Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. prominent

prominent Форумски идол

@GirlLove

Ретко плачам, затоа што знам дека ситуацијата не се менува на тој начин, иако е добар начин за празнење на негативните емоции. Само главоболки и зацрвенети очи... тоа добивам ако плачам.
    Наместо тоа, размислувам како можам да влијаам на ситуацијата и негативната енергија ја користам за креативни нешта, на пример, да напишам нешто.
    Во ред е тоа што плачеш и сите го правиме тоа понекогаш, но ти одредуваш како ќе живееш и дали ќе има позитивни промени во твоето секојдневие :)

greenday, EmilijaKolev and GirlLove like this.
  2. Celltica

Celltica Популарен член

@GirlLove Не сум експерт во смисла психолог, ама знам дека физиолошки ако си под стрес и можеш да се исплачеш, најдобро е да се исплачеш зошто е еден вид на ослободување на стресот. Нормално, не се решава проблемот на тој начин, но не е добро да се воздржуваш од плачењето, баш напротив во биохемиска смисла, подобро е да се исплачеш за краткотрајно да се смириш.
    Секако, секој има различни механизми за справување, но ако имаш потреба да се исплачеш, не гледам ништо погрешно во тоа. Но, пак ќе речам, тоа е моментално ослободување на емоциите, не е решение на проблем како анксиозност. Инаку, најчесто утрата се најлоши кај анскиозни состојби, има повторно биохемиска позадина и на тоа.

Guns N` Roses and GirlLove like this.
  3. Mantub

Mantub Форумски идол

Убаво е плачењето, да.
    Ама 2 пати дневно секој ден да плачеш тоа значи дека си под голем стрес.
    Дали ти е мала дозата или други апчиња би ти одговарале повеќе тоа ќе ти каже психијатар.
    Ама кога ќе одиш на психијатар, кажи и дека се осеќаш дека ефектот на терапијата не ти е задоволителен.
    И психотерапија што повеќе тоа подобро, на тоа обрни внимание.
    Мора после некое време на терапија и психотерапија веќе да можеш да функционираш добро во секојдневието.
    Ако сеуште не можеш, разговарај за апчињата, можеби треба да одиш почесто на психотерапија и други начини да бараш.

Celltica and GirlLove like this.
  4. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Ви благодарам женски.
    Јас сум тип што многу плаче.
    Можеби е генетски пошто баба ми и тетка ми се исти.
    И јас дур не се исплачам не бива, како да ми се смирува организмот.
    Одма менувам како личност.
    Инаку витамин Д3 имам дома.
    @nena2010 како го пиеш? Навечер на сабајле?
    Јас го имам овој на pharmavital
    unnamed (1).jpg
    @Mantub дефинитивно ќе одам сега и Битола на психотерапија. И Скопје. Зависи во моментот во кој град сум.

5. nena2010

nena2010 Форумски идол

Го пијам зависи како ќе ми текне, само дека пијам Еутирокс гледам да се поминати 4 часа за секој случај. Ама обавезно на јадено. И не го пијам баш секој ден, може преку еден ден го пијам.. Во секој случај до 12 го имам испиено.

Last edited: Oct 20, 2020
    GirlLove likes this.
  6. Bambola Bruce

Bambola Bruce Истакнат член

Фала за советот ... А дали на некој му се има случено така со гадењето ? Тоа многу ме плаши ... А и чувствувам и пулсирање во стомакот ... е така ми е кога откажав АД наеднаш пред 3 месеци ...

Guns N` Roses likes this.
  7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Земи крем супи, смути прави, миксај нешто.. не да гладуваш. А и имаш на другата страна заби јди нешто помеко..

greenday and Bambola Bruce like this.
  8. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Па тоа може и да не е од анксиозност, мене целиот дигестивен ми е поеметен, често ми се гади и ми пулсира стомакот поради гастритисот.

9. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Jas mislam deka site nie treba da go menine nacinot na razmisluvanje t.e da. Mislime pozitivno i rabotite ke se smenat na podobro. Treba rabota na sebesi.

10. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Убаво е тоа што можеш да се исплачеш, на некој начин е издувен вентил за ослободување од стресот. Јас многу ретко плачашам ептен кога се ќе ми се собере се и од кога ќе се исплачам веднаш ми е подобро, можам да продолжам како ништо да не се случило.

GirlLove likes this.
  11. LifeGoesOn123

LifeGoesOn123 Истакнат член

Jas sum vo cetvrtok na psiholog se nadevam deka ke bide nekoj na kogo ke mozam se da mu kazam jas pred nekoj mesec imav nekoi simptomi ,no glavata mi bese najgolem problem i ja snimav glavata nemase nisto ,no sega imam drugi simptomi vo vrska so glavata jas nemam glavobolki kako glavobolki tuku me boli pozadi toj del gore od leva i desna strana toa gore sto ni e kako topce i toa boli kako nekoe vospalenie nekoi cudni bolki sto ne znam da gi objasnam a plasat potoa boli kako nekoja rana koga boli plus koga stojam me nisa od glavata osekjam od glavata od zadna strana kako srceto koga cuka takvo cuvstvo koga ke ja pomrdnam glavata mi se slucuva nesto ne e nitu vrtoglavica nitu matenje nesto cudno neobjasnivo

GirlLove likes this.
  12. Unforgiven_girl

Unforgiven_girl Истакнат член

Isto sto opisuvas mi e mene ama znaci stoposto isto toa e se od anksioznosta ne e nisto strasno koga ke se opustes ke ti pomine jas ne znaev ni kako da gi objasnam koga me prasuvaa kako boli toa e se od napnatostt znaci mi pomina toa ama me traese dva meseci tie takvi simptomi bolki samo opustanje treba za toa ....

LifeGoesOn123 likes this.
  13. LifeGoesOn123

A dali i tebe od glavata kako nesto da imas te nisase nonstop dodeka stois ili sedis i odzadi na glavata kako srceto koga cuka dali ti pravese i na primer koga ja mankas glavata ili ja vrtis na druga strana osekjas nesto ne e ni vrtoglavica tuku nesto cudno

14. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Анксиозноста ми се враќа на голема врата. Синојка на дежурен притисокот 140 со 100, умерена тахикардија 92 и стравот до плафон. Сум заспала некако со дијазепам од 2мг и сега станувам, повторно истата вознемиреност, дури ми е страв и кафе да се напијам затоа што мислам дека притисокот ми е висок.
    Чаре некое ?

15. LukrecijaBorgija

LukrecijaBorgija Истакнат член

ne pij kafe ako mozis otkazi go. podobro kakao toa e i porotiv depresija

BurstBerry likes this.
  16. SuicideMessiah

SuicideMessiah Истакнат член

Исто и јас, помислив дека е од спондилозата ама очигледно е дека се работи за анксиозност, некоја фаза која не знам ни јас како да ја опишам. Вознемиреност и вез да сакам колку и да мислам на позитивни работи го имам тоа чувство во главата лева и десна страна и кај топчето од главата.

Unforgiven_girl likes this.
  17. SuicideMessiah

SuicideMessiah Истакнат член

Или вратна спондилоза или анксиозност може да ги чувстуваат тоа чувство.

18. Unforgiven_girl

Da uste nekogas osekam taka koga se napnuvam i koga se plasam sto mi e i osetiv od napnatost e ....

19. Unforgiven_girl

Da vreme treba malce dodeka pomine mene mnogu vreme mi trebase i seuste imam maka so taa glava koga ke napnuvam

20. LifeGoesOn123

Kaj mene e sekoj den taka od utro do vecer