra knigata "kakao da go izlecite svojot zivot" od lujza hey .i jadi banani tie se dobri za raspolozenie .i gledaj zanimavaj se so nesto ,samo ne sedi pred tv bidejki taka uste poveke ke mislis samo na bolesti .

pozdrav , i ajde vo skoro pisi ni deka si super

15. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    460
    Zellenko, значи ќе те искарам сега :) .. Златен, стварно убаво ти кажал неврологот, значи немој да се оптеретуваш и веднаш да престанеш да куцаш што и да куцаш .. :) .. Ајде вака, пошто и јас го имав истото треперење на мускулите, дури мислев и дека ќе паднам од што мислев дека не ме држат, она што ми помогна беше Магнезиум + Вит Ц заедно за џвакање, од Hansal, германска фирма, тие почнав да ги пијам и ми се погодија, и Б6, искрено ти кажувам за една недела почнав да чувствувам големо подобрување, ми се смирија и мускули и нерви и срце, зашо на Мг -то пишува дека е за тоа, заштита на мускули, нерви и срце ..Така што,витамини се тоа, земи и пиј ги! И јади бе Зеленко, па пи*ка му мате*ина не си детуле да те карам вака .. :) .. Момче, уживај, не си уфрлај мисли, здрав си како дренче, ќе бидеш одличен и извини ме што те поткарувам вака :) ..
    Убав ден Зеленко, секое добро .. :)

16. nadez31

nadez31 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    24
    здраво на сите јас ви писував аме еве пак да се јавам сега мака маЧам со киселини во зелудникот а тоа ми е само од нервоза и стресови по болници пробам некако да се смирам ама теско се осекам катастрофа :( зива немам волја за нисто до кога веке аман голем поздрав до сите

17. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.105
    Хело мили мои девојки и момци!!
    Немојте да се откажувате само, верувајте ми се ќе се среди, јас леле, не ми се верува колку сум само најдобро, значи знаете, ме читавте колку тешко ми беше на почетокот, исто како и сите мислев дека ќе полудам, многу многууу ми беше тешко, нонстоп плачев и бев депресивна, како може тоа да ми се случува и зошто мене.

Последните неколку месеци сум топло ладно, добро лошо, но, доброто преовладува, луѓе мои, после 7 месеци од мојата анксиозност, јас се чувствувам прекрасно, повторно сум среќна, можам без страв да одам секаде сама, да бидам самостална како и што бев, да уживам во секоја секунда од мојот добар живот, едноставно јас живеам пак, се врати старата Ана, оф леле, немате појма колку сум само најсреќна.....
    Имам нормално некои нервозни моменти, некои депресивни периоди, али секој го има тоа, животот е тоа, црно бело, и ние сме тие што сме, а ние тука сме сите здрави и живи, тоа требе да го искористиме и да го цениме максимално, животот... Живејте!

На SanjaBucka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Cielo5

Cielo5 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    98
    Здраво девојки гледам дека темава не е мн мн активна и се надевам дека тоа се должи на тоа дека сите сте подобро.
    Јас почнав со факултет и учам морам да фатам да исчистам се на колоквиуми за да си дојдам во Скопје што е можно побрзо, затоа ме нема мн често тука но стално ве читам не сум заборавила.
    *ПетраПанка најдрага моја фала ти на комплиментот душо.
    Биди ми поздравена и ти и сите др девојки и дечки

19. mesage

mesage Нов член

Се зачлени на:
    2 октомври 2011
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    1
    zdravo zellenko !simptomite sto gi imas se mnogu slicni na onie sto gi imav i uste ponekogas se prisutni , no poslabi.jas mislam deka namesto xelex da se probas nekoe vreme so ansilan mnogu se dobri vo nasava situacija i ne se tolku zavisni kako xelexot . nautro od 5mg i edno navecer od 5 mg a koga ke osetis podobruvanje po edna nedela ke gi pies samo po edno navecer i plus magnezium mineral sumlivi po edno na den i bedoxin po 2 na den. i sekako so pozitivna misla se ke bide vo red. pozdrav i do site ostanati na forumov

20. Azzura

Azzura Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2011
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    150

Ајде бре дечко, какви проштални писма?! Ма дај не си ја привлекувај сам болеста, ајде не се занесувај...мојот маж да ми пише така, а да знам дека не му констатирале болест - стварно ќе си има работа со мене :) И ајде кажи си или прашај се, до кога ќе се испитуваш, за да престане да те јаде јанза?! Што се однесува до твоето нејадење, односно тоа што немаш апетит, тоа е резултат на АНСКИОЗНОСТА! И ништо повеќе. Едноставно, си исплашен од таа ретка болест и самиот си ги создаваш симптомите....И јас, кога бев силно анксиозна, баш како тебе едвај џвакав банана. Но, не знам дали си на некоја терапија, од типот на хелкес или АД....Види, би требало да си на терапија, не од друго, туку едноставно да се смириш, но и да се соочиш со смртта на татко ти...веројатно, длабоко во себе ја осеќаш тагата, но ја манифестираш на ваков начин...во секој случај, побарај помош од психијатар.
    И ајде малку, дај си сила на себе самиот, нека не те гледа жена ти ваков. Зошто да слабееш?! Животот продолжува и за тебе и за твоето семејство. Одлучи да бидеш среќен, задоволен и силен. Тоа е само твој избор, ако не приметуваш - докторите ти викаат ОК си, а тебе пак те јаде нешто - значи сепак е твој изборот да одлучиш дека немаш ништо, здрав си, верувам и добар сопруг (штом си се одлучил на проштални писма :) ) и затоа само твое е дали ќе се измачуваш или ќе бидеш среќен со твоето семејство :)

Прости што те искарав, но и тоа е полезно понекогаш :) биди поздравен и пишувај тука кога сакаш.

На dunja, zellenko, SanjaBucka и 2 други им се допаѓа ова.